Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie, czy mogę postawić budynek gospodarczy w odległości nie mniejszej niż 1,5m od granicy. Mam dom w zabudowie jednorodzinnej, budynek będzie bez okien i drzwi od strony granicy, będzie miał długość nie większą niż 5,5m i wysokość mniejszą od 3m.

Rozporządzenie " w sprawie warunków techncznych....." w art 12 ust 3 pkt 4 według mojej oceny dopuszcza odległość 1,5m od granicy dla takiego budynku.

Czy się mylę czy mam rację???

pozdrawiam wszystkich

https://forum.murator.pl/topic/163210-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-budynku-gospodarczego-od-granicy/

Jeżeli mogę przykleić się do tematu , bo w sumie to troszkę podobne, czy możliwym jest by uzyskać zgodę , na budowę bliżej niż stanowią przepisy od działki nadleśnictwa ? Sytuacja jest na tyle skomplikowane iż do lasu mam faktycznie zachowaną wymaganą odległość, pomiędzy moją działką, a lasem jest droga ( asfaltowa ) i jak się okazało jest ona na terenie leśnym, więc fizycznie nie mam tego lasu ,bo jest droga, ale na papierze to działka leśna- czy da się to jakoś załatwić , z kim by stwierdzono stan faktyczny, a nie to co jest zapisane w dokumentach ? Będę wdzięczna za informację

- 1,5 m tylko przy działkach wąskich czyli do 16 m. Tak to zostaje 3 m od granicy działki. Nie wiem czy teraz można pisać do ministerstwa o odstąpienie od tych 3 m na 1,5m.

- co do lasu to tylko lasach państwowych możesz sie czegokolwiek dowiedzieć, ogólnie z takimi sytuacjami jest najwięcej roboty i dużo zmarnowanego czasu..