Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Tauron Walbrzych taryfa G12g.

(za drogi mam niestety az 68gr)

Aż ? Ja mam 0,7100 zł a zgodnie z tabelą: http://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/5929,Ceny-energii-w-2015-roku-bez-wiekszych-zmian.html wzrost cen w Enerdze będzie najwyższy spośród 5-ciu dystrybutorów. F.ck, muszę ponownie wrócić do tematu zmiany sprzedawcy. BTW. Z Duona jakiś czas temu dostałem odpowiedź na pytanie czy po 2 miesiącach prac nad systemem Rozliczeń Rzeczywistych mają go wdrożone:

Witam,

Usługa nadal nie jest dostępna. Nie jest też znana data wprowadzenia usługi.

Pozdrawiam,

Patrycja

Konsultant ds. Obsługi Klienta

DUON Marketing and Trading S.A.

Wygląda na to, że sprzedawcy nie są zainteresowani udostępnianiem tej usługi. Chyba wolą "przycinać" na prognozach.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aż ? Ja mam 0,7100 zł

U mnie wprowadzili od 1 pazdziernika 2014 taryfe G12w ze stawkami realnymi 72gr/27gr. Zlozylem wniosek o zmiane taryfy tegoz dnia. Zgloszenie przyjeli, pozniej ze 3 monity i w koncu po 2,5 miesiacach wycofalem zlecenie zmiany, jak sie dowiedzialem, ze co prawda maja juz u mnie ta taryfe, ale nie wiedza jeszcze, kiedy beda mogli ja wdrozyc. ;)

Wg mnie nie opłaca się przechodzić z G12G na G12W. Tracisz 1 godzinę taniego prądu Pn-Pt ( 5 godzin) a zyskujesz 7 godzin w sobotę. U mnie ta godzina od 6 do 7 w tygodniu jest bardziej "eksploatowana" niż przespane dopołudniowe godziny sobotnie. Analizując obecne roczne zużycie w poszczególnych taryfach rachunek wyszedłby prawie taki sam przy G12G zapłaciłem 4180 zł a przy G12W 4168.

Wg mnie nie opłaca się przechodzić z G12G na G12W. Tracisz 1 godzinę taniego prądu Pn-Pt ( 5 godzin) a zyskujesz 7 godzin w sobotę. U mnie ta godzina od 6 do 7 w tygodniu jest bardziej "eksploatowana" niż przespane dopołudniowe godziny sobotnie. Analizując obecne roczne zużycie w poszczególnych taryfach rachunek wyszedłby prawie taki sam przy G12G zapłaciłem 4180 zł a przy G12W 4168.

jezeli bierzesz pod uwage tylko i wylacznie grzenie to moze i tak, ale ja bralem tez pod uwage prace przy domu, ktore glownie robi sie w sobote i tutaj raczej jest to wiekszy zysk.

jezeli bierzesz pod uwage tylko i wylacznie grzenie to moze i tak, ale ja bralem tez pod uwage prace przy domu, ktore glownie robi sie w sobote i tutaj raczej jest to wiekszy zysk.

Dokladnie. Bralem pod uwage nie tylko grzanie, bo moja pompka bez tego dodatkowej godziny dala by sobie rade, ale zona mowila, ze wygodniej jej byloby miec tani prad w sobote do poludnia. U mnie z tytulu nico nizszych kosztow taniego pradu w G12w byloby jakies 150 zl oszczednosci w sezonie, wiec sladowo.

Ja żonie nie bronię używać prądu w sobotę do południa (poza pralką i zmywarką). Wiem jednak że w tygodniu na lokówkę, suszarkę czy gorącą herbatę zużyje przed wyjściem do pracy więcej niż w sobotnie dopołudnie. Do tego dochodzi jeszcze zmiana godzin w dzień z 14-16 na 13-15 i tutaj kolejna godzina w plecy na gotowanie. Żona wraca po 15 i kuchenka wrze!

Jedyne zyski jakie u siebie widzę przy zmianie taryfy to na sobotnim koszeniu trawy.

Gdyby w G12W dali tani prąd we wszystkie święta i cena drogiego taka jak w G12G to była by promocja.

Wg mnie nie opłaca się przechodzić z G12G na G12W.

A według mnie opłaca się:), a dyskusja na temat wyboru taryfy jest bezsensu;) bo każdy ma inny tryb życia-pracy więc taryfę musi dobrać do swoich potrzeb miałem taryfę G12 i zużycie całego domu było na poziomie 54% w drogiej taryfie, zmieniłem na G12W i zużycie całego domu mam 32% w drogiej taryfie.

W G12W w całym domu stosunek taniej do drogiej mam 75/25%

Brakuje mi tanich godzin w dzień w tygodniu, ale za to mam wcześniej wieczorem tanią taryfę (o 21 a nie o 22) i to z nawiązką rekompensuje mi brak tanich godzin w dzień. Pompa jak potrzebuje to włącza się w drogiej taryfie i nie robię już z tego problemu. Po pięciu latach wiem, że cały dom zużywa rocznie około 8000kWh, w tym PC około 4000kWh, a ja płacę około 3200zł (przeszedłem do DUONU i powinienem zejść poniżej 3000).

Od kilku lat nie zmieniam już żadnych ustawień. No jedynie czasy zimowe i letnie (raz nawet przez miesiąc zapomniałem :) )

A według mnie opłaca się:), a dyskusja na temat wyboru taryfy jest bezsensu;) bo każdy ma inny tryb życia-pracy więc taryfę musi dobrać do swoich potrzeb miałem taryfę G12 i zużycie całego domu było na poziomie 54% w drogiej taryfie, zmieniłem na G12W i zużycie całego domu mam 32% w drogiej taryfie.

Przejście z G12 na G12W jest jak najbardziej opłacalne. Ja dyskutowałem o przejściu z G12G na G12W.

U mnie G12G to tani prąd ( Pn-Pi) 22-7 i 14-16 oraz od 14 w sobotę do 7 poniedziałek. Natomiast G12W to pn-pi 22-6 i 13-15 oraz cała sobota i niedziela.

Przejście z G12 na G12W jest jak najbardziej opłacalne. Ja dyskutowałem o przejściu z G12G na G12W.

U mnie G12G to tani prąd ( Pn-Pi) 22-7 i 14-16 oraz od 14 w sobotę do 7 poniedziałek. Natomiast G12W to pn-pi 22-6 i 13-15 oraz cała sobota i niedziela.

A to nie doczytałem;)

No a u mnie w G12W nie ma tych godzin w dzień i troszkę tego brakuje, ale i tak mam ustawioną jedną godzinę w dzień aby dogrzać CWU.

Gość Arturo72
Jaki macie stosunek do zużycia prądu taniej taryfy względem drogiej. Ja mam taki: 28% - droga taryfa , 72 tania taryfa; Tauron G12w.

:

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.