Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Jak pogodowka nie patrzy na slonce? A na co patrzy? Jak wzrasta temperatura, co najczesciej jest konsekwencja naslonecznienia, to zareaguje. U mnie sie pompa przestala w dzien zalaczac jak sie faktycznie od slonca ocieplilo. Jesli sloneczko wyjdzie tylko na godzine lub dwie, to pogodowka faktycznie to oleje i slusznie. :)

Pogodówka patrzy na temperaturę powietrza, a nie na słońce :)

W tym wypadku słońce w środku domu potrafiło mocno dogrzać (mam duże przeszklenia), a temperatura powietrza na zewnątrz nie podniosła się aż tak bardzo (to trwa - grunt jest wychłodzony etc). To zresztą widać też jak jedziesz samochodem - jak słońce wyjdzie to parówa jak w egipcie, jak zajdzie - odrazu syberia.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak masz skonfigurowaną P.C. jeżeli jednak twierdzisz, że kiedy zrobiło się cieplej na dworze podniosła się temperatura w mieszkaniu np. z 21 na 23 stopnie i pompa cały czas pracowała, może to świadczyć o tym, że pompa nie dogrzewała do wyliczonej temp. przez automatykę "pogodową" w

Nie kolego - ja napisałem że słońce mocno grzało, a nie że się zrobiło cieplej - bo średnie temperatury powietrza na zewnątrz wcale nie skoczyły w górę zbyt mocno :) Słońce mamy jeszcze b. nisko - przez duże przeszklenia wpada mi go do domu bardzo dużo i bardzo mocno nagrzewa powietrze w samym domu. Adiqq ma sterowanie pokojowe więc mu sterownik odciął pompę, u mnie pompie się wydawało że musi pracować bo patrzy tylko na temperaturę powietrza.

Nie mylmy pojęć -> nisko świecące i mocno grzejące słońce =/ temperatura powietrza :)

Pogodówka patrzy na temperaturę powietrza, a nie na słońce :)

No to moja chyba "zezuje" w roznych kierunkach, bo mi w 2 i 3 sloneczny dzien wylaczyla grzanie w dzien. :)

Czujnik mam od strony poludniowej pod okapem dachu na krokwi (strefa wiecznego cienia). Moze to tez ma znaczenie, ze lepiej "widzi" sloneczko.

No to moja chyba "zezuje" w roznych kierunkach, bo mi w 2 i 3 sloneczny dzien wylaczyla grzanie w dzien. :)

Czujnik mam od strony poludniowej pod okapem dachu na krokwi (strefa wiecznego cienia). Moze to tez ma znaczenie, ze lepiej "widzi" sloneczko.

Moze miec - ja mam od strony polnocnej, ma "swobodny przewiew", tj. zawsze pokazuje rzeczywista temperature powietrza :) Od poludnia slonce moze pod okapem troche podgrzac temperature!

Nie kolego - ja napisałem że słońce mocno grzało, a nie że się zrobiło cieplej - bo średnie temperatury powietrza na zewnątrz wcale nie skoczyły w górę zbyt mocno :) Słońce mamy jeszcze b. nisko - przez duże przeszklenia wpada mi go do domu bardzo dużo i bardzo mocno nagrzewa powietrze w samym domu. Adiqq ma sterowanie pokojowe więc mu sterownik odciął pompę, u mnie pompie się wydawało że musi pracować bo patrzy tylko na temperaturę powietrza.

Nie mylmy pojęć -> nisko świecące i mocno grzejące słońce =/ temperatura powietrza :)

Ok - zgadzam się z Twoimi wyjaśnieniami - inaczej to odebrałem w pierwszym poście ;) . Nie mamy precyzyjnych danych żeby dokładnie to przeanalizować w czasie, faktem jest także to, że cieplejsze pomieszczenia = cieplejsze C.O. na powrocie (mniejsze oddawanie ciepła przez instalację grzewczą) nie bez znaczenia dla czasu pracy pompy, ale oczywiście dochodzi jeszcze bezwładność podłogówki.

Pzdr

P.S. - rozważasz zainstalowanie termostatu pokojowego ?

Innym wyjściem byłoby sterowanie pętlami podłogówki poprzez siłowniki - ale raczej koszt wyższy.

Edytowane przez kasprzyk

No i doszliśmy do następnego pytania - Gdzie najlepiej umieścić czujnik pogodowy? Co na to instalatorzy?

Kolego tutaj odpowiedź jest logiczna i prosta, znajduję się w każdej instrukcji urządzenia grzewczego sterowanego "pogodówką" ;)

Oczywiście strona północna, miejsce nie narażone na bezpośrednie oddziaływanie słońca, nawet jeżeli zlokalizujemy ten czujnik w zacienionej stronie południowej - promieniowanie cieplne ścian innych elementów znajdujących się na tej stronie skutecznie może przekłamywać wartości rzeczywiste czujnika. Tak na prawdę nie jest to wielki problem, zawsze możemy podnieść temp. zadaną, jednak to zawsze jakaś tam nieprawidłowość i można się czepić instalatora :)

Oczywiście strona północna, miejsce nie narażone na bezpośrednie oddziaływanie słońca, nawet jeżeli zlokalizujemy ten czujnik w zacienionej stronie południowej - promieniowanie cieplne ścian innych elementów znajdujących się na tej stronie skutecznie może przekłamywać wartości rzeczywiste czujnika. Tak na prawdę nie jest to wielki problem, zawsze możemy podnieść temp. zadaną, jednak to zawsze jakaś tam nieprawidłowość i można się czepić instalatora :)

No to u mnie takie przeklamanie sie bardzo dobrze sprawdzilo. Domu pompa nie przegrzala jak bylo slonecznie, pomimo braku pokojowego. Czujnik "zobaczyl" to sloneczko w swoim zacienonym miejscu i nie pozwolil na jej zalaczenie.

Bede obserwowal nadal, ale poki co nie uwazam tego miejsca za zle. Ba, moze nawet takie sterownie z reakcja na naslonecznienie ma "przyszlosc" u mnie. ;)

No to u mnie takie przeklamanie sie bardzo dobrze sprawdzilo. Domu pompa nie przegrzala jak bylo slonecznie, pomimo braku pokojowego. Czujnik "zobaczyl" to sloneczko w swoim zacienonym miejscu i nie pozwolil na jej zalaczenie.

Bede obserwowal nadal, ale poki co nie uwazam tego miejsca za zle. Ba, moze nawet takie sterownie z reakcja na naslonecznienie ma "przyszlosc" u mnie. ;)

Tego się trzymaj, w niektórych domach bezpośrednie słoneczko zimą (rzadko bo rzadko) potrafi dać tyle zysków co zapotrzebowanie obliczeniowe.

Tego się trzymaj, w niektórych domach bezpośrednie słoneczko zimą (rzadko bo rzadko) potrafi dać tyle zysków co zapotrzebowanie obliczeniowe.

Moj raczej do takich nie nalezy. Nie mam ogromnych przeszklen. Po prostu pompa w czasie poludniowej taniej taryfy sie nie zalaczala. Zaoszczedzone raptem 1,5h pracy CO, ale zawsze to cos. Temperatura nadajaca sie do zycia (22-23*C) tez jest zaleta. ;) Nie wiem ile mniej w takim przypadku pracuje tez w nocy. Trudno to oszacowac.

Witam wszystkich pompiarzy.

Przykleję się na razie, o zużyciu prądu za bieżący sezon napiszę w wolnej chwili.

Informacyjnie - mam CK Pro D4/8 Wi (8kW), z kolektorem poziomym, bezpośrednie parowanie. Dom 140 m powierzchni użytkowej, wyłącznie parter. Podłogówka w całym domu. Ściany poroterm 30 na klej + 15 cm styropianu. Strop lekki 20cm wełny, podłoga 15 cm styropianu. W domu wszystko na prąd.

W minionym sezonie (6 miesięcy październik – kwiecień) rachunek ~2600 PLN cały prąd. Nie miałem jeszcze podlicznika, ale za 6 miesięcy sezonu letniego 950 PLN. Znakiem tego ogrzewanie, z uwzględnieniem podwyżek cen energii wyniósł jakieś 1500 – 1600 PLN.

W tym sezonie już z podlicznikiem. Na nim chodzi PC, wentylacja 24h/dobę, podgrzewacz wody CK, pralka, odkurzacz, oświetlenie strychu i garażu, DGP z kominka.

Pozdrawiam

Adam

P.S. - rozważasz zainstalowanie termostatu pokojowego ?

Innym wyjściem byłoby sterowanie pętlami podłogówki poprzez siłowniki - ale raczej koszt wyższy.

Chyba to oleje :-) Ewentualnie dorobie sobie dodatkowy "kaganiec" na pompe - tj. przy wzroscie temperatury powyzej 23stC w salonie - wylaczy pompe, niezaleznie od sterownika pogodowego. To dla mnie 10 min roboty bo mam czujke temperatury dallasa w salonie, mam serwer spiety z PLC, mam na PLCku jeszcze kilka wolnych wyjsc i mam w skrzynce z wyjsciami PLC kabelek ktory leci w poblize pompy / sterownika pogodowego - takze w sumie wystarczyloby jakos sensownie wyjscie podlaczyc i mialbym kaganiec zrobiony :) Ale szczerze to mi sie nie chce - jak potem mi cos padnie to nie bede wiedzial co :D Im mniej kombinacji tym lepiej - mysle ze takich sytuacji nie bedzie za duzo.

Czujnik masz zacieniony ale ściana się nagrzewa a ciepełko idzie w górę ogrzewając czujnik. U mnie czujnik jest na ścianie północnej i tam faktycznie ciepła nie ma..

Czujnik masz zacieniony ale ściana się nagrzewa a ciepełko idzie w górę ogrzewając czujnik. U mnie czujnik jest na ścianie północnej i tam faktycznie ciepła nie ma..

Sie domyslam jak to dziala, ale w tym przypadku dziala dobrze. Efektem jest nieprzegrzewanie pomieszczen w sloneczny dzien. Zobaczymy jak bedzie dalej.

Nieźle: godzina 21:30 dzień 12.03.2013 a na zewnątrz -11,5 st.C. Tylko w drugim tygodniu 2012 było w tych okolicach temperaturowych z maksem odnotowanym przeze mnie -13 st.C w dniu 14.12.2012 no ale teraz mamy połowę marca !

PCi w ostatniej dobie pracuje mi już trzynastą godzinę.

A u mnie teraz na zew. -4*C to nasze regiony w zuzyciach na koniec msc. beda tez mialy duzy rorzzut