goguś1719517740 20.10.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 Myślisz, że solankę to sobie tak dla zabawy wymyślili? Adam M. Wiem o czym mówisz ale są tez takie swojskiej roboty na tzw dwie studnie jedna czerpie do drugiej zlatuje i te pompy maja z reguły dużo lepsze cop w granicach 6-6,5 ,sporo tego ludków pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_45 20.10.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2023 PC - T-CAP 9kW 3faz gen. H monoblok Dom ok 180m2, całość podłogówka (z PC bezpośrednio na rozdzielacz pętli parter + piętro). Ściany porotherm + 20cm EPS. Strop na nieogrzewanym poddaszu - EPS 15cm docelowo 30cm. Zużycie roczne czerwiec 2022 - czerwiec 2023 na cele ogrzewania + CWU - 4800kWh.Sterowanie - termostat pokojowy z trybem grzania godz. 5 do 20 (temp. 21,6C) w nocy temp poniżej 20 C. Zużycie na tę chwilę wydaje się dość spore. Na pewno dokończenie ocieplenia pomoże. Przyszły rok może być krucho gdy energia mocno podskoczy w górę. Na tę chwilę szukam rozwiązań / ustawień pomocnych w ograniczeniu zużycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 21.10.2023 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 (edytowane) PC Buderus WSW 186T180 12kW (sprężarka 2,2kW) - pompa gruntowa, odwierty pionoweDom z końca lat 90-tych, szereg skrajny 154m2, grzejniki, OZC https://cieplo.app/wynik/1f7xlPierwszy rok po przejściu z kotła gazowego (poprzednio szło 25,5MWh gazu rocznie) Temperatury-przy temp. zewnętrznej -16*C (dolne źródło: 6.5*C, grzejniki max. 46*C)-typowe przy temp. zewnętrznej 0-5*C (dolne źródło 8-9*C, grzejniki 33-40*C) Zużycie prądu(czerwiec-sierpień - dotyczy klimatyzacji) [ATTACH=CONFIG]466687[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466687[/ATTACH] Edytowane 21 Października 2023 przez trapper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.10.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 (edytowane) No i to jest ciekawe gdzie zniknęło te prawie 10MWh różnicy w produkcji ciepła pomiędzy gazem a pompą? Czy gaz wbrew teorii ma tak fatalną sprawność że 40% ucieka w komin? Czy to kwestia lepszej automatyki? Edytowane 21 Października 2023 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 21.10.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 No i to jest ciekawe gdzie zniknęło te prawie 10MWh różnicy w produkcji ciepła pomiędzy gazem a pompą? Czy gaz wbrew teorii ma tak fatalną sprawność że 40% ucieka w komin? Czy to kwestia lepszej automatyki? Dokładnie 8,9MWh, przy czym w zeszłym roku córka wyjechała na studia (CWU na 3 osoby - wcześniej na 4) - wyjaśnia to jakieś1,5-2MWh na CWU. Do tego ostatnia zima była wyjątkowo łagodna, no i mówimy o kotle gazowym z 1998 roku (kondensacyjny), który już nieco szwankował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2023 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Wiem o czym mówisz ale są tez takie swojskiej roboty na tzw dwie studnie jedna czerpie do drugiej zlatuje i te pompy maja z reguły dużo lepsze cop w granicach 6-6,5 ,sporo tego ludków pokazuje. Możesz podesłać linka dla takiego rozwiązania? Sam jestem ciekaw takiej konstrukcji DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 22.10.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Możesz podesłać linka dla takiego rozwiązania? Sam jestem ciekaw takiej konstrukcji DZ. Koledze chodziło chyba o mniej więcej taki przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.10.2023 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Koledze chodziło chyba o mniej więcej taki przypadek To też ale jest gościu co viesmana gruntówkę i w ten sposób zasila . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 22.10.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 To też ale jest gościu co viesmana gruntówkę i w ten sposób zasila . Tak,. jego też kojarzę https://youtube.com/@pawelkyz?si=bDznj4utAyhlCcT7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinpl 23.10.2023 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 PC - T-CAP 9kW 3faz gen. H monoblok Dom ok 180m2, całość podłogówka (z PC bezpośrednio na rozdzielacz pętli parter + piętro). Ściany porotherm + 20cm EPS. Strop na nieogrzewanym poddaszu - EPS 15cm docelowo 30cm. Zużycie roczne czerwiec 2022 - czerwiec 2023 na cele ogrzewania + CWU - 4800kWh. Sterowanie - termostat pokojowy z trybem grzania godz. 5 do 20 (temp. 21,6C) w nocy temp poniżej 20 C. Zużycie na tę chwilę wydaje się dość spore. Na pewno dokończenie ocieplenia pomoże. Przyszły rok może być krucho gdy energia mocno podskoczy w górę. Na tę chwilę szukam rozwiązań / ustawień pomocnych w ograniczeniu zużycia energii. Sprawdzałeś czy coś daje obniżanie temperatury w godzinach nocnych? U mnie 120m2 wylewki 8cm, czyli jakieś 10m3 betonu. Robiłem próby i wyłączenie ogrzewania na noc powoduje spadek temperatury po 8-10h. Czyli wchodzi niższe ustawienie temp o 20, o godzinie 4 temperatura spada, a o 5 już wchodzi wyższa nastawa i pompa i tak zaczyna grzać. Przy tak dużej bezwładności podłogówki to nie ma sensu w moim domu. Dla porównania moje zużycie: Dom 120m2, część (45m2) jest stara drewniana, ale całość po remoncie spełnia wymogi WT2021, czyli typowy dom budowany po 2021 roku. Pompa Mitsubishi, 100% podłogówka, temperatura ustawiona na 22 stopnie, sporo okien od południa. Zużycie CO i CWU (2 osoby + niemowlak): 2022 styczeń 333,2 luty 357,1 marzec 348,8 kwiecień 234,6 maj 113,2 czerwiec 59,2 lipiec 56,6 sierpień 43,2 wrzesień 135,6 paźdz. 163,6 listopad 389,8 grudzień 445,1 SUMA 2860 kWh 2023: styczeń 367 luty 382,4 marzec 332,1 kwiecień 189,7 maj 100,8 czerwiec 55,7 lipiec 49,9 sierpień 54 wrzesień 54,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_45 25.10.2023 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Sprawdzałeś czy coś daje obniżanie temperatury w godzinach nocnych? Przede wszystkim nikt z domowników nie lubi, gdy w nocy działa podłogówka. Ja mam obieg puszczony bezpośrednio na pętle i mogę jedynie zakręcać rotametry. Obecnie przy temperaturach powyżej +5C PC grzeje kilka godzin i temperatura > 21C utrzymuje się do następnego dnia. Gdy będzie zimniej na pewno będzie tj. piszesz czyli od tej 5 rano spadnie poniżej i termostat załączy PC. Masz dość zwarty budynek, dobrze ocieplony i widać od razu mniejsze zużycie. Grzejesz na KG czy masz termostat pokojowy? I jak sterowanie wygląda podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 26.10.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? W zeszłym roku podobno nie było węgla. A teraz? Jaka jest przyczyna takiej podwyżki? Bez paneli na dachu pompa zaczyna być drogim źródłem ciepła. 0,29 a 1,09 w przeciągu trzech lat? To jest prawie 400% podwyżki! Jakoś moja wypłata nie wzrosła o 400% przez te trzy lata. W tym tempie za trzy następne lata 1kWh będzie po 2PLN. Edytowane 26 Października 2023 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 26.10.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Datki socjalne i machlojki władzy trzeba czymś pokryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 26.10.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Jaka jest przyczyna takiej podwyżki? Prąd staje się coraz cięższy, a dlatego że wzrastają ceny paliwa, transport jest coraz droższy, i dlatego że transport jest coraz droższy, ceny prądu rosną. Poza tym, ludzie montują sobie prądożerne urządzenia grzewcze, więc coraz więcej prądu trzeba dać na rynek a rynek jak każdy wie ma swoje granice, dlatego te granice władze unii chcą zlikwidować. I taki jeden z drugim myśli sobie, że gniazdko elektryczne jest wyłącznie po to, by był w nim prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.10.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Prąd jest drogi bo u nas w kraju nikt nie myśli lata w przód tylko każdy dba o swój tyłek od kadencji do kadencji. Mamy drogi prąd bo mamy go z węgla. Byłby atom i więcej OZE to byłoby lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.10.2023 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Prąd jest drogi bo u nas w kraju nikt nie myśli lata w przód tylko każdy dba o swój tyłek od kadencji do kadencji. Mamy drogi prąd bo mamy go z węgla. Byłby atom i więcej OZE to byłoby lepiej Dokładnie cyferek nie pamiętam i nie mam jak tego sprawdzić, ale jak Cię to pocieszy, to w/g Eurostatu w Niderlandach w pierwszej połowie tego roku ceny energii wzrosły ponad 900%, Łotwie, Litwie, Rumunii 70-90 % a u nas tylko 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 26.10.2023 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 To przeliczcie jeszcze sobie ile kWh możecie kupić za minimalną pensję,, a ile mieszkaniec Niderlandów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.10.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 To przeliczcie jeszcze sobie ile kWh możecie kupić za minimalną pensję,, a ile mieszkaniec Niderlandów. Mógłbym napisać, byś sobie przeliczył, ile energii mógł sobie kupić Holender przed podwyżką, ale przecież nie o to chodzi, tylko o ogólną tendencję "wariowania" cen energii w UE czy na Świecie. W krajach z ogromną ilością OZE, atomami też mają karuzele, więc co dopiero u nas, skoro przecież jesteśmy "ekonomicznym ciemnogrodem" jak to gdzieś przeczytałem. PS. W Hiszpanii ceny spadły o 41% w/g tego artykułu. https://nettg.pl/gornictwo/200398/ceny-energii-dla-gospodarstw-domowych-o-20-proc-w-gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_45 26.10.2023 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? W zeszłym roku podobno nie było węgla. A teraz? Jaka jest przyczyna takiej podwyżki? Bez paneli na dachu pompa zaczyna być drogim źródłem ciepła. 0,29 a 1,09 w przeciągu trzech lat? To jest prawie 400% podwyżki! Jakoś moja wypłata nie wzrosła o 400% przez te trzy lata. W tym tempie za trzy następne lata 1kWh będzie po 2PLN. Dokładnie, ceny od 2012 roku praktycznie się nie zmieniały do 2020. Od kilku lat powstały programy promujące pompy ciepła, ekologię itd i teraz za tą ekologię musimy słono płacić. A najgorsze jest to, że takie działania doprowadzą do tego, że ludzie którzy palą śmieciuchami będą się śmiać z tych pro ekologicznych rozwiązań. Dla mnie totalnie beznadziejna polityka pod tym względem. Zawsze jest to samo, nagonka na coś co jest super świetnym/proekologicznym rozwiązaniem a potem wszystkich ujeba*. Wykres pokazuje samą cenę energii a opłaty dystrybucyjne także mocno wzrosły. Jak dla mnie w normalnym świecie prąd zużywany na cele ogrzania domu, który spełnia warunki domu energooszczędnego powinien być liczony wg osobnych stawek na podlicznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 27.10.2023 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Tylko dlaczego wszyscy mówią, że drożeje prąd czytaj energia a przy okazji podnosi się też u nas koszt dystrybucji, której w tych zestawieniach podwyżek nie ujmuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts