Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No co ty , spisałem ze sterownika PC .. chcesz powiedzieć że on przekłamuje ??

To spisz z licznika głównego np. dziś i za miesiąc. Bo faktycznie te 100kWh to bardzo mało-- nieosiągalne. Dziwi mnie że w to wierzysz. Choć nasuwa się pytanie jaka temp. w domu 24/dobę

Mnie nie przekonasz tymi wynikami. Takie zapotrzebowanie i pompa 9kW?

Edytowane przez -voymar-

To wychodzi jakies 30 kWh na CO... wychodzi, ze dom ogrzewa sie od obiadu. Super inwestycje zrobiles w zrodlo cepla. Gorzej tylko mogles zrobic gruntowke. Albo jefnak tych kWh jest ciut wiecej.

Niech gość żyje marzeniami 100kWh za miesiąc? Uwzględniając COP=3 daje 300kWh energii na CO podzielone na m2 czyli 114m2 ( tyle w stopce) wychodzi 2,63kWh za m2 na miesiąc --paranoja. Chyba że gdzieś się pomyliłem lecz nie sądzę.

Zużycie z podlicznika ORNO który obejmuje co, cwu, wszystkie pompy m.in. pompa obiegowa co i cyrkulacja cwu działające 24h/dobę, odkurzacz centralny, zmiękczacz wody. Taryfa G11 do połowy miesiąca, G12r druga połowa (rozkład razem z bytowym 27% droga taryfa, 73% tania). Styczeń - 450 kWh (piecyk kominkowy odpalony 7 razy za każdym razem na około 4-6h).

Mam pytanie do osób które utrzymują temperaturę powyżej 23*C. Jaką macie wilgotność w domu??

Grzałkę załącza programator i działa od 4 do 6 rano i od 13:30 do 15.PC podgrzewa w pierwszej fazie uruchomienia CWU - tak jest ustawiona, że zaczyna od dobicia CWU do zadanej (mam ustawione na 45* z tym, że mam nie wielką powierzchnię grzania zasobnika cwu bo 1.6m2 i żeby dobić do tych 45 PC musi się załączać ze 3 razy minimum, stąd żeby nie katować sprężarki podłączyłem grzałkę - na przyszły sezon zmienuę zasobnik CWU na taki z dużą wężownicą - na dziś dzień mam 2 płaszczowego ermeta 200l). Także te 520kwh to może 90%CO i 10%CWU tak pi razy oko

• 3 weeks później...