Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do pracy na zmianą taryf, to mamy małe dziecko i prania jest masa. Staram się pralkę i zmywarkę puszczać w taniej, a reszta normalnie. Ciężko zmusić żone do gotowania w określonych godzinach.

niezłe, uśmiałam sie przednie :) oszczędność rozumiem, ale szlak by mnie trafil gdyby mi kazano gotować obiad na dzień następny po 22 :p

Liwko też mam G12 mimo to nie poluje z gotowaniem na godziny 'niżu' wychodzę z zalożenia 'nie dajmy się zwariować'

Tez jestem ciekawa jak nam wyjdzie ten rok bo poprzedni czyli pierwszy sezon grzewczy plus cwu wyszło u nas 4000zł za prąd. Bez żadnych innych kosztów typu kilka metrów drzewa do kominka :)

tylkosię ciesz. ja za prąd płacę 200 zł/m i zużywam pół tony eko-syfu czyli ok 350zł/m- zamieniam się w ciemno:wiggle:

Dzisiaj przyszedł rachunek:

okres: 12.11.11- 18.01.12

Ilość kwh: 1723

Dzienna: 858 kwh

Nocna: 1138 kwh

Kwota: 735 zł

średnio dziennie zużywam 25 kwh na cały dom

Jest to rachunek za cały prąd. Pompa ciepła, indukcja, went. mech, pompa w studni, oświetlenie, komp itd.

Dom 130 m2 z 20 metrowym garażem słabiej ogrzewanym. Reszta dobrze ocieplona, okna 3 szybowe, rekuperator, chałpa ma ekspozycję na południe. Mam takie mieszane uczucia po tym rachunku.

Ceny brutto w Gdańsku i okolicy (Energa):

G11 - 0,610818 + abonament 17,12/m-c

G12w noc+weekend - 0,347475

G12w dzień pon-pt - 0,744519 + abonament 22,60/m-c

Przechodzę na weekendową jak tylko znajdę czas, żeby do Energii pojechać. Nawet przy braku PC (mam zwykły kocioł, a w lato grzeję CWU grzałką) opłaca się G12w, jednocześnie nie ograniczając się w ogóle w godzinach gotowania, prania, itp. Oszczędność u mnie powinna być na poziomie 400 zł rocznie.

Edytowane przez rydzadam

Mija u mnie pierwszy miesiąc na dwóch taryfach.

Cały prąd od 29.12.11 do 29.01.12 to 815 kWh.

Z tego na pompę ciepła 503 kWh, gdzie na c.wu. ok 150 kWh, czyli ok. 350 zostaje na c.o.

W pierwszej taryfie 302 kWh, w drugiej 513 kWh - czy to dobry wynik ?

Z całego prądu na oświetlenie zewnętrze (ok 10 lamp) poszło ok 30 kWh - sterowne czujnikiem zmierzchu.

Przy jednej taryfie zapłaciłbym ok. 480 pln, przy dwóch wychodzi ok 360 pln - rachunek pokaże dokładnie.

Jak na razie II taryfy mi się opłacają, zobaczymy jak będzie w skali roku.

Latem troche Ci sie zmniejszy roznica bo najwiecej oszczedzamy glownie na co+cwu, reszta to zazwyczaj juz jak leci.

Zima zwiekszone sa koszty rowniez dlatego ze dzien jest krotszy.

Dodatkowo latem i tak sa tak male zuzycia ze czlek juz nie patrzy czy tansza czy drozsza taryfa :) - nie ma tak wymiernej korzysci jak zima.

Pzdr.

350 M^2 20 cm styro , 1 balkoniczek , garaz podwojny w bryle ogrzewany do ok 15 stopni , pompa 12kWh. Temperatura okolo 23 stopnie wszedzie.

Pompka CWU ok 6 godz na dobe.

zuzycie od 1 stycznia do dzis :

714 nocna

128 dzienna

To oczywiscie sama PC :)

Edytowane przez mario0658