Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś kumając co nie co przyznam że nie świadomie podjąłem dobrą decyzje wybierając swoje 11,8 zamiast 9tki, różnica chyba 1500 zeta więc stwierdziłem że lepiej mieć za dużo niż za mało, dziś wiem że przy 2 taryfach warto- ba -trzeba mieć te pare KWh za dużo i pewnie gdyby 14stka kosztowała następne 2 tyś brałbym w ciemno, zwłaszcza że odwiertów byłoby paredziesiąc metrów więcej a cena proporcjonalnie śmieszna, chociaż moje 11,8 max pracowało 14h-15h w te mrozy, teraz ostatnie dni pracuje po 5, i to prawde mówiąc po 30 min podbija mi temp o 4 st na powrocie i umiera na pare h, taka zima mi się podoba

Tyle że w normalne u Nas -5 -10 pracować będzie po ok 10 h a to już na granicy drugiej taryfy

Edytowane przez rosomakx4

Nie musial bys robic wiecej odwiertow, bo przeciez od tego, ze dajesz wieksza moc PCi nie wzrasta Ci zapotrzebowanie domu na cieplo. To wlasnie klasyczny przyklad mieszania pojec. jesli chodzi o moc pompy i wielkosc DZ. W Twoim domu pompa o wiekszej mocy po prostu pracowala by krocej, w sezonie wyciagajaz z ziemi tyle samo energi co jednostka o mniejszej mocy. Dom ani nie puchnie, ani nie zrzuca czesci izolacji cieplnej przy wiekszej pompie ;-)

Zuzycie za ostatni tydzien:

-------- Okres: 2012-12-21 do 2012-12-27 23:59:59 (7,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 46,54 [h] (87,5%)

Czas pracy CWU: 6,67 [h] (Cykli: 20) (Średnio dziennie: 2,9)

Suma pracy PCi: 53,2 [h]

Startów: 26 (Średnio dziennie: 3,7)

Czas pracy śr CO: 6,65 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,95 [h/d]

Czas pracy śr: 7,6 [h/d]

Szacowane zużycie: 184 [kWh] Średnio: 26,3 [kWh/d]

CWU: 33 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 151 [kWh] Średnio: 21,6 [kWh/d]

CO/100m2: 9,4 [kWh/(d*100m2)]

Koszt[1/99%]: 60 zł w tym CO: 49 zł CWU: 11 zł

------------------------------------------------------------------------

Dziś kumając co nie co przyznam że nie świadomie podjąłem dobrą decyzje wybierając swoje 11,8 zamiast 9tki, różnica chyba 1500 zeta więc stwierdziłem że lepiej mieć za dużo niż za mało, dziś wiem że przy 2 taryfach warto- ba -trzeba mieć te pare KWh za dużo i pewnie gdyby 14stka kosztowała następne 2 tyś brałbym w ciemno,

przy zdecydowanie za dużej mocy pompa zacznie taktować a to nie jest pożądane zjawisko także na Twoim miejscu nie myślałbym o jeszcze większej mocy

Przy CO nie tak szybko, Przy CWU zwlaszcza latem to juz bardzo prawdopodobne. :-)

przy CO też (wiadomo, że co 5 min załączać się nie będzie więc słowo taktowanie może nie jest na miejscu, ale na pewno częściej się załączy niż przy normalnym doborze i niekoniecznie w taniej taryfie)

Zużycie za ostatni miesiąc od 26.11 do 26.12 na CO i CWU to 606 kWh (do tego żona spaliła może z metr drewna w kominku z płaszczem wodnym), dom szkieletowy 175 mkw.

Pompa pracuje w większej części w taniej taryfie G12w (niestety licznik przy pompie jest jednotaryfowy, więc nie wiem dokładnie ile w taniej, a ile w drogiej, ale w całym rachunku ostatnio 63% zużycia było w taniej), ustawiona na 22 stopnie. Popołudniami prawie zawsze przepalamy w kominku, temperatura do 24-25 stopni, bo żona lubi tropiki ;-)

no i taktowania nie byłoby gdybym miał mocniejszą PC, bo wtedy dałbym automatycznie mocniejszą obiegówkę

Jesli przesadzisz z moca PCi, to obiegowka niewiele da. Taktowania moze nie bedzie, ale zacznie rosnac temperatura zasilania i spadac COP, bo podloga nie bedzie w stanie odwbrac tego wyprodukowanego ciepla. Tutaj trzeba sie poruszac w pewnym zakresie mocy. Bez ekstremum.

Ja mam pompe o 50% wieksza niz wynika z zapotrzebowania i taktowania nie mam (na CWU niewiele brakuje latem, ale sie udaje) a praca w 97-98% tylko w taniej taryfie. Bez jakiegos przegrzewania pomieszczen, a wiec sie da spokojnie. :-)

dziś był u mnie piękny słoneczny dzień- od wielu dnii tak nie było

pompę mam ustawioną na 20,5 w domu

prądu pompa wzieła mniej niż w poprzednie dnii

co ciekawe temperatura podniosla się o 1 stop w porównaniu do poprzednich dnii.

dziś pompa wzieła 6,5 kwh

6 dób ostatnich to 37 kwh

kominek od niedzieli nieużywany

Witam,

z zainteresowaniem czytam wpisy na forum dotyczące kosztów eksploatacji pompy ciepła.

Zastanawiam się czy nie jest to w większości praca agencji marketingowych na zlecenie firm produkujących pompy ciepła.

Sam posiadam pompę ciepła i koszty o których piszecie są zdumiewająco niskie. Moim zdaniem niemożliwe do osiągnięcia.

Chętnie przeczytam opinię osoby, która ograniczy mój rachunek za prąd. Mało tego nawet za to zapłacę.

Reasumując:

Posiadam dom pod Warszawą 230 m2 powierzchni użytkowej.

Mój rachunek za prąd za cały rok ( w domu wszystko jest na prąd, oświetlenie led w całym domu) wynosi 7900 zł

Nie wiem dokładnie jaki procent to koszt ogrzewania i podgrzewania wody ale sądzę, że około 5500 zł.

Dodam, że dom ma rekuperator w gruntowym wymiennikiem ciepła firmy zender

Okna 3 szybowe + rolety, ocieplenie ściany 15 cm, dach 35, podłoga 40

Ogrzewanie podłogówka i grzejniki.

Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym do doładowania pompy - palimy raz w tygodniu (w tym czasie pompa nie pracuje)

Pompa firmy Ochsner - bardzo dobrej jakości 10kw, dolne źródło - poziome odwierty 240 metrów. Posiadam bufor 750 litrów i zbiornik na wodę 500 litrów.

Temperatura w domu 21,5 stopnia.

Dodam, że dom jest bardzo dobrze ocieplony - co potwierdziły badania kamerą termowizyjną.

Proszę wszystkich posiadających wiedzę o sugestie. Oczywiście tylko tych, którzy naprawdę wiedzą o czym mówią.

Interesuje mnie w jaki sposób ustawiacie pompe tak aby działała tylko w drugiej taryfie - to praktycznie jest nie możliwe zaburza cały cykl programu?

W jaki sposób osiągacie taki dobry wynik. Przyjmując, że pompa w średnim domu mam pobór 3 kW i pracuje (przy temp. -3 stopnie) około 8 - 10 godzin dziennie co daje 20 zł za dzień) (0,6 za kW - 1 godzina ~ 2 zł). W jaki sposób jesteście ogrzać dom 150 mk jak piszecie za 1200 zł. Moim zdaniem wynik poniżej 3500 zł to sukces.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

KW

odpowiem za siebie naganiaczem nie jestem

zwróć uwagę że nie mam w stopce producenta pompy

i do niej jak piszę mam pewne zastrzeżenia.

bedę niegrzeczny ale przy 230m2 [w tym pewnie poddasze użytkowe]

5500 na co przy pompie to tylko dowód że w chałupie zastosowano dobre materiały ale czy przypilnowano staranności przy izolacji?

pewnie nie

5500 to trochę dużo a coś z pompą może spieprzone

kamera termowizyjna-to też umiejętność czytania odczytu ale tu pewnie wydurniam się.

Dziękuję za cenna uwagę - ale w ogóle nie odpowiedział Pan na moje pytania i nie poparł Pan swojej wypowiedzi konkretami.

Oczywiście nie twierdzę, że wszystko zostało zrobione idealnie ale na pewno bardzo dobrze.

Czekam dalej na konstruktywne odpowiedzi.

Poprawię się odwierty są pionowe nie poziome

Witam,

[...]Moim zdaniem wynik poniżej 3500 zł to sukces.

Ja mieszkam dopiero od września, więc nie mam jeszcze danych za cały rok, ale jak pisałem wcześniej CO+CWU za ostatnie 30 dni to było 606 kWh, do czego trzeba jeszcze doliczyć koszt ok 1 metra p. drewna. Nastawiam się na koszty ogrzewania i ciepłej wody ok. 2000 zł rocznie plus ok 1000 zł na drewno - wcale nie oszczędzamy, bo żona lubi ciepło i 22 stopnie to dolna granica, której przekroczenie groziłoby rozwodem ;-)

Pompę mam ustawioną tak, że w taniej taryfie grzeje 22 stopnie (G12w: w tygodniu 21-6 plus cała sobota i niedziela), a w drogiej taryfie na 19 stopni. Rano jest zwykle około 23 stopni i do popołudnia temperatura nie spada poniżej 21 stopni (chyba że byłby straszny mróz). Popołudniami prawie zawsze przepalamy w kominku z płaszczem wodnym - robi się 24-25 stopni.

Ciepłą wodę grzejemy też raczej na taniej taryfie: pełny zbiornik 220 l w godz. 5-6 rano i 21-22 wieczorem, a przez cały dzień i potem do północy tylko góra zbiornika.

te 5500zł, to około 9000kwh (po cenie 0,6zł)

trochę dużo, ale biorąc pod uwagę wysokie parametry pracy (grzejniki)...sam nie wiem....

gdyby policzyć te 9000kwh po cenie jaką ja mam za kwh, (0,44zł, średnia z 2 taryf) to wyjdzie już tylko 3960zł

coś dużo ...

nawet jak na moje standardy ...;)

Mój rachunek za prąd za cały rok ( w domu wszystko jest na prąd, oświetlenie led w całym domu) wynosi 7900 zł

Nie wiem dokładnie jaki procent to koszt ogrzewania i podgrzewania wody ale sądzę, że około 5500 zł.

Biorąc pod uwagę 1kWh nawet jako 0,5zł to wychodzi zużycie 5500/0,5=11000kWh,odejmując od tego koszt cwu ok.3000kWh=8000kWh czyli wychodzi 34kWh/m2/rok,biorąc pod uwagę COP3 wychodzi na to,że masz bardzo słabo ocieplony dom,z dużymi mostkaimi termicznymi i zapotrzebowaniem 104kWh/m2/rok no chyba,że cwu jest o wiele większe np.5000kWh to stosunek ten się zmienia do 74kWh/m2/rok czyli już w miarę.

Edytowane przez ArturWi

Witam,

z zainteresowaniem czytam wpisy na forum dotyczące kosztów eksploatacji pompy ciepła.

Zastanawiam się czy nie jest to w większości praca agencji marketingowych na zlecenie firm produkujących pompy ciepła.

Sam posiadam pompę ciepła i koszty o których piszecie są zdumiewająco niskie. Moim zdaniem niemożliwe do osiągnięcia.

Chętnie przeczytam opinię osoby, która ograniczy mój rachunek za prąd. Mało tego nawet za to zapłacę.

Reasumując:

Dodam, że dom ma rekuperator w gruntowym wymiennikiem ciepła firmy zender

Okna 3 szybowe + rolety, ocieplenie ściany 15 cm, dach 35, podłoga 40

Ogrzewanie podłogówka i grzejniki.

Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym do doładowania pompy - palimy raz w tygodniu (w tym czasie pompa nie pracuje)

Pompa firmy Ochsner - bardzo dobrej jakości 10kw, dolne źródło - poziome odwierty 240 metrów. Posiadam bufor 750 litrów i zbiornik na wodę 500 litrów.

Temperatura w domu 21,5 stopnia.

Dodam, że dom jest bardzo dobrze ocieplony - co potwierdziły badania kamerą termowizyjną.

Proszę wszystkich posiadających wiedzę o sugestie. Oczywiście tylko tych, którzy naprawdę wiedzą o czym mówią.

Interesuje mnie w jaki sposób ustawiacie pompe tak aby działała tylko w drugiej taryfie - to praktycznie jest nie możliwe zaburza cały cykl programu?

W jaki sposób osiągacie taki dobry wynik. Przyjmując, że pompa w średnim domu mam pobór 3 kW i pracuje (przy temp. -3 stopnie) około 8 - 10 godzin dziennie co daje 20 zł za dzień) (0,6 za kW - 1 godzina ~ 2 zł). W jaki sposób jesteście ogrzać dom 150 mk jak piszecie za 1200 zł. Moim zdaniem wynik poniżej 3500 zł to sukces.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

KW

W moim przypadku (też ogrzewanie mieszane) przewymiarowałem grzejniki x6 tak by mieć dla krzywej dla obiegu grzejnikowego temp. wymaganą (przy -20 C na zewnątrz +21 C wewnątrz ) 40 C, podłogówka w tych warunkach temp. zasilania 36 C. W insalacji bufor(sprzęgło hydrauliczne) 900 l, pozwala to na pracę Pc w taniej taryfie do -5 C na zewnątrz. Dom i Dz w stopce, pompa też "b.dobrej jakości" jak ktoś poszuka to znajdzie jaka.;)