Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest tak do końca. Jeżeli na zewnątrz jest cieplej to PC pracuje krócej ale i na niższych temperaturach. Jeżeli zimniej, temperatura wzrasta i wydłuża się czas.

Lepiej iść spać do nieco chłodniejszej sypialni i wstawać gdy jest ciepło, niż na odwrót.

Ale oczywiście wolnoć Tomku w swoim domku ;)

W takim razie jeszcze raz spróbuję z tym podbiciem temperatury w tańszej taryfie, zobaczę jak będzie.

Przy dwóch taryfach i zużyciu około 80% w taniej taryfie z samej PC miałbyś około 500zł w kieszeni.

Rzeczywiście - moje całoroczne zużycie 2860 kWh x 0,8 = 2288kWh x 0,3PLN = ok. 700PLN

2860 kWh x 0,2 = 572kWh x 0,75PLN = ok. 450PLN, razem 1150PLN, a teraz miałem 1630PLN, czyli jest te 500PLN na rok.

I tutaj wychodzi niestety "bokiem" pompa PW :-)

Mam srednio izolowany dom z wentylacja grawitacyjna. Grzeje pierwszy sezon. Zuzylem w podanym przez Ciebie okresie niecale 1600 kWh na CO+CWU i to w zasadzie w 98% w taniej taryfir po 31gr za kWh. Wychodzi wg wzorowania sie na Twoich obliczniech 219 PLN/m-c

OK.

Każdy przypadek (dom) jest indywidualny i należałoby się zawsze nad każdym niezależnie "pochylić".

Ja też długo zastanawiałem się nad tym czy pompa taka czy inna. Zdecydowałem się na pompę powietrzną, gdyż u mnie ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, róznica w kosztach eksploatacyjnych pomiędzy pompami wyniosłaby max. 500PLN / rok (o tyle tańsza w eksploatacji pompa gruntowa w skali roku). Natomiast koszt inwestycyjny byłby min. 20 tys. PLN wyższy dla pompy gruntowej. Stąd prosty rachunek 20000 / 500 = 40 lat. Po 40 latach zwróciłaby się pompa gruntowa.

OK.

Każdy przypadek (dom) jest indywidualny i należałoby się zawsze nad każdym niezależnie "pochylić".

Ja też długo zastanawiałem się nad tym czy pompa taka czy inna. Zdecydowałem się na pompę powietrzną, gdyż u mnie ze względu na małe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, róznica w kosztach eksploatacyjnych pomiędzy pompami wyniosłaby max. 500PLN / rok (o tyle tańsza w eksploatacji pompa gruntowa w skali roku). Natomiast koszt inwestycyjny byłby min. 20 tys. PLN wyższy dla pompy gruntowej. Stąd prosty rachunek 20000 / 500 = 40 lat. Po 40 latach zwróciłaby się pompa gruntowa.

Ile kosztowała cię PC z kotłownią? Coś bardzo duża ta różnica cię wyszła. Rozmiary domów mamy podobne, a ja za gruntową dałem 27tyś. z kotłownią i to nawet z odwiertami. Altherma do najtańszych raczej nie należy.

Pompę kupiłem w 2010roku i wtedy zbierałem oferty na pompy.

Za kompletną kotłownię z Althermą 7,0kW (+ zasobnik) pod klucz zapłaciłem 23 tys.PLN. Oferty na pompy gruntowe miałem z Viessmann, Stiebel Eltron, Nibe Biawar, Neuratherm. Najtańszy układ na gruntowych wychodził 40 pare tysięcy PLN. Przecież same odwierty 70m x 2szt x 100PLN = 14tys. PLN.

I tar - 89,75 - 17%

II tar - 428,00 - 83%

Razem - 517,75 kWh dziennie - 25,89 kWh

Koszt 205,89 zł

CO - 164,46 zł

CWU - 41,43 zł (5,3m3)

zużycie na ogrzanie 100m2 - 258,48 kWh

zużycie dzienne na ogrzanie 100 m2 - 12,92 kWh

zużycie dom - I tar -61% , II tar -39%

TAR I- 0,69zł TAR II - 0,34zł

CENA EN EL WG ZUŻYCIA

ŚREDNIA

0,40 CO+CWU

0,55 DOM

0,43 Śr

Koszt PC + DZ - 16 tys. brutto

Kotłownia + zbiornik - 4 tys. brutto

GZ - 3,5 tys. brutto

- zwrot VAT z niektórych materiałów -800zł

Robocizna - ? - Własna ok 160 rbg - nie jestem instalatorem i nigdy wcześniej nie wykonywałem takich robót.

BEZ instalacji ZW i CWU, układania styropianu.

Instalacja działa poprawnie. Wykonana z solidnych materiałów. Temp w pomieszczeniach taka jak oczekuję. Opory przepływu wg mnie poprawne - DZ pobór mocy przez pompkę obiegową 85 W przy delcie 2,5-3,5*, GZ - 65W przy delcie 6-7*. Temp GZ nie przekracza 36* na zasilaniu. Rachunki mniejsze o ok 30 % niż pierwotnie zakładałem, a będzie jeszcze lepiej w drugim sezonie i po poprawkach w dociepleniu. Pozytywny wpływ podłóg drewnianych na komfort - dłużej się nagrzewają i woniej stygną - brak wahań temperatury przy podbijaniu w tańszej taryfie.

Instalacja działa poprawnie. Wykonana z solidnych materiałów. Temp w pomieszczeniach taka jak oczekuję. Opory przepływu wg mnie poprawne.[...]

Milo sie czyta :-)

Jak widec "wlasne lapki" czesto robia to najlepiej.

Masz w domu wentylacje grawitacyjna, bo zuzycie per "stowa m2" praktycznie identyczne z moim (11 kWh/m2*100 przy 22*C w domu) ?

tak,tak, a świstak zawija....tzn sprzedaje...

Dla domku z niskimi stratami ciepła na poziomie 3-4kW inwestycja w powietrzną pompę do max.20tys.zł jest realna do osiągnięcia i uważam,że ponad tą kwotę w przypadku takiego domu nie ma sensu nic droższego rozpatrywać.

Bardzo dobrym rozwiązaniem w takim domu byłoby ogrzewanie prądem ale nie kazdy klient "wierzy" w tani prąd lub ma inne powody,żeby nie wchodzić w takie coś ;)

Edytowane przez ArturWi

Dobra,dobra,naczytałeś się a teraz jesteś ważny ;)

Limit cenowy na pompę był max.20tys.zł i ten limit dla mojego domu podtrzymuje,nie wydałbym ani grosza więcej ;)

Bardziej chodziło mi o rożnicę w copach i jak one się mają do cen zakupu.

Dla domku z niskimi stratami ciepła na poziomie 3-4kW inwestycja w powietrzną pompę do max.20tys.zł jest realna do osiągnięcia i uważam,że ponad tą kwotę w przypadku takiego domu nie ma sensu nic droższego rozpatrywać.

Bardzo dobrym rozwiązaniem w takim domu byłoby ogrzewanie prądem ale nie kazdy klient "wierzy" w tani prąd lub ma inne powody,żeby nie wchodzić w takie coś ;)

Kuerwa! Masz rozdwojenie jaźni czy co???

My wiemy, że jesteś jedną i tą samą osobą, ale zorientuj się na jakąś płeć!