Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie też brakuje tych 2 godzin taryfy G12e, Mam pierwszy sezon z weekendową i mam mieszane uczucia. Jeszcze nie pękłem żeby grzać w drogiej, ale gdyby tydzień konkretnie przymroziło, to kto wie...

Ja podciagnalem krzywa grzewcza jeszcze mocniej dla temperatur ponizej zera i mam dzisiaj zalaczenie w drogim od 18:30. Spadlo wdomu ponizej 22*C i zrobilo mi sie jakos tak zimno.

Nie ustawiam na sztywno jednej czy 2hi wiecej w dziennym tanim (zamiast 14-16 chcialem ustawic 14-17 albo 14-18 ) ale na tyle podciagnalem krzywa dla ujemnych, ze pompa fizycznie nie da rady nagrzac do zadanej w tanim pradzie. Wtedy po wykorzystaniu taniej i mrozach krzywa bez podbicia zbliza sie do temperatur zadanych i pompa (w razie potrzeby) zalacza sie w drogim. Powinno to sie spraqwdzic o tyle, ze zalaczenie w drogim nastepuje dopiero po wykorzystaniu taniego pradu. Wada jest, ze tempratura w domu musi spasc przynajmniej o 1*C, a to juz relatywnie duzo. Daje sie to zuwazyc niestety.

Zostawiam na pare dni na testy. Zobacze jaka bedzie temperatura w domu (czy nie przegrzeje).

Mnie też brakuje tych 2 godzin taryfy G12e, Mam pierwszy sezon z weekendową i mam mieszane uczucia. Jeszcze nie pękłem żeby grzać w drogiej, ale gdyby tydzień konkretnie przymroziło, to kto wie...

Nie cykaj ;)

Za twoją instrukcją mam teraz to sterowanie pokojowo-pogodowe i część pracy PC wychodzi mi poza tanią taryfę (G12W i brak godzin taniej w dzień). Zastanawiałem się i nadal zastanawiam nad przejściem na zwykłą G12 ale... W Enea w G12W tania zaczyna się od 21.00 a w G12W od 22.00. To 365 dni w roku o tą jedną godzinę szybciej mam tanią taryfę. Do tego dochodzą całe tanie weekendy plus kilka dni w roku ustawowo wolnych od pracy. Nie jestem do końca pewien, że ta jedna dodatkowa godzina w dziennie w tygodniu mi to zrekompensuje.

Rocznie PC pracuje mi w drogiej około 400-500kWh. Nawet jakbym przeszedł na G12 to spadnie nie o całą wartość, a o jakąś część. Spokojnie wychodzę w drogą (ma być ciepło i tyle) i myślę, że jeżeli była by jakaś różnica to pewnie minimalna. Ale nadal się zastanawiam.

Edytowane przez Liwko

Wachalem sie przy decyzji G12w czy G12e, skusil mnie stosunek 12h/12h tania/droga tania jest od 21 do 7 i od 13 do 15 Na mrozne dni jest ok

]Ja podciagnalem krzywa grzewcza jeszcze mocniej dla temperatur ponizej zera

U mnie w tym tygodniu pc chodzi przez całą tanią taryfę, więc nie mam co podciągać. Podciągnąłem w ostatni weekend, ale trochę przegrzałem chałupę - nawet ciepłolubna zona mi marudziła. Trzeba poexperymentować.

Nie cykaj ;)

Spoko, czekam na słońce, to nadgonię klimą z fotowoltaiki ;-) Nie lubię płacić koło 75gr.kWh. Z drugiej strony tani weekend jest wygodny, bo wtedy i tak się siedzi domu i można nadrobić pewne zaległości z tygodnia, na które nie było wcześniej czasu.

U mnie G12e zaczyna się o 21 ale kończy o 7, G12w to 22-6, a więc są 2 godz różnicy, a to już jest sporo.

U mnie w tym tygodniu pc chodzi przez całą tanią taryfę, więc nie mam co podciągać. Podciągnąłem w ostatni weekend, ale trochę przegrzałem chałupę - nawet ciepłolubna zona mi marudziła. Trzeba poexperymentować.

U mnie tez chodzi cala tania. Podciagnalem, mocniej, zeby zalaczala sie w drogiej. W zaeszlym roku musialo spasc o 2*C zeby weszla w droga. W tym wystarczy juz tylko 1*C.

Ja na razie się trzymam, zwłaszcza że idzie odwilż. Grzanie w drogiej jest niesportowe ;-)

To prawda co piszesz, ale nie mogac podniesc mocy pompy, moge tylko manipulowac czasem jej pracy. W powszedni dzien przy -5*C i 11h taniego pradu okazuje sie tego czasu nieco za malo. Tak z 1-1,5h brakuje. Taka 14kW dalaby rade. :)

Postanowiłem dołączyć do tematu. Jest to mój pierwszy sezon grzewczy (niestety jeszcze prąd budowlany w PGE) i jestem ciekaw waszej opinii o kwestia historii pracy mojej pompy. Czy chodzi jakoś za długo, może coś inaczej poustawiać?

Link do historii pracy mojej pompy:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ao0U3YlRHw4kdENMYUFTWDA1Q1lQbmN5YjItbENEaXc&usp=sharing

Niestety szczegółowe dane zacząłem spisywać stosunkowo nie dawno (po tym jak zobaczyłem rachunek z prąd - spodziewałem się większej oszczędności, więc zacząłem kombinować z ustawieniami)

Ostatnio zużycie wacha się ok 40kWh/na dobę. Po pewnych korektach mam obniżoną krzywą grzewczą o 1,5 stopnia w godzinach 00:00-5:30 w pozostałych godzinach dodatkowo o 3 stopnie. Grzanie wody ustawione godzinę dziennie 15:00-16:00.

W domu temperatura na poziomie 20,5-21 w dzień.

Czy w kolejnych sezonach zauważacie różnicę dużą różnicę w zużyciu prądu?

Edytowane przez andrzejku

We wrześniu używałem jedynie nagrzewnicy do osuszania tynków, bo firma budowlana jak miała ładną pogodę to nic nie robiła, a jak przyszły deszcze to kładli i poprawiali tynki a musiałem jak najszybciej doprowadzić budynek do stanu umożliwiającego zamieszkanie.

Ogólnie pierwszy rachunek dostałem coś ok 400zł to był przełom październik/listopad wtedy miałem poustawiane krzywe grzania w różnych godzinach. Później jakoś tak wyszło, że wyłączyłem wszystkie te ustawienia i przyszedł rachunek ok 700-800zł, średnie zużycie prądu wyszło mi w grudniu ok 28,5 kWh/dobę Zacząłem kombinować i na początku stycznia jak były w miarę porównywalne warunki do grudnia zszedłem do 26kWh/dobę przy optymalnej dla mnie temperaturze wewnętrznej. Tylko, że to zużycie całego domu, bo nie mam osobnego licznika na pompę.

Teraz przyszły mrozy i niestety będzie na pewno większy rachunek i na dodatek taryfa na ten prąd budowlany :/

To nic, zgodnie z radą powyżej zacisnę zęby i będę płacił i płakał oraz błagał aby za rok było naprawdę taniej :D