Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się bez bufora jakoś obywam. Nie wiem też co pompa HT ma zmieniać w tej sytuacji?

Nie jestem uzytkownikiem pompy PW, ale z tresci postow ktora wycztalem na FM pompa powietrzna HT przystosowana jest do ogrzewania grzejnikowego czy tez mieszanego.

Jak sie nie myle kolega Varmepumpsagare ma taka. To, ze u Ciebie zwykla daje rade to Twoja zasluga i termoizoalcji domu oraz mikiego- instalatora pompy.

Edytowane przez Tomaszs131

Nie jestem uzytkownikiem pompy PW, ale z tresci postow ktora wycztalem na FM pompa powietrzna HT przystosaowana jest do ogrzewania grzejnikowego czy tez mieszanego.

Jak sie nie myle koega Varmpurse ma taka. To, ze u Ciebie zwykla daje rade to Twoja zasluga i termoizoalcji domu oraz mikiego- instaatora pompy.

Jaja sobie robisz?

Mam podobne zużycie przy PC gruntowej. Grudzień był dużo chłodniejszy niż rok temu, prawie 100 kWh więcej niż w grudniu 2013. Dodatkowo długo wiało. Mój dom jest czuły na wiatr, muszę to poprawić.

Mieszkam niecale 50km od Wroclawia i mam prawie 6% nizsze zuzycie niz w grudniu 2013.

Moze faktycznie wiaterek dal Ci sie mocno we znaki.

Spoko , tylko pytam , wyluzuj . Trochę jestem zaskoczony Twoim zużyciem , masz taką wspaniałą wysokotemperaturową pompę ,bezpośrednio wydłużającą twojego siusiaka , taki prestiż stojący w ogródku , i do tego jak wygląda ! I a z jakim apetytem pożera energię !

A co to moja wina , że kupiłęś szklarnię i zamieszkałeś w niej .Ja wybrałem inną drogę , wydaję mi się bardziej słuszną ,IZOLACJA , minimalizacja inwestycji w źródło ciepła , podstawowa rzeczą w niskich rachunkach za ogrzewanie .

Ale ja jestem bardzo wyluzowany... I o jakiej winie piszesz... jak na razie to ty masz problem z moimi kWh i zaskoczeniem :)

Domu nie budowalem tylko kupilem taki jaki byl... w danej lokalizacji. Bo taki i tu chcialem.

To nie pissing contest i nie poruwnuje sie do twojego domku i nie komentuje jak pieniadze wydajesz i czym sobie cokolwiek przedluzasz.

Podalem zuzycie pradu w odpowiednim watku, i tyle.

Teraz chcesz porownac spalanie naszych samochodow, nie wiem... kWh zuzyte na pranie... m2 ogrodka vs zuzycie wody...

Gruboscia styropianu w podlodze wygrywasz.... lepiej ci ? :)

zuzycie masz dosc spore. nie taniej byloby grzac czyms innym? ostatecznie to chyba o koszty chodzi tak?

Czym?

Srednio 285:- / mies na CO,CWU i A/C .

Tak o koszty chodzi... wtedy najtaniej jest mieszkac u mamy, nie posiadac samochodu i byc wozonym przez tate.

Dzieci tez wydatek... nie wiem co wychodzi taniej... chlopiec czy dziewczynka? :)

285:- / mies.... masakra, prawda ;)

Z tymi dziecmi to przesadziles ;)

Cały rok 2014 wyszedł tak:

4251 kWh, 1423 zł, 86% w taniej taryfie, średnio 118 zł/m-c.

Najwięcej zapłaciłem w styczniu - 737 kWh, 276 zł

Najmniej w lipcu - 78 kWh, 25 zł

Wielu ma tutaj niższe rachunki, ale mimo to jestem zadowolony, to pierwszy pełny rok. Może niedługo poprawię ocieplenie, to będzie lepiej :-)

Podsumowanie ostatniego kwartału zużycia prądu przez PC, na potrzeby CO załączyła się w nocy z 24/25.10

październik (wszystko w drugiej taryfie):

CO - czas pracy 19:51h - 45kWh - 12,10zł; CWU - czas pracy 27:00 - 84 kWh - 22,75zł, łącznie 129kWh - 34,85zł

listopad (wszystko w drugiej taryfie):

CO - czas pracy 85:35h - 193kWh - 52,15zł; CWU - czas pracy 31:47 - 99 kWh - 26,81zł, łącznie 292kWh - 78,96zł

grudzień (wszystko w drugiej taryfie):

CO - czas pracy 153:03h - 344kWh - 93,26zł; CWU - czas pracy 35:06 - 109 kWh - 29,52zł, łącznie 453kWh - 122,78zł

cały kwartał łącznie CO + CWU 874kWh - 236,59zł

Za caly 2014 rok zużycie wyglada tak : 5427 kwh pompa zuzyla na co i cwu, pracowala 1599 godzin , srednie roczne - godzinne zuzycie pradu na prace pompy co i cwu i wszystkimi pompkami wraz z cyrkulacja cwu to 3,39 kw na godz pracy. Pompa Nibe 1245 12kw , ogrzewam 320 m2. Edytowane przez Jacek150

Za caly 2014 rok zużycie wyglada tak : 5427 kwh pompa zuzyla na co i cwu, pracowala 1599 godzin , srednie roczne - godzinne zuzycie pradu na prace pompy co i cwu i wszystkimi pompkami wraz z cyrkulacja cwu to 3,39 kw na godz pracy. Pompa Nibe 1245 12kw , ogrzewam 320 m2.

też uważam, że bardzo dobry wynik jak na taki kawał chaty, już ci koledzy pisali wrzuć stopkę żeby można było coś porównywać bo zaraz i tak nikt nie będzie pamiętał o tych 320m2

Podsumowanie grudnia 2014

Zużycie ogółem PC - 703 kWh

w tym

CO 592 kWh tylko tania taryfa,

CWU 111 kWh w tym 9 kWh w drogim prądzie (dużo pewnie przez święta)

Koszt 240,23 zł

Zużycie prądu

w porównaniu do grudnia 2013 mniejsze o 52 kWh (-6,89%)

Koszty

w porównaniu do grudnia 2013 mniejsze o 56,64 zł (-19,08%)

Większa różnica w kosztach wynika zapewne z lepszego wykorzystania taniego prądu

Ogółem potwierdza się, że w drugim roku grzania dom potrzebuje mniej energii - zwłaszcza, że ostatni grudzień był zimniejszy od poprzedniego

CO: 621 [kWh]

CO [0/100%]: 191 zł

wychodzi 0,3076 zł za 1kWh w 2T. Bardzo tanio. W jakim zakładzie ?

Uwzględniasz oprócz ceny za 1kWh energii czynnej również opłaty przesyłowe: zmienną stawkę sieciową i opłatę jakościową ?

U mnie w Energa cena z wszystkimi składnikami w 2T wynosi 0,3402 zł za 1 kWh a od 01.01.2015 będzie wyższa bo stawki opłat przesyłowych w Energa-Operator wzrosły ale nie ma jeszcze cennika Energa-Obrót.

wychodzi 0,3076 zł za 1kWh w 2T. Bardzo tanio. W jakim zakładzie ?

Uwzględniasz oprócz ceny za 1kWh energii czynnej również opłaty przesyłowe: zmienną stawkę sieciową i opłatę jakościową ?

U mnie w Energa cena z wszystkimi składnikami w 2T wynosi 0,3402 zł za 1 kWh a od 01.01.2015 będzie wyższa bo stawki opłat przesyłowych w Energa-Operator wzrosły ale nie ma jeszcze cennika Energa-Obrót.

Tauron Walbrzych taryfa G12g.

Uwzgledniam wszystkie oplatyi. Nawet dodaje stala oplate "licznikowa" i za rachunek co 2 mce paierowy, podzielona calosc zuzycia, chociaz i tak bym ja placil nie grzejac pompa ciepla za sam prad bytowy. Przeliczeni faktury wg tych stawek (za drogi mam niestety az 68gr) daje kwote faktury do zaplaty (przy srednim zuzyciu w okolicach 400kWh/mc).