Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na początku drogi wybierania okien i jak na razie mam mętlik w głowie. Proszę o wytłumaczenie laikowi pewnych spraw.

Chodzi mi o mechanizm stopniowej regulacji uchyłu. Dowiedziałem się, że są 2 rodzaje tego mechanizmu: jeden to stopniowanie w górnym narożniku, a drugi to „prawdziwy” stopniowany uchył. Na czym one polegają i czym one się różnią? Który lepszy? A może są jeszcze inne rodzaje?

Czy w skrzydle RU (okucia ROTO) może występować jednocześnie blokada błędnego położenia klamki i mechanizm stopniowej regulacji uchyłu? Jeśli nie może to dlaczego?

Przepraszam za niską jakość moich pytań i szczątkową wiedzę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

BWP

https://forum.murator.pl/topic/163211-mechanizm-stopniowej-regulacji-uchy%C5%82u/

Po kolei:

Nie dzielilbym na prawdziwy i nieprawdziwy stopniowany uchyl. Kazdy producent okuc ma pewnie swoje rozwiazanie i je stosuje. Dzielenie tego typu brzmi dla mnie jak zagranie sprzedawcy pod klienta i to na dodatek kiepskie.

Zawias w gornym narozniku odpowiada za uchyl okna, wiec zastosowanie tam mechanizmu stopniowania uchylu brzmi logicznie i prawidlowo.

Nie wiem jak w ROTO, ale w Siegieni spotkalem sie juz z czym takim, ze nie mozna, poniewaz oba mechanizmy maja to samo umiejscowienie. Inaczej mowiac - dwoch samochodow nie zmiescisz do garazu jednostanowiskowego.

https://forum.murator.pl/topic/163211-mechanizm-stopniowej-regulacji-uchy%C5%82u/#findComment-5011606

Po kolei:

Nie dzielilbym na prawdziwy i nieprawdziwy stopniowany uchyl. Kazdy producent okuc ma pewnie swoje rozwiazanie i je stosuje. Dzielenie tego typu brzmi dla mnie jak zagranie sprzedawcy pod klienta i to na dodatek kiepskie.

Zawias w gornym narozniku odpowiada za uchyl okna, wiec zastosowanie tam mechanizmu stopniowania uchylu brzmi logicznie i prawidlowo.

Nie wiem jak w ROTO, ale w Siegieni spotkalem sie juz z czym takim, ze nie mozna, poniewaz oba mechanizmy maja to samo umiejscowienie. Inaczej mowiac - dwoch samochodow nie zmiescisz do garazu jednostanowiskowego.

Na górnym narożniku montuje się element powszechnie nazywany stopniowanym uchyłem, daje możliwość maks uchylenia o około 2cm więc poprawniej byłoby nazwać ją stopniowaną mikrowentylacją.

Stopniowany uchył jest montowany na rozwórce i daje możliwość faktycznie niemal dowolnego ustawienia skrzydła aż do pełnego uchylenia. Dużo rzadziej spotykany. Tyle na temat zagrywania sprzedawcy pod klienta.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/163211-mechanizm-stopniowej-regulacji-uchy%C5%82u/#findComment-5013442