mnowak355 30.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam Mam pytanie czy ktoś spotkał się wymaganiami, wytycznymi które dotyczą możliwości budowy na obszarze natura2000.Planuje budowę domu poza terenem naturowym jednak regionalna dyrekcja nałożyła na mnie obowiązek wykonania raportu. Odwołałem się i szukam jakichś dokumentów które mogły by potwierdzić że wymagania na terenie natury mogą być mniej restrykcyjne niż wymagają urzędnicy.Bardzo proszę o jakieś wskazówki.Pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.12.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 u nas teren NATURA2000 ,nie mam jakiś dodatkowych wymagań co do budowy, co to za raport masz wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.12.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Być może, tam znajdziesz odpowiedź: http://www.mos.gov.pl/artykul/2601_biezace_pytania_mediow/10171_jakie_trzeba_miec_pozwolenia_na_budowe_domu_na_obszarach_chronionych_i_jak_dlugo_trzeba_na_nie_czekac.html http://www.abc.com.pl/problem/1184/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 01.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Formalności w linku, który wskazał sSiwy. Ważne, jakie było uzasadnienie postanowienia w sprawie ooś tj., co RDOŚ wziął pod uwagę. Jeżeli dobrze uzasadnił - to raczej ocenę ( i raport) trzeba będzie zrobić. Trochę to potrwa. A jesteś na etapie Wzizt czy Pnb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 07.12.2011 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam Dziękuję za zainteresowanie i przepraszam że nie odpisałem od razu ale korzystałem z innego komputera i nie mogłem się zalogować. Odpowiadając po kolei. -aksamitka, mam wykonać ocenę oddziaływania na Naturę 2000 -ssiwy12, dziękuję z linki, dotyczą one jednak procedury nałożenia czy też możliwości nakładania obowiązku sporządzania raportu dla każdej inwestycji z tzw III grupy. Szukam raczej (jak kiedyś napisałeś) "wytycznych" dla obszaru żeby porównać czy nie są mniej restrykcyjne niż postanowienie dotyczące terenu leżącego poza naturą. -ludwik_13, uzasadnienie zaczyna się od przytoczenia i nie będzie tu chyba niespodzianki art. 96 ust. 3 ustawy z 3 października 2008r. Dalej (przez kolejne 2-3 strony dowodzą jak bardzo cennym przyrodniczo jest nieodległy obszar naturowy przywołując np. inwetaryzację przyrodniczą przeprowadzoną przez Biuro Urządzania lasu i Geodezji leśnej z 2007r. . Tak to nie pomyłka z przed prawie pięciu lat. Co do drugiego Twojego pytania wystąpiłem dopiero o WZIZT. Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak że po moim odwołaniu się do Generalnej która nieco "złagodziła" zakres raportu a postanowienie to zaskarżyłem do sądu administracyjnego i czekam na rozprawę. Mam pytanie czy ktoś się orientuje jak wyglądają takie rozprawy w sądzie administracyjnym? Dziękuję za zainteresowanie, pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 12.12.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Na rozstrzygnięcie WSA poczekasz. Jak db. pójdzie to pół roku a może być dłużej.OOś i raport tylko dla Natury powinny mieć zasięg dotyczący tylko przedmiotu ochrony (ptaków lub siedliska). Wydaje mi się, że lepiej było taki raport zrobić a z niego by czarno na białym wynikało ,że twoja budowa nie będzie znacząco oddziaływać na ten obszar. RDOŚ i GDOŚ wolą na zimne dmuchać. Skargę z WSA zawsze można wycofać.No, chyba, że planujesz nie domek a osiedle, to wtedy może być różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.12.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam OSIEDLE!!! Nie. To fajne miejsce na dom z jednym lub dwoma pokojami pod wynajem. Trochę mnie podłamałeś ale z tego co się dzieje to sąd działa dość sprawnie. Przesłane dokumenty sprawozdawca (nie wiem jak to fachowo nazwać) rozpatrzył, zapłaciłem za rozprawę a kilkanaście dni później wezwano mnie jeszcze do dosłania brakujących dokumentów. Mam teraz nadzieję na szybkie ustalenie daty rozprawy. Czy jest to jak napisałeś w tytule boksowanie z urzędem? Może. wolę jednak zapłacić 100zł za to by sąd rozstrzygnął czy nie mam racji niż od razu wydać pewnie ze 2000zł za raport. Mam jeszcze pytanie czy orientujesz się czy raport jest czynnikiem przeważającym za lub przeciw inwestycji. Chodzi mi o to czy wypadku gdy raport nie wykaże oddziaływania na obszar chroniony RDOŚ i tak może nie wydać pozytywnej decyzji powołując się na coś-tam z przed paru lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 16.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Dobry raport, rzetelnie zrobiony, powinien dać odpowiedź na to pytanie tzn. czy będzie oddziaływanie czy nie. Pewnie przedmiotem ochrony są ptaki a nie siedlisko. Być może raport wskaże jakieś dodatkowe ograniczenia, np zakaz prowadzenia robót z użyciem ciężkiego sprzętu w okresie lęgowym czy tp. Jeżeli raport nie wykaże negatywnego oddziaływania, uzgodnienie RDOŚ powinieneś dostać. Być może działanie RDOŚ to tylko ochrona własnego kuperka - lepiej za dużo niż za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.12.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Pewnie tak. Na razie zobaczę co będzie z tym sądem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts