Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Niestety bierze wiecej pradu ale za luksus dla oczu sie placi :D

Ja z tego "luksusu" korzystam moze ze 2h w tygodniu, wiec jakos specjalnie wagi nie przykladam. Jest to dalej "sieczka", tylko ze teraz w jakosci HD :-)

-------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-28 23:59:59 (28,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 203,73 [h] (88,3%)

Czas pracy CWU: 27,08 [h] (Cykli: 82) (Średnio dziennie: 2,9)

Suma pracy PCi: 230,8 [h]

Startów: 98 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 7,28 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/d]

Czas pracy śr: 8,2 [h/d]

Szacowane zużycie: 795 [kWh] Średnio: 28,4 [kWh/d]

CWU: 133 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d]

CO: 662 [kWh] Średnio: 23,6 [kWh/d]

CO/100m2: 10,3 [kWh/(d*100m2)]

Koszt[3/97%]: 265 zł w tym CO: 218 zł CWU: 47 zł

------------------------------------------------------------------------

Edytowane przez Pyxis

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A gdzie tam,ja buduję pierwszy i ostatni dla siebie :)

Obyś nie był zdziwiony:sick: zawsze coś pójdzie nie tak a na budowie nie siedzisz cały czas:rolleyes:.Ktoś musi zarabiać na wszystko.

Ja miałem małe zawirowanie w pracy i nie podjechałem w odpowiednim czasie na budowę . Fachowcy porobili piękne dziury w paraizolacji "panie na żarówki":mad:

Potem chodzisz i poprawiasz co się da.

Wytłumaczcie mi w jakim stopniu dane ze świadectwa energetycznego pokrywają się z rzeczywistością.

Dom jak w stopce138,47m2 ,po podłogach 186m2

Kubatura całkowita 960m3

Wskaźnik zwartości budynku A/Ve 0,7 1/m

EP 86,8kWh/(m2rok)

EK 27,5kWh/(m2rok)

Budynek wg WT2008 145 kWh/(m2rok)

Przez okres od 10.10.2011 do 20.04.2012 zużyłem na CO i CWU 3800kWh + 5,5miesiąca CWU 420kWh = 4220kWh na cały rok

Mnożąc EP przez powierzchnię wychodzi 11870 / COP 3,6(taki mi wyszedł średni za zeszły sezon) = 3296,6kWh czyli jeśli dobrze liczę to mam gdzieś ucieczkę ciepła i to dużą.

Mnożąc EK przez powierzchnię wychodzi coś koło 3808kWh

Sumując około 4000 kWh ciepła poszło w powietrze nie potrzebnie.

Edytowane przez kkdarch

Gość Arturo72
Obyś nie był zdziwiony:sick: zawsze coś pójdzie nie tak a na budowie nie siedzisz cały czas:rolleyes:.Ktoś musi zarabiać na wszystko.

Nie zdziwie się ;)

Najbardziej strategiczne dla domu prace typu ocieplenie zewnętrzne i wewnętrzne,łącznie ze spoinowaniem szczelin pianką w bloczkach i styro,wentylacje robiłem sam i wiem,że zrobiłem to dokładnie bo dla siebie i do końca życia ;)

Przy płycie fundamentowej wziąłem sobie tydzień urlopu,także patrzyłem dokładnie na ręce ekipie :)

Wytłumaczcie mi w jakim stopniu dane ze świadectwa energetycznego pokrywają się z rzeczywistością.

Jeśli świadectwo wykonano rzetelnie a ekipa budowała porządnie i był zastosowany reżim dokładności to bedzie się zgadzało,ja mimo tego przyjmuję błąd ok.10% z tego co mam wyliczone w OZC.

Poza tym pierwszy sezon grzewczy nie jest wyznacznikiem wyliczeń.

Świadectwa sporządza się dla normowych temperatur w pomieszczeniach, normowej wymianie powietrza, dla parametrów materiałów i przegród wyliczonych teoretycznie na podstawie danych producenta oraz ustalonej sprawnosci urzadzen i insalacji. Do tego dochodzi szacowanie zysków wewnętrfznych, zużycie cwu itd...

W rzeczywistości ani temperatury, ani też wymiana powietrza, ani parametry materiałów, ani sprawności instalacji nie są takie jak w obliczeniach.

Swiadectwo pokazuje ile zużyje energii budynek postawiony w laboratorium, a nie w rzeczywistości.

Jedynym wskaźnikeim w miarę wiarygodnym +-15% to wskaźnik energii użytkowej dla ogrzewania Eu wyrażone w kWh-m2rok. To ta wartość sprzed kilku postów, która mówi o zapotrzebowaniu na ciepło samego budynku bez uwzględnienia instalacji.

Uzupełniając

dwoje dorosłych i 3 miesięczne dziecko.

TV :) LED faktycznie duży bo 60 cal ale bierze 200 :) oglądamy TV dość często - ale nie sądzę aby miało to wpływ na wynik.

Dalej uważam, że mam problem ze sterownikiem oraz może mam gdzieś mostek na poddaszu.

Kupiłem licznik - dzisiaj załączę do pompy.

Odnośnie certyfikatu to zgadzam się zupełnie z kolegą - wyliczenia sa robione najczęściej na podstawie materiałów.

Dodam jeszcze, że dom jest w lesie i u mnie zawsze jest zimniej niż w mieście oraz zimą nie ma słońca praktycznie w ogóle.

Pozdrawiam,

KW

Kupiłem licznik - dzisiaj załączę do pompy.

Odnośnie certyfikatu to zgadzam się zupełnie z kolegą - wyliczenia sa robione najczęściej na podstawie materiałów.

Od lat do swoich rozliczeń wprowadziłem wskaźnik EF (energia na podstawie faktur) - to wskaźnik rzeczywisty, policzony co do grosza. Kiedyś też często biegałem do liczników (to jest robota inkasentów), teraz odczytuję faktury i podstawiam je do tabeli, spadek zapotrzebowania na nośniki energii jest wynikiem doświadczenia oraz zmian w sposobie jej wykorzystania. Moje koszty od 7 lat są na str.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165

Staraj się w swoich wypowiedziach oprócz kosztów w zł podawać zużycie w kWh - nie będzie domyślnych kalkulacji - jak również lepsza analiza.

TV :) LED faktycznie duży bo 60 cal ale bierze 200 :) oglądamy TV dość często - ale nie sądzę aby miało to wpływ na wynik.

Jak czesto? 8h dziennie? * 365 * 0,2kW = 584kWh * 0,61 pln = 360 pln :) Szalu nie ma ale dodasz lodowke, pralke, czajnik, indukcje, piekarnik, komputery, ladowarki, oswietlenie zewnetrzne (chyba nie tylko led?) to sie tego potrafi uzbierac troche :) Ja wlasnie zaczalem dokladnie liczyc zuzycie przez oswietlenie (mam sporo halogenow i pare ledow acz glowne oswietlenie to energooszczedne swietlowki). Oswietleniem steruje PLC, wiec mam co do sekundy zliczane momenty wlaczenia / wylaczenia kazdego z osobna ;)

Dalej uważam, że mam problem ze sterownikiem oraz może mam gdzieś mostek na poddaszu.

Jezeli problem bylby w sterowniku - mialbys w domu za cieplo. Wystarczy spojrzec na termometr wewnetrzny i odrazu widac czy jest problem czy nie. Tutaj jest prosta zaleznosc = pompa pracuje dluzej = w domu jest za cieplo. Nie ma innej mozliwosci - nie moze byc tak ze sterownik sie zepsul i uruchamia pompe za czesto / na za dlugi czas, a Ty tego nie odczuwasz :)

Nieprawda!

Swiadectwa sporzadza sie przede wszystkim dla pieniedzy :p

Moje kosztowalo cale 80 pln i sadze ze jego wartosc jest taka jak wartosc kilku pustych kartek papieru ktore mozna spalic w kominku ;)

Moje ma podobna wartosc praktyczna. Potrzebne to jak zeby w du..e, ale z przzyczyn "politycznych" trzeba bylo dac pare stowek, zeby oczyscic droge na innym polu ;-)

Achoj pompiarze,

wasze sugestie zmusiły mnie do dokładnych wyliczeń.

Zamontowałem licznik :). Policzyłem całość powierzchni ogrzewanej po podłodze i wyszło 286 metrów a kubatura będzie pewnie ponad 1000 - dokonaliśmy zamiany w projekcie a certyfikat liczony był bez - wnioskuję - zresztą i tak do niczego się nie nadaje.

Dodatkowo w dachu mam 14 okien i to też duże straty. Dom jest jedną bryłą IMAG0132.jpg

Czekam aż będzie zimniej aby sprawdzić kamera termowizyjną.

Pojawił też się nowy problem nie mogę w nocy ustawić temp. powyżej 20 C. Muszę to jakoś obejść przestawiając godziny.

WK

[ATTACH=CONFIG]156960[/ATTACH]

Czytajac jak piszesz "dom w lesie", nie bralem tego doslownie. Jak widac to byl blad ;-)

CZekamy na realne wyniki zuzycia na cele grzewcze. No i poznaj swoj sterownik. Tak na wylot. Bardzo sie to przydaje, bo niejednokrotnie trzeba manipulowac nie tylko temperaturami czynnika ale tez histereza, zeby dopasowac wszystko do swojego domu i jego lokatorow.

A jak z faktury odczytujesz zuzycie dla samej pompy ciepla?

I co tak zamilkles nagle (albo jak zwykle) w sprawie "nadsprawnosci" PCi? :D

Zużycie swojej pc pp odczytuję z watomierza podłączonego do gniazdka (przydatna rzecz, wykrywa "prądożerczość" każdego urządzenia).

Mój wskaźnik nie jest obarczony błędem co do podziału energii na co, cwu, ciepło bytowe czy światło - jak w/w zawiera wszystko, a każdy podział na poszczególne elementy systemu zawsze będzie obarczony błędem, co wielokrotnie jest poruszane w wielu tematach na FM.

Odnośnie "nadsprawnosci" PC - ok oświeć mnie jak Ci nie szkoda miejsca w tym temacie.

Zużycie swojej pc pp odczytuję z watomierza podłączonego do gniazdka (przydatna rzecz, wykrywa "prądożerczość" każdego urządzenia).

Mój wskaźnik nie jest obarczony błędem co do podziału energii na co, cwu, ciepło bytowe czy światło - jak w/w zawiera wszystko, a każdy podział na poszczególne elementy systemu zawsze będzie obarczony błędem, co wielokrotnie jest poruszane w wielu tematach na FM.

Odnośnie "nadsprawnosci" PC - ok oświeć mnie jak Ci nie szkoda miejsca w tym temacie.

No ale czym sie rozni moja wizyta w kotlowni i zczytanie z podlicznika od Twojej na zczytanie z watomierza? (masz taki 3fazowy?)

O jakim bledzie mowisz, skoro robie odczyt w tym samym czasie z 2 licznikow (oba sa legalizowane)?

O rzekomej "nadsprawnosci" odpowiedzialem pod Twoim postem z prosba o wyjasnienie.

Zamontowałem licznik :). Policzyłem całość powierzchni ogrzewanej po podłodze i wyszło 286 metrów a kubatura będzie pewnie ponad 1000 - dokonaliśmy zamiany w projekcie a certyfikat liczony był bez - wnioskuję - zresztą i tak do niczego się nie nadaje.

No widzisz - masz duzy dom, wiec zuzycie tez bedzie odpowiednio wyzsze. Ci co podaja tutaj wyniki po 1-1,2k / sezon pln podaja zwykle zuzycie tylko na cele CO, tylko w okresie zimowym i dla domow 2-3 x mniejszych od Twojego. Dodaj CWU, pomnoz x2, odejmij z 30% (bo tu wiekszosc uzywa dwoch taryf co wychodzi mniej wiecej tyle taniej) i wyjdzie Ci Twoje zuzycie :)

No ale czym sie rozni moja wizyta w kotlowni i zczytanie z podlicznika od Twojej na zczytanie z watomierza? (masz taki 3fazowy?)

O jakim bledzie mowisz, skoro robie odczyt w tym samym czasie z 2 licznikow (oba sa legalizowane)?

Nie mam instalacji trójfazowej, moje pc pp sa po prostu zasilane z gniazdka, miesięczny pobór prądu przy codziennym podgrzewaniu pomieszczenia przez 45min (steruje tym prosty włącznik czasowy) sięga 20-25kWh. Błąd jest taki, że Twój odczyt nie uwzględnia w ogrzewaniu zysków bytowych - w moim EF są wliczone.

O rzekomej "nadsprawnosci" odpowiedzialem pod Twoim postem z prosba o wyjasnienie.

Skoro nie podjąłem tematu to nie miałem zamiaru tłumaczyć "oczywistej oczywistości" albo tego, że nie jestem wielbłądem.

Dodatkowo w dachu mam 14 okien i to też duże straty.

Okna generują spore straty, ostatnio włożyłem czujkę termometru między okno 1.1 i żaluzję, odczyt wskazuje na duże straty, przy zamkniętych żaluzjach i temp zewn -10* termometr wskazywał aż +6* - to spora różnica jeśli chodzi o cienką przegrodę z plastiku, ale ewidentnie wskazuje, że okno jest sporym "grzejnikiem" i skutecznie podgrzewa uwięzione powietrze między oknem i żaluzjami (być może, że ciepło ucieka przez skrzynkę na zwinięte żaluzje, chociaż ta jest również izolowana styro).

Sprawność Twojego systemu może być niższa z powodu grzejników - one nie są "niskotemperaturowe" dlatego taki system zawsze będzie droższy w eksploatacji od podłogówki czy ściennego, dodatkowo nie wykorzystasz zalet taryfy W-12, którą akumulacyjne grzejniki wykorzystują w większym stopniu.

PS - ładny domek, robi wrażenie.

Edytowane przez kbab

Błąd jest taki, że Twój odczyt nie uwzględnia w ogrzewaniu zysków bytowych - w moim EF są wliczone.

O ciekawe :-)

A jaki algorytm obliczen zastosowales w ocenie ile ciepla z pradu bytowego zostaje jako zysk w domu?

Widze tutaj jakis "maly" blad w rozumowaniu. Nie podajemy zapotrzebowania domu na cieplo na podstawie zuzycia, tylko ZUZYCIE NA CELE CO.

Zużycie za okresy:

Data kWh I kWh II Zuż. I Zuż II suma % drogiej f-ra

2012-10-26 5984 1130 204 245 449 45% 254,14 zł

2012-11-26 6230 1618 246 488 734 34% 370,40 zł

2012-12-26 6471 2405 241 787 1028 23% 470,56 zł

PC c.o.

Data il.h czas [h] il.hx24 il.kWh il.kWhx24

2012-10-26 1688 86 03:35 137,6 4,59

2012-11-26 1824 136 05:40 217,6 7,25

2012-12-26 2105 281 11:42 449,6 14,99

Ponieważ nie mam podlicznika więc ilości kWh zużytych przez pompę są szacunkowe w oparciu o założenie, że znamionowy pobór mocy elektrycznej przez pompę przy B0/W35 wynosi 1,6kW

Edytowane przez rafikW

O ciekawe :-)

A jaki algorytm obliczen zastosowales w ocenie ile ciepla z pradu bytowego zostaje jako zysk w domu?

Widze tutaj jakis "maly" blad w rozumowaniu. Nie podajemy zapotrzebowania domu na cieplo na podstawie zuzycia, tylko ZUZYCIE NA CELE CO.

Algorytm to stosuj w swoim przypadku, zwykle przy obliczeniach znajdą się oponenci, którzy zarzucą przy gazie czy węglu że nie dolicza się prądu na sterowniki, programatory czy pompki, przy pompach, ciepła z plazmy, lcd, piekarników czy żarówek - dlatego podaję wszystko - całość jest bez błędu, a jeśli ktoś jest dociekliwy to niech sobie stosuje różne algorytmy dopasowane do siebie i niech liczy osobno zużycie dla poszczególnych detali - chociaż te wówczas również będą jedynie szacunkowe.