Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Martwi mnie zużycie prądu, czy to normalne w trakcie wykańczania wnętrz? być może wygrzewanie domu bo to dopiero tydzień -tyle pożera - ale temp już nie rośnie. Nie ma zysków bytowych ale i nie ma CWU

PC działa mi narazie tylko standardowej taryfie i włącza się co 1,5h , po Nowym chciałbym przejść na dwie i ustawić PC na grzanie w taniej

Co możecie poradzić?

Zmień ustawinia na sterowniku :podwyższenie ustaw wyższe i wówczas pompa będzie pracowała dłużej (powinna podnieść się temp.) i rzadziej będzie się załączać

Edytowane przez kamyk68

Kamila i Marcin - macie dużo bardziej zwarty dom, bez balkonów,a ja mam dom w kalateach 3 z podniesioną ścianą kolankową o 25 cm

I ciągle znajduje niedoróbki w ociepleniu, myśle że powoli uda mi się zmniejszyć zużycie do ok 30 KWh, czas pokaże, póki co jestem spokojny i daje sobie i domowi jeszcze z tydzień

Rosomak.. dom musi nabrać rozpędu z ciepłem.. był wyziębiony, na pewno inne zużycie byłoby gdyby już był zamieszkany.. w każdym razie my mamy cały cokół nieocieplony i tam sporo ciepła nam ucieka.. mimo to wiem, że to pierwsza zima i w zasadzie jestem zadowolona z zużycia..

Witam, możecie zaproponować jakieś ustawienie pompy viessmann vitocal 222-g 10kw, bufor 500l + mieszacz.. Grzane drugi sezon. Bawie się już nią jakiś czas ale chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Póki co grzeje bufor do 50 stopni w godzinach II taryfy (ustawiona wymagana temp. 22 C) natomiast w godzinach I taryfy ustawienie normalne (temp zredukowana 20 C). Jaką ustawić histereze? Dom 170m2 po podłogach. Z góry dzięki.

Powolutku grzeję PC (bo nic innego nie mam) oraz dopomagam 3 wentylatorami poruszać powietrzem w pomieszczeniach. Pomaga. Na dobę wychodzi mi teraz 10..12 godzin grzania przez PC.

Zalecaja przy wygrzewaniu wspomagac grzalka (jesli ktos ma w PCi), albo czyms zewnetrznym (ja mialem koze wpieta do komina w salonie).

Jesli juz lecisz sama PCi, to bardzo szczegolowowo obserwuj temperatury DZ i czas pracy pompy.

Kamila i Marcin

Ja mam po podłogach 270m - wg projektu

Póki co, szukam konkretniejszych drzwi do garażu i czekam na drzwi wejściowe, w tej chwili mamy płyty OSB uszczelnione watą, nie czuć z tego chłodu, natomiast z garażu czuć i to dość mocno

Zastanawiam się jeszcze nad kotłownią, jest ogrzewana do ok 10-12 st. a tam mam rozdzielacze i wszystkie przewody, teraz sądze że to je wychładza, nawet klapy nie mam zmkniętej, może nie będzie głupio przy zamykaniu włożyć tam kawałek waty żeby odciąć je od reszty pomieszczenia ?

Ostatnia doba przy temp. na zewnątrz ok. -14 - 26kWh. Temp. w domu 21 stopni i dalej nie poprawione ocieplenie poddasza (dwa pokoje) no i dwa kominy dalej nie rozebrane, a tam pewnie ucieka sporo. To jest też mój pierwszy cały sezon z reku. Wczoraj przy -12 temp. powietrza wyrzucanego z domu do centrali - 21 stopni, temp. powietrza wpuszczanego (świeżego) z centrali +15 stopni. Różnica pomiędzy temp powietrza z zewnątrz a temp. powietrza nawiewanego: 27 stopni. Nieźle co?

Rosomak my w garażu mamy pompę i wszystkie przewody idą w otulinach przez 4m i wchodzą co domu do rozdzielaczy (jeden na parterze w schowku, drugi na piętrze w holu) a w garażu mam około 10oC, w planach jest ocieplenie sufitu 10cm styropianem, więc co za tym idzie rury będą w ociepleniu

a metrów masz znacznie więcej..

u nas dziś:

2012-12-14 żyżycie 28,8 kWh / 15,16 na 100m2

u mnie średnia za grudzień to 25kwh, niestety zużycie w 2T spadło do 70% w mrozy :)

i szczerze mówiąc, nie wiem czy ja też mam przeliczać to na 100m2 bo jak mam traktować piwnicę 75m2 (jest podłogówka co 20cm) a jak mam traktować garaż 50m2 (są 2 grzejniki 180x60 na pętlach z piwnicy) :D

ja mam w salonie rozstawy co 25 cm:rolleyes:.. w wiatrołapie mam tylko co 10cm:) a na górze co 40-45cm w większości pokoi :) z ta różnicą, że mam gaz w podłodze..

na liczniku 82 kwh

została tylko sobota dojdzie maksymalnie 10kwh

+10-12 kg brykietu przez cały tydzień

[została polowa worka jutro waże ]

tydzień temu pompa podciągała z niskiej temp

przez caly tydzień w domu cieplo

w dnii kiedy paliłem w kominku to 23

sama pompa do 21 -21,5 spokojnie dojeżdżała