zieli 20.12.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 u mnie całkowite dla domu to 8000kwh/rok z tego 5000 na potrzeby PC z tych 8000 to po roku od wymiany licznika na dwutaryfowy 53% było w taniej taryfie, po 2 latach na liczniku pokazuje 54,5% w taniej taryfie zieli U mnie dla całego domu wychodziło z tego co pamiętam 1T -33% 2T - 67% zastanawiam się nad wyborem taryfy stąd moje rozterki:( dlatego interesuje mnie rozbicie na 1T i 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.12.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Zieli u mnie jak już pisałem w innym wątku wystarczy zużycie powyżej 21% w II taryfie aby wyjść lepiej jak przy G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 czy może mi ktoś podać roczne zużycie Kwh całego domu tylko z rozbiciem na 1T i 2T:D 8000kWh z czego 75% w taniej taryfie. A od 30% już się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.12.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 to że będę miał 2 taryfy to wiem ale zastanawiam się nad wyborempomiędzyhttp://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/oferta-sprzedazy/taryfa-moj-weekend-53.htmlahttp://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/oferta-sprzedazy/taryfa-cieply-dom-87.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No ja mam weekendową w enei. Jest jednak jedna jej duża wada. Nie ma tanich godzin w dzień w tygodniu. Dlatego też trochę wzrasta zużycie PC w drogich godzinach ale myślę, że rekompensuje to wieksza ilość tanich godzin w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.12.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No ja mam weekendową w enei. Jest jednak jedna jej duża wada. Nie ma tanich godzin w dzień w tygodniu. Dlatego też trochę wzrasta zużycie PC w drogich godzinach ale myślę, że rekompensuje to wieksza ilość tanich godzin w tygodniu. i właśnie się nad tym zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 i właśnie się nad tym zastanawiam Ja się zastanawiałem czy nie zmienić na G12, ale właśnie ta większa ilość tanich godzin mnie trzyma przy G12W. Dla samej PC było by lepiej, dla kieszeni niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 20.12.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No ja mam weekendową w enei. Jest jednak jedna jej duża wada. Nie ma tanich godzin w dzień w tygodniu. Dlatego też trochę wzrasta zużycie PC w drogich godzinach ale myślę, że rekompensuje to wieksza ilość tanich godzin w tygodniu. i właśnie się nad tym zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 WitamPonieważ temat związany ze zużyciem energii elektrycznej przez pompę ciepła, a ponieważ swoją eksploatuję już jakiś czas, to dorzucę kilka swoich danych dla szerszego obrazu.Mam tylko jedną taryfę elektryczną, zamontowany podlicznik na pompę ciepła.Zuzycie prądu przez okres 1 roku kalendarzowego (24.10.2011-24.10.2012) wyniosło: 2860kWh, z czego w okresie grzewczym 2220kWh a w okresie grzania tylko cwu 640kWh. Rodzina 2+2.Licząc prąd po 0,57PLN/kWh wynosi: 1630PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam Ponieważ temat związany ze zużyciem energii elektrycznej przez pompę ciepła, a ponieważ swoją eksploatuję już jakiś czas, to dorzucę kilka swoich danych dla szerszego obrazu. Mam tylko jedną taryfę elektryczną, zamontowany podlicznik na pompę ciepła. Zuzycie prądu przez okres 1 roku kalendarzowego (24.10.2011-24.10.2012) wyniosło: 2860kWh, z czego w okresie grzewczym 2220kWh a w okresie grzania tylko cwu 640kWh. Rodzina 2+2. Licząc prąd po 0,57PLN/kWh wynosi: 1630PLN. Przy dwóch taryfach i zużyciu około 80% w taniej taryfie z samej PC miałbyś około 500zł w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Przy tylko zainstalowanym ogrzewaniu podłogowym (czytaj dużej bezwładności systemu) sądzę, że mogłyby wystąpić niekontrolowane prechłodzenia budynku, trzymam cały sezon grzewczy 24h/dobę temp. 22,5°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Przy tylko zainstalowanym ogrzewaniu podłogowym (czytaj dużej bezwładności systemu) sądzę, że mogłyby wystąpić niekontrolowane prechłodzenia budynku, trzymam cały sezon grzewczy 24h/dobę temp. 22,5°C. U mnie przy podlogowce to "wychlodzenie" to max 0,7*C jak sa mrozy. Naprawde da sie tego prawie niezauwazyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam Ponieważ temat związany ze zużyciem energii elektrycznej przez pompę ciepła, a ponieważ swoją eksploatuję już jakiś czas, to dorzucę kilka swoich danych dla szerszego obrazu. Mam tylko jedną taryfę elektryczną, zamontowany podlicznik na pompę ciepła. Zuzycie prądu przez okres 1 roku kalendarzowego (24.10.2011-24.10.2012) wyniosło: 2860kWh, z czego w okresie grzewczym 2220kWh a w okresie grzania tylko cwu 640kWh. Rodzina 2+2. Licząc prąd po 0,57PLN/kWh wynosi: 1630PLN. Jeszcze napisz nam co to za pompa i co to za dom? Pamiętaj tylko o tym, że aby ograniczyć ilość start-stopów powinno się podbijać temperaturę w określonych godzinach. A jeżeli tak, to dlaczego nie robić tego w tanich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Na początku poznawania pompy i ogrzewania próbowałem bez zmiany taryfy tylko bawiąc sie termostatem z programatorem ustawić, grzanie w godzinach obowiązywania drugiej taryfy, temp.wewnętrzna ustawiona na 22,5°C. Dochodziło do takich sytuacji: w jesienny słoneczny dzień w domu temp. 23°C, przyszły godziny T2 (noc) cały czas powyżej 22,5°C, rano gdy program nie pozwalał grzać dopiero następowało schłodzenie na 22,2°C, cały dzień bez grzania ponieważ T1 (dzień już zachmurzony) następowało wychłodzenie do wieczora do 21,0°C i dopiero od godziny 22:00 zegar puszczał pompę do pracy. Także dla mnie były to zbyt duże dobowe wahania temperatury i z tego zrezygnowałem, dochodziło do sytuacji, że pompa nie pracowała 24godziny. Teraz cały czas jest ustawiona temp. 22,5°C a pompa pracuje kiedy chce tzn. kiedy temp. spadnie poniżej nastawionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Masz ciplutki domek. Jakim cudem on Ci sie wychladza 2*C/ dobe? Zyski bytowe nawet na to nie pozwola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Wkradła się pomyłka, wychłodzenie ok. 2°C następowało w ciągu 36godzin tj. od godz. 10:00 pierwszego dnia (wyłaczenie pompy), cały dzień -12h, cała noc-12h, cały dzień-12h i wieczorem o godz. 22:00 włączenie pc. Nie wiem czy to duzo czy mało, napisałem jesienny, ale to mogłobyć coś ok. 0°C na zewnątrz, pracujemy, dzieci poza domem, tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No to juz bardziej realne. Miales cos nie tak z ustawienimi pompy. U mnie nigdy taka sytuacja nie miala miejsca, a skutecznie rozregulowywalem sobie caly system podpalajac dla frajdy w kominku Jakie ustawiales podbicie dla taniej taryfy i jaka histereze? Czym sterujesz (pogodowka, czujnik w wylewce, sterownik pokojowy na scianie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nie mam kominka (zresztą nie mam żadnego komina nawet wentylacyjnego). Nie podbijałem temperatury na tzw tańszej taryfie ponieważ jest ona w nocy a chyba niezbyt korzystnie spać w cieplejszym pokoju niż jest tam w dzień, zresztą temp. 22,5°C wydaje się dla nas optymalna, poniżej i powyżej czuć lekki dyskomfort. Odnośnie ustawień histerezy, to wynosi ona +/- 0,25°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Nie podbijałem temperatury na tzw tańszej taryfie ponieważ jest ona w nocy a chyba niezbyt korzystnie spać w cieplejszym pokoju niż jest tam w dzień, zresztą temp. 22,5°C wydaje się dla nas optymalna, poniżej i powyżej czuć lekki dyskomfort. Odnośnie ustawień histerezy, to wynosi ona +/- 0,25°C. Jak myślisz? Jak odpalisz PC na wyższą temperaturę o 22.00, to o której poczujesz że jest cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 20.12.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 To zależy od temp. zewnętrznych, czyli aktualnego zapotrzebowania na ciepło. Zaobserwowałem, że pompa jak już się włączy, to pracuje od 3 do 9 godzin. I tak dla temp. zewn. +15°C to wynosi ok. 3 godziny dla -22°C wynosi ok. 9 godzin. W związku z tym średnio w sezonie grzewczym po 4 - 6 godzinach jest osiągnięta temp. Gdy jeszcze miałbym ją podbić to gdzieś ok. 3:00 - 4:00 w nocy pojawiłyby się koszmary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts