wit74 09.01.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Wejdź na http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php . Wg tej strony taniej mam w Energa (aż 9 opcji) i jakieś TeleZet - które aktualnie pomijam . W regulaminie promocji Energa"Gwarancja Obniżki" w tabeli z cennikiem dla G12 jest 7 wariantów na stawki za en.el. Ale jest tam jeszcze kolumna Oplata handlowa. Z moich wyliczeń strona URE nie kalkuluje tej opłaty.Najkorzystniejsza opcja ma przynieść mi 94 PLN zysku wg stawek z jednego z wariantów. Brak tu jednak dodanej opłaty handlowej w wys. 11PLN/m-c,132 PLN/rok. W Energa Operator nie ma żadnej opłaty handlowej więc jest ona raczej kosztem promocji za tańszą en.el. I to trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 09.01.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Wg tej strony taniej mam w Energa (aż 9 opcji) i jakieś TeleZet - które aktualnie pomijam . Dlaczego pomijam ? Warto i trzeba liczyć. Ta firma jak i inni sprzedawcy energii mają bardzo zróżnicowane ceny, w tym dużo niższe za 1kWh w strefie "nocnej" i warto rozważyć (oczywiście na podstawie obliczeń, znając swoje zużycie kWh na cele co/cwu i bytowe) czy nie opłaca się zmienić sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 09.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkich mam nowy dom i też notuje zużycie pompy ciepła trochę może inna bo mam ustrojstwo modulowane od 4-do 16KW Nibe , temperatury wiosenne więc trudno mówić o kosztach , nibe ma taki odczyt średnia temperatura z 24h , spisuje zawsze o 22 temperaturę na koniec miesiąca sumuję dzielę przez dni by uzyskać średnią w całym miesiącu - przyda się może następnej zimy bo zima zimie nie równa załączam plik z kosztami jakie na razie wychodzą temperaturą dni i średnią i inne koszty może się komuś przyda .pozdrawiam http://foto.orx.pl/img/10/2013ggr.jpg Edytowane 10 Stycznia 2014 przez TORUŃCZYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 09.01.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Fajnie że zamieściłeś aktualne dane, ciekawe jest to że ta super wypasiona pompa i jedna z najdroższych powoduje większe koszty ogrzewania niż nazwijmy to na przykład "garażówka".... Wiem że tak się nie porównuje, bo powinny być identyczne domy identycznie wykonane w zbliżonej lokalizacji, również identycznie użytkowane aby mówić o porównaniu, ale jednak poprawia mi to lekko nastrój wieczorem Bo co powiesz na 300zł w grudniu za podobną powierzchnię i to razem z c.w.u? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Moja garazowka nastukala w grudniu CO za 185 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.01.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Bo co powiesz na 300zł w grudniu za podobną powierzchnię i to razem z c.w.u? Może to być kwestia taryfy, bo Toruńczyk zużył 678kWh, za które zapłacił 441 lub 376zł (nie za bardzo rozumiem, czym się różnią te kwoty), a ja w grudniu zużyłem podobnie, bo 607kWh, za które zapłaciłem 170zł. Niemniej jednak masz rację, że "garażówka" też będzie dobrze działać i różne cuda w pompach nie przynoszą wymiernych korzyści, przynajmniej dla użytkowników, bo producent to inna sprawa. Zresztą jakiego rzędu mogą to być oszczędności przy takich kosztach ogrzewania jakie my osiągamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 10.01.2014 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Moja garazowka nastukala w grudniu CO za 185 zl no to masz lepszy wynik moja nastukała za CO+ 10dni CWU - 196zl (ale zważając na fakt iż ociepliłem poddasze w drugiej połowie grudnia to i tak chyba nieźle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 no to masz lepszy wynik moja nastukała za CO+ 10dni CWU - 196zl (ale zważając na fakt iż ociepliłem poddasze w drugiej połowie grudnia to i tak chyba nieźle) Patrzac na parametry domu (jesli i region i temp wewnetrzna podobna), to bedziesz mial zawsze lepszy wynik od mojego. Tak przynajmniej 25-30% lepszy na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Znowu podniecacie się kwotami w złotówkach, a jaki to ma sens jak jeden z was liczy kWh za 20gr, a drugi za 60gr:confused: Gościu zużył w grudniu 678kWh na ogrzanie 270m2 podłogówki. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik. A to ile zapłacił mocno już zależy od tego jak rozlicza się z operatorem (może nie ma takich promocji jak Wy) oraz od tego jak grzeje (wylewki anhydrytowe - więc chyba nie bawi się w grzanie akumulacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Znowu podniecacie się kwotami w złotówkach, a jaki to ma sens jak jeden z was liczy kWh za 20gr, a drugi za 60gr:confused: Gościu zużył w grudniu 678kWh na ogrzanie 270m2 podłogówki. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik. A to ile zapłacił mocno już zależy od tego jak rozlicza się z operatorem (może nie ma takich promocji jak Wy) oraz od tego jak grzeje (wylewki anhydrytowe - więc chyba nie bawi się w grzanie akumulacyjne). Ale to sa wylacznie jego problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ale to sa wylacznie jego problemy. No w sumie tak;), ale dobrze by było, żeby miał świadomość, że płaci więcej nie dlatego, że ma ch...wą pompę,a dlatego że nie w pełni wykorzystuje możliwości oszczędzania dzięki jej. Patrząc na jego zużycie i koszta to prawdopodobnie ma g11:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 10.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Dlaczego pomijam ? Warto i trzeba liczyć. Ta firma jak i inni sprzedawcy energii mają bardzo zróżnicowane ceny, w tym dużo niższe za 1kWh w strefie "nocnej" i warto rozważyć (oczywiście na podstawie obliczeń, znając swoje zużycie kWh na cele co/cwu i bytowe) czy nie opłaca się zmienić sprzedawcy. Zmotywowałeś mnie.I kolejny raz widzę,że wszystko co pokazuje wynik z podanego linka warto przeliczyć samemu po otrzymaniu oferty. Z otrzymanego w URE zestawienia w TeleZet oszczędności wyszłyby 150 PLN/rok u mnie. Pomimo bardzo niskiej stawki w 2T nie wyszło to tak ładnie, choć podobnie (17 PLN) na korzyść tego co mam teraz . Nie widzę nadal specjalnie lepszych warunków by coś zmienić - poczekamy. Patrząc na jego zużycie i koszta to prawdopodobnie ma g11.. no liczy po 0,65 PLN/kWh więc chyba jedzie w G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 10.01.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 hehe moim zdaniem nie jest źle do przyjęcia koszty pompa jest modulowana bo piwnica ma 100m2 dziś ogrzewamy służy rekreacyjnie może będzie czas że nie bedzie ogrzewana więc nie potrzeba pompy 16Kw dziś i tak pompa chodzi średnio na 35-40Hz a na maxa sprężarka pracuje na 120Hz czyli 1/3 mocy co do kosztów Pompa pożarła 678 KW za grudzień z czego 100KW - CWU 578 KW - ogrzewanie domu i liczę to tak co miesiąc rozliczam się sam podając energię na stronie energa.pl od razu generuje fakturę i wychodzi tak 306zł zużyte KW domu 477 dzielimy i wychodzi 0,65 groszy =1KW nie mam dwóch taryf ale licze normalnie tyle ile kosztuje czyli faktura /dzielone przez zliczone kW , moi rodzice mają gaz i sprawa jest tak samo nie każdy liczy przesył , abonament itd tylko cena gazu najlepiej netto a jak wezmę fakturę za gaz podzielę przez zużycie gazu na miesiąc to wychodzi 2,3zł za m3 gazu dla mnie koszt jest do przyjęcie jeśli to wychodzi więcej niż połowa za gaz a tak jest pozdrawiam wszystkich liczących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 10.01.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 rwx a ja w grudniu zużyłem podobnie, bo 607kWh, za które zapłaciłem 170zł. Niemniej jednak masz rację, że "garażówka" też będzie dobrze działać i różne cuda w " kurcze u nie za 607 to 395zł a u ciebie 170zł ??? Proszę powiedz może poszukam dostawcy innego myślałem o tym ale nie wiem w reklamach piknie np tauron a na koniec miesiąca tyle samo lub drożej tak samo map78 jakie macie i w jakiej firmie dostawce bo u mnie 65 groszy to cena wychodzi ale 578KW ZA 270m ogrzewania to jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 10.01.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zmotywowałeś mnie.I kolejny raz widzę,że wszystko co pokazuje wynik z podanego linka warto przeliczyć samemu po otrzymaniu oferty. Z otrzymanego w URE zestawienia w TeleZet oszczędności wyszłyby 150 PLN/rok u mnie. Pomimo bardzo niskiej stawki w 2T nie wyszło to tak ładnie, choć podobnie (17 PLN) na korzyść tego co mam teraz . Nie widzę nadal specjalnie lepszych warunków by coś zmienić - poczekamy. Nie należy oczekiwać dużo mniejszych rachunków za zużyte kWh. To będą (o ile w ogóle) niewielkie kwoty właśnie rzędu kilkunastu złotych miesięcznie. Moje obliczenia z moich danych pokazują zysk rzędu 40 zł w sezonie grzewczym i kilku złotych poza sezonem. Sumarycznie w roku powinny być rzędu 500 zł (zamiast około 3700 byłoby 3200) co nie jest do pogardzenia Ja osobiście czekam na rozwój sytuacji (i większą ilość danych spisanych z liczników) i pewnie jeżeli będę się decydował to przed kolejnym sezonem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 rwx a ja w grudniu zużyłem podobnie, bo 607kWh, za które zapłaciłem 170zł. Niemniej jednak masz rację, że "garażówka" też będzie dobrze działać i różne cuda w " kurcze u nie za 607 to 395zł a u ciebie 170zł ??? Proszę powiedz może poszukam dostawcy innego myślałem o tym ale nie wiem w reklamach piknie np tauron a na koniec miesiąca tyle samo lub drożej tak samo map78 jakie macie i w jakiej firmie dostawce bo u mnie 65 groszy to cena wychodzi ale 578KW ZA 270m ogrzewania to jest ok toruńczyk - pies jest pogrzebany w II taryfie. Gdybyś ją miał to pewnie średnia dla całego domu by ci wyszła około 0,45 a dla samej pompy około 0,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 10.01.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Fajnie że zamieściłeś aktualne dane, ciekawe jest to że ta super wypasiona pompa i jedna z najdroższych powoduje większe koszty ogrzewania niż nazwijmy to na przykład "garażówka".... Wiem że tak się nie porównuje, bo powinny być identyczne domy identycznie wykonane w zbliżonej lokalizacji, również identycznie użytkowane aby mówić o porównaniu, ale jednak poprawia mi to lekko nastrój wieczorem Bo co powiesz na 300zł w grudniu za podobną powierzchnię i to razem z c.w.u? Pozdrawiam 300zł dobra cena a ile m2 i ile KW pożarła pompa raczej trudno mi uwierzyć że garażówka pożarła by mniej niż 578KW być może ale może ta nibe pochodzi dłużej i bezawaryjnie niż "garażówka " może heheh mercedesy też się psują no nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 toruńczyk - pies jest pogrzebany w II taryfie. Gdybyś ją miał to pewnie średnia dla całego domu by ci wyszła około 0,45 a dla samej pompy około 0,35 Tylko czy da sie zmusic ta pompke, zeby pracowala ze 100% moca. Inaczej bedzie trudno tym sterowac i grzac akumulacyjnie. Do tego wylewki z anhydrytu. To nie jest instalacja pod tani prad - dlatego bedzie problem. U mnie na CO poszlo 591kWh w grudniu. 100% w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 kurcze u nie za 607 to 395zł a u ciebie 170zł ??? Proszę powiedz może poszukam dostawcy innego myślałem o tym ale nie wiem w reklamach piknie np tauron a na koniec miesiąca tyle samo lub drożej tak samo map78 jakie macie i w jakiej firmie dostawce bo u mnie 65 groszy to cena wychodzi ale 578KW ZA 270m ogrzewania to jest ok Jak zapłacić 170zł to Ci nie powiem;) (co prawda wiem na czym proceder ten polega, ale tu już wkraczamy w tajniki szeroko rozumianej księgowości kreatywnej:rolleyes:) ale mogę podpowiedzieć jak bez trudu zapłacić około 270zł zamiast tych 395. Logujesz się na stronę Energii i zamawiasz taryfę G12w. Po tygodniu przychodzi miły pan i wymienia Ci licznik. Od tej pory ustawiasz sobie pompę tak aby pracowała w czasie tanich godzin tejże taryfy (można to zrobić na różne sposoby - timery, termostaty - poczytaj forum) oraz starasz się prace typu pranie, zmywanie w zmywarce, prasowanie itp, itd wykonywać również w czasie happy hours , ale bez przesady jak się da to tak robisz jak nie to nie - żyjesz normalnie. Taki proceder powoduje, że zużyjesz jakieś 75% prądu w taniej taryfie (głównie dzięki pompie), a to oznacza, że Twoja cena za jeden kWh spadnie do około 0,45 i teraz pomnóż to przez 607 - abra kadabra:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.01.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 kurcze u nie za 607 to 395zł a u ciebie 170zł ??? Proszę powiedz może poszukam dostawcy innego Tak jak pisali koledzy, to nie kwestia dostawcy tylko taryf. W moim Tauronie w taniej taryfie płacę 28gr/kWh i to jest całe abrakadabra - zerknij do arkusza ze stopki, tam są szczegóły. Oczywiście nie wliczam w ten koszt opłat stałych, bo te i tak bym musiał ponosić, bo prąd muszę mieć. Niestety nie każdy okręg Tauronu ma takie same warunki i cenniki taryf, więc może być różnie u Ciebie. Zaraz ktoś napisze, że to co liczę, to kreatywna księgowość i że dopłacam w drogiej taryfie przy pozostałym zużyciu, ale u mnie nawet bez pc opłaca się mieć 2-taryfowy licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts