Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wadliwe gąsiory?

mrmeX

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie gąsiorów. U mnie dachówka Nibra F10. Po przyłożeniu gąsiora na gąsior nie pasują one idealnie po bokach lekko odstaje, przez co jak chwycę za gąsior(już zamontowany na dachu) to można nim ruszać na boki przez co kilka wyżej i niżej też się poruszają . Nie wiem czy to wada fabryczna gąsiorów? A może takie właśnie są gąsiory tej firmy? A może łata kalenicowa za wysoko przybita? Czy mieliście taki problem? Generalnie gąsiory ładnie wyglądają tylko zastanawiam się czy przy silnym wietrze nie będą mi brzęczeć:) A drugie pytanie mam odnośnie taśmy kalenicowej czy przy temperaturze około 5-6 stopni dekarze powinni w jakiś sposób podgrzewać dachówki? Czy taśma musi idealnie przylegać do dachówki? czy też po pewnym czasie sama przylegnie do dachówki i się zwulkanizuje? Czy w ogóle przy takiej pogodzie jest sens dawać taśmę skoro ledwo co się przyklei do dachówki przyjdą mrozy to swoje zrobią i taśma nawet nie będzie miała czasu się "z wulkanizowac?" Edytowane przez mrmeX

Mechanika budowli jednoznacznie wskazuje, ze kazdy niemal budynek "pracuje " podczas swego istnienia.

Montaz "NA SZTYWNO" absolutnie wszystkiego jest jakąś obsesja polaków.Delikatne ruchy gąsiorów sa niczym niezwykłym.

Jesli "lataja" one na prawo i lewo - to oczywiście coś jest źle z montażem, ale ..bez histerii. Najwyzej trzeba zastosowac dodatkowe spinki.

Taśma sie zwulkanizuje ,.W razie wątpliwości proszę przeczytać ulotkę na opakowaniu - znajdzie tam Pan sugestie montażowe producenta.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedz. Wg mnie gąsiory sporo ruszały się na boki ale o dziwo tylko na jednej kalenicy "skośnej" myślałem, że to kwestia, że gąsiory nie opierały się o dachówki ale podobno nie muszą się opierać? Problem znikł ponieważ oprócz taśmy kalenicowej zamontowano również szczotki, które usztywniły położenie gąsiorów, wiem że szczotki są kiepskiej jakości ale jakby co to są jeszcze taśmy. Myślicie że takie szczotki wytrzymają 10 lat? Edytowane przez mrmeX

A kto Ci da taką gwarancję? Warunkiem długoletniej gwarancji jest coroczne odpłatne serwisowanie dachu. Błędy wykonawcze wychodzą praktycznie w pierwszym roku. Błędy w sztuce nie podlegają przedawnieniu. Wszelkie mocowania na dachu nie powinny być na sztywno natomiast elementy powinny być zamocowane stabilnie. Na sztywno mocujemy stopnie i ławy kominiarskie oraz elementy blokujące śnieg. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Łatę z powierzchni ziemi nie widać, wokół domu jest jeszcze rusztowanie i akurat zerknąłem pod gąsior początkowy:) Ale fakt faktem u mnie gąsiory są lekko za wysoko bo podobno powinny być około 0,5cm nad dachówką u mnie to jest pewnie do 3-4cm powinni to poprawić prawda?

No właśnie. Jest tam ciemno i nic nie powinno być widać skoro jednak widać to zrobione jest źle. Wejdzie tamtędy wróbel i mogą być problemy. Koniecznie musi być zakryte i właśnie do tego służy taśma. Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam po dłuższej przerwie ostatnio sporo widziałem dachów. Miałem wrażenie, że wszędzie gąsiory były lepiej dopasowane niż to jest u mnie. Myślicie, że odstające gąsiory to efekt zamierzony? Oto zdjęcie http://img13.imageshack.us/img13/5301/img0027zo.jpg

I drugie pytanie odnośnie stoperów śniegowych mam je zamontowane na drugim i trzecim rzędzie dachówek. Czy można je przestawić, tak aby były na pierwszym i drugim rzędzie?

Ja nie widzę aby odstawały mimo, że zdjęcie zrobione dość tendencyjnie. Masz tandetną szczotkę po gąsiorami. Twoje "stopery" a właściwie rozcinacze śniegu (stoperem byłby płotek) są zamocowane poprawnie. Takich zabezpieczeń nie stosuje się na pierwszym rzędzie. Pozdrawiam.

Ja nie widzę aby odstawały mimo, że zdjęcie zrobione dość tendencyjnie. Masz tandetną szczotkę po gąsiorami. Twoje "stopery" a właściwie rozcinacze śniegu (stoperem byłby płotek) są zamocowane poprawnie. Takich zabezpieczeń nie stosuje się na pierwszym rzędzie. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Oprócz szczotek mam też taśmę kalenicową:) po czym Pan poznał, że szczotki są tandetne?

Bo one same w sobie są tandetne. Po pewnym czasie słońce spowoduje wykruszenie się "włosia" a wróble czy inne ptaki temu dopomogą. Naczelną zasadą poprawnie dobranych materioałów jest ich w miarę podobna żywotność. Stąd pod gąsiory zawsze sugeruję perforowaną taśmę aluminiową. Pozdrawiam.