Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza nieużytkowego.

Na poddaszu użytkowym położyłem wełne Rockwool:

Skosy 15cm.TopRock w krokwie i 10cm. SuperRock w poprzek w stelarz.

Sufit 20cm. TopRock między jętki i 5cm. SuperRock w stelarz.

Czy ocieplać poddasze nieużytkowe (styrszek) ? tzn. myślałem żeby ocieplić skosy i pociągnąć tą wełne TopRock 15cm. do samej kalenicy.

Czy wogole jest sens, czy zostawić tak jak jest i niebawić się w dodatkowe koszta?

dziękuje

https://forum.murator.pl/topic/163227-ocieplenie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/

Jeżeli na nieużytkowym poddaszu zakładamy temperatura w granicach 8C – 16C to współczynnik przenikania ciepła tej części dachu nie powinien przekroczyć U < 0,5 W/m2K. Oznacza to grubość izolacji pomiędzy krokwiami minimum 10 cm. Temperaturę obliczeniową 8C przepisy nakazują przyjmować tam gdzie występuje „jednorazowy pobyt osób znajdujących się w ruchu i w okryciu zewnętrznym nie przekracza 1 godz.” Przepisy nie narzucają wymagań izolacyjności cieplnej na poddaszu nieużytkowym gdy temperatura może spaść poniżej 5C.

Warto jednak wziąć pod uwagę następujące kwestie przy podejmowaniu decyzji z korzyści jakie daje ocieplone dach nad nieużytkowym strychem:

- dodatkowy opór cieplny warstwy powietrzna nad stropem pod nieużytkowym poddaszem – norma PN-EN ISO 6946 podaje jak obliczyć dodatkowy opór cieplny nieogrzewanej przestrzeni przyległej do budynku,

- mniejsze nagrzewanie się strychy w letnie upały i tym samym przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych,

- zabezpieczenie przed spadkiem do ujemnych temperatur na strych np. gdy umieszczamy tam centrali rekuperacyjną ma ona większą sprawności.

https://forum.murator.pl/topic/163227-ocieplenie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-5009296

Witam,

Mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza nieużytkowego.

Na poddaszu użytkowym położyłem wełne Rockwool:

Skosy 15cm.TopRock w krokwie i 10cm. SuperRock w poprzek w stelarz.

Sufit 20cm. TopRock między jętki i 5cm. SuperRock w stelarz.

Czy ocieplać poddasze nieużytkowe (styrszek) ? tzn. myślałem żeby ocieplić skosy i pociągnąć tą wełne TopRock 15cm. do samej kalenicy.

Czy wogole jest sens, czy zostawić tak jak jest i niebawić się w dodatkowe koszta?

dziękuje

A co ze stropem?

Jeśli masz poddasze nieużytkowe, powinieneś ocieplić strop.

Ciepło z dołu będzie przekazywane przez ten strop do poddasza.

Będziesz płacił więcej za ogrzewanie, którego nie wykorzystasz.

Skoro ociepliłeś już skosy musisz pomyśleć o wietrzeniu strychu.

https://forum.murator.pl/topic/163227-ocieplenie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-5013197

Warto jednak wziąć pod uwagę następujące kwestie przy podejmowaniu decyzji z korzyści jakie daje ocieplone dach nad nieużytkowym strychem:

- dodatkowy opór cieplny warstwy powietrzna nad stropem pod nieużytkowym poddaszem – norma PN-EN ISO 6946 podaje jak obliczyć dodatkowy opór cieplny nieogrzewanej przestrzeni przyległej do budynku,

- mniejsze nagrzewanie się strychy w letnie upały i tym samym przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych,

- zabezpieczenie przed spadkiem do ujemnych temperatur na strych np. gdy umieszczamy tam centrali rekuperacyjną ma ona większą sprawności.

Przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych i odwrotnie ograniczy ociepleniem stropu.

Jeśli planuje umieszczenie centrali rekuperatora na nie ocieplonym poddaszu,

to wystarczy że obuduje rekuperator styropianem z zachowaniem pewnej przestrzeni na obsługę centrali (wymianę filtrów itd.)

https://forum.murator.pl/topic/163227-ocieplenie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-5013220