Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4000PLN za zejście z 1.3Wm2K do 1.0Wm2K czy warto???

Recommended Posts

Jak w tytule czy warto dopłacić 4000 złotych do trzeciej szyby i tym samym obniżyć współczynnik przenikania całego okna

z 1.3 Wm2K do 1.0 Wm2K. Moje wahania dotyczą okien Oknoplastu dokładnie modelu Platinum i Platinum Evolution.

Z moich wstępnych obliczeń wynika że trzecia szyba pozwoli zaoszczędzić około 500 złotych w sezonie grzewczym.

W związku z coraz droższym opałem inwestycja wydaje się opłacalną, jednak prosił bym Was o odniesienie się.

Pozdrawiam serdecznie.

(...)

Z moich wstępnych obliczeń wynika że trzecia szyba pozwoli zaoszczędzić około 500 złotych w sezonie grzewczym.(...)

Jeśli to realnie obliczona oszczędność, to moim zdaniem warto. W ciągu 8 lat zwróci Ci się ta inwestycja. A jeśli energia będzie drożeć (a raczej będzie) to zwrot uzyskasz szybciej niż w 8 lat.

Wg. kalkulatora internorm, powierzchnia 30m2 różnica pomiędzy 1,3 a 1,0 przez okres 1 roku:

103 litry oleju opałowego ekstralekkiego

108m3 gazu ziemnego

228 kg pelletów

Oczywiście wszystkie wyliczenia będą przybliżone. W zależności od temperatur w zimie będzie raz więcej oszczędności, raz mniej.

A ja Ci zamące i powiem swoje spostrzeżenie bo co do kalkulacji energetycznej nie mam głowy i czasu.

Mam osobiśćie wrażenie ze 3 szyby dają lekki efekt lustra ,

to znaczy parę razy spoglądając na drzwi balkonowe odniosłem wrażenie ze ktos stoi za szybą a to było moje odbicie.

Nieciekawy efekt tak jak by ktoś podglądał :)

Z tego co pamiętam tez dopłacałęm 2 lata temu jakies 4 koła do pakietu 3 szybowego.

Analizując opłacalnośc okien warto też zwrocic uwagę na poprawny montaż bo po co komu 3 szyby i i 16 komór jak z pod parapetu dmucha a w tej chwili jestem na etapie parapetów wewnętrznych i widzę ze musze podoszczelniac tu i tam :(

pozdrawiam radek

Z tego co pamiętam tez dopłacałęm 2 lata temu jakies 4 koła do pakietu 3 szybowego.

Ludzie! Jaki ma sen podawanie: ja dopłacałem 2tys., ja 4 a jeszcze ktoś 10? Chyba należy to odnieść to powierzchni okien. Bo inaczej to suche liczby zupełnie nic nie mówiące.

Najprawdopodobniej masz 5komorówke z2szybami a druga opcja jakas 6komorówka z 3!

4tys do samych szyb w tej samej opcji okna to chyba za duzo ale(zawsze jest jakieś )może montazyci powiedzieli aby tyle liczyc za 3szybe bo okna są cholernie cieżkie a oni już nie najmłodsi:D to oczywiscie zart!

Sprawdź wycene i daj znać

Wszystko wygląda dokładnie tak.

Dopłata wyniesie 1500 złotych w zamian dostaje profil 6 komorowy i termo ramkę.

Więc sprawa okazała się prosta i już nie ma nad czym się zastanawiać.

Teraz pozostało zaczekać na koniec stycznia na okna.

A co do oszczędności na opale chyba rzeczywiście przesadziłem:-))

Wszystko wygląda dokładnie tak.

Dopłata wyniesie 1500 złotych w zamian dostaje profil 6 komorowy i termo ramkę.

Więc sprawa okazała się prosta i już nie ma nad czym się zastanawiać.

Teraz pozostało zaczekać na koniec stycznia na okna.

A co do oszczędności na opale chyba rzeczywiście przesadziłem:-))

No to czekamy razem. Ale ja na Thermiki :)

Wyceny robiłem jeszcze w Alsecco i Oko-plast na profilach salamander i ceny ponad 2 tyś większe.

No to czekamy na ciepły styczeń :D