Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa przy krzywej ścianie

wra1719509690

Recommended Posts

Po wymianie glazury i brodzika w łazience zabrałem się za montaż kabiny prysznicowej. Przymocowałem już profil ustawiający do ściany i umieściłem w nim jedną ścianę kabiny po czym okazało się, że na dole jest szpara między kabiną a profilem ( zdjęcie http://i44.tinypic.com/dzbal5.jpg ). Mimo, że na górze ściana wciśnięta jest na maxa w profil. Problem jest w tym, że profil nie idzie prostopadle do brodzika lecz na dole zakrzywia się przez lekkie różnice w ułożeniu płytek.

Co mogę zrobić aby zapewnić szczelność kabinie? Proszę o rady.

W tej chwili jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się umieszczenie czegoś między glazurą a profilem na dole, aby profil szedł prostopadle do brodzika. Łatwiej wypełnić silikonem szparę między glazurą a profilem, niż profilem a ścianą kabiny (kabina musi stabilnie stać w profilu). Jakiś inny lepszy pomysł?

Witam w supermarketach są dostępne profile aluminiowe o różnych wymiarach tobie potrzebny będzie profil o przekroju "U" podobny do tego co masz przy kabinie,montujesz ten ze sklepu a w niego wkładasz ten przyścienny z kabiny kontrujesz to wkrętami od środka po ustawieniu i nie zapomnij o silikonie sanitarnym

@ robee:

Wielkie dzięki za radę, skorzystałem. Tyle, że użyłem profil z PCV i usztywniłem większą ilością śrub. Stoi solidnie i wygląda bardzo przyzwoicie. Pozdr.

@ barrabash:

Nie wiem czy radzisz czy szydzisz, problemu nie rozwiązujesz takim komentarzem. Ja nie oszczędzałem na płytkach, zawiódł fliziarz. A że nikt nie był w stanie mi polecić dobrego fliziarza więc wziąłem pierwszą firmę z wolnym terminem.

• 4 years później...
I ja mam pytanko apropos tematu. Problem polega na dość sporym odchyle u góry kabiny, niestety co dziwne kabina nie posiada regulacji krzywizn. Profil montuje sie do ściany a bezpośrednio do niego szyby boczne. Ze względu na koszt nie wchodzi w rqchube wymiana glazury tym bardziej prostowania ścian, w dodatku biegnie pod sufitem na tej ścianie inst. Gazu oraz są tam kanały wętylacyjne oraz spalinowe. Kabina to Kerra Pico 90 GL