Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zależy od temp. zewnętrznych, czyli aktualnego zapotrzebowania na ciepło. Zaobserwowałem, że pompa jak już się włączy, to pracuje od 3 do 9 godzin. I tak dla temp. zewn. +15°C to wynosi ok. 3 godziny dla -22°C wynosi ok. 9 godzin. W związku z tym średnio w sezonie grzewczym po 4 - 6 godzinach jest osiągnięta temp. Gdy jeszcze miałbym ją podbić to gdzieś ok. 3:00 - 4:00 w nocy pojawiłyby się koszmary :D.

Nie jest tak do końca. Jeżeli na zewnątrz jest cieplej to PC pracuje krócej ale i na niższych temperaturach. Jeżeli zimniej, temperatura wzrasta i wydłuża się czas.

Lepiej iść spać do nieco chłodniejszej sypialni i wstawać gdy jest ciepło, niż na odwrót.

Ale oczywiście wolnoć Tomku w swoim domku ;)

Witam, wkleję również w tym wątku moje wyliczenia:), może się komuś przyda. Grzeję Altermą (14kW- 225m2 podłogówki-góra i dół płytki gresowe-wentylacja mechaniczna-brak kominów-dom bardzo dobrze zaizolowany) drugi sezon i jak na razie jestem bardzo zadowolony. W tym roku grzeję od 9.10.12. Do 18.12.12 zużyłem na co i cwu: 1707 kW/69dni=24,7 kW/1dzień*0,51 PLN/kW=12,60 PLN/1 dzień*30,5 dni=384 PLN/ miesiąc. Prognozuję 440 PLN/1 miesiąc w tym sezonie grzewczym. Napiszę w kwietniu ile wyszło.

W zeszłym roku roku (1. rok ogrzewania domu) zużyłem w całym sezonie na co i cwu: 6550 kW/183 dni=35,8 kW/1dzień*0,51=18,26 PLN*30,5=

557 PLN/1 m-c. Oprócz zwiększonego zużycia energii na skutek wygrzewania domu w 1. sezonie usunąłem kilkanaście mostków termicznych, głównie przy parapetach, brak zapiankowania spodu styropianu elewacyjnego (szpara 2-3 cm między styrodurem a styropianem fasadowym).

Temperatura na dole: 22C

Temperatura na górze: 23C

Moje aktualne nastawy:

1-00: -20

1-01: 12

1-02: 33

1-03: 25

Witam, wkleję również w tym wątku moje wyliczenia:), może się komuś przyda. Grzeję Altermą (14kW- 225m2 podłogówki-góra i dół płytki gresowe-wentylacja mechaniczna-brak kominów-dom bardzo dobrze zaizolowany) drugi sezon i jak na razie jestem bardzo zadowolony. W tym roku grzeję od 9.10.12. Do 18.12.12 zużyłem na co i cwu: 1707 kW/69dni=24,7 kW/1dzień*0,51 PLN/kW=12,60 PLN/1 dzień*30,5 dni=384 PLN/ miesiąc. Prognozuję 440 PLN/1 miesiąc w tym sezonie grzewczym. Napiszę w kwietniu ile wyszło.

I tutaj wychodzi niestety "bokiem" pompa PW :-)

Mam srednio izolowany dom z wentylacja grawitacyjna. Grzeje pierwszy sezon. Zuzylem w podanym przez Ciebie okresie niecale 1600 kWh na CO+CWU i to w zasadzie w 98% w taniej taryfir po 31gr za kWh. Wychodzi wg wzorowania sie na Twoich obliczniech 219 PLN/m-c

PS.

Temperatura 22*C

No ja mam weekendową w enei. Jest jednak jedna jej duża wada. Nie ma tanich godzin w dzień w tygodniu. Dlatego też trochę wzrasta zużycie PC w drogich godzinach ale myślę, że rekompensuje to wieksza ilość tanich godzin w tygodniu.

Jak widac weekendowa weekendowej nie rowna. U mnie w pge weekendowa ma w ciagu dnia od 13 do 16 II, potem 22-6 no i oczywiscie sobota i niedziela.

A co ty. Droga 0,72zł tania 0,32.

I nic nie da zmiana dostawcy, godziny pozostaną takie jak u macierzystego dostawcy :(

Nie gadaj. U mnie jest 0.99/0.28

Ale bardziej sie wkurzylem tym, ze zmienili godziny na 13-15.

Nie przypominam sobie zadnego pisma w tej sprawie. Zreszta oprocz faktur nic nie czytam :( Jutro sprawdze na liczniku.

Ja mam weekendowa od niedawna. 14-16 i 22-7 w dni powszednie, oraz od soboty od 14 do poniedzialku do 7 tani prad. Stawka 71gr/30gr. Tauron rejon dystrybucji Walbrzych.

Co do godzin, to nowe elektroniczne liczniki uwzgledniaja zmiane czasu na letni. Przynajmniej tak bylo w 2 ktore do tej pory mialem u siebie.