mkm silesia 11.10.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nie wyobrażam sobie zrobienia podłogówki w zamieszkałym domu. Jedyne rozwiązanie to wymiana grzejników na KK. Niestety jesli ma sie ich 15.. to kwota robi się astronomiczna... Ja zasilam swoje koło 45 stopni. Da sie spokojnie przy takiej wytrzymać lecz planuje eksperyment, chcę dołożyć wiatraczki do nich aby wymusić obieg powietrza. Taki ala KK Łatwiej "zmodernizować" na ścienne o ile masz grzejniki z rozdzielacza podpięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 11.10.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Owszem mam z rozdzielacza.. tylko cena KK mnie przeraża, tzn jakie ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.10.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Czyli mówisz że darować sobie te "wiatraczki" bo bo rozumiem że stosowałeś? Jak wyregulować grzejniki ? co masz Kolego na mysli? Nic nie mówię, nic nie wiem i nic nie mam na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.10.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Owszem mam z rozdzielacza.. tylko cena KK mnie przera To podłogówka na ścianie, i też trzeba to zatynkować najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 12.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Nie wyobrażam sobie zrobienia podłogówki w zamieszkałym domu. Jedyne rozwiązanie to wymiana grzejników na KK. Niestety jesli ma sie ich 15.. to kwota robi się astronomiczna... Ja zasilam swoje koło 45 stopni. Da sie spokojnie przy takiej wytrzymać lecz planuje eksperyment, chcę dołożyć wiatraczki do nich aby wymusić obieg powietrza. Taki ala KK Z tymi wiatraczkami to wcale nie głupi pomysł , a jeśli już wymieniać grzejniki to raczej na takie typu 33 , przy takim grzejniku w stosunku do dwupłytowego zejdziesz z tem zasilania do ok 35 *C . Ja u siebie na poddaszu zainstalowałem zwykłe grzejniki dwupłytowe , tak w jednym pokoju mam 3 okna i pod każdym mam grzejnik , połączyłem je w szereg , to pozwala mi na odpowiednią deltę tem ,pc dobrze przy tym pracuje , mam tak od połowy zeszłego sezonu grzewczego, zasilanie max jakie doszło do grzejników to 32*C i pc się wyłącza bo nastawiona tem w pokoju osiągnięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 12.10.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Niestety mam ściany z kartongipsu więc ogrzewanie ścienne odpada. Przetestuje te wentylatorki i dam znać, lecz najpierw muszę odkryzować grzejniki bo grzeją w połowie... Powiedzcie Koledzy czy dać maksymalny przepływ na każdym grzejniku? Edytowane 12 Października 2015 przez sebapulawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 13.10.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Myślałem, że pomyliłem temat i wszedłem w "Pompy ciepła powietrze woda" a to Wy pomyliliście i kilka stron off-topu nie o zużyciu prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 13.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Myślałem, że pomyliłem temat i wszedłem w "Pompy ciepła powietrze woda" a to Wy pomyliliście i kilka stron off-topu nie o zużyciu prądu Nie widzisz ścisłej zależności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 14.10.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Panowie analizowaliscie moze oplacalnosc uzycia taryfy 3 strefowej. Tauron ma w ofercie G13. jeszcze nie siadalem do tematu z kalkulatorem ale moze ktos juz to robil ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 14.10.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Napisze tutaj. Jakiego dostawce wybieracie na tańsze taryfy użytkowania prądu? Ktory jest najtańszy i pewny swojej gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 15.10.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja mam Tauron G12e, czyli od 21-7 i od 13-15, cena 27gr. i 67gr, ale ja nie mam umowy z gwarancją ceny a za co miesięczny odczyt dopłacam 6zł. z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 15.10.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Pytałem w Tauronie i juz znieśli G12e. Jest G12w, koszt nocnej to 20 gr Przesył bierze Energa czyli te 6 gr. Edytowane 15 Października 2015 przez Bobromil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keller 16.10.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 WitamIle wasze pompy ciepła zużywają prądu w trybie standby? Moja pompa p/w obecnie na 24 godziny zużywa ca. 0,8 kW, tylko na czuwanie.Wydaje mi się, że to trochę dużo. W lato wydawało mi się, że czuwanie było mniej prądożerne. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 17.10.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Pytałem w Tauronie i juz znieśli G12e. Jest G12w, koszt nocnej to 20 gr Przesył bierze Energa czyli te 6 gr. Faktycznie, namotali w tym Tauronie teraz, G13 zapowiada się ciekawie, ale te zmiany lato zima i trzy ceny w ciągu doby, poczekam aż się ktoś połapie w tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.10.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witam Ile wasze pompy ciepła zużywają prądu w trybie standby? Moja pompa p/w obecnie na 24 godziny zużywa ca. 0,8 kW, tylko na czuwanie.Wydaje mi się, że to trochę dużo. W lato wydawało mi się, że czuwanie było mniej prądożerne. Czy to możliwe? A żadna pompka od CO w tym czasie nie pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keller 17.10.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Bardzo mozliwe i bardzo normalne Zima moze sie zalanczac ogrzewanie sprezarki, tacy... A moze nie zwrociles uwagi i jest tak samo . 0.8kWh / doba to malo Być może nie zwróciłem uwagi. Ogrzewanie tacy jest włączone, a sprężarka znajduje się w domu, w temperaturze +18 oC. Czyli teoretycznie nic się od lata nie zmieniło. Tylko 0,8 Kwh dziennie, to w roku wychodzi ponad 100 zł. Trochę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keller 17.10.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 [quote=100:- PLN / rok to duzo? Pewnie nie. Ale to 3 miesiące letnie cwu - a to już nie mało:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 17.10.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 U mnie przy wyłączonej pompie czy czekaniu na odpalenie ze sterownika pokojowego bierze 11-13W co daje maksymalnie 0,312 kW na dobę. 0,8 wydaje mi się jakoś dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Moja bierze około 40W w zimę ale podobno dogrzewa sobie olej w sprężarce czy coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 18.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Powiedzcie mi proszę jak macie opomiarowane swoje pompy - nie moge nigdzie znalezc do kupienia podlicznika 2 taryfowego (najlepiej takiego z ktoeego mozna by bylo wyniki zrzucić do kompa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts