thxluk 26.11.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 DefrostTZ= -1stczas= 13minzuzycie=0,62KW Niestety po podłączeniu grzałki ,czas spadł ale minimalnie .Odszranianie po koło 1 minucie wpada w tryb awaryjny.Czy ktoś z uzytkowników ma jakis pomysł na sprawdzenie ,znalezienie przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Defrost TZ= -1st czas= 13min zuzycie=0,62KW Niestety po podłączeniu grzałki ,czas spadł ale minimalnie .Odszranianie po koło 1 minucie wpada w tryb awaryjny. Czy ktoś z uzytkowników ma jakis pomysł na sprawdzenie ,znalezienie przyczyny? Hej od jakiej temp na PC był start defrostu i jakie były dt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.11.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Start:30 na wejsciu 25 na wyjsciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Start: 30 na wejsciu 25 na wyjsciu. Jeśli masz wodę z systemu tj z podłogówki 30 st ( typowa) i nie starcza energii do defrostu - to chyba bez bufora na powrocie się nieobejdzie. Raczej jest to nieopłacalne-chyba Pratchawiec to liczył i wyszedł całkiem spory bufor ( aby oddać ciepło do defrostu z 30st systemowych do powyżej 22 st na PC tak, aby sprężarka się nie wkręcała na wyższe obroty) To nadal są grosze w całości- trzeba się cieszyć sprawną PC i przymknąć oczko na konkurs pt : kto ma mniejsze zużycie na defroście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 26.11.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) u mnie defrosty dają w dupe widzę... przez tydzien czasu PC pobrała 60kWh - przez pierwsze 5 dni 17kWh, piatek i dzis - 43kWh w pierwszym okresie było dosc cieplo okolo 8-14*C, w piatek i dzis widze ze jest okolo 2-7*C pompa ustawiona na 13-14 i 22-6, na termostacie jest zadana 21*C defrosty jak miałem mniejsza krzywa -15/30 i 15/25 były co 35minut i trawały okolo 13min teraz ustawiłem -15/32 i 15/28 do dzis PC pobrała rowne 400kWh tylko w 2taryfie - okolo 105zł PS: dzis zauwazyłem cos takiego: temp okolo 5/6*C, gdy PC sie załączyła o 13 - jednostka zewnetrzna po okolo 15min sie oblodziła (tak w 85%) i nagle w 1-2min cały ten lód zniknął - na hydroboxie nie było pokazane ze to był defrost (HEAT nie mrugał) pozdrawiam Edytowane 26 Listopada 2016 przez bassior poprawa postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.11.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Jeśli masz wodę z systemu tj z podłogówki 30 st ( typowa) i nie starcza energii do defrostu - to chyba bez bufora na powrocie się nieobejdzie. Raczej jest to nieopłacalne-chyba Pratchawiec to liczył i wyszedł całkiem spory bufor ( aby oddać ciepło do defrostu z 30st systemowych do powyżej 22 st na PC tak, aby sprężarka się nie wkręcała na wyższe obroty) To nadal są grosze w całości- trzeba się cieszyć sprawną PC i przymknąć oczko na konkurs pt : kto ma mniejsze zużycie na defroście ������ Pzdr Cześć teraz defrost: tz:+3 czas: 14 min zuzycie :0,78 29 st delta 4 W sumie masz racje, ludzie maja wieksze problemy, jest ciepło... ale z drugiej strony dlaczego przy podobny parametrach , takie same 2 PC mają takie rozbieżności przy defrostach?? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Cześć teraz defrost: tz:+3 czas: 14 min zuzycie :0,78 29 st delta 4 W sumie masz racje, ludzie maja wieksze problemy, jest ciepło... ale z drugiej strony dlaczego przy podobny parametrach , takie same 2 PC mają takie rozbieżności przy defrostach?? :/ Hej odpowiedź moim zdaniem jest prosta- są różne zasoby ( w kWh) energii do defrostu w podłodze . Może być jeszcze problem w przepływie- Panas od mod F jest specjalny algorytm do defrostu , pompa pruje ok 2,3 m3/h ( to wczoraj sprawdzałem). U mnie wczoraj deftost przy Tz=-3 trwał 7 min i pobrał 0.16 hWh. Co godz były defrosty. Może inni coś Ci doradzą Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.11.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Jeśli masz wodę z systemu tj z podłogówki 30 st ( typowa) i nie starcza energii do defrostu - to chyba bez bufora na powrocie się nieobejdzie. Raczej jest to nieopłacalne-chyba Pratchawiec to liczył i wyszedł całkiem spory bufor ( aby oddać ciepło do defrostu z 30st systemowych do powyżej 22 st na PC tak, aby sprężarka się nie wkręcała na wyższe obroty) To nadal są grosze w całości- trzeba się cieszyć sprawną PC i przymknąć oczko na konkurs pt : kto ma mniejsze zużycie na defroście ������ Pzdr Witam Kiedyś to liczyłem, wyników i przyjętych założeń nie pamiętam i nie zachowałem Spróbujmy zatem od nowa. Defrost w T-Capie takim jak mój - seria E 2012, trwa zazwyczaj ok. 5 min, w cięższych warunkach na pewno dłużej. Dziś jednak mamy warunki typowe i do nich się odnieśmy. Moja PC ustawiona jest na nominalny przepływ 25,8 l/min. Przy defroście trwającym ok. 5 min przepompuje ok 125 litrów wody, która na schładza się, jak wynika z moich dawnych obserwacji o co najmniej 5*. Zatem: 4.200 J x 125 l x 5 * = .2.625,000 J = 0,729 kW Ze zdziwieniem stwierdzam, że odpowiada to mniej więcej poziomowi zużycia podawanemu przez użytkowników z PC odszraniającymi się "gorącą parą". Założyłem przy tym, że proces odzyskiwania utraconej w ten sposób energii odbędzie się w trybie pracy PC z COP = 3. Końcowy wynik energetyczny przy użyciu bufora, bez pracy grzałki byłby zatem zbliżony do ok 0,25 kWh na jeden typowy defrost Obserwacje moich defrostów, wskazują, że w ich trakcie sprężarka z modulacją 19 Hz pobiera ok. 1 kW, czyli za 5 min ok 0,085 kWh. Nawet przyjmując, że grzałka pracuje przez cały czas defrostu - 5 min (u mnie z reguły krócej), zużyje wówczas ok. 0,25 kWh (u mnie poniżej 0,1 kWh). Tak licząc stwierdziłem, że odszranianie przy pomocy bufora lub naczynia pośredniego, pomijając nawet wydatki inwestycyjne, nie ma większego sensu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.11.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 W okresie 26 09 do 26 11 - 61 dni, PC zużyła 764 kWh łącznie na CO i CW.W tym czasie dostarczyła 10,937 GJ = 3038 kWh. Średni COP = 3,98. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 26.11.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Cześć teraz defrost: tz:+3 czas: 14 min zuzycie :0,78 29 st delta 4 W sumie masz racje, ludzie maja wieksze problemy, jest ciepło... ale z drugiej strony dlaczego przy podobny parametrach , takie same 2 PC mają takie rozbieżności przy defrostach?? :/ Tak na logikę, to odpowiedż powinien dać pomiar temperatur wody (na początku i końcu procesu odszraniania) przepływającej przez skraplacz. Ktoś chyba podawał, że nie powinna spaść poniżej 25*C, ale nie pamiętam, czy to temperatura wody dopływającej do skraplacza, czy go opuszczającej. Wtedy sam proces trwa stosunkowo krótko (kilka minut). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.11.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Dzięki Panowie,jutro dokopie się do projektów podłogówki , spradzę długośc pętli, policzę , przedstawię ...."Obserwacje moich defrostów, wskazują, że w ich trakcie sprężarka z modulacją 19 Hz"....U mnie spręzarka pracuje 5-8 min przy 78Hz...Czegoś nie zrozumiałem?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Dzięki Panowie, jutro dokopie się do projektów podłogówki , spradzę długośc pętli, policzę , przedstawię ...."Obserwacje moich defrostów, wskazują, że w ich trakcie sprężarka z modulacją 19 Hz".... U mnie spręzarka pracuje 5-8 min przy 78Hz... Czegoś nie zrozumiałem? pozdr Masz ten model co ja tj F - jeśli masz 78 Hz to ewidentnie jest za mało ciepła w zładzie - przy 22 st na out PC wg DTR ma się włączyć "sprężanie" do defrostu. U mnie bez "turbo" sprężarka pracuje na 29-30Hz.W szczególnym przypadku , kiedy jest zaszroniona i przełączy się na wychłodzone CO - pod koniec cyklu potrafi się wkręcić wyżej. Zapisz od jakich temp zaczyna wkręcać się sprężarka- może jest jakaś inna przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.11.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Bobrow Twoje defrosty nie będą typowe; masz znacznie wyższą niż inni temperaturę wody w zładzie.No i tego zładu jest jakby więcej.Co wcale nie oznacza, że energetycznie jest on wydajniejszy.Patrz na moje obserwacje w poście #10112 Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.11.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 U mnie sprężarka pracuje na starcie 47HZ, delta 6-7, delta 5- 39,38HZ, delta 4,3 około 20 HZTeraz po 1h pracy przy TZ 3st. /30 in delta 5/39HZ..Thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.11.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 U mnie sprężarka pracuje na starcie 47HZ, delta 6-7, delta 5- 39,38HZ, delta 4,3 około 20 HZ Teraz po 1h pracy przy TZ 3st. /30 in delta 5/39HZ.. Thx. Chodzi o sam defrost i moment kiedy wkręca się PC Pratchawiec- wszystko co napisałeś o mojej instalacji jest ok, z tym jednak ,że próg włączania "sprężania" jest ten sam tj 22st ( masz inny model t-capa) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) W okresie 26 09 do 26 11 - 61 dni, PC zużyła 764 kWh łącznie na CO i CW. W tym czasie dostarczyła 10,937 GJ = 3038 kWh. Średni COP = 3,98. Pozdrawiam Pratchawiec U mnie praktycznie ten sam okres grzewczy. Pompa zużyła od 24.09 do 26.11 = 600kw (przez ostatnie dwa dni po 30kw - ale na razie w ogole nie grzeje CWU. Srednia temperatura w domu to 21-22*C. Teraz mam taryfe całodniową (G11). Zastanawiam się nad przejściem nad G12w. Czy praca tylko w nocy nie zwiększy zużycia przez niższą temp. zewnętrzną? Edytowane 26 Listopada 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.11.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 (edytowane) Dodatkowo trochę zastanawiam się nad akumulacją, u mnie tylko od 4,5 do 5,5 cm betonu (przeliczyłem się z grubością styropianu). Z tego co czytam - to u was w większości 6-8cm. Nie wiem czy to może mieć duże znaczenie. ps. Czy 30kw przy obecnej temperaturze to nie za duzo? Obawiam się ze przy -150*C będzie kiepsko... Edytowane 26 Listopada 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 26.11.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 ...Pratchawiec- wszystko co napisałeś o mojej instalacji jest ok, z tym jednak ,że próg włączania "sprężania" jest ten sam tj 22st ( masz inny model t-capa)... To jest temperatura wody opuszczającej skraplacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.11.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Jaką masz pompę? Grunt czy powietrze? Kojarzysz swoje dzienne zużycie przy obecnej temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigel 27.11.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Od 26.10 do 26.11 pompa zużyła 379kWh wytwarzając 1719,46 kWh ciepła. Tania taryfa 336kWh a droga 43kWh. Przez listopad chodziła w reżimie drugie taryfy 20k w taniej i 17 w drogiej (dwa załączenia na dobę na CO). Utrzymywało od 19,5 do 20,5. Teraz puszczam dla testu na płasko. Dość dużo załączeń, bo chodzi na minimum. Za miesiąc podam wyniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts