kaszpir007 17.01.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 U nas pompa idzie chyba na rekord Od piątku praca ciągła , w domu 22,6-22,8 stopnia .. W piątek temperatura do - 10,6 stopni , zużycie energii - 26,69Kwh (temp - średnia - 5,1) W sobotę temperatura do -13,7 stopni , zużycie energii - 24,3 Kwh (temp - średnia - 5,2) Niedziela , najzimniejsza jak na razie - 22,1 stopnia i zużcie do teraz - 32Kwh (temp - średnia (jak do teraz) - 17,1 ...) Pompa działa bez wspomagania grzałek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2021 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 U nas pompa idzie chyba na rekord Od piątku praca ciągła , w domu 22,6-22,8 stopnia .. W piątek temperatura do - 10,6 stopni , zużycie energii - 26,69Kwh (temp - średnia - 5,1) W sobotę temperatura do -13,7 stopni , zużycie energii - 24,3 Kwh (temp - średnia - 5,2) Niedziela , najzimniejsza jak na razie - 22,1 stopnia i zużcie do teraz - 32Kwh (temp - średnia (jak do teraz) - 17,1 ...) Pompa działa bez wspomagania grzałek ... To by sie zgadzało . Mój dom 2x większy . Zużycie mam x2. W domu mam 23*C Same grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2021 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 A powiedzcie mi jeszcze jedno bo na pompie mam wskaźnik zużycia i za grudzień pokazuje mi 300 kWh więc skąd tu 1600 w 7 dni listopada i 14 dni stycznia ? czy pompa pokazuje zużycie całego zestawu czyli jednostki zewnętrznej, wewnętrznej i grzałki ? bo mam w szafce od bezpieczników zamontowane osobne zabezpieczenia dla każdego z nich a może ona pokazuje 300 kWh tylko tej wewnętrznej ? jakiś podlicznik chyba zamontuje. Pewnie masz ustawione ----Zużycie całkowite to pokazuje za ( 7 dni listopada ,cały grudzień + 14 dni stycznia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 18.01.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U nas pompa idzie chyba na rekord Od piątku praca ciągła , w domu 22,6-22,8 stopnia .. W piątek temperatura do - 10,6 stopni , zużycie energii - 26,69Kwh (temp - średnia - 5,1) W sobotę temperatura do -13,7 stopni , zużycie energii - 24,3 Kwh (temp - średnia - 5,2) Niedziela , najzimniejsza jak na razie - 22,1 stopnia i zużcie do teraz - 32Kwh (temp - średnia (jak do teraz) - 17,1 ...) Pompa działa bez wspomagania grzałek ... Szajsung ciągnął stabilnie utrzymując temp.zadana zasilania około 30 stopni do -21 bez grzałek (w domu 22,2 stopnia)przy -24 zaczęły sie schody ,nie mogła sie wkręcić na obroty i odmrozić nawet po załączeniu grzałek ale wciąż pracowała a temp.zasilania nieznacznie spadała.Od czwartku wieczorem do teraz zjadła 140 kwh.Noc z piątku na sobote -19 Z soboty na niedziele -23 Niedziela poniedziałek -25 W dzien trzymało -12 -17 Ps .kolegi wiessman 8 kw zdechł przy -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Szajsung ciągnął stabilnie utrzymując temp.zadana zasilania około 30 stopni do -21 bez grzałek (w domu 22,2 stopnia)przy -24 zaczęły sie schody ,nie mogła sie wkręcić na obroty i odmrozić nawet po załączeniu grzałek ale wciąż pracowała a temp.zasilania nieznacznie spadała.Od czwartku wieczorem do teraz zjadła 140 kwh.Noc z piątku na sobote -19 Z soboty na niedziele -23 Niedziela poniedziałek -25 W dzien trzymało -12 -17 Ps .kolegi wiessman 8 kw zdechł przy -20 U mnie widzę że bez sensu chyba u mnie pompa grzała do 34 stopni , bo z tego co widzę chyba nie miało to żadnego sensu a jedynie skończyło się dużo wyższym zużyciem energii i przegrzaniem w późniejszej porze ... Raczej idealnie nie zdąże ustawić krzywej , bo już mrozy się kończą U mnie już LG przeżył chyba 3 lata temu -28 stopni i działał też bez grzałek , więc widać mrozy mu nie straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.01.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Moja PC a ustawioną możliwość włączenia grzałek przy -10stC. Ani razu ich nie włączyła, bo ma jakieś tam stopniominuty i sama sobie wylicza czy tych grzałek potrzebuje a to zależy od strat/zapotrzebowania domu. Na dziś od początku miesiąca mam zużycie na CO i CWU 217kWh w tym od 16go stycznia do teraz 50kWh. Średnio "pożera" jak widać ok 10kWh/dobę chodząc sobie kiedy chce Dziś ma inny niż zwykle dzień, bo ponad 9h w nocy nie było prądu w 1/3 miasteczka i się załapałem na blackout. Reku nie chodził, tlenu nie zabrakło, temperatura nie spadła, bo gruba na 10cm posadzka trzyma ciepełko. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 U mnie w styczniu do tej pory pompa zużyła 288 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.01.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 U mnie trochę więcej 306 kWh. Pamiętać trzeba, że ostatnie mrozy było mocno niesprawiedliwe patrząc na kraj. Wschód a zachód to skrajnie różne temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 U mnie temp. w nocy prze ostatnie dwa dni spadała do - 21oC. A u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.01.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Odpowiednio -19C i -15C. Ale to centrum, na zachodzie pewnie ok. -10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 19.01.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 U mnie było odpowiednio -19 w niedzielę i -21 w poniedziałek. To pierwszy raz od trzech lat tak niskie temperatury, i jak czytam forum, gruntówki spoko, ale nawet i powietrzne nie miały większych problemów z nagrzaniem domów. To tylko potwierdza, że instalowanie pomp ciepła jako jedynego źródła ogrzewania w nowo budowanych domach jest wystarczające. Zmieniajmy mentalność ludzi- u mnie na osiedlu powstały dwa nowe domy i oczywiście... ekogroch (eko tylko z nazwy). Tak, wiem, że większość energii elektrycznej jest produkowana z węgla, ale PC to pierwszy krok, drugim może być PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 U mnie było odpowiednio -19 w niedzielę i -21 w poniedziałek. To pierwszy raz od trzech lat tak niskie temperatury, i jak czytam forum, gruntówki spoko, ale nawet i powietrzne nie miały większych problemów z nagrzaniem domów. To tylko potwierdza, że instalowanie pomp ciepła jako jedynego źródła ogrzewania w nowo budowanych domach jest wystarczające. Zmieniajmy mentalność ludzi- u mnie na osiedlu powstały dwa nowe domy i oczywiście... ekogroch (eko tylko z nazwy). Tak, wiem, że większość energii elektrycznej jest produkowana z węgla, ale PC to pierwszy krok, drugim może być PV. No nie bardzo, tam kolega wyżej w lubuskim, to jeszcze nie widział w tym roku poniżej -10, wiem bo mieszkam w pobliżu u mnie były dwie noc po ok. -15, a w dzień dwa dni -7 Pompy powietrzne to odczuły, a zwłaszcza na wschodzie, południe, centrum. Z całego roku to bedzie to znaczne w stosunku do poprzedniej zimy. Na ten moment, to jesli ktos ma dostep do gazu to raczej polecał bym gaz, chłopaki w nowych domach w moim rejonie to koszty m-c mają jednak mniejsze niż PC PW. Ale jak ktoś nie ma dostępu do gazu tak jak ja to na pewno pojawienie sie PC PW to zbawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.01.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) No nie bardzo, tam kolega wyżej w lubuskim, to jeszcze nie widział w tym roku poniżej -10, wiem bo mieszkam w pobliżu u mnie były dwie noc po ok. -15, a w dzień dwa dni -7 Pompy powietrzne to odczuły, a zwłaszcza na wschodzie, południe, centrum. Z całego roku to bedzie to znaczne w stosunku do poprzedniej zimy. Na ten moment, to jesli ktos ma dostep do gazu to raczej polecał bym gaz, chłopaki w nowych domach w moim rejonie to koszty m-c mają jednak mniejsze niż PC PW. Ale jak ktoś nie ma dostępu do gazu tak jak ja to na pewno pojawienie sie PC PW to zbawienie. Przedostatniej nocy najniższa temperatura jaką zanotował zewnętrzny termometr to -18 więc..widziałem. Rano jak co rusz biegałem do reku to -12 było (wątek z Izzifast) .Teraz mam +3 i taka zima mi się podoba Chociaż....jest jeden minus. Przez te skoki łeb mnie napiernicza. Jak kiedyś pisałem ProStasiowi - gdybym mieszkał na wschodzie i stałbym przed wyborem PC PW która będzie pracować na sprężarce przy -25 czy -28 za grubą kasę to bym wolał polską gruntówkę. Wg OZC mam mieć przy -18 3,2kW więc kupiłem na większe mrozy PC z grzałkami 6kW. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 19.01.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Przedostatniej nocy najniższa temperatura jaką zanotował zewnętrzny termometr to -18 więc..widziałem. Rano jak co rusz biegałem do reku to -12 było (wątek z Izzifast) .Teraz mam +3 i taka zima mi się podoba Chociaż....jest jeden minus. Przez te skoki łeb mnie napiernicza. Jak kiedyś pisałem ProStasiowi - gdybym mieszkał na wschodzie i stałbym przed wyborem PC PW która będzie pracować na sprężarce przy -25 czy -28 za grubą kasę to bym wolał polską gruntówkę. Wg OZC mam mieć przy -18 3,2kW więc kupiłem na większe mrozy PC z grzałkami 6kW. A co w tym takiego że pompa pracowała na sprężarce przy -25 ?do -22 pracowała stabilnie utrzymując zadaną temp. i pobór był 1200 -1400 Watt ,defrost nawet co 10 godz.Okolo -24 nie mogła już utrzymać zadanej temp. zasilania Moja PW kosztowała 20 tys.ze wszystkim na gotowo ,OZC -21 4.8 kw pompa ma 6 kw bez grzałek przy tej temp. Ps.jeszcze mrozi jest teraz -14 ,rano ma juz być na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.01.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Jak kiedyś pisałem ProStasiowi - gdybym mieszkał na wschodzie i stałbym przed wyborem PC PW która będzie pracować na sprężarce przy -25 czy -28 za grubą kasę to bym wolał polską gruntówkę. Nawet jakby kilka dni PC PW miała popracować na grzałkach raz na trzy lata, to też sie nikomu nic nie stanie, a 20 tys zł w kieszeni zostaje. Moja spokojnie pracowała przy -21 w poniedziałek rano. Nawet nie wzięła wiecej energii niż zwykle, ale temp zasilania na sztywno na 29 ustawiona była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.01.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Nawet jakby kilka dni PC PW miała popracować na grzałkach raz na trzy lata, to też sie nikomu nic nie stanie, a 20 tys zł w kieszeni zostaje. Moja spokojnie pracowała przy -21 w poniedziałek rano. Nawet nie wzięła wiecej energii niż zwykle, ale temp zasilania na sztywno na 29 ustawiona była. Mnie też ewentualna praca na grzałkach by nie przeszkadzała (w swojej mam ustawione włączanie na -10)...i dlatego mam PC która nie kosztuje 28 czy 32k jakie niektórzy mi polecali a 22500 za komplet. Ale gdybym miał płacić ponad 30k to bym wolał polską gruntówkę. Konceptus mi wyceniał na 33k a są też jeszcze inne firmy. Chyba z nimi mniej stresów niż z PW w przypadku dłuższych i większych niż przez ostatnie lata mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.01.2021 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 A co w tym takiego że pompa pracowała na sprężarce przy -25 ?do -22 pracowała stabilnie utrzymując zadaną temp. i pobór był 1200 -1400 Watt ,defrost nawet co 10 godz.Okolo -24 nie mogła już utrzymać zadanej temp. zasilania Moja PW kosztowała 20 tys.ze wszystkim na gotowo ,OZC -21 4.8 kw pompa ma 6 kw bez grzałek przy tej temp. Ps.jeszcze mrozi jest teraz -14 ,rano ma juz być na plusie Być może nic...ale dlaczego w wątku panasa był taki ruch po ostatnim ataku mrozu? "Choć pobór mocy przez pompę z grzałką będzie nieco wyższy niż przez urządzenie przewymiarowane, to takie rozwiązanie jest bardziej korzystne niż szybkie zużywanie się sprężarki na skutek niestabilnej pracy urządzenia" https://muratordom.pl/instalacje/pom...fhQX-xBBe.html Podobne zdanie ma mój instalator, który od ponad 16tu lat montuje PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Nawet jakby kilka dni PC PW miała popracować na grzałkach raz na trzy lata, to też sie nikomu nic nie stanie, a 20 tys zł w kieszeni zostaje. Moja spokojnie pracowała przy -21 w poniedziałek rano. Nawet nie wzięła wiecej energii niż zwykle, ale temp zasilania na sztywno na 29 ustawiona była. To ja ci powiem wiecej. Moja to w tę ostatnią dobę z niedzieli na poniedziałek, to nawet mniej zużyła. Doba z soboty na niedzielę 40kWh A z niedzieli na poniedziałek 29kW, tylko, że o 24.00 pompa stanęła ( awaria ) i nie grzała do 15.00 ( a w nocy było -17, a w dzień do 15.00 -8 ), a o 15.00 w domu miałem i tak 20st/c To taki żart, bo od wczoraj od 15.00 pompę odpaliłem, to do teraz jeszcze nie uzyskałem temperatury docelowej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 21.01.2021 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Cześć, zanim podam swoje pomiary to powiedzcie mi proszę czy jest sens opierać się na pomiarach przez taki licznik 3fazowy przy PC on-off 16kW? (Nie wiem jeszcze jaki licznik kupić - dwu czy trzy strefowy... A ten eksponat z muzeum mam za darmo ) Wg tabliczki znamionowej moc elektryczna PC to 3,4kW,. Natomiast na podstawie moich kilkunastu pomiarów (sprawdzając ile nabiło kWh przez pełna godzinę) wychodzi mi coś koło 3,7kW lub 3,8kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.01.2021 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Lepiej elektroniczny. Regenerowany trojfazzowy, dwutaryfowy można kupić za stówkę Ten ma sporą bezwładność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts