dux777 30.11.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam,Mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza nieużytkowego.Na poddaszu użytkowym położyłem wełne Rockwool:Skosy 15cm.TopRock w krokwie i 10cm. SuperRock w poprzek w stelarz.Sufit 20cm. TopRock między jętki i 5cm. SuperRock w stelarz. Czy ocieplać poddasze nieużytkowe (styrszek) ? tzn. myślałem żeby ocieplić skosy i pociągnąć tą wełne TopRock 15cm. do samej kalenicy.Czy wogole jest sens, czy zostawić tak jak jest i niebawić się w dodatkowe koszta?dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.11.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 http://forum.budujemydom.pl/Ocieplenie-poddasza-nieuzytkowego-t17151.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.12.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Jeżeli na nieużytkowym poddaszu zakładamy temperatura w granicach 8C – 16C to współczynnik przenikania ciepła tej części dachu nie powinien przekroczyć U < 0,5 W/m2K. Oznacza to grubość izolacji pomiędzy krokwiami minimum 10 cm. Temperaturę obliczeniową 8C przepisy nakazują przyjmować tam gdzie występuje „jednorazowy pobyt osób znajdujących się w ruchu i w okryciu zewnętrznym nie przekracza 1 godz.” Przepisy nie narzucają wymagań izolacyjności cieplnej na poddaszu nieużytkowym gdy temperatura może spaść poniżej 5C. Warto jednak wziąć pod uwagę następujące kwestie przy podejmowaniu decyzji z korzyści jakie daje ocieplone dach nad nieużytkowym strychem:- dodatkowy opór cieplny warstwy powietrzna nad stropem pod nieużytkowym poddaszem – norma PN-EN ISO 6946 podaje jak obliczyć dodatkowy opór cieplny nieogrzewanej przestrzeni przyległej do budynku,- mniejsze nagrzewanie się strychy w letnie upały i tym samym przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych,- zabezpieczenie przed spadkiem do ujemnych temperatur na strych np. gdy umieszczamy tam centrali rekuperacyjną ma ona większą sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.12.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam, Mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza nieużytkowego. Na poddaszu użytkowym położyłem wełne Rockwool: Skosy 15cm.TopRock w krokwie i 10cm. SuperRock w poprzek w stelarz. Sufit 20cm. TopRock między jętki i 5cm. SuperRock w stelarz. Czy ocieplać poddasze nieużytkowe (styrszek) ? tzn. myślałem żeby ocieplić skosy i pociągnąć tą wełne TopRock 15cm. do samej kalenicy. Czy wogole jest sens, czy zostawić tak jak jest i niebawić się w dodatkowe koszta? dziękuje A co ze stropem? Jeśli masz poddasze nieużytkowe, powinieneś ocieplić strop. Ciepło z dołu będzie przekazywane przez ten strop do poddasza. Będziesz płacił więcej za ogrzewanie, którego nie wykorzystasz. Skoro ociepliłeś już skosy musisz pomyśleć o wietrzeniu strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.12.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Warto jednak wziąć pod uwagę następujące kwestie przy podejmowaniu decyzji z korzyści jakie daje ocieplone dach nad nieużytkowym strychem: - dodatkowy opór cieplny warstwy powietrzna nad stropem pod nieużytkowym poddaszem – norma PN-EN ISO 6946 podaje jak obliczyć dodatkowy opór cieplny nieogrzewanej przestrzeni przyległej do budynku, - mniejsze nagrzewanie się strychy w letnie upały i tym samym przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych, - zabezpieczenie przed spadkiem do ujemnych temperatur na strych np. gdy umieszczamy tam centrali rekuperacyjną ma ona większą sprawności. Przenikanie ciepła do pomieszczeń mieszkalnych i odwrotnie ograniczy ociepleniem stropu. Jeśli planuje umieszczenie centrali rekuperatora na nie ocieplonym poddaszu, to wystarczy że obuduje rekuperator styropianem z zachowaniem pewnej przestrzeni na obsługę centrali (wymianę filtrów itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts