brunet wieczorową 30.11.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam, Jestem na początku drogi wybierania okien i jak na razie mam mętlik w głowie. Proszę o wytłumaczenie laikowi pewnych spraw. Chodzi mi o mechanizm stopniowej regulacji uchyłu. Dowiedziałem się, że są 2 rodzaje tego mechanizmu: jeden to stopniowanie w górnym narożniku, a drugi to „prawdziwy” stopniowany uchył. Na czym one polegają i czym one się różnią? Który lepszy? A może są jeszcze inne rodzaje? Czy w skrzydle RU (okucia ROTO) może występować jednocześnie blokada błędnego położenia klamki i mechanizm stopniowej regulacji uchyłu? Jeśli nie może to dlaczego? Przepraszam za niską jakość moich pytań i szczątkową wiedzę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychu4k 06.12.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Po kolei:Nie dzielilbym na prawdziwy i nieprawdziwy stopniowany uchyl. Kazdy producent okuc ma pewnie swoje rozwiazanie i je stosuje. Dzielenie tego typu brzmi dla mnie jak zagranie sprzedawcy pod klienta i to na dodatek kiepskie.Zawias w gornym narozniku odpowiada za uchyl okna, wiec zastosowanie tam mechanizmu stopniowania uchylu brzmi logicznie i prawidlowo. Nie wiem jak w ROTO, ale w Siegieni spotkalem sie juz z czym takim, ze nie mozna, poniewaz oba mechanizmy maja to samo umiejscowienie. Inaczej mowiac - dwoch samochodow nie zmiescisz do garazu jednostanowiskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Po kolei: Nie dzielilbym na prawdziwy i nieprawdziwy stopniowany uchyl. Kazdy producent okuc ma pewnie swoje rozwiazanie i je stosuje. Dzielenie tego typu brzmi dla mnie jak zagranie sprzedawcy pod klienta i to na dodatek kiepskie. Zawias w gornym narozniku odpowiada za uchyl okna, wiec zastosowanie tam mechanizmu stopniowania uchylu brzmi logicznie i prawidlowo. Nie wiem jak w ROTO, ale w Siegieni spotkalem sie juz z czym takim, ze nie mozna, poniewaz oba mechanizmy maja to samo umiejscowienie. Inaczej mowiac - dwoch samochodow nie zmiescisz do garazu jednostanowiskowego. Na górnym narożniku montuje się element powszechnie nazywany stopniowanym uchyłem, daje możliwość maks uchylenia o około 2cm więc poprawniej byłoby nazwać ją stopniowaną mikrowentylacją. Stopniowany uchył jest montowany na rozwórce i daje możliwość faktycznie niemal dowolnego ustawienia skrzydła aż do pełnego uchylenia. Dużo rzadziej spotykany. Tyle na temat zagrywania sprzedawcy pod klienta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts