Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odczyt na dole tak z termometru elektronicznego z przewodem temp zewn.Ten na kablu leży na podłodze i pokazuje temp podłogi która zgadza się z termometrem w pc dlatego myślę że pomiar jest dobry. Termometr stoi 0,5m nad podłogą. Na górze pomiar metr nad podłogą ze sterownika od rekuperatora na środku korytarza. Na górze czuć że jest cieplej więc myślę że temp się zgadza. Z fizyki pamiętam że ciepło idzie do góry. Jak wiesz z podłogówki którą ogrzewasz dom ciepełko też idzie w górę.

To nie jese niestety gwarancja, ze termometry pokazuja podobne wartosci. Nie wiem dlaczego, ale wiekszosc pomiarow przez termometry elektroniczne z ktorymi mialem do czynienia (jakies 20 szt) jest zawyzana.

Zostaly mi jeszcze 3 szt wyskalowanych elektronicznych termometrow z czasow, gdy bawilem sie w ciemni w samodzielne wywolywanie slajdow. Byly one skalowane dla 38*C wg takiego certyfikowanego "rteciowca". Maja blad wskazan +0,9 i jeden +0,8*C Wyskalowane byly raczej poprawnie, bo w procesie E6 odchylka powyzej 0,3*C daje wyrazny efekt "zafarbu" na obrabianym materiale, a takowego nie miewalem. Wg tych termometrow moje pokojowe zawyzaja odczyt o ponad 1*C, wiec jesli mam na nich 23,2*C to wiem, ze w domu jest kolo 22*C.

Pisze to tylko jako swego rodzaju ciekawostke, bo praktycznego znaczeniea dla Ciebie to nie ma. Bardziej istotne sa roznice temperatury, a to te termometry pokazuja juz w malym zakresie zmian ze swoja rozdzielczoscia odczytu, a wiec najczesxciej 0,1*C. To jest bardzo dokladnie.

A ja... ja poczekam z podaniem danych do 28/2 beda miesieczne .... ale zanosi sie podobnie jak Styczen okolo 1200kWh ....

U mnie bedzie mniej, srednia temperatura w lutym jest wyzsza niz w styczniu (!). Styczen -1,54stC, luty +0,23stC. Srednie zuzycie dobowe w styczniu u mnie 30,64kWh, w lutym 29,7kWh :-) Poki co u mnie:

2013-02 (25 dni, srednia temp: 0.23°C):

SUMA: 742.43 kWh (tania: 552.90 kWh, droga: 189.53 kWh)

KOSZT: 290.86 PLN (tania: 175.82 PLN, droga: 115.04 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 29.70 kWh (tania: 22.12 kWh, droga: 7.58 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.63 PLN (tania: 7.03 PLN, droga: 4.60 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 74.47% / droga: 25.53%

u mnie tydzień ostatni 50,7 kwh

plus 25 kg brykietu

przy czym codziennie po około 9 h wejście na 45m2 poddasza było otwarte[gipsy schną]

i codziennie w czasie pracy 2 balkony były na parterze uchylone [ze względu na pylenie -na dole robię sufity z płyt]

w domu od poniedziałku do czwartku temp w około23-24

w niedzielę było 21-21,5

aha większość pętli zakreconych w domu[parkiety pozakrywane]

Jesli to odczyt z jekiegos termometru "pokojowego", to pomylka moze byc nawet o 1,5*C. Ja wg termometru takiego elektronicznego na parterze mam 23.2*C a u gory drugi identyczny pokazuje 23,6*C. Niestety o 1,0-1,2*C zawyzaja odczyt. Nie zdziwie sie, jak u Ciebie bedzie podobnie.

Miałeś racj. termometr z reku zawyża o 1,5*C. Na górze wg termometru z dołu też jest 22*C

Oto moje zużycie prądu:

7.02. – 36 kWh

8.02 – 29 kWh

9.02 – 33 kWh

10.02 – 30 kWh

11.02 – 30 kWh

12.02 – 37 kWh

13.02 – 36 kWh

14.02 – 32 kWh

15.02 – 35 kWh

16.02 – 25 kWh

17.02 – 17 kWh

18.02 – 29 kWh

19.02 – 34 kWh

20.02 – 35 kWh

21.02 – 38 kWh

jak widać na razie szału nie ma ale jest zdecydowana poprawa w stosunku do grudnia i stycznia. Większość zużycia to tania taryfa - w drogiej zużywa jakieś 5 - 7 kWh dziennie. Ciągle eksperymentuje.

Do zużycia podawajcie jeszcze z jakie regionu lub miasta jesteście , bo jedni są z cieplejszego regionu Polski inni bardziej zimniejszego i średnia temperatura bardzo może się różnić.

Ja jestem z Ostrołeki woj.mazowieckie i na razie z mojej PW TRI 11 jestem zadowolony- najniższa temperatura w styczniu -19,4 stopni w nocy.

dzisiejszy odczyt z obiektu 230m2 (+30m2 antresola więc kubatura jak 250m2) + c.w.u. (mieszka na razie jedna osoba) + rekuperator z elektryczną nagrzewnicą wstępną + potrzeby typu oświetlenie gotowanie elektronarzędzia wynik od 1.02 do dzisiaj 1030kwh (ogólny licznik - nie ma podlicznika pompy).

Pompa powietrze woda

dzisiejszy odczyt z obiektu 230m2 (+30m2 antresola więc kubatura jak 250m2) + c.w.u. (mieszka na razie jedna osoba) + rekuperator z elektryczną nagrzewnicą wstępną + potrzeby typu oświetlenie gotowanie elektronarzędzia wynik od 1.02 do dzisiaj 1030kwh (ogólny licznik - nie ma podlicznika pompy).

Pompa powietrze woda

jaka to pompa ?

Pompa powietrze woda

Tylko co to ma wspolnego ze zuzyciem przez pompe? Chyba, ze chcesz powiedziec, ze zuzyla nie wiecej jak 1030kWh. Wg mnie to tak "srednio" :)

Tylko co to ma wspolnego ze zuzyciem przez pompe? Chyba, ze chcesz powiedziec, ze zuzyla nie wiecej jak 1030kWh. Wg mnie to tak "srednio" :)

W sumie masz rację to nie ma nic wspólnego z pompą ciepła bo to badziewie na powietrze a klient kupił bo mu makaron na uszy nawinąłem jak to by była prawdziwa maszyna cieplna to na pewno byłoby co najmniej połowę mniej:D

W sumie masz rację to nie ma nic wspólnego z pompą ciepła bo to badziewie na powietrze a klient kupił bo mu makaron na uszy nawinąłem jak to by była prawdziwa maszyna cieplna to na pewno byłoby co najmniej połowę mniej:D

W sumie to chodzilo mi o to, ze bez pod licznika to dokladnie nic nie mowi o zuzyciu energii przez "PCi" :D

Wracając do tematu zużycie prądu od 30.01 do 25.02 - 26 dni:

T1- 139,2 KWh - 14% = 90,50 PLN

T2- 824,9 KWh - 86% = 341,12 PLN

Razem - 964,1 KWh = 431,62 PLN

L uruchomień - 156 - 6/dzień

Czas pracy - 313 h - 12,04/dzień

W tym CWU - 58 h - 2,23/dzień

Zużycie KWh/100 m2/dzień - 13,24

Co szanowni forumowicze o tym sądzą????

To zalezy. Grzales w tym okresie oranzerie i garaz?

W oranżerii jest oddzielny termostat, który utrzymuje tam stałą temperaturę - w okresie zimowym 16 st C, natomiast garaż zupełnie wyłączony - pomimo to w garażu zawsze na plusie. "Kotłownia" to małe pomieszczenie 2x2 w którym upchnięta jest pompa, bufor oraz reku - tam 17 - 19 st C.

W oranżerii jest oddzielny termostat, który utrzymuje tam stałą temperaturę - w okresie zimowym 16 st C, natomiast garaż zupełnie wyłączony - pomimo to w garażu zawsze na plusie. "Kotłownia" to małe pomieszczenie 2x2 w którym upchnięta jest pompa, bufor oraz reku - tam 17 - 19 st C.

Jesli doliczyc ta oranzerie do zuzycia, to chyba calkiem przyzwoicie. Ona pewnie z 25% podniosla wynik, bo widze, ze do liczenia na 100m2 jej nie doliczyles powierzchniowo.