mada27 30.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam, w kwestiach budowlanych jestem całkowicie zielona, ale od czego jest forum;) działka jest, wiec kolejny krok to ogrodzenie jej oraz odnowienie granic (były wyznaczane w 2006roku przez gmine i oznaczone drewnianymi kołkami ;/ po których dzisiaj ani śladu) Dlatego bardzo prosze Szanownych Forumowiczów o podzieenie się swoimi doświadczeniami w tych kwestiach - o czym pamiętać, z czego to ogrodzenie zrobić i jak najtaniej i czy jest sens robienie takiego tymczasowego czy może lepiej robić już normalne? wszelkie porady bardzo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 30.11.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Zgłoszenie na mapce z wyrysowanym mazakiem przebiegiem ogrodzenia od strony drogi w wydziale drogowym w swoim urzędzie .Zgłoszenie do starostwa robót budowlanych nie wymagających pozwolenia na budowę czyli ogrodzenia od strony drogi z załączoną mapką na której jest wpisana zgoda z poprzedniego urzędu.Następnie zaopatrzyć się w żerdzie dł do 3m min 2,5m i siatkę leśną, szpadle i młot do ubijania ziemi wkoło słupka.Słupki stawiasz co 3m, robisz też przejścia czyli bramę i furtkę. Bramę (szer. 5m czyli 2x 2,5 metra) i furtkę zbijasz z desek szalunkowych i obijasz siatką leśną. Potrzebujesz tez najprostsze zawiasy z np.casto. Do bramy takie abyś mogla zdjąć bramę z zawiasów szybko i bezproblemowo bo czasami może być taka potrzeb ana budowie.Taka konstrukcja wytrzyma 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 30.11.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Dziękuję kurcze zaskoczyłeś mnie z tymi zgłoszeniami!!! myślałam ze takie ogrodzenie to sobie po prostu sama robi i już potrzebny też penie drut jakiś? i gwoździe? żerdzie myslałam ze starczą ok 1,80m - żeby ogrodzenie miało ok1,50, po co takie długie 3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 30.11.2011 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 i mam jeszcze pytanie, czy jak uda mi się uzyskać zgode z tych urzędów to czy ta zgoda będzie dotyczyła rónież ogrodzenia docelowego potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Jeśli musisz mieć pozwolenie na zjazd z drogi, to architekt razem z tym pozwoleniem wyrysuje ogrodzenie. A co do ogrodzenia, to wszystko zależy od Ciebie czy chcesz mieć na gotowo czy tymczasowo. Podam na swoim przykładzie: Działka duża, dość duża, do ogrodzenia około 200m po długości boków -tylko część działki. Zrobiłem na gotowo siatke powlekaną, przód w każdej chwili moge zastąpić słupkami murowanymi. Nie chciałem nic tymczasowego... bo jak sie zrobi tymczasowe, to potem to stoi i stoi, a jak kasa sie skończy to jeszcze dłużej postoi Koszta siatki+słupki+cement+piasek+nasza praca. Wyszło max. 25zł za mb. Nic nie zostało kupione drogo, słupki z allegro do wyczyszczenia, spawania i malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 30.11.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Ogrodzenie od strony drogi zawsze musisz zgłosić bo tego wymaga prawo.Do siatki lesnej 1,5-1,6m słupki 200 cm są za małe. Słupek trzeba wkopać około 100cm w ziemie żeby to się trzymało w miarę solidnie.Drutu nie potrzebujesz, siatkę mocujesz na skoble do słupków wbijając owe skoble w rzeczone słupki młotkiem.nie warto robić już stałego ogrodzenia bo a nóż będziesz musiała coś rozebrać bo ciężarówka z czymś nie wiedzie, nie zmieści się czy zahaczy przy wjeździe na działkę.Raz zrobione zgłoszenie wystarczy.To proste rzeczy są nie ma co się tym stresować -do załatwienia wszystko w jeden dzień. ......a uzgodnienie wjazdu na działkę z drogi zawsze musi być zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 02.04.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam, czy te zezwolenia także są wymagane, gdy działka leży przy drodze prywatnej? Moja działka leży na środku pola, od drogi publicznej dzieli ją rząd działek, a do mojej wjeżdża się właśnie z drogi prywatnej (tzn. kiedyś to będzie droga, na razie jest to właśnie pole ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 09.04.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 z tego co piszą tutaj http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/ogrodzenie-zgodne-z-prawem,132_1591.html prowizorki zgłaszać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 z ogrodzeniami jest tak że zgłosić nigdy nie zaszkodzi a jak do miesiąca czasu nikt nic nie napisze to mozesz robić co uważasz byle było ogrodzenie ażurowe jeśli chcesz mur to muszą wydać pozwolenie chyba że odstąpisz ileś tam jak dobrze to pamiętam wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts