sledz98 16.09.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Minął kolejny rok. Zużycie w moim przypadku to 4992 kWh (od 16 września 2012 do 15 września 2013) co daje cenę 2246,4 (przyjąłem cenę 0,45 brutto z opłatami - tak wychodzi z podzielenia kwoty rachunku przez ilość kWh). Przy mojej rodzinie do zaakceptowania. 5 osób w tym dziecko w wieku 2 lat. Uważam, że to dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Masz prad dwutaryfowy i podlicznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Szkoda, ze kolega kkdarch milczy w tym temacie. Nie każdy ma czas siedzieć tak jak ty i klepać posty(większość ciężko pracuje:yes:) Żeby nie było niedomówień zerknij na załączoną fotkę gdzie z gruntowego GWC rano wychodzi 16*C przy temperaturze zewnętrznej 14*C więc grunt ma przynajmniej 17-18*C .Na zdjęciu pokazane jest że ciągnie z zewnątrz ale nie mam siłownika i ustawione jest na GWC. Powiedz mi jeszcze jak obliczyć ten najważniejszy dla Ciebie SPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 16.09.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Tak, taryfa G12W, Energa i podlicznik na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Powiedz mi jeszcze jak obliczyć ten najważniejszy dla Ciebie SPF. Identycznie jak obliczyles ten letni. Podaj po prostu dla okresu, gdzie przewaza CO. Jakis styczen czy luty. Jakie powietrze wchodzi do domu nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Tak, taryfa G12W, Energa i podlicznik na PC. No to jesli podlicznik tez masz dwutaryfowy (a zakladam, ze tak), to mozesz podac dokladne zuzycie w taryfach z kosztami nominalnymi kWh w danej taryfie. Po co jakies dziwne srednie ceny robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 16.09.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Identycznie jak obliczyles ten letni. Podaj po prostu dla okresu, gdzie przewaza CO. Jakis styczen czy luty. No dobra niech będzie styczeń )1.01.2013 do 31.01.2013 Zużyta energia elektryczna -800kWh x 0,62pln=496pln Wyprodukowana energia cieplna-10,938GJ(3038,33kWh) czas pracy 345h na CO i CWU razem COP 3,79 razem z pompami obiegowymi przy temperaturze DZ średnio 1,8*C 01.11.2012 do 30.11.2012 Zużyta energia elektryczna -445kWh x0,612=272,34pln Wyprodukowana energia cieplna-6,719GJ (1866,39kWh) czas pracy 194h ........ COP4,19 razem z pompami obiegowymi przy temperaturze DZ średnio 6,5*C Jakie powietrze wchodzi do domu nie ma znaczenia I tu się mylisz bo u ciebie WG wciąga powietrze do budynku o temperaturze otoczenia a u mnie to samo powietrze po przejściu przez rekuperator ma 20*C więc różnica jest.A wyobraź sobie że na zewnątrz masz -25*C . O jakiej temperaturze powietrze wpada do twojego domu? Chciałem tylko pokazać ile ma grunt w dniu dzisiejszym gdzie od kilku dni jest chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) I tu się mylisz bo u ciebie WG wciąga powietrze do budynku o temperaturze otoczenia a u mnie to samo powietrze po przejściu przez rekuperator ma 20*C więc różnica jest.A wyobraź sobie że na zewnątrz masz -25*C . O jakiej temperaturze powietrze wpada do twojego domu? Chciałem tylko pokazać ile ma grunt w dniu dzisiejszym gdzie od kilku dni jest chłodno. Dla SPFa pompy nie ma zadnego znaczenia czy masz WM czy WG o jakie powietrze wlatuje do domku.. Temperature gruntu znam. No ale dalej nie mam od Ciebie danych ktore mnie interesuja.. PS. A widze, ze cos w cytat posta "wrzuciles". Wyglada to realistycznie, wiec chyba jakies bledy pomiaru mozna wykluczyc. Jeszcze raz gratulacje pieknego letniego "kopa". Edytowane 16 Września 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 17.09.2013 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jakie powietrze wchodzi do domu nie ma znaczenia Dla Ciebie- tak, szczególnie zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam.W wątku o SCOP zmierzonym w ciągu roku napisałem, że w mojej jednostce wewnętrznej pompka obiegowa działa bez przerwy bez względu na to, czy sprężarka pracuje, czy nie. Generuje to duże zużycie prądu i baaaaaaaardzo zaniża wskaźniki.Mam pytanie do znawców kiedy powinna się uruchamiać pompka obiegowa. Bo może by trzeba pociągnąć sygnał z płyty głównej i uruchamiać obiegówkę tylko wtedy kiedy tak na prawdę ma działać. Wiecie o co mi chodzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dla Ciebie- tak, szczególnie zimą. Nie skupiamy sie tu na mnie, tylko na kolegi PCI. Ja sobie rade daje. Koszty masz w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Mam pytanie do znawców kiedy powinna się uruchamiać pompka obiegowa. Bo może by trzeba pociągnąć sygnał z płyty głównej i uruchamiać obiegówkę tylko wtedy kiedy tak na prawdę ma działać. Wiecie o co mi chodzi..... Nie mianuje sie znawca, ale sa urzadzenia, ktore mierza zalaczajac pompke w cyklach co okreslona ilosc czasu. Takie zalaczanie pompki non stop, to jawne pokazanie klientowi przez producenta urzadzenia, ze ma jego koszty w d...ie. Przeciez taki czasowy algorytm to nawet juz nie tyle dobra inzynierska praktyka (zwlaszcza w takim urzadzeniu), ale elementarz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Właśnie, u kogo z Was gaśnie pompka po wyłączeniu sprężarki w pompie ciepła i nie uruchamia się do następnego startu kompresora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Właśnie, u kogo z Was gaśnie pompka po wyłączeniu sprężarki w pompie ciepła i nie uruchamia się do następnego startu kompresora? No u mnie wlasnie tak sie dzieje. Pompki chodza tylko w czasie pracy sprezarki, ale ja mam pomiar temp wylewki osobnym w niej zatopionym czujnikiem. Jesli u Ciebie jest pomiar posredni na powrocie podlogowki, to pompka musi sie zalaczac co jakis czas dla sprawdzenia tej temperatury (przegonic wode w podlodze), ale nie musis na pewno chodzic non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dlaczego musi sprawdzać co jakis czas temp powrotu z podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 17.09.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dlaczego musi sprawdzać co jakis czas temp powrotu z podłogówki? Żeby działało automatycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 U mnie jest sterownk pokojowy, który uruchamia i gasi sprężarkę, więc nie rozumiem po co ma pracować non stop obiegówka i mierzyć temperature powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Värmepumpsägare:OK, ale sam robiłeś jakieś przeróbki, czy fabrycznie Twoja pompa ciepła ma takie rozwiązanie zaimplementowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 U mnie jest sterownk pokojowy, który uruchamia i gasi sprężarkę, więc nie rozumiem po co ma pracować non stop obiegówka i mierzyć temperature powrotu? No to producent pompy wykazal sie nie tyle beztroska, co zwykla glupota implementujac taka opcje Nie musi chodzic. Tylko jak pracuje sprezarka powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.09.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 No to mamy pierwszą pewną informację, że pompka nie powinna pracować po wyłączeniu sprężarki w przypadku gdy sterujemy regulatorem pokojowym.I dlatego pytam, czy może by się dało zrobić taka przeróbkę w jednostce wewnętrznej, żeby uruchamiać obiegówkę tylko przy starcie kompresora i ją wyłączać gdy kompresor gaśnie.Np znaleźć sygnał gdzies na płycie głównej, który uruchamia sprężarkę i jednocześnie poprzez przekaźnik uruchamiać nim obiegówkę......... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts