Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Minął kolejny rok. Zużycie w moim przypadku to 4992 kWh (od 16 września 2012 do 15 września 2013) co daje cenę 2246,4 (przyjąłem cenę 0,45 brutto z opłatami - tak wychodzi z podzielenia kwoty rachunku przez ilość kWh). Przy mojej rodzinie do zaakceptowania. 5 osób w tym dziecko w wieku 2 lat. Uważam, że to dobry wynik.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szkoda, ze kolega kkdarch milczy w tym temacie.

Nie każdy ma czas siedzieć tak jak ty i klepać posty(większość ciężko pracuje:yes:)

Żeby nie było niedomówień zerknij na załączoną fotkę gdzie z gruntowego GWC rano wychodzi 16*C przy temperaturze zewnętrznej 14*C więc grunt ma przynajmniej 17-18*C .Na zdjęciu pokazane jest że ciągnie z zewnątrz ale nie mam siłownika i ustawione jest na GWC. 2013-09-16temperatury.jpg

Powiedz mi jeszcze jak obliczyć ten najważniejszy dla Ciebie SPF.

Identycznie jak obliczyles ten letni. Podaj po prostu dla okresu, gdzie przewaza CO. Jakis styczen czy luty.

No dobra niech będzie styczeń )1.01.2013 do 31.01.2013

Zużyta energia elektryczna -800kWh x 0,62pln=496pln

Wyprodukowana energia cieplna-10,938GJ(3038,33kWh)

czas pracy 345h na CO i CWU razem

COP 3,79 razem z pompami obiegowymi przy temperaturze DZ średnio 1,8*C

01.11.2012 do 30.11.2012

Zużyta energia elektryczna -445kWh x0,612=272,34pln

Wyprodukowana energia cieplna-6,719GJ (1866,39kWh)

czas pracy 194h ........

COP4,19 razem z pompami obiegowymi przy temperaturze DZ średnio 6,5*C

Jakie powietrze wchodzi do domu nie ma znaczenia :)

I tu się mylisz bo u ciebie WG wciąga powietrze do budynku o temperaturze otoczenia a u mnie to samo powietrze po przejściu przez rekuperator ma 20*C więc różnica jest.A wyobraź sobie że na zewnątrz masz -25*C . O jakiej temperaturze powietrze wpada do twojego domu?

Chciałem tylko pokazać ile ma grunt w dniu dzisiejszym gdzie od kilku dni jest chłodno.

I tu się mylisz bo u ciebie WG wciąga powietrze do budynku o temperaturze otoczenia a u mnie to samo powietrze po przejściu przez rekuperator ma 20*C więc różnica jest.A wyobraź sobie że na zewnątrz masz -25*C . O jakiej temperaturze powietrze wpada do twojego domu?

Chciałem tylko pokazać ile ma grunt w dniu dzisiejszym gdzie od kilku dni jest chłodno.

Dla SPFa pompy nie ma zadnego znaczenia czy masz WM czy WG o jakie powietrze wlatuje do domku.. Temperature gruntu znam.

No ale dalej nie mam od Ciebie danych ktore mnie interesuja.. :)

PS. A widze, ze cos w cytat posta "wrzuciles".

Wyglada to realistycznie, wiec chyba jakies bledy pomiaru mozna wykluczyc. Jeszcze raz gratulacje pieknego letniego "kopa". :)

Edytowane przez Pyxis

Witam.

W wątku o SCOP zmierzonym w ciągu roku napisałem, że w mojej jednostce wewnętrznej pompka obiegowa działa bez przerwy bez względu na to, czy sprężarka pracuje, czy nie. Generuje to duże zużycie prądu i baaaaaaaardzo zaniża wskaźniki.

Mam pytanie do znawców kiedy powinna się uruchamiać pompka obiegowa. Bo może by trzeba pociągnąć sygnał z płyty głównej i uruchamiać obiegówkę tylko wtedy kiedy tak na prawdę ma działać. Wiecie o co mi chodzi.....

Mam pytanie do znawców kiedy powinna się uruchamiać pompka obiegowa. Bo może by trzeba pociągnąć sygnał z płyty głównej i uruchamiać obiegówkę tylko wtedy kiedy tak na prawdę ma działać. Wiecie o co mi chodzi.....

Nie mianuje sie znawca, ale sa urzadzenia, ktore mierza zalaczajac pompke w cyklach co okreslona ilosc czasu.

Takie zalaczanie pompki non stop, to jawne pokazanie klientowi przez producenta urzadzenia, ze ma jego koszty w d...ie. Przeciez taki czasowy algorytm to nawet juz nie tyle dobra inzynierska praktyka (zwlaszcza w takim urzadzeniu), ale elementarz . :)

Właśnie, u kogo z Was gaśnie pompka po wyłączeniu sprężarki w pompie ciepła i nie uruchamia się do następnego startu kompresora?

No u mnie wlasnie tak sie dzieje. Pompki chodza tylko w czasie pracy sprezarki, ale ja mam pomiar temp wylewki osobnym w niej zatopionym czujnikiem. Jesli u Ciebie jest pomiar posredni na powrocie podlogowki, to pompka musi sie zalaczac co jakis czas dla sprawdzenia tej temperatury (przegonic wode w podlodze), ale nie musis na pewno chodzic non stop.

U mnie jest sterownk pokojowy, który uruchamia i gasi sprężarkę, więc nie rozumiem po co ma pracować non stop obiegówka i mierzyć temperature powrotu?

No to producent pompy wykazal sie nie tyle beztroska, co zwykla glupota implementujac taka opcje :)

Nie musi chodzic. Tylko jak pracuje sprezarka powinna.

No to mamy pierwszą pewną informację, że pompka nie powinna pracować po wyłączeniu sprężarki w przypadku gdy sterujemy regulatorem pokojowym.

I dlatego pytam, czy może by się dało zrobić taka przeróbkę w jednostce wewnętrznej, żeby uruchamiać obiegówkę tylko przy starcie kompresora i ją wyłączać gdy kompresor gaśnie.

Np znaleźć sygnał gdzies na płycie głównej, który uruchamia sprężarkę i jednocześnie poprzez przekaźnik uruchamiać nim obiegówkę......... ????