Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Recommended Posts

Gość TwojPan
U mnie pompa pobiera około 1.4 kWh ( temp.zew.2 stopnie) na podgrzanie zbiornika 200L do 45 stopni. Temperatura na górze zbiornika 50 stopni. Zbiornik ma dodatkowy termometr. Cop 2.7

Ile to trwa?Przy takich warunkach jak opisałeś.

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465203

• Odpowiedzi 13,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyjaśnię o co mi chodzi. Mając zainstalowany zbiornik do cwu o pojemności 200-300l ogrzewany pompą ciepła lub bojler elektryczny np. 50l, występują tzw. straty postojowa. Dobowo można przyjąć różnica może być o ok. 1kWh na niekorzyść zbiornika większego, w miesiącu już jest tego ok. 30kWh.

Następnie, przeważnie zbiorniki do cwu ogrzewane pc, montowane są w kotłowniach, oddalonych jednak od łazienek (tutaj rozbieżności są zapewne dość znaczne, każdy ma inne warunki) a zbiornik elektryczny np. 50l przeważnie (jak oczywiście jest) wisi w łazience. Występują tu straty że je tak nazwę, przesyłowe (u każdego inne, zależne od kilku czynników) przeważnie większe niż z bojlera wiszącego bezpośrednio w łazience. Przyjmijmy tak lekko licząc znów 1kWh dziennie, w miesiącu ok. 30kWh. W sumie mamy strat ok. 60kWh (liczone bardzo ostrożnie, że tak powiem oszczędnie).

Dlatego moje pytanie, czy ktoś to porównywał.

Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że zyskowność używania pc powietrznej do grzania cwu w zimę (taką ostrzejszą od teraźniejszej) nie za bardzo jest opłacalne, pompę się katuje a korzyści minimalne.

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465254

Wyjaśnię o co mi chodzi. Mając zainstalowany zbiornik do cwu o pojemności 200-300l ogrzewany pompą ciepła lub bojler elektryczny np. 50l, występują tzw. straty postojowa. Dobowo można przyjąć różnica może być o ok. 1kWh na niekorzyść zbiornika większego, w miesiącu już jest tego ok. 30kWh.

Następnie, przeważnie zbiorniki do cwu ogrzewane pc, montowane są w kotłowniach, oddalonych jednak od łazienek (tutaj rozbieżności są zapewne dość znaczne, każdy ma inne warunki) a zbiornik elektryczny np. 50l przeważnie (jak oczywiście jest) wisi w łazience. Występują tu straty że je tak nazwę, przesyłowe (u każdego inne, zależne od kilku czynników) przeważnie większe niż z bojlera wiszącego bezpośrednio w łazience. Przyjmijmy tak lekko licząc znów 1kWh dziennie, w miesiącu ok. 30kWh. W sumie mamy strat ok. 60kWh (liczone bardzo ostrożnie, że tak powiem oszczędnie).

Z moich pobieżnych obliczeń wynika, że zyskowność używania pc powietrznej do grzania cwu w zimę (taką ostrzejszą od teraźniejszej) nie za bardzo jest opłacalne, pompę się katuje a korzyści minimalne.

Z mojego punktu widzenia to straty jakiś są na pewno ale jak nalać wannę wody mając tylko 50l gorącej wody? A największy minus zbiornika w łazience to sam zbiornik wiszący na ścianie... wygląda to trochę kiepsko...

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465264

Witam

Miałem jedno i drugie

Wprawdzie nie w tym samym domu, ale próbowałem z grubsza oszacować różnice w zużyciu energii dla przygotowania CWU.

W poprzednim domu ogrzewanym wyłącznie prądem używałem ogrzewaczy przepływowych

Szczegóły w tym poście

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6024421&viewfull=1#post6024421

W nowym domu - tym ze stopki grzeję CWU PC.

Czysto orientacyjnie, bo różnie to wychodzi, wg moich obserwacji na CWU zużywam 80-120 kWh miesięcznie grzejąc ją z COP 2,2-2,7.

Dla dwojga dorosłych osób, wyłącznie w taniej taryfie, aktualnie ~24gr/kWh.

Przeliczając zużycie - przec. 100 kWh oraz przeciętnie osiągany COP = 2, 5 wychodzi, że zużywam miesięcznie ok. 250 kWh energii końcowej na grzanie CWU.

Za tę energię płacę niewiele, bo ok. 30 zł miesięcznie - 40 zł bez ograniczeń taryfowych.

W starym domu dla trzech mieszkających wówczas osób zużywałem podobną ilość energii, grzanej z COP = 1!!!!

Czyli, dla dwóch osób byłoby to ok. 160 kWh miesięcznie.

Średnio. przyjmując 70-80 l wody dziennie na osobę.

Przyjmując średnią cenę 40 gr. za 1 kWh również w G12w byłoby to ok 64 zł.

Zacząłem zastanawiać się dlaczego te oszczędności są tak niewielkie

.

Przecież nie dogrzewam całego baniaka codziennie o 25*, a tyle wychodzi ze zgrubnego bilansu.

Tak sobie myślałem i doszedłem do wniosku, że większość moich oszczędności z tytułu osiąganego COP pożerają dwa czynniki;

1) Strata postojowa - 1,5-2,1 kWh dziennie

2) Cyrkulacja - trudna do oszacowania, jednak zapewne nie niższa strata postojowa.

Przemyślenia i wnioski zawarłem w tym poście

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC&p=7380076&viewfull=1#post7380076

Pozdrawiam

Pratchawiec

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465413

Witajcie,

zwracam się z pytaniem o opinię, co sądzicie o takim zużyciu jak poniżej.

Na początku dodam, że budynek jest nowy, z Ytonga, styro na ścianach 20cm grafit, 160m2 użytkowej (po podłogach z garażem i strychem jakieś 250 m2) parter, piętro i strych nieużytkowy - strych ocieplony pianą. Na całej powierzchni podłogówka.

Budynek jest w fazie wygrzewania, jest jeszcze sporo wilgoci w powietrzu, bo była lana posadzka w listopadzie, a ze względu na przymrozki pod koniec listopada i początek grudnia nie wietrzyłem często.

Pompa to powietrze-woda Daikin Altherma 8kW, uruchomiona 30 grudnia, więc niecałe 2 tygodnie temu.

Przepływ na pompie to jakieś 20-24 l/min. - zawory były pierwsze dni odkręcone na maxa (na obu piętrach), zasilanie ponad 30* i wskazywało przypływ 22-24 l/min. Potem temperaturę zasilania na pompie zmniejszyłem do ok. 28*, a zawory na rozdzielaczach przykręciłem, bo już po kilku dniach było za gorąco, zwłaszcza na górze. W ubiegłym tygodniu zostawiłem też na 3 doby uchylone okna, bo była fajna temperatura w dzień i w nocy, aby wietrzyć budynek. Potem już okna zamknąłem, bo przyszły mrozy. Przepływ opadł do ok. 20-21 l/min. Na górze czuć jeszcze wilgoć, więc w weekend powietrzę.

Przez pierwsze dni od 30 grudnia do 4 stycznia dni pompa zużyła ok. 100kWh na dobę. Potem od 4 do 6 stycznia, jak temperatura na zew. była ok 4-8 stopni, zużycie było ok. 30-40kWh na dobę. Potem zamknąłem już okna i od 6 stycznia do 10 stycznia (wczoraj), pompa znów zaczęła brać te 80-90 kWh.

Łącznie przez te pierwsze 12 dni swojej pracy pompa zużyła 971kWh a wytworzyła 2157kWh:

IMG_20180110_195936.jpg

a parametry są takie:

IMG_20180110_195858.jpg

UWAGI:

- pompa ogółem przepracowała 273 godziny, sprężarka 251 godzin, a grzałka 74 godziny (od 30 grudnia do wczoraj 10 stycznia)

- spadło trochę ciśnienie w instalacji po tych paru dniach o jakieś 0,5 bara, więc dopuściłem wody.

Pytania:

- budynek jest w środku jeszcze wilgotny, więc pytanie czy moje zużycie jest "normalne"

- czy normalna jest też praca pompy - po jej czasie pracy widać, że pracuje niemal non stop?

Pozdrawiam

Edytowane przez Manius1000
https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465461

- budynek jest w środku jeszcze wilgotny, więc pytanie czy moje zużycie jest "normalne"

- czy normalna jest też praca pompy - po jej czasie pracy widać, że pracuje niemal non stop?

Pozdrawiam

Pytanie. Ile metrów faktycznie grzejesz ? Chodzi tylko o pomieszczenia gdzie jest ogrzewanie podłogowe ...

Jesli 160m2 powierzchni ogrzewanej to dla mnie zużycie jakiś kosmos ..

Ja mam mam nowy dom (wprowadziłem się pod koniec sierpnia). Grzeję 117m2 i za cały grudzień miałem zużycie 457kWh , więc Twoje prawie 1000kWh za 12dni to dla mnie szok ..

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465476

kaszpir przecież on dopiero zaczął wygrzewać dom. Nie porównuj swojego zużycia do jego. Jedyne co mógł zrobić to uniknąć grzałek - gdyby przezeczytał wstecz kilkanaście stron lub zadał wcześniej pytanie to by wiedział jak - ale teraz już za późno.
https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465481

Ja mam mam nowy dom (wprowadziłem się pod koniec sierpnia). Grzeję 117m2 i za cały grudzień miałem zużycie 457kWh , więc Twoje prawie 1000kWh za 12dni to dla mnie szok ..

Koledze zapewne pompa jedzie równo na grzałkach i dlatego takie zużycie. Przy wyłączonych grzałkach nie ma szans na tak duże zużycie.

U mnie przy pierwszym użycie instalator włączył grzałki to po 3 dniach do niego dzwoniłem żeby je wyłączył bo poszło mi 400kWh

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465482

Koledze zapewne pompa jedzie równo na grzałkach i dlatego takie zużycie. Przy wyłączonych grzałkach nie ma szans na tak duże zużycie.

U mnie przy pierwszym użycie instalator włączył grzałki to po 3 dniach do niego dzwoniłem żeby je wyłączył bo poszło mi 400kWh

Wcale nie musiał wyłączać grzałek. Można to było rozegrać w inny sposób.

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465495

Grzanie po podłogach to ok. 175-180m2.

Pierwsze 3 dni były odpalane również na grzałce w taki sposób, że instalator odkręcał po 2-3 obiegi na dzień, w zależności od pętli. Bodajże 5-tego dnia byly odkręcone już wszystkie zawory. Jak stałem przy nim, to ta grzałka już mało co pracowała.

Zastanawia mnie tylko zużycie podczas między 5 a 8 dniem - coś ok. 30kWh na dobę (było ciepło, no ale nie ma teraz mrozów niewiadomo jakich). Dopiero ostatnie 4 dni dowaliło znowu pod te 100Kwh na dobę, mimo że układ na powrocie ma te 25*C i zawory na górze są do połowy przykręcone.

No i jeszcze jedno (może nie ma to znaczenia), ale spadło ciśnienie w układzie - może tutaj pompa ma jakieś opory albo gdzieś jest nieszczelność i ratuje to grzałką??

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465500

Witajcie,

zwracam się z pytaniem o opinię, co sądzicie o takim zużyciu jak poniżej.

Na początku dodam, że budynek jest nowy, z Ytonga, styro na ścianach 20cm grafit, 160m2 użytkowej (po podłogach z garażem i strychem jakieś 250 m2) parter, piętro i strych nieużytkowy - strych ocieplony pianą. Na całej powierzchni podłogówka.

Budynek jest w fazie wygrzewania, jest jeszcze sporo wilgoci w powietrzu, bo była lana posadzka w listopadzie, a ze względu na przymrozki pod koniec listopada i początek grudnia nie wietrzyłem często.

Pompa to powietrze-woda Daikin Altherma 8kW, uruchomiona 30 grudnia, więc niecałe 2 tygodnie temu.

Przepływ na pompie to jakieś 20-24 l/min. - zawory były pierwsze dni odkręcone na maxa (na obu piętrach), zasilanie ponad 30* i wskazywało przypływ 22-24 l/min. Potem temperaturę zasilania na pompie zmniejszyłem do ok. 28*, a zawory na rozdzielaczach przykręciłem, bo już po kilku dniach było za gorąco, zwłaszcza na górze. W ubiegłym tygodniu zostawiłem też na 3 doby uchylone okna, bo była fajna temperatura w dzień i w nocy, aby wietrzyć budynek. Potem już okna zamknąłem, bo przyszły mrozy. Przepływ opadł do ok. 20-21 l/min. Na górze czuć jeszcze wilgoć, więc w weekend powietrzę.

Przez pierwsze dni od 30 grudnia do 4 stycznia dni pompa zużyła ok. 100kWh na dobę. Potem od 4 do 6 stycznia, jak temperatura na zew. była ok 4-8 stopni, zużycie było ok. 30-40kWh na dobę. Potem zamknąłem już okna i od 6 stycznia do 10 stycznia (wczoraj), pompa znów zaczęła brać te 80-90 kWh.

Łącznie przez te pierwsze 12 dni swojej pracy pompa zużyła 971kWh a wytworzyła 2157kWh:

[ATTACH=CONFIG]404763[/ATTACH]

a parametry są takie:

[ATTACH=CONFIG]404762[/ATTACH]

UWAGI:

- pompa ogółem przepracowała 273 godziny, sprężarka 251 godzin, a grzałka 74 godziny (od 30 grudnia do wczoraj 10 stycznia)

- spadło trochę ciśnienie w instalacji po tych paru dniach o jakieś 0,5 bara, więc dopuściłem wody.

Pytania:

Pozdrawiam

Zapytaj instalatora czy ustawił automatyczne wygrzewanie wylewki - wtedy pompa działa tylko na grzałce i takie zużycie jest normalne.

Tez popełniłem ten błąd:)

Możesz sam sprawdzić wchodząc w tryb instalatora.

Wszytko jest w instrukcji.

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465517

Grzanie po podłogach to ok. 175-180m2.

Pierwsze 3 dni były odpalane również na grzałce w taki sposób, że instalator odkręcał po 2-3 obiegi na dzień, w zależności od pętli. Bodajże 5-tego dnia byly odkręcone już wszystkie zawory. Jak stałem przy nim, to ta grzałka już mało co pracowała.

Zastanawia mnie tylko zużycie podczas między 5 a 8 dniem - coś ok. 30kWh na dobę (było ciepło, no ale nie ma teraz mrozów niewiadomo jakich). Dopiero ostatnie 4 dni dowaliło znowu pod te 100Kwh na dobę, mimo że układ na powrocie ma te 25*C i zawory na górze są do połowy przykręcone.

No i jeszcze jedno (może nie ma to znaczenia), ale spadło ciśnienie w układzie - może tutaj pompa ma jakieś opory albo gdzieś jest nieszczelność i ratuje to grzałką??

I twój instalator zrobił bardzo dobrze ale za szybko. U mnie przez pierwszą godzinę chodziły wszystkie pętle i gdzieś po 45 minutach załączyła się grzałka ale chodziło bardziej o przepłukanie instalacji. Po godzinie pompa stop i czyszczenie filtra. Syfu było sporo. Potem na górze odkręconych 5 pętli na maksa a cała reszta zakręcona. Jak temp powrotu osiągnęła 22 to zacząłem odkręcać po 1 pętli za każdym razem czekając aż temp powrotu ustabilizuje się na poziomie 22 stopni. Dodam że grzałka już później ani drgnęła.

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7465547

do dzisiaj nie paliłem w kominku (dzisiaj mam zamiar przy piątku rozpalić) więc przy dwóch mostkach (dwa kominy) zuzycie w styczniu do teraz CO+CWU : 231,92 kWh co daje średnio ok 19kWh dziennie (do wyliczen wywalilem dzisiejszy dzien bo jest niepelny wiec policzylem do wczoraj srednia)
https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7466203

do dzisiaj nie paliłem w kominku (dzisiaj mam zamiar przy piątku rozpalić) więc przy dwóch mostkach (dwa kominy) zuzycie w styczniu do teraz CO+CWU : 231,92 kWh co daje średnio ok 19kWh dziennie (do wyliczen wywalilem dzisiejszy dzien bo jest niepelny wiec policzylem do wczoraj srednia)

Razem z cwu?

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7466362

Razem z cwu?

Tak bo nie mam jak rozdzielic a moj sterownik tego nie pokazuje (licznik jest na calosc zuzycia pompy)

Ale zeby nie było tak milo dzisiaj caly dzien jest na minusie (od wczoraj) i w dniu dzisiejszym do teraz pompa zuzyla 24,93 kWh

Edytowane przez gogush
https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7466411

a ja palilem :)

ale nie mialo to wplywu na zuzycie pradu - mam tak ustawiony termostat pokojowy ze grzeje C.O. od 22.00-6.00 i od 14.30-16.00 pomimo podwyzszonej temp. w pomieszczeniu- innymi slowy tak jakbym mial zaprogramowane grzanie CO bez termostatu

Chciałem prosić o podpowiedz jak najprosciej ustawic PC Nibe f1245 aby pracowala tylko w II taryfie.

Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7466778

Witam, to i ja podam zużycie.

Mieszkamy od 1 września 2017 ,2+2 ,jeszcze nie mam podbitki i nie uruchomione reku,zeszły sezon dom grzany ok. 19-20 stopni .

od 1 września do dzisiaj pompa z obiegówkami zużyła 982,1 kW, na razie spokojnie tylko II taryfa, po nie całe 28 gr.,nie wiem ile z tego na CWU,ale dziennie jakieś 40 minut sporadycznie 60 min.grzeje wodę,tylko prysznic póki co.Za sam grudzień wyszło 329,2 kW na razie najwięcej,ale to daje 91 zł za CO i CWU :rolleyes:

Edytowane przez skot200
https://forum.murator.pl/topic/163240-pompa-ciep%C5%82a-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page/555/#findComment-7466926