Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Kołki metalowe stosuje się do wełny. Ja mam styropian 20 i kołki plastikowe 26cm z przedłużoną strefą kotwienia. Do tego otwory frezowane i zatyczki styropianowe.

Standardowe kolki maja okolo 6 cm strefy kotwienia, po co Ci byla przedluzona skoro przy tych rozmiarach wiecej w sciane nie wejdzie

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem lepiej ssać ciepło z ziemi w drogiej taryfie niż prąd grzałką w taniej - tak wychodzi z taryf, chyba że cop Twojej pompy jest sporo mniejszy niż 2.

Teoretycznie masz rację, bo przy moich 180h grzałki, zakładając sprawność PC na poziomie 4 (moc 8, pobór 2 - pod koniec sezonu pewnie nieco mniej), to faktycznie nie ma to większego znaczenia.

Grzeję dopiero trzeci sezon, a notatki (pierwszy i ostatni raz) robiłem codziennie (na kartce, a co ;) ). Może faktycznie zbyt się przejąłem sprawą "oszczędności", a w rzeczywistości sam sobie kuku zrobiłem tą grzałką. Kontynuacja tematu mile widziana :)

Pozdrawiam

Adam

Edytowane przez @d@m
błędne dane do obliczeń

Teoretycznie masz rację, bo przy moich 180h grzałki, zakładając sprawność PC na poziomie 4 (moc 8, pobór 2 - pod koniec sezonu pewnie nieco mniej), to faktycznie nie ma to większego znaczenia.

Grzeję dopiero trzeci sezon, a notatki (pierwszy i ostatni raz) robiłem codziennie (na kartce, a co ;) ). Może faktycznie zbyt się przejąłem sprawą "oszczędności", a w rzeczywistości sam sobie kuku zrobiłem tą grzałką. Kontynuacja tematu mile widziana :)

Pozdrawiam

Adam

Nie jesteś samotny z tymi notatkami :D bo ja też od trzech sezonów codziennie wieczorkiem biegałem do pompy i robiłem zapiski w wydrukowanym arkuszu:yes:.Teraz to archiwizuje dla potomnych:lol:.

a w jaki sposób to zautomatyzowałeś?:)

Postawiłem starego laptopa, który zbiera mi dane o zużyciu prądu wraz z temperaturami dz, gz itp. Większość elektronicznych liczników ma wyjście impulsowe, do niego można podłączyć licznik DS2423, a z niego za pomocą rs232 odczytywać dane na kompa. Odczyt temperatur to DS1820. Do zbierania danych i wizualizacji użyłem darmowego oprogramowania Cacti, a szczegółowe efekty można znaleźć na http://pompaciepla24.com klikając w jakiś wykres

http://pompaciepla24.com/graphs/graph_29_4.png

Jeśli chcesz sobie coś takiego zrobić, to koszt nie jest wielki, wymagane jest trochę umiejętności konfiguracyjnych oprogramowania, ale mogę w tym trochę pomóc.

Edytowane przez rwxw

Postawiłem starego laptopa, który zbiera mi dane o zużyciu prądu wraz z temperaturami dz, gz itp. Większość elektronicznych liczników ma wyjście impulsowe, do niego można podłączyć licznik DS2423, a z niego za pomocą rs232 odczytywać dane na kompa. Odczyt temperatur to DS1820. Do zbierania danych i wizualizacji użyłem darmowego oprogramowania Cacti, a szczegółowe efekty można znaleźć na http://pompaciepla24.com klikając w jakiś wykres

http://pompaciepla24.com/graphs/graph_29_4.png

Jeśli chcesz sobie coś takiego zrobić, to koszt nie jest wielki, wymagane jest trochę umiejętności konfiguracyjnych oprogramowania, ale mogę w tym trochę pomóc.

dzięki za wyjaśnienie myślę że może na jesień się za to wezmę

na pewno będę potrzebował Twojej pomocy:rolleyes:

Zużycie za maj :

1T - 11.3kWh

2T - 108.5kWh

Użytkownicy starych liczników (z kółkiem) muszą bardziej pokombinować, u siebie musiałem podłączyć czujnik odbiciowy i narysować podziałkę na kółku. Nie jest to idealnie dokładna metoda pomiaru zużycia mocy ale mniej więcej pokrywa się z tym co pokazuje licznik. Na zdjęciach widać jeszcze mój rejestrator (jeszcze nie dokończony, nie ma podłączonych dwóch ds18b20)

100_9109.jpg

100_9110.jpg

100_9111.jpg

My zakończyliśmy sezon 12 kwietnia, ustawiłam pompę na off i tyle.. zdarzył się jeden dzień kiedy temperatura w domu wahała się pomiędzy 20,7-21st.. a tak cały czas powyżej 21st.. w większości jednak czasu w okolicach 22st..

Po sezonie zimowym na CWU szło około 6kWh, a teraz w maju było już 5,06 (4 osoby dorosłe i 2 dzieci).. do gotowania także używam ciepłej wody :)

Kamila i Marcin zuzyliscie 5 kWh na CWU a mar1173 - 108,66 kWh na CWU... w pierwszym przyapdku 4 osoby dorosle i 2 dzieci a mar1173.. ? Skad tak kolosalna roznica..

wystarczy, że będzie 2 osoby mniej i stąd taka różnica... moje dzieci lubia się chlapać... i może gdybym do gotowania nie używała ciepłej wody to może byłoby mniej..

5-6kWh / dzien to bardzo podobnie do nas... w tej samej konfiguracji 2+2. 180-210 kWh/mies. Tyle ze w tym ca 60kWh to zuzycie PC nic nie robiacej ;)

Wszystko sie zgadza - mi wychodzi na CWU ostatnio 3-4kWh / dzien, a jest nas tylko dwoje (choc mnie trzeba liczyc podwojnie bo jak wejde pod prysznic to siedze ze 20 min az sie caly 300l zbiornik goracej wody zuzyje he he :D