piter719 16.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 no właśnie. ciepłomierz. czekam na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A na zewnątrz???? Na powrocie (powrót chyba wspólny?) Powrot wspolny. Taki mialem zamiar (tzn instalacja na powrocie - tak chyba nawet zaleca producent cieplomierza), ale trzeba tez gdzies drugi czujnik zainstalowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.12.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Najlepiej będzie chyba wewnątrz przy samym skraplaczu. Jak najbliżej wejścia i wyjścia. Na tyle miejsca raczej wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Najlepiej będzie chyba wewnątrz przy samym skraplaczu. Jak najbliżej wejścia i wyjścia. Na tyle miejsca raczej wystarczy. Musze to sam rozeznac, bo do tej pory opieralem sie na "zeznaniach" mojego pompiarza. Jakos specjalnie mnie nie ciagnie teraz w strone montazu, bo to praca na otwartym sercu pompy i lepiej na poczatku zimy sobie takich sztucznych awarii nie szukac. Pewnie wroce do tematu przed nastepnym sezonem grzewczym. Bardzo interesuja mnie takie dane statystyczne. To takie testowanie wymyslanych teorii w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.12.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Ostatnia doba 15kWh (c.o.+pompki+cwu+odszranianie).Pompa powietrze-woda 7kW z inwerterem.Dom 130m2 5,5kW.Małopolska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.12.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Powrot wspolny. Taki mialem zamiar (tzn instalacja na powrocie - tak chyba nawet zaleca producent cieplomierza), ale trzeba tez gdzies drugi czujnik zainstalowac. Miejsce montażu przepływomierza jest ściśle określone i ma wpływ na dokładność pomiaru ciepłomierza. Tylko w nielicznych ciepłomierzach można parametryzować pomiar przepływu (zasilanie/powrót). Niemal wszystkie są przystosowane fabrycznie do konkretnego rozwiązania - najczęściej powrót. W mniejszych konstrukcjach nawet czujnik temperatury powrotu bywa zamontowany w przepływomierzu na stałe. Zamiana powrót na zasilanie spowoduje błędne odczyty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 17.12.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Miejsce montażu przepływomierza jest ściśle określone i ma wpływ na dokładność pomiaru ciepłomierza. Tylko w nielicznych ciepłomierzach można parametryzować pomiar przepływu (zasilanie/powrót). Niemal wszystkie są przystosowane fabrycznie do konkretnego rozwiązania - najczęściej powrót. W mniejszych konstrukcjach nawet czujnik temperatury powrotu bywa zamontowany w przepływomierzu na stałe. Zamiana powrót na zasilanie spowoduje błędne odczyty . Jeśli masz czujniki na kablach to nie ma to znaczenia czy na zasilaniu czy na powrocie bo jednostką pomiarową przepływu jest coś ala wodomierz a dopiero czujniki mierzą temperatury na zasilaniu i powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.12.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jeśli masz czujniki na kablach to nie ma to znaczenia czy na zasilaniu czy na powrocie bo jednostką pomiarową przepływu jest coś ala wodomierz a dopiero czujniki mierzą temperatury na zasilaniu i powrocie. Otóż ma to zasadnicze znaczenie. Jak nie wierzysz, to zamontuj ciepłomierze na zasilaniu i powrocie i porównaj odczyty! Dlatego producenci wyraźnie wskazują miejsce montażu przepływomierza. Inny jest współczynnik entalpii i dlatego inaczej należy przeliczyć ilość ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Otóż ma to zasadnicze znaczenie. Jak nie wierzysz, to zamontuj ciepłomierze na zasilaniu i powrocie i porównaj odczyty! Dlatego producenci wyraźnie wskazują miejsce montażu przepływomierza. Inny jest współczynnik entalpii i dlatego inaczej należy przeliczyć ilość ciepła. Hm... a czy dla przypadku jaki mamy w naszych instalacjach, gdzie czynnikiem jest woda pod stalym ciasnieniem entalpia nie jest rowna pojemnosci ciepnej wody? Jesli bys mierzyl przegrzana pare pod duzym cisnieniem w jakis instalacjach przemyslowych, to sie zgadzam. Ma to znaczenie dla zlicznia energii przez taki "cieplomierz", ale tutaj chyba sprawa jest nieistotna. Czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Z tego co czytałem większość trzeba montować na powrocie, ale są takie przy których to nie ma znaczenia.http://www.hydroterm.info/cieplomierze_apator_m14.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No to ja zadam jeszcze "podchwytliwe" pytanie: Cieplomierza o jakim nominalnym przeplywie szukac? Te 0,6m2/h u mnie odpowiadaja 4kW a te 1,5m3/h dopowiada u mnie 10kW. Nie chcial bym sobie "kryzowac" GZ takim cieplomierzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 17.12.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) No to ja zadam jeszcze "podchwytliwe" pytanie: Cieplomierza o jakim nominalnym przeplywie szukac? Te 0,6m2/h u mnie odpowiadaja 4kW a te 1,5m3/h dopowiada u mnie 10kW. Nie chcial bym sobie "kryzowac" GZ takim cieplomierzem Ja mam taki na 2,5m3/h 3/4" Apator CQM II i ma czujki montowane w pochwach na rurociągach. Najlepszy byłby ultradzwiękowy ale ta cena:(. http://www.growo.pl/oferta/cieplomierze/apator/cieplomierz-kompaktowy-cqm-iii-k.html Edytowane 17 Grudnia 2012 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 17.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) 50 tydzień roku (09.12-16.12) 112,6 kWh; 16,1kWh/doba; 11,5 kWh/doba*100m^2Zużycie od 09.10.2012 680 kWh.To dodam Pc wyprodukowała 540,5 kWh COP 4,8 średni dla Co i Cwu. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez amerikan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.12.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) No to ja zadam jeszcze "podchwytliwe" pytanie: Cieplomierza o jakim nominalnym przeplywie szukac? Te 0,6m2/h u mnie odpowiadaja 4kW a te 1,5m3/h dopowiada u mnie 10kW. Nie chcial bym sobie "kryzowac" GZ takim cieplomierzem Najlepiej dobierać pod kątem oporów przepływu. Ja miałem to szczęście, że trafił się używany ultradźwięk 6m3/h "po piniondzach". Lepszy byłby 3,5 m3/h, bo ta sama skorupa (czyt. opory) za to dokładniejszy, ale jak się nie ma co się lubi.... Nie analizowałem jak mocno wzrasta uchyb po zmianie miejsca montażu przepływomierza, ale stwierdziłem, że nie warto fundować sobie dodatkowych błędów pomiarowych. Nawet czujniki temperatury dla ciepłomierzy są "parowane". Edytowane 17 Grudnia 2012 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.12.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Nawet czujniki temperatury dla ciepłomierzy są "parowane". No ale to jest inna sprawa, bo tutaj baaaardzo istsotna jest wlasnie delta Ile Was kosztowaly te cieplomierze, bo na Allegro ceny zniechecajace poki co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No ale to jest inna sprawa, bo tutaj baaaardzo istsotna jest wlasnie delta A po mojemu jest tak: Przelicznik (czyli elektronika) popełnia pomijalny błąd. Delta temperatury - jak ma uchyb 5% - to błąd pomiaru energii wzrasta o 5%. Przepływ - jak mierzony z 5% błędem - to błąd pomiaru energii wzrasta o kolejne 5%. Miejsce montażu przepływomierza, sposób instalacji czujnika temperatury, jakość izolacji miejsc pomiaru temperatury itd. powodują dalsze błędy np. po 1%. I każdy z tych elementów jest istotny. Zwłaszcza, że eliminacja tych błędów najczęściej nie kosztuje nic więcej poza starannością montażu. I tu nie ma "innej sprawy". Czujniki temperatury warto sprawdzić chociażby na wodzie lodowej (warto np. wrzucić obydwa czujniki do jednego naczynia z wodą i sprawdzić, czy delta jest zerowa przy różnych temperaturach), ale o inne szczeguliki też nie zawadzi zadbać, jak np. odpowiednie zagłębienie pochwy czujnika temperatury w rurze, czy montaż przepływomierza na "swoim" miejscu. A przy określaniu COP znaczenie ma jeszcze uchyb pomiaru en. el. Ile Was kosztowaly te cieplomierze, bo na Allegro ceny zniechecajace poki co? Na "aledrogo" będzie ciężko o tani pomiar energii cieplnej . Spróbuj w PEC-ach. Czasami mają wyeksploatowane stare pomiary na zbyciu. Dla naszych potrzeb po wymianie baterii wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 -------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-19 20:10:52 (18,84 [d]) ---------Czas pracy CO: 139,84 [h] (88,4%)Czas pracy CWU: 18,33 [h] (Cykli: 57) (Średnio dziennie: 3,0)Suma pracy PCi: 158,2 [h]Startów: 66 (Średnio dziennie: 3,5)Czas pracy śr CO: 7,42 [h/dobe]Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/dobe]Czas pracy śr: 8,4 [h/dobe]Szacowane zużycie: 544 [kWh] Średnio: 28,9 [kWh/dobe]CWU: 90 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/dobe]CO: 454 [kWh] Średnio: 24,1 [kWh/dobe]CO/100m2: 10,5 [kWh/dobe*100m2]Koszt [3/97%]: 180 zł w tym CO: 150 zł CWU: 30 zł------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.12.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) witam niedziela -sroda 25 kwhśrednio 6 , 2 kwh doba fakt że w sobotę ustawiłem na 20 stopw domu niezamieszkanym nie jest chyba za zimno he he kominek olałem od czwartku temp spada o 0,5 stop od 17 do 9 rano Edytowane 19 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 19.12.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 czy może mi ktoś podać roczne zużycie Kwh całego domutylko z rozbiciem na 1T i 2T:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 20.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 1/12/12-19/12/12 - 357 kWh dla co + CWU18,8 kWh/24h dla powierzchni 143 mkw13,1 kWh/24h dla 100 mkw na co +CWU.Szacuje CWU na 2,5-2,6 kWh przy PCi 7kW.Na co. wychodziłoby 10,5 kWh/24h. zieliU mnie dla całego domu wychodziło z tego co pamiętam1T -33%2T - 67% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts