Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana wykoannia domu bez zmian w projekcie.

krislord

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się dowiedzieć / poradzić Was z czym wiąże się inny sposób wybudowania domu niż jest podany w projekcie?

Mój znajomy buduje dom i wg mnie może mieć problemy w przyszłości z tytułu tego iż pare istotnych rzeczy zmienił w momencie wykonania budynku a tych zmian nie ma w projekcie. Chodzi m.in. o:

- podniesienie wysokości budynku (na poddaszu ściana kolankowa wyżej o 2 pustaki)

- położenie blachodachówki zamiast dachówki

- strop Terriva zamiast monolitycznego

- wyjście na ogród w innym miejscu

- ogrzewanie węglowe zamiast gazowego

Kierownika budowy ma na zasadzie - byłem, nic nie widziałem, podpisałem

Co może mu za to grozić? Co może zrobić aby tego uniknąć? Które z tych zmian nie wymagają zmian na etapie adaptacji projektu?

Czy ten znajomy to sąsiad na którego chcesz donieś i pytasz sie na forum czy dużo mu grozi za to?

A może to Ty masz takie zmiany i nie wiesz co CI grozi?

Wszystkiego powienien dowiedzieć się od kierownika budowy, jakie zmiany wymagają wpisu w dziennik, jakie są istotne a jakie nie. :)

Grozi mu:

1. Wstrzymanie budowy.

2. Rozbiórka samowoli.

3. Kara pieniężna.

4. Nic mu nie grozi...jeśli zmiany są mało istotne, udokumentowane i wpisane w dziennik.

Edytowane przez heine84

Czy ten znajomy to sąsiad na którego chcesz donieś i pytasz sie na forum czy dużo mu grozi za to?

A może to Ty masz takie zmiany i nie wiesz co CI grozi?

Wszystkiego powienien dowiedzieć się od kierownika budowy, jakie zmiany wymagają wpisu w dziennik, jakie są istotne a jakie nie. :)

Grozi mu:

1. Wstrzymanie budowy.

2. Rozbiórka samowoli.

3. Kara pieniężna.

4. Nic mu nie grozi...jeśli zmiany są mało istotne, udokumentowane i wpisane w dziennik.

To nie moja budowa ani sąsiada. Buduje dokładniej mój szwagier. Nie do końca chyba jest świadomy że może robić coś nie tak dlatego chciałem się poradzić Was i mu podpowiedzieć co może na tym etapie zrobić. Poza tym ja także za jakiś czas będe się budował i chciałbym uniknąć ewentualnych problemów - z drugiej zaś strony nie przepłacić za adaptacje za elementy których nie musiałem zmieniać w projekcie.

PS Jesli kier bud dokonuje wpisu do DB to juz wtedy jest wszystko formalnie ok czy inspektor budowlany może sie doczepic przy odbiorze budynku?

Dokładnie co można zmienić w trakcie budowy musisz sobie poszukać ponieważ już niepamiętam, ale bez problemu to znajdziesz.

Ale najlepiej jak będziesz budował zgodnie z planem, adaptacja to nie są aż tak duże koszta 1500zł.

Podniesienie wysokości budynku -tego bez nowego Pozwolenia nie wolno robić, jest to istotna zmiana.

Zmiana stropu tylko wpis w dzienniku

Wyjście na ogród w innym miejscu, czyli drzwi przesunięte? -raczej wpis w dzienniku

Ogrzewanie nie pamiętam.

Położenie blachodachówki czy dachówki też wpis w dzienniku, możliwe że ma w palnie dachówke i blachodachówke.

Lepiej znadź sobie taniego a dobrego Kierownika Budowy do którego możesz podjechać i pogadać jak będziesz mieć jakieś wątpliwości, da sie znaleźć tanio a dobrze, tylko trzeba szukać.

Edytowane przez heine84

teoria, teorią a w praktyce, to:

- podniesienie wysokości budynku (na poddaszu ściana kolankowa wyżej o 2 pustaki)

jak tylko o dwa pustaki to nikt nigdy tego nie sprawdzi

jak nie buduje się w zabytkowej dzielnicy gdzie narzucili mu pokrycie, to jego prywatna sprawa.

prywatna sprawa, chyba że wykonawca s... i się zawali.

jeśli tylko nie robi w ścianie gdzie nie wolno (granica z sąsiadem) to najwyżej żona go za zmiany op...

eeeeetam. chyba że mają w MPZP narzucone, że musi być gazowe albo inne czyste, W rzeczywistości ktoś mądrze nazwał EKO-groszek, więc (cytat z gminy gdzie w MPZP jest ogrzewanie ekologiczne) " panie, ekogrosszek jest przecież EKO więc jest ekologiczny" . módl się, żeby śmieci ci nie palił.

Kierownika budowy ma na zasadzie - byłem, nic nie widziałem, podpisałem

po władowaniu pieniędzy we własnego kierownika budowy który się znał stwierdzam, że lepiej tanio i jak go nie ma niż drogo i też psu na budę (cyt.: najlepiej róbta jak w projekcie a jak zrobita inaczej to też dobrze)

Co może mu za to grozić?

generalnie jak trafi na upierdliwego sąsiada to mu może krwi napsuć. w innym przypadku mogą mu naskoczyć. Ważne, żeby geodeta po inwentaryzacji napisał "zgodne z projektem"

Kotłownie gazowe bywają naprawdę maleńkie. Koleżanka taką miała i przy zmianie na paliwo stałe musiała piec robić na zamówienie.

widzisz i tu jest właśnie problem. bo nie o wielkość kotła chodzi, tylko o wielkość kotłowni. jak masz za małą to ci wg przepisów kotła na paliwo stałe wsadzić nie wolno (dla gazowców a o ile dobrze pamiętam dokładnie dla kotłów z zamkniętą komorą spalania kotłownia może być mniejsza).

ale teoria teorią a praktyka...koleżanka na zamówienie pewnie zrobiła mały kocioł a kominiarz wszystko zmierzył "odpowiednią" (czytaj droższą) miarką

Kotlownia wielkosc 4.3 m2

piec wstawil bodajze 17kW (na pewno nie mniejszy)

Pomieszczenie rzeczywiscie malutkie - stoi piec na eko groszek i w sumie nic wiecej tam nie wejdzie.

Kiedys czytalem o wymogach dot. powierzchni kotlowni dla pieca na paliwo stale i kubatura jest tak duza ze chyba nikt tych wymogów nie spelnia (taka moja prywatna opinia)

PS. w moim przyszlym projekcie kotlownia ma 6.5m2 - jest na gaz a ja chce miec docelowo ekogroszek - powiekszac raczej nie bede.

Zmiana stropu tylko wpis w dzienniku

Wlasnie o to mam najwieksza watpliwosc - jesli zmienie wykonanie z monolitycznego na terrive i scianki dzialowe przypadna miedzy belkami nie bedzie zbyt duzych obciazen?

Ps jesli w druga strone zmianilabym z terrivy na monolityczny to czy nie musze miec w projekcie jak wykonac zbrojenie itd?

Wlasnie o to mam najwieksza watpliwosc - jesli zmienie wykonanie z monolitycznego na terrive i scianki dzialowe przypadna miedzy belkami nie bedzie zbyt duzych obciazen?

Ps jesli w druga strone zmianilabym z terrivy na monolityczny to czy nie musze miec w projekcie jak wykonac zbrojenie itd?

ja miałem projekt uzupełniający. nieoficjalny. tzn konstruktor przeliczył drugi rodzaj stropu i dał dokumentację dla budowlańców. w pozwoleniu (projekcie) nic zmieniane nie było, bo za dużo formalności,

ps

jak patrzę z perspektywy tych kilku miesięcy, to dziennik budowy również jest psu na budę.wpisywane kupę niepotrzebnych rzeczy których nikt nigdy nie będzie pamiętał w dodatku sztuka dla sztuki : kierownik w dwóch "sesjach" pisarskich streścił 7 miesięcy budowy większość dat biorąc spod małego palca. ważne, że człowieka w nadzorze budowlanym znają i uważają za dobrego fachowca

Witam

Mam wrażenie, że pierwszy raz widziałeś budowę.

- podniesienie wysokości budynku (na poddaszu ściana kolankowa wyżej o 2 pustaki) - nikt mu nic nie zrobi nikt nie sprawdza tego

- położenie blachodachówki zamiast dachówki - to już jakiś absurd...

- strop Terriva zamiast monolitycznego - mogą być problemy jeśli układ konstrukcyjny jest dość skomplikowany, skoro położyli to najwidoczniej się dało

- wyjście na ogród w innym miejscu - byle spełnione były wymagane odległości otworu od granicy działki

- ogrzewanie węglowe zamiast gazowego - żaden problem, kotłownia wystarczająca jeśli się nie myle

Mam wrażenie, że pierwszy raz widziałeś budowę.

Mylne masz wrażenie

Pierwszy raz natomiast porównuje to co jest w projekcie z tym jak to się w rzeczywistości "robi"

Skoro można większość zmian dokonać na placu budowy zamiast wpierw w projekcie to rozumiem że nie ma co przepłacać projektantowi za adaptację projektu (chodzi o rzeczy dodatkowe a nie adaptacje pod WZ)?

Czyżby w kwestii otworów zmieniły się przepisy od czasu, kiedy zaczynałam swoją papierologię? Przedmówcy przeszli nad tym lekko, a według mnie jest to zmiana duża i w dodatku wymagająca zgody autora projektu-gotowca. O co konkretnie chodzi z tą zmianą? Przesunął drzwi, okno tarasowe, czy jak?

Podniesienie wysokości to też zmiana bardzo duża i niestety jest możliwość, że inspektorat się przyczepi. Jeżeli było to robione ot tak, w trakcie budowy, to będzie widać różnicę. Na etapie adaptacji niektórzy przy podnoszeniu kolankowej, przedłużają nieco połać dachu, żeby całkiem nie popsuć wyglądu.

Mój kierownik budowy bardzo podkreślał, że nawet jeżeli nikt z urzędu nie pofatyguje się na budowę, to w świadectwie energetycznym jest zdjęcie domu i dom na ty zdjęciu ma wyglądać tak, jak w projekcie. Nie chodzi tu o jakieś detale zdobnicze typu kolory tynku czy jakieś tam okiennice, opaski, ale właśnie o rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych, balustrady na balkonach (bezpieczeństwo) czy właśnie wysokość ściany kolankowej. Być może to tylko nasz lokalny nadzór budowlany zagląda w to zdjęcie, ale faktem jest, że takie zmiany mogą zostać wykryte i wtedy zaczną się nieprzyjemności wspomniane przez theine84.

Wydaje mi się, że bagatelizowanie zmian dokonanych w trakcie realizacji - o ile nie były one poparte złożeniem projektu budowlanego zamiennego - jest ryzykowne. Oczywiście tak jak pisano wyżej zmiana drobna typu kolorystyka elewacji czy nawet dachu ( o ile nie kłócie się z zapisami MPZP), układ ścian działowych, minimalne zmiany wielkości okien i ich ukladu na elewacji nie powinna być problemem. Jednakże każda zmiana kąta nachylenia dachu, rzędnej kalenicy, rzutu budynku, funkcji choćby części budynku, wysokości kondygnacji, itp. jest zmiana istotną ze wszystkimi tego konsekwencjami. Zmiana następuje nie tylko w stosunku do Prawa Budowlanego ale i Warunków Technicznych, ustaleń MPZP, WZ. Ponizej kilka cytatów z Prawa Budowlanego:

Art.*36a.*1.*Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2.*Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3.*W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4.*(uchylony).

5.*Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

Art.*51.*1.*Przed upływem 2 miesięcy od dnia wydania postanowienia, o którym mowa w art. 50 ust. 1, właściwy organ w drodze decyzji:

1) nakazuje zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu budowlanego lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego albo

2) nakłada obowiązek wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem, określając termin ich wykonania, albo

3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę - nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz - w razie potrzeby - wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian.

2.*W przypadku wydania nakazu, o którym mowa w art. 50a pkt 2, decyzje, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, wydaje się po wykonaniu obowiązku określonego w tym nakazie.

3.*Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, i wydaje decyzję:

1) o stwierdzeniu wykonania obowiązku albo

2) w przypadku niewykonania obowiązku - nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego.

4.*Po upływie terminu lub na wniosek inwestora, właściwy organ sprawdza wykonanie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, i wydaje decyzję w sprawie zatwierdzenia projektu budowlanego i pozwolenia na wznowienie robót budowlanych albo - jeżeli budowa została zakończona - o zatwierdzeniu projektu budowlanego zamiennego. W decyzji tej nakłada się obowiązek uzyskania decyzji o pozwoleniu na użytkowanie.

5.*W przypadku niewykonania w terminie obowiązku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, właściwy organ wydaje decyzję nakazującą zaniechanie dalszych robót budowlanych bądź rozbiórkę obiektu lub jego części, bądź doprowadzenie obiektu do stanu poprzedniego.

Czyżby w kwestii otworów zmieniły się przepisy od czasu, kiedy zaczynałam swoją papierologię? Przedmówcy przeszli nad tym lekko, a według mnie jest to zmiana duża i w dodatku wymagająca zgody autora projektu-gotowca. O co konkretnie chodzi z tą zmianą? Przesunął drzwi, okno tarasowe, czy jak?

Podniesienie wysokości to też zmiana bardzo duża i niestety jest możliwość, że inspektorat się przyczepi. Jeżeli było to robione ot tak, w trakcie budowy, to będzie widać różnicę. Na etapie adaptacji niektórzy przy podnoszeniu kolankowej, przedłużają nieco połać dachu, żeby całkiem nie popsuć wyglądu.

.

Drzwi i okno tarasowe przesuniete jest na boczna sciane z przeciwleglej do frontu. PS zapomnialem o tym iz okna dachowe takze zostaly usuniete - wiem iz jest to mozliwe ale wg mnie powinno to byc odzwierciedlone w projekcie tak jak wiekszosc zmian - stad moje pytania i watpliwosci (szwagrowi juz pewnie duzo nie pomoge ale nie chce sam popelnic bledow, a z drugiej strony przeplacic za adaptacje)

Co do wysokosci to nawet sie nie znajac widac golym okiem iz ten budynek jest jakos dziwnie wysoki i wg mnie troche smieszny.