Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Witam

Pomóżcie , jak ustawić pompę w taryfie G12W , chodzi mi o piątek od 22 do poniedziałku 06 rano

Pompa IVT HTplus 11KW poprzednie dni mam już ustawione grzanie od 22-06 , tylko co zrobić z piątkiem

Ja sie trzymam "rytmu" tygodniowego z poszerzonym czasem pracy o 1h na kazdym krancu tego "tygodniowego" przedzialu taniego pradu. Pompa wtedy w rytm tygodniowy po weekendzie wbija sie bez problemu, jednoczesnie na weekend majac wieksza swobode w czasie pracy. Sprawdza sie to u mnie bardzo dobrze.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja sie trzymam "rytmu" tygodniowego z poszerzonym czasem pracy o 1h na kazdym krancu tego "tygodniowego" przedzialu taniego pradu. Pompa wtedy w rytm tygodniowy po weekendzie wbija sie bez problemu, jednoczesnie na weekend majac wieksza swobode w czasie pracy. Sprawdza sie to u mnie bardzo dobrze.

Też tak robię u siebie

Śmiało mogę podsumować styczeń z prognozą już na dzień 31.01.

800kWh z czego ok 40-50kWh w I taryfie

2T: 750kWh x 0,27gr = 202 zł

1T: 50kWh x 0,70gr = 35 zł

czyli styczeń to 237 zł

temp. wewen. 23,2* a w kilka dni mrozu (5 dni) temp. 22,8* ale nie czułem spadku temp o ok 0,4-0,5* bo grzałem dodatkowo 16.00-19.00

Dla porównania październik-grudzień 2015 to koszt 310 zł.

Śmiało mogę podsumować styczeń z prognozą już na dzień 31.01.

800kWh z czego ok 40-50kWh w I taryfie

2T: 750kWh x 0,27gr = 202 zł

1T: 50kWh x 0,70gr = 35 zł

czyli styczeń to 237 zł

temp. wewen. 23,2* a w kilka dni mrozu (5 dni) temp. 22,8* ale nie czułem spadku temp o ok 0,4-0,5* bo grzałem dodatkowo 16.00-19.00

Dla porównania październik-grudzień 2015 to koszt 310 zł.

Czyżby u was nie mroziło. U mnie nocami nawet pod -20'C (od -17 do -20) było przez cały tydzień zliczając. Dniami do -8'C nawet. Generalnie było 23 dni z mrozem w styczniu tutaj gdzie mieszkam.

Czyżby u was nie mroziło. U mnie nocami nawet pod -20'C (od -17 do -20) było przez cały tydzień zliczając. Dniami do -8'C nawet. Generalnie było 23 dni z mrozem w styczniu tutaj gdzie mieszkam.

Aaa właśnie byłem w składziku i sprawdziłem PC i się o jakieś 70kWh pomyliłem więc tego CO i CWU pójdzie w styczniu ok 70 kWh więcej czyli jakieś 19zł drożej i około 256zł za styczeń.

Mróz pewnie jakieś -3 u Nas w Wlkp lżejszy niż u Ciebie w Małopolsce, ale był z 3 tygodnie. W nocy nie wiem ile ale miałem dzień nawet -11*.

W poprzednim roku testowałem i w pierwszy rok grzania do -13-14* w nocy i -5-7 w dzień grzałem 100% w taniej taryfie.

W tym roku podobnie.

Tylko kilka dni było, że musiałem wejść w 2 taryfę. Pewnie z 3 dni po 2h i z 3 dni po 3h a temp. wtedy w domu spadła do 22,7-22,8*.

Skoro moja PC ma mocy 9kW do -15*, a ja mam obliczone zapotrzebowanie ok 5-5,2kW na +22* w domu to mniej wiecej tak powinno być, że do takich temperatur ślizgam się jeszcze w 90-95% w taniej taryfie.

P.S. tanią taryfę mam 12h/doba.