Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepiej będzie chyba wewnątrz przy samym skraplaczu. Jak najbliżej wejścia i wyjścia. Na tyle miejsca raczej wystarczy.

Musze to sam rozeznac, bo do tej pory opieralem sie na "zeznaniach" mojego pompiarza. Jakos specjalnie mnie nie ciagnie teraz w strone montazu, bo to praca na otwartym sercu pompy i lepiej na poczatku zimy sobie takich sztucznych awarii nie szukac. :-)

Pewnie wroce do tematu przed nastepnym sezonem grzewczym. Bardzo interesuja mnie takie dane statystyczne. To takie testowanie wymyslanych teorii w praktyce :-)

Powrot wspolny.

Taki mialem zamiar (tzn instalacja na powrocie - tak chyba nawet zaleca producent cieplomierza), ale trzeba tez gdzies drugi czujnik zainstalowac.

Miejsce montażu przepływomierza jest ściśle określone i ma wpływ na dokładność pomiaru ciepłomierza. Tylko w nielicznych ciepłomierzach można parametryzować pomiar przepływu (zasilanie/powrót). Niemal wszystkie są przystosowane fabrycznie do konkretnego rozwiązania - najczęściej powrót. W mniejszych konstrukcjach nawet czujnik temperatury powrotu bywa zamontowany w przepływomierzu na stałe. Zamiana powrót na zasilanie spowoduje błędne odczyty :(.

Miejsce montażu przepływomierza jest ściśle określone i ma wpływ na dokładność pomiaru ciepłomierza. Tylko w nielicznych ciepłomierzach można parametryzować pomiar przepływu (zasilanie/powrót). Niemal wszystkie są przystosowane fabrycznie do konkretnego rozwiązania - najczęściej powrót. W mniejszych konstrukcjach nawet czujnik temperatury powrotu bywa zamontowany w przepływomierzu na stałe. Zamiana powrót na zasilanie spowoduje błędne odczyty :(.

Jeśli masz czujniki na kablach to nie ma to znaczenia czy na zasilaniu czy na powrocie bo jednostką pomiarową przepływu jest coś ala wodomierz a dopiero czujniki mierzą temperatury na zasilaniu i powrocie.

Jeśli masz czujniki na kablach to nie ma to znaczenia czy na zasilaniu czy na powrocie bo jednostką pomiarową przepływu jest coś ala wodomierz a dopiero czujniki mierzą temperatury na zasilaniu i powrocie.

Otóż ma to zasadnicze znaczenie. Jak nie wierzysz, to zamontuj ciepłomierze na zasilaniu i powrocie i porównaj odczyty! Dlatego producenci wyraźnie wskazują miejsce montażu przepływomierza. Inny jest współczynnik entalpii i dlatego inaczej należy przeliczyć ilość ciepła.

Otóż ma to zasadnicze znaczenie. Jak nie wierzysz, to zamontuj ciepłomierze na zasilaniu i powrocie i porównaj odczyty! Dlatego producenci wyraźnie wskazują miejsce montażu przepływomierza. Inny jest współczynnik entalpii i dlatego inaczej należy przeliczyć ilość ciepła.

Hm... a czy dla przypadku jaki mamy w naszych instalacjach, gdzie czynnikiem jest woda pod stalym ciasnieniem entalpia nie jest rowna pojemnosci ciepnej wody? Jesli bys mierzyl przegrzana pare pod duzym cisnieniem w jakis instalacjach przemyslowych, to sie zgadzam. Ma to znaczenie dla zlicznia energii przez taki "cieplomierz", ale tutaj chyba sprawa jest nieistotna. Czy sie myle?

No to ja zadam jeszcze "podchwytliwe" pytanie: Cieplomierza o jakim nominalnym przeplywie szukac? Te 0,6m2/h u mnie odpowiadaja 4kW a te 1,5m3/h dopowiada u mnie 10kW. Nie chcial bym sobie "kryzowac" GZ takim cieplomierzem :-)

Ja mam taki na 2,5m3/h 3/4" Apator CQM II i ma czujki montowane w pochwach na rurociągach.

Najlepszy byłby ultradzwiękowy ale ta cena:(.

http://www.growo.pl/oferta/cieplomierze/apator/cieplomierz-kompaktowy-cqm-iii-k.html

Edytowane przez kkdarch

No to ja zadam jeszcze "podchwytliwe" pytanie: Cieplomierza o jakim nominalnym przeplywie szukac? Te 0,6m2/h u mnie odpowiadaja 4kW a te 1,5m3/h dopowiada u mnie 10kW. Nie chcial bym sobie "kryzowac" GZ takim cieplomierzem :-)

Najlepiej dobierać pod kątem oporów przepływu. Ja miałem to szczęście, że trafił się używany ultradźwięk 6m3/h "po piniondzach". Lepszy byłby 3,5 m3/h, bo ta sama skorupa (czyt. opory) za to dokładniejszy, ale jak się nie ma co się lubi....;)

Nie analizowałem jak mocno wzrasta uchyb po zmianie miejsca montażu przepływomierza, ale stwierdziłem, że nie warto fundować sobie dodatkowych błędów pomiarowych. Nawet czujniki temperatury dla ciepłomierzy są "parowane".

Edytowane przez niedowiarek

No ale to jest inna sprawa, bo tutaj baaaardzo istsotna jest wlasnie delta :-)

A po mojemu jest tak:

Przelicznik (czyli elektronika) popełnia pomijalny błąd.

Delta temperatury - jak ma uchyb 5% - to błąd pomiaru energii wzrasta o 5%.

Przepływ - jak mierzony z 5% błędem - to błąd pomiaru energii wzrasta o kolejne 5%.

Miejsce montażu przepływomierza, sposób instalacji czujnika temperatury, jakość izolacji miejsc pomiaru temperatury itd. powodują dalsze błędy np. po 1%. I każdy z tych elementów jest istotny. Zwłaszcza, że eliminacja tych błędów najczęściej nie kosztuje nic więcej poza starannością montażu. I tu nie ma "innej sprawy". Czujniki temperatury warto sprawdzić chociażby na wodzie lodowej (warto np. wrzucić obydwa czujniki do jednego naczynia z wodą i sprawdzić, czy delta jest zerowa przy różnych temperaturach), ale o inne szczeguliki też nie zawadzi zadbać, jak np. odpowiednie zagłębienie pochwy czujnika temperatury w rurze, czy montaż przepływomierza na "swoim" miejscu. A przy określaniu COP znaczenie ma jeszcze uchyb pomiaru en. el. :yes:

Ile Was kosztowaly te cieplomierze, bo na Allegro ceny zniechecajace poki co?

Na "aledrogo" będzie ciężko o tani pomiar energii cieplnej :(. Spróbuj w PEC-ach. Czasami mają wyeksploatowane stare pomiary na zbyciu. Dla naszych potrzeb po wymianie baterii wystarczą.

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-19 20:10:52 (18,84 [d]) ---------

Czas pracy CO: 139,84 [h] (88,4%)

Czas pracy CWU: 18,33 [h] (Cykli: 57) (Średnio dziennie: 3,0)

Suma pracy PCi: 158,2 [h]

Startów: 66 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 7,42 [h/dobe]

Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/dobe]

Czas pracy śr: 8,4 [h/dobe]

Szacowane zużycie: 544 [kWh] Średnio: 28,9 [kWh/dobe]

CWU: 90 [kWh] Średnio: 4,8 [kWh/dobe]

CO: 454 [kWh] Średnio: 24,1 [kWh/dobe]

CO/100m2: 10,5 [kWh/dobe*100m2]

Koszt [3/97%]: 180 zł w tym CO: 150 zł CWU: 30 zł

------------------------------------------------------------------------