Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam, nie miałem odnosić się do wypowiedzi lecz dodać do wątku.

Sorry za offtoppic, ale ceny prądu w Polsce wcale nie muszą iść do góry. Paliwa takie jak gaz, węgiel i ropa mają rekordowo niskie ceny na świecie i na przestrzeni następnych kilku lat nie powinny pójść znacząco w górę bo jest i wszystko na to wskazuje, że będzie nadpodaż paliw kopalnianych i bez nowej wojny w zatoce perskiej szybkiego odbicia nie będzie. Informacji dużo na ten temat jest na branżowych stronach, podobnie jak prognoz cenowych. To nie wątek na ten temat więc nie będę się rozpisywał, ale ceny prądu są powiązane z cenami paliw kopalnianych.

Sorry za offtoppic, ale ceny prądu w Polsce wcale nie muszą iść do góry. Paliwa takie jak gaz, węgiel i ropa mają rekordowo niskie ceny na świecie i na przestrzeni następnych kilku lat nie powinny pójść znacząco w górę bo jest i wszystko na to wskazuje, że będzie nadpodaż paliw kopalnianych i bez nowej wojny w zatoce perskiej szybkiego odbicia nie będzie. Informacji dużo na ten temat jest na branżowych stronach, podobnie jak prognoz cenowych. To nie wątek na ten temat więc nie będę się rozpisywał, ale ceny prądu są powiązane z cenami paliw kopalnianych.

ceny ropy rekordowo niskie, a ceny oleju opałowego od paru lat zdrowo kopią ludzi po kieszeniach :p

nie mogę teraz znaleźć tej G13, ale z tego co mam zapisane to drogi prąd jest tylko w strefie I 7 do 13 i kosztuje to brutto 0,8432; 16 do 21 = 0,5350; reszta plus dni wolne to cena 0,2813

Moim zdaniem to nawet atrakcyjnie wygląda, tylko jak pisałem nie mogę teraz namierzyć, jakby znów coś zmienili

Jak będą spółki energetyczne ratować nierentowne kopalnie to niestety podwyżkami skończyć się może. Druga sprawa to przestarzałe bloki energetyczne i linie przesyłowe kiedyś w końcu trzeba to zrobić a skąd wezmą kasę... od ludzi. Może nie mam racji, obym się mylił.

nie mogę teraz znaleźć tej G13, ale z tego co mam zapisane to drogi prąd jest tylko w strefie I 7 do 13 i kosztuje to brutto 0,8432; 16 do 21 = 0,5350; reszta plus dni wolne to cena 0,2813

Moim zdaniem to nawet atrakcyjnie wygląda, tylko jak pisałem nie mogę teraz namierzyć, jakby znów coś zmienili

To zobacz mój post trochę wyżej. Masz tam wszystko rozpisane. Chyba jednak jest inaczej niż piszesz

Witam

Przepraszam że w tym temacie, ale mam szybkie pytanie.

Potrzebuje zbiornik CWU dla 4-5 osób do pompy Buderus 10 KW.

Planowałem zakup zbiornika Galmet Maxi 300l, jednak czas oczekiwania jest długi. Sprzedawca namawia mnie na zbiornik Termica econowy 300l z dwiema wężownicami. Zbiornik ten jest wykonany z blachy ocynkowanej (zbiornik i wężownica). Galmet jest emaliowany.

Zasadnicza różnica to powierzchnia wężownicy.

Galmet 3,8m

Termica 1,9m (obie wężownice spięte razem)

Nie wiem czy powierzchnia wężownicy w zbiorniku Termika jest wystarczająca dla pompy ciepła i nie będzie generować dodatkowych kosztów przygotowania cwu.

Na Galmet muszę czekać 2 tyg a Termica jest od ręki? Cena zbiorników jest taka sama.

Teraz pytanie do Was, co wybrać?

Galmet 3,8m

Termica 1,9m (obie wężownice spięte razem)

Nie wiem czy powierzchnia wężownicy w zbiorniku Termika jest wystarczająca dla pompy ciepła i nie będzie generować dodatkowych kosztów przygotowania cwu.

Na Galmet muszę czekać 2 tyg a Termica jest od ręki? Cena zbiorników jest taka sama.

Teraz pytanie do Was, co wybrać?

Tak jak koledzy podpowiedzieli - czekaj na Galmeta.

widzę że te pompy ciepła to strasznie wybredne urządzenia i trzeba dosłownie "na rzęsach stawać" aby działały sprawnie...:lol2:

Bo pompa ciepła to nie dla idiotów dla idiotów to młotek przecinak a jak trochę mądrzejszy to może grzałke ogarnie o ile trzech kabelkow nie będzie do podłączenia lub prehistorycznie palenisko dobrze że już nie w jaskini