Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

U mnie wyszło jeszcze więcej W 2012 r rachunek za prąd 5 946 zł( zużyto 9591 kwh, taryfa g-11( Energa). Domek z poddaszem użytkowym( mieszkalna 185 m2, niemieszkalna 53,322 ), kubatura 695 m3 4 osoby. ściany suporex 24 + styro 15 cm , dach 25 cm. podłoga 12 cm, okna 2- szybowe, całość podłogówka + drabinki elektryczne w łazienkach, kominek, ogrzewanie PC Neuratherm Pro D 5/10 Wi ( DZ poziome- 450 mb w gruncie raczej piaszczystym. CWU - podgrzewacz Vesthherm VT 152, WM - Storkair ,GWC rurowe dł 48 mb ).W domu wszystko na prąd. Mieszkam od lata 2008 r. Nie mam podliczników. Szacuję ,że sama PC bierze ok 3100 kwh rocznie.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie spis z licznika za okres 26.12.2012 - 27.01.2013:

I taryfa: 222 kWh

II taryfa: 897 kWh

(80% taniej) i kwota na fakturze: 500,03 zł.

Podlicznika na PC jeszcze nie mam podłączonego ale pompa (tylko c.o.) w tym okresie przepracowała 343 h a spisując codziennie te ilości mogę podać, że pracowała 78% czasu w taniej taryfie co daje koszt za ten okres około 240 zł; średnie zuzycie dobowe zaś to 21,5 kWh.

To prawda, że długo nie pisałem. Bo nie musiałem Jednak dzięki temu forum mogłem jako laik odnośnie budownictwa wybrać wygodne ogrzewanie. Pc pracuje już szósty rok. Coś w tym jest,że po kilku latach zapomina się o pc. To naprawdę zwykły normalny sposób ogrzewania jak każdy inny. Dziwić mogą zbytnie emocje tych użytkowników, którzy bezgranicznie i jednostronnie wychwalają swoje . Ale to też dodaje kolorytu forum.

Masz bardzo duza liczbe start-stopow - jak masz mozliwosc to ustaw wieksza histereze na sterowniku bo to start-stopy zabijaja najszybciej pompe ciepla! Ja mam srednio ok. 3,5 startow na dobe.

Daga&Adam, u mni epare dni temu był instalator pomp Nibe w sprawie nie związanej stricte z pompą tylkko z cyrkulacją, z którą nie mogłem dojść do ładu i nie omieszkałem z nim porozmawiac na temat właśnie tych startów- stopów. sam u siebie ustawiłem większą liczbe stopniominut ( w Waszej pompie chyba nazywane histeryzą) czyli pompa oblicza zapotrzebowanie na ciepło, stopniominuty maleją i w końcu jak dojdą do zadanej ilości to sprężarka się włącza. jednak przyszedł instalator nibe i przeglądając moje ustawienia stwierdził, że jesli mam tak ustawione jak mam, to za rok, robiąc roczny przegląd on wypełnia jakiś raport, który póżniej wysyła do nibe i jeśli liczba startów do liczby godzin przepracowanych nie będzie 2:1 to nibe może nie zgodzic się na przedłużeni egwarancji na kolejne 12 miesięcy ( łącznie do 24mieś). zatem przy pompach nibe, a mam dokładnie taką jak Jacek150 czyli nibe 1245 nie ma za bardzo co patrzeć (przynajmniej przez okres gwarancji na ustawienia) bo można przy tym sporo stracić. mam zamiar jedynie po gwarancji dopytac kogoś mądrego, czy te pompy są tak dobrane na duża ilość startów, a krótkie działanie sprężarki, czy też po gwarancji warto zwiększyć stopniominuty, żeby pompa działała dłużej a rzadziej się załączała.

a tak swoją drogą to ostatnio założyłem temat odnośnie pompy teścia, on ma nibe1150 z modulowaną mocą od 4-16kW i jego pompa ma 2000 startów na 10000godzin pracy,

moja pompa - nibe1245 ma 1350 startów na 1100godzin pracy. ustawienia mamy prawie identyczne. podobno to załuga tej modulacji własnie, że jego pompa jak już się załączy to chodzi 5h. moja jak się załączy, to chodzi ok 1h

Jaki "cwaniak". Patrzcie no!

Postaw sobie w kotlowni kociolek jakis na wegiel, to Ci "pompa" zmieknie - jak kazdy inny. Heh.... ;)

:) Patrz jak się ludzie do dobrego przyzwyczajają. Ciekawe czy ktoś wyskoczy z tekstem - palenie w kominku codziennie to taki sam sposób grzania jak każdy inny, człowiek przestaje zauważać to palenie ;)

@WJ56 - mogę się założyć, że dwutaryfowa dałaby co najmniej z tysiaka oszczędności.

adiqq - też w pierwszej chwili tak pomyślałem, ale czy aby nie jest tak, że sa różne typy sprężarek i jedne lubią się raz załączyć i pracować 5h a inne po godzince pracy sobie "stygną" ale wolą więcej startów? tak czy owak użytkownicy nibe widać stoją pod ścianą bo gdyby nie przypadkowa rozmowa z instalatorem przy zupełnie przypadkowej okazji to bym się nie dowiedział, że mógłbym stracić rok gwarancji.

moja pompa - nibe1245 ma 1350 startów na 1100godzin pracy. ustawienia mamy prawie identyczne. podobno to załuga tej modulacji własnie, że jego pompa jak już się załączy to chodzi 5h. moja jak się załączy, to chodzi ok 1h

Moja ma 2048 startów na 2360 godzin pracy. Co do ustawiania wartości stopniominut to nie ma żadnych zakazów. Instalator sam zmienił mi ustawienie fabryczne na -180 i pozwolił "bawić" się tym parametrem. Przy temperaturze poniżej -5 stopni pompa chodzi w dłuższych cyklach, przy obecnych więcej taktuje.

:) Patrz jak się ludzie do dobrego przyzwyczajają. Ciekawe czy ktoś wyskoczy z tekstem - palenie w kominku codziennie to taki sam sposób grzania jak każdy inny, człowiek przestaje zauważać to palenie ;)

@WJ56 - mogę się założyć, że dwutaryfowa dałaby co najmniej z tysiaka oszczędności.

Nigdy wcześniej nie myślałem o przejściu na dwie taryfy. Corocznie spada mi zużycie prądu. Na pewno PC jest u mnie niedowymiarowana. Taką zresztą chciałem i nie żałuję. Szkoda tylko, że nie zamówiłem badania oporowego gruntu. Niewielki koszt a korzyści później znaczne . Dom stoi na gliniastym podłożu a kolektor znajduje się na piaszczystym terenie ( zajmuje niecałe 3 ary ). W roku 2007 PC montowano w kraju w ilości ok 3500 sztuk. Teraz na pewno jest to kilkanaście tysięcy. Zapominamy ,że blisko nas np za Bałtykiem Skandynawia powszechnie stosuje PC. Naprawdę w XXI szym wieku PC to nie jest luksus. Prawdopodobnie nowobudowany dom zestarzeje się technologicznie przez dwadzieścia lat. Zresztą PC wymyślono już trochę czasu temu możliwe ,że za kilka czy kilkanaście lat będą jeszcze oszczędniejsze sposoby ogrzewania.

Nie dziwmy się temu ,że jak np ktoś kupi automat to nie chce słyszeć o manualnej skrzyni biegów. Naprawdę tak jest.Jak spotkam się Z Henokiem , to na pewno dobrze mi policzy oszczędności przy dwóch taryfach. Do tej pory raczej uważałem ,że dwie taryfy są wygodne dla tych użytkowników , którzy je przewymiarowali.

Szkoda tylko, że nie zamówiłem badania oporowego gruntu. Niewielki koszt a korzyści później znaczne .

Jest zupełnie odwrotnie.

Badanie "oporowe" - masz na myśli TRT? Co jak co ale tanie nie jest.

Za tę kasę lepiej przewymiarować dolne źróło.

Badanie o którym wspomniałeś jest (raczej powinienem napisać: może być) korzystne w dużych obiektach rzędu setek kW, nie w domkach jednorodzinnych.

Do tej pory raczej uważałem ,że dwie taryfy są wygodne dla tych użytkowników , którzy je przewymiarowali.

Na pewno sa duzo wieksze oszczednosci. Musisz wiedziec mniej wiecej, dla jakiej temperatury zewnetrznej pompa pracuje ponad 10-11h na dobe. Wtedy bedzie mozna szacowac ta oplacalnosc i czy oszczednosci to gra warta swieczki.

dokładnie tak jest, że instalator ustawił wartości jak domyślene w instrukcji tj wartości stopniominut na -150, grzałka ma się załączyć na -400

ja , ponieważ było mi za ciepło w domu, bawiłem się parametrami i zjechałem już do -250 stopniominut. efektem było, że pompa załączała sie rzadziej więc w domu zrobiło się pare dziesiątych stopnia mniej.

rozmawiałem z szefem firmy - a to firma mir pompy ciepła z wrocławia, lider w sprzedaży pomp nibe w kraju i on pierwszy zaproponował mi przejscie na -150 stopniominut ze względu na fakt, że ( teraz mogę trochę bredzić ale nie do końca to wszystko kumam bo to dopiero 1 sezon) czynnik grzewczy mniej się wychładza i jak częściej się pompa załącza, to jakby grzeje od wyższej temoperatury więc produkuje ciepło taniej. jeśli dam więcej stopniominut, to pompa dużej czeka, owszem, ale czynnik się bardziej wychładza, więc żeby zrobić odpowiednią temp, pompa długo dłużej pracuje.

ja tak czy owak, zamierzam zostawić pompę na ustawieniach fabrycznych/instalatora do czasu zakonczenia gwarancji, nie igram z czymś na co mnie nie stac z jednej wypłaty :D

instator wyjaśnił mi że jeśli mi za ciepło, to nie przestawiam stopniominut tylko inne parametry. wszystko szczegółowo pokazał.

Jak spotkam się Z Henokiem , to na pewno dobrze mi policzy oszczędności przy dwóch taryfach. Do tej pory raczej uważałem ,że dwie taryfy są wygodne dla tych użytkowników , którzy je przewymiarowali.

Henoka lepiej wykorzystać do trudniejszych zadań ;). Z reguły dzienna w G12 nie jest dużo droższa od G11, za to nocna jest dużo tańsza. Dzięki temu coś, co chodzi całą dobę, typu lodówka, w G12 spala mniej złotówek. Podaj po prostu jakie masz stawki, to będzie widać jak na dłoni.

instator wyjaśnił mi że jeśli mi za ciepło, to nie przestawiam stopniominut tylko inne parametry. wszystko szczegółowo pokazał.

Do tego służy krzywa grzania.

Stopniominuty mają jedynie wpływ na komfort. Zwiekszając parametr pompa pracuje dłużej ale ma i dłuższe przestoje. Ja próbowałem dobrać ten parametr do optymalizacji pracy pompy w II taryfie. Może nie osiągnąłem jeszcze ekstremum ale jak na razie PCi pracuje na cele CO jesynie gdy mam tani prąd, a różnica temperatur w domu nie przekracza 0,5 stopnia.