amerikan1 05.03.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Luty 330 kWh całość 181h pracy Pc 108 cykli pracy. Jak na ten sezon w porównaniu z sezonem 2013-14 10% mniej, 2012-13 20% mniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 06.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Bo ty masz stary,nie zaizolowany durszlak gdzie energia(ciepło) spieprza wszelkimi dziurami,scianami bardzo oczhoczo. W nowym domu,dobrze izolowanym temperatura spada o ok 1-1,5st.C po 24h od zaprzestania grzania. Dlatego wystarczy jedynie uzupełnić straty energii nie koniecznie grzejac caly czas.Podlogowka tez akumuluje cześć ciepła na potem,tak samo ściany,meble i wszystko w domu. Ty sam sobą również grzejesz. Dokładnie tak jak piszesz,gdybym grzał prądem zuzylbym o COP więcej energii na ogrzewanie,przyjmując 3 wyszloby ok.1200kWh a to ok.350zl miesięcznie. Paanowie bez takich żartow że gdy w piecu zgaśnie to 24h to temp spadnie o 1,5C w takie jaja to ja nie wierzę Jak wyjedziesz z rodziną na kilka dni to rozumiem że zatrudnisz palacza. Jak będziesz chory to rozumiem że małżonka te czynność z przyjemnością wykona. a w jakim celu ogrzewać dom w którym nikt nie przebywa można wiedzieć? Bo ja tego nie rozumie. Obecnie to nie ogrzewa się cały dzień jak nikogo w domu niema tylko z pracy przyjdzie się to się napali o 16 i do 22 grzeje a potem gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.03.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Paanowie bez takich żartow że gdy w piecu zgaśnie to 24h to temp spadnie o 1,5C w takie jaja to ja nie wierzę . skąd się biorą tacy ludzie..... w prowokacje nie wierze, to zbyć grubymi nićmi szyte (strasznie idiotyczne te posty ) Edytowane 6 Marca 2015 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 06.03.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Niby to na temat, ale to jakiś cyrk z syffon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Paanowie bez takich żartow że gdy w piecu zgaśnie to 24h to temp spadnie o 1,5C w takie jaja to ja nie wierzę a w jakim celu ogrzewać dom w którym nikt nie przebywa można wiedzieć? Bo ja tego nie rozumie. Obecnie to nie ogrzewa się cały dzień jak nikogo w domu niema tylko z pracy przyjdzie się to się napali o 16 i do 22 grzeje a potem gaśnie. Wolno Ci to twój dom. I dlatego ty palisz 6 godzin dziennie i płacisz 800 na miesiąc zapierniczając z szuflą i węglem a inni ogrzewają 24 godziny na dobę i płacą 300 na miesiąc siedząc na kanapie i popijając piwko. Nie wspominając już o tym że wracają do ciepłego domu a nie do lodówki. Edytowane 6 Marca 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 06.03.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Niby to na temat, ale to jakiś cyrk z syffon2 Dzięki temu bardzo wesoło się tutaj zrobiło Kilka razy dziennie tu zaglądam by zobaczyć co nowego w wątku syffon'a. Bardzo miła odskocznia od tych kWh i zastanawiania się dlaczego moje ogrzewanie wychodzi drożej, niż u innych Jednak cośmy pożartowali tośmy pożartowali, ale mnie już się chyba znudziło. Nie planuję już w tym temacie odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Koledzy, zupełnie nie macie pojęcia, że "na wisi" choć to dotyczy się całego obszaru.. jest zaszczepiona taka ideologia. Ja to zwę szamanizmem budowlanym. Nikt nie jest winny, do czasu kiedy nie zacznie komercjalizować tych wymysłów. To znaczy wykonuje taki goguś 5cm w porywach 10cm izolacji .. na plackach.. aby oddychało. Nie wiem skąd takie teorię się biorą, pół biedy jeśli po paru słowach złe duchy szamanizmu uciekają, gorzej jak zaczyna taki atakować i bronić swoich guseł. Zarzucając np mi że moja wiedza jest z książek, a skąd ma być ? do jasnej! od takich ? wykonuje izolację, ale nawet współczynnika U nie potrafi policzyć, a o mostkach termicznych nie wspominając. kuzyn do mnie kiedyś ; cyt " jak nie napalisz, to ciepła nie będzie, bo skąd" wykonywał wylewkę, pod nią na strop 5cm izolacji z trudem hejta powstrzymywałem wobec niego. Szczyt skąpstwa sięgną dna i 300 m mułu ! Teście 3 lata mija jak wykonywali izolację .. a nie damy 20cm izolacji bo to koszty 3tyś dodatkowe .. za paździeżowym marketowiec (EPS lambda 0,044) szkoda było.. najważniejsze było wybranie kolorku elewacji .. nad tym musiała być narada. Takie są wiejskie trendy, a żeby był wspólny mianownik z mieszczuchami, to zwie się to czereśniactwo. Kolejne dowody ? już na forum można wyszukać, no bo jak dom będzie wyglądał z grubym murem.. jak okna będą wyglądać ! noższesz kurde ludzie ! a kominy z dachu jak wyglądają .. czy ktoś z gołym tyłkiem chodzi i puszcza bąki ? Jakoś to nie przeszkadza, to kwestia mentalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 07.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 też wiem jak to jest. mieszkam w małym mieście - 15 tys mieszkańców. Budownictwo energooszczędne jest praktycznie nieznane..Buduję dom na wsi i jakież jest zdziwienie ludzi gdy im mówię o 18cm styropianu na ścianach, 3 szybowych oknach w ociepleniu, 35cm izolacji na poddaszu i pompie ciepła czy rekuperacji. Śmieją się jakbym jakieś herezje prawił mówiąc że można ogrzać dom 150m2 za 200-250zł miesięcznie nie dotykając się do tego palcem:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.03.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nadal nie rozumiem jak można z 0C mieć ciepło w domu. JAk z pod ziemi by wyciągłało 30-40 to ok wtedy by były grzejniki ciepłe. Ale przy 0C to tam ciepla niema to o jakim cieple mowa i energii. Masz w domu lodówkę ? Jeśli tak, to dotknij jedną ręką z tyłu lodówki takiej czarnej drabinki. Jest ciepła ? A teraz wsadź rękę do zamrażalnika. Jest zimno ? To wyobraź sobie że zakopujesz taki zamrażalnik w ogródku, a czarną drabinkę zalewasz w podłodze. Włączasz taką zmodyfikowaną lodówkę i podłoga zaczyna grzać, mimo że ziemia w ogródku ma 0*. Skąd wiemy ile prądu poszło i kiedy pompa ciepłą grzała ? Są na to sposoby. Zerknij sobie np. na http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=15 poklikaj w słupki na wykresach, w kalendarz i zobaczysz historię ogrzewania mojego domu wraz ze zużyciem prądu przez pompę ciepła. Jak zobaczysz sobie 7 I 2015: http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=15&od=2015-1-7&do=2015-1-7 to zobaczysz, że mimo ujemnych temperatur na zewnątrz (żółta linia) i braku grzania od 15-00 do 22-00 temperatura w domu nie spadła nawet o 1* (czerwona linia, drugi wykres od góry), a inni mają lepiej ocieplone i wybudowane domy ode mnie. A więc da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.03.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 głównie CO (CWU ustawione na 20 stopni) - wygrzewanie chałupy - od 7 listopada 2014 do 03.02.2015- 850 kWh w domu temp. około 20 stopni ale że jadę na taryfie budowlanej, koszt będzie raczej duży 08.03.2015 - licznik pokazuje już 1309 kWh dalej taryfa budowlana Taurona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.03.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 08.03.2015 - licznik pokazuje już 1309 kWh dalej taryfa budowlana Taurona nie jest źle, choć w lutym widać przyspieszenie grzania zaraz 2gi sezon, chata będzie wygrzana, jak się wprowadzisz to od samego bycia w domu wskoczy Ci z 20*C na 22*C zmienisz na II taryfe za 30 groszy i co więcej chcieć? Dojdzie CWU ale i tak się z palcem w du.. w 900zł zamkniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.03.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 3 tygodnie temu ustawiłem CWU na 45 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 09.03.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 08.03.2015 - licznik pokazuje już 1309 kWh dalej taryfa budowlana Taurona Moim zdaniem bardzo bardzo dobre wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 09.03.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 U nas spóźniony luty 2015 CO +CWU 523 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 23.03.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Zużycie prądu przez pompę (co+cwu) za okres 08.09.2014-08.03.2015 to 3498kwh. Taryfa G11 (PGE). Jak to oceniacie? Dużo czy mało? Temp. w domu 22-23 stopnie, temp. cwu 43-49 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Zużycie prądu przez pompę (co+cwu) za okres 08.09.2014-08.03.2015 to 3498kwh. Taryfa G11 (PGE). Jak to oceniacie? Dużo czy mało? Temp. w domu 22-23 stopnie, temp. cwu 43-49 stopni. Podobny dom do mojego, podobnie ocieplony i podobne zużycie. Średniorocznie wychodzi u mnie 4000kWh. Tylko dlaczego G11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 23.03.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Zużycie prądu przez pompę (co+cwu) za okres 08.09.2014-08.03.2015 to 3498kwh. Taryfa G11 (PGE). Jak to oceniacie? Dużo czy mało? Temp. w domu 22-23 stopnie, temp. cwu 43-49 stopni. Średnie stany wyższe U mnie od 05.10.2014 (włączenie c.o.) do 21.03.2015 - 2987 kWh(c.o. + c.w.u.) i koszt 1081 zł w G12w. Ostatecznie sezonu grzewczego 2014/2015 jeszcze nie podliczam bo jeszcze grzejemy (noce zimne w okolicach -2...+1..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 23.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Tylko dlaczego G11? To pierwszy sezon, więc głównie zastanawiałem się, czy pompa+podłogówka "da radę", bo wszyscy wkoło mówili mi, że nie da. Wiem, że w G12 byłoby taniej. Co+cwu zapewne taniej. Ale czy całościowo też taniej? Przecież cała reszta (żarówki, komputery, tv, gotowanie, pralka itp.) byłoby dwa razy drożej. Czy ktoś to policzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 To pierwszy sezon, więc głównie zastanawiałem się, czy pompa+podłogówka "da radę", bo wszyscy wkoło mówili mi, że nie da. Wiem, że w G12 byłoby taniej. Co+cwu zapewne taniej. Ale czy całościowo też taniej? Przecież cała reszta (żarówki, komputery, tv, gotowanie, pralka itp.) byłoby dwa razy drożej. Czy ktoś to policzył? większość sprzętów w dzisiejszych domach to sprzęty raczej energooszczędne. opłacalność G12 zależ od tego ile tej energii zużywałbyś w drogich godzinach i jaki jest jej stosunek do całości w tanich godzinach. zużywasz w ogóle pozostałej energii tyle samo co pompa ciepła bierze na grzanie CO i CWU? pralkę i zmywarkę można zaprogramować/włączyć w tanim prądzie. lodówka chodzi 24 h, więc bez różnicy, czasem może wyjść taniej w G12. tv też pewnie czasem wpadnie w tani prąd, gotowanie również. najlepiej to G12W chyba wypada, ale wszystko zależy od regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Czy ktoś to policzył? Wielokrotnie U mnie po odjęciu zużycia przez PC nadal wychodzi około 20% taniej niż w G11. Przy taryfie weekendowej trzeba by się było baaaardzo starać żeby przepłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts