Pyxis 28.12.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Niestety bierze wiecej pradu ale za luksus dla oczu sie placi Ja z tego "luksusu" korzystam moze ze 2h w tygodniu, wiec jakos specjalnie wagi nie przykladam. Jest to dalej "sieczka", tylko ze teraz w jakosci HD -------- Okres: 2012-12-01 do 2012-12-28 23:59:59 (28,00 [d]) --------- Czas pracy CO: 203,73 [h] (88,3%) Czas pracy CWU: 27,08 [h] (Cykli: 82) (Średnio dziennie: 2,9) Suma pracy PCi: 230,8 [h] Startów: 98 (Średnio dziennie: 3,5) Czas pracy śr CO: 7,28 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,97 [h/d] Czas pracy śr: 8,2 [h/d] Szacowane zużycie: 795 [kWh] Średnio: 28,4 [kWh/d] CWU: 133 [kWh] Średnio: 4,7 [kWh/d] CO: 662 [kWh] Średnio: 23,6 [kWh/d] CO/100m2: 10,3 [kWh/(d*100m2)] Koszt[3/97%]: 265 zł w tym CO: 218 zł CWU: 47 zł ------------------------------------------------------------------------ Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 29.12.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) A gdzie tam,ja buduję pierwszy i ostatni dla siebie Obyś nie był zdziwiony:sick: zawsze coś pójdzie nie tak a na budowie nie siedzisz cały czas:rolleyes:.Ktoś musi zarabiać na wszystko. Ja miałem małe zawirowanie w pracy i nie podjechałem w odpowiednim czasie na budowę . Fachowcy porobili piękne dziury w paraizolacji "panie na żarówki":mad: Potem chodzisz i poprawiasz co się da. Wytłumaczcie mi w jakim stopniu dane ze świadectwa energetycznego pokrywają się z rzeczywistością. Dom jak w stopce138,47m2 ,po podłogach 186m2 Kubatura całkowita 960m3 Wskaźnik zwartości budynku A/Ve 0,7 1/m EP 86,8kWh/(m2rok) EK 27,5kWh/(m2rok) Budynek wg WT2008 145 kWh/(m2rok) Przez okres od 10.10.2011 do 20.04.2012 zużyłem na CO i CWU 3800kWh + 5,5miesiąca CWU 420kWh = 4220kWh na cały rok Mnożąc EP przez powierzchnię wychodzi 11870 / COP 3,6(taki mi wyszedł średni za zeszły sezon) = 3296,6kWh czyli jeśli dobrze liczę to mam gdzieś ucieczkę ciepła i to dużą. Mnożąc EK przez powierzchnię wychodzi coś koło 3808kWh Sumując około 4000 kWh ciepła poszło w powietrze nie potrzebnie. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Obyś nie był zdziwiony:sick: zawsze coś pójdzie nie tak a na budowie nie siedzisz cały czas:rolleyes:.Ktoś musi zarabiać na wszystko. Nie zdziwie się Najbardziej strategiczne dla domu prace typu ocieplenie zewnętrzne i wewnętrzne,łącznie ze spoinowaniem szczelin pianką w bloczkach i styro,wentylacje robiłem sam i wiem,że zrobiłem to dokładnie bo dla siebie i do końca życia Przy płycie fundamentowej wziąłem sobie tydzień urlopu,także patrzyłem dokładnie na ręce ekipie Wytłumaczcie mi w jakim stopniu dane ze świadectwa energetycznego pokrywają się z rzeczywistością. Jeśli świadectwo wykonano rzetelnie a ekipa budowała porządnie i był zastosowany reżim dokładności to bedzie się zgadzało,ja mimo tego przyjmuję błąd ok.10% z tego co mam wyliczone w OZC. Poza tym pierwszy sezon grzewczy nie jest wyznacznikiem wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 29.12.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Świadectwa sporządza się dla normowych temperatur w pomieszczeniach, normowej wymianie powietrza, dla parametrów materiałów i przegród wyliczonych teoretycznie na podstawie danych producenta oraz ustalonej sprawnosci urzadzen i insalacji. Do tego dochodzi szacowanie zysków wewnętrfznych, zużycie cwu itd...W rzeczywistości ani temperatury, ani też wymiana powietrza, ani parametry materiałów, ani sprawności instalacji nie są takie jak w obliczeniach.Swiadectwo pokazuje ile zużyje energii budynek postawiony w laboratorium, a nie w rzeczywistości.Jedynym wskaźnikeim w miarę wiarygodnym +-15% to wskaźnik energii użytkowej dla ogrzewania Eu wyrażone w kWh-m2rok. To ta wartość sprzed kilku postów, która mówi o zapotrzebowaniu na ciepło samego budynku bez uwzględnienia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkw 29.12.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Uzupełniając dwoje dorosłych i 3 miesięczne dziecko. TV LED faktycznie duży bo 60 cal ale bierze 200 oglądamy TV dość często - ale nie sądzę aby miało to wpływ na wynik. Dalej uważam, że mam problem ze sterownikiem oraz może mam gdzieś mostek na poddaszu. Kupiłem licznik - dzisiaj załączę do pompy. Odnośnie certyfikatu to zgadzam się zupełnie z kolegą - wyliczenia sa robione najczęściej na podstawie materiałów. Dodam jeszcze, że dom jest w lesie i u mnie zawsze jest zimniej niż w mieście oraz zimą nie ma słońca praktycznie w ogóle. Pozdrawiam, KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dodam jeszcze, że dom jest w lesie i u mnie zawsze jest zimniej niż w mieście oraz zimą nie ma słońca praktycznie w ogóe. Nie ma slonca, ale nie ma tez wiatru. Zebis widzial jak u mnie na lace pizgaaaa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Kupiłem licznik - dzisiaj załączę do pompy. Odnośnie certyfikatu to zgadzam się zupełnie z kolegą - wyliczenia sa robione najczęściej na podstawie materiałów. Od lat do swoich rozliczeń wprowadziłem wskaźnik EF (energia na podstawie faktur) - to wskaźnik rzeczywisty, policzony co do grosza. Kiedyś też często biegałem do liczników (to jest robota inkasentów), teraz odczytuję faktury i podstawiam je do tabeli, spadek zapotrzebowania na nośniki energii jest wynikiem doświadczenia oraz zmian w sposobie jej wykorzystania. Moje koszty od 7 lat są na str. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 Staraj się w swoich wypowiedziach oprócz kosztów w zł podawać zużycie w kWh - nie będzie domyślnych kalkulacji - jak również lepsza analiza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Od lat do swoich rozliczeń wprowadziłem wskaźnik EF (energia na podstawie faktur) - to wskaźnik rzeczywisty, policzony co do grosza. A jak z faktury odczytujesz zuzycie dla samej pompy ciepla? I co tak zamilkles nagle (albo jak zwykle) w sprawie "nadsprawnosci" PCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.12.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 TV LED faktycznie duży bo 60 cal ale bierze 200 oglądamy TV dość często - ale nie sądzę aby miało to wpływ na wynik. Jak czesto? 8h dziennie? * 365 * 0,2kW = 584kWh * 0,61 pln = 360 pln Szalu nie ma ale dodasz lodowke, pralke, czajnik, indukcje, piekarnik, komputery, ladowarki, oswietlenie zewnetrzne (chyba nie tylko led?) to sie tego potrafi uzbierac troche Ja wlasnie zaczalem dokladnie liczyc zuzycie przez oswietlenie (mam sporo halogenow i pare ledow acz glowne oswietlenie to energooszczedne swietlowki). Oswietleniem steruje PLC, wiec mam co do sekundy zliczane momenty wlaczenia / wylaczenia kazdego z osobna Dalej uważam, że mam problem ze sterownikiem oraz może mam gdzieś mostek na poddaszu. Jezeli problem bylby w sterowniku - mialbys w domu za cieplo. Wystarczy spojrzec na termometr wewnetrzny i odrazu widac czy jest problem czy nie. Tutaj jest prosta zaleznosc = pompa pracuje dluzej = w domu jest za cieplo. Nie ma innej mozliwosci - nie moze byc tak ze sterownik sie zepsul i uruchamia pompe za czesto / na za dlugi czas, a Ty tego nie odczuwasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.12.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Świadectwa sporządza się dla normowych temperatur w pomieszczeniach Nieprawda! Swiadectwa sporzadza sie przede wszystkim dla pieniedzy Moje kosztowalo cale 80 pln i sadze ze jego wartosc jest taka jak wartosc kilku pustych kartek papieru ktore mozna spalic w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Nieprawda! Swiadectwa sporzadza sie przede wszystkim dla pieniedzy Moje kosztowalo cale 80 pln i sadze ze jego wartosc jest taka jak wartosc kilku pustych kartek papieru ktore mozna spalic w kominku Moje ma podobna wartosc praktyczna. Potrzebne to jak zeby w du..e, ale z przzyczyn "politycznych" trzeba bylo dac pare stowek, zeby oczyscic droge na innym polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkw 29.12.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Achoj pompiarze, wasze sugestie zmusiły mnie do dokładnych wyliczeń. Zamontowałem licznik . Policzyłem całość powierzchni ogrzewanej po podłodze i wyszło 286 metrów a kubatura będzie pewnie ponad 1000 - dokonaliśmy zamiany w projekcie a certyfikat liczony był bez - wnioskuję - zresztą i tak do niczego się nie nadaje. Dodatkowo w dachu mam 14 okien i to też duże straty. Dom jest jedną bryłą Czekam aż będzie zimniej aby sprawdzić kamera termowizyjną. Pojawił też się nowy problem nie mogę w nocy ustawić temp. powyżej 20 C. Muszę to jakoś obejść przestawiając godziny. WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 [ATTACH=CONFIG]156960[/ATTACH] Czytajac jak piszesz "dom w lesie", nie bralem tego doslownie. Jak widac to byl blad CZekamy na realne wyniki zuzycia na cele grzewcze. No i poznaj swoj sterownik. Tak na wylot. Bardzo sie to przydaje, bo niejednokrotnie trzeba manipulowac nie tylko temperaturami czynnika ale tez histereza, zeby dopasowac wszystko do swojego domu i jego lokatorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 A jak z faktury odczytujesz zuzycie dla samej pompy ciepla? I co tak zamilkles nagle (albo jak zwykle) w sprawie "nadsprawnosci" PCi? Zużycie swojej pc pp odczytuję z watomierza podłączonego do gniazdka (przydatna rzecz, wykrywa "prądożerczość" każdego urządzenia). Mój wskaźnik nie jest obarczony błędem co do podziału energii na co, cwu, ciepło bytowe czy światło - jak w/w zawiera wszystko, a każdy podział na poszczególne elementy systemu zawsze będzie obarczony błędem, co wielokrotnie jest poruszane w wielu tematach na FM. Odnośnie "nadsprawnosci" PC - ok oświeć mnie jak Ci nie szkoda miejsca w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Zużycie swojej pc pp odczytuję z watomierza podłączonego do gniazdka (przydatna rzecz, wykrywa "prądożerczość" każdego urządzenia). Mój wskaźnik nie jest obarczony błędem co do podziału energii na co, cwu, ciepło bytowe czy światło - jak w/w zawiera wszystko, a każdy podział na poszczególne elementy systemu zawsze będzie obarczony błędem, co wielokrotnie jest poruszane w wielu tematach na FM. Odnośnie "nadsprawnosci" PC - ok oświeć mnie jak Ci nie szkoda miejsca w tym temacie. No ale czym sie rozni moja wizyta w kotlowni i zczytanie z podlicznika od Twojej na zczytanie z watomierza? (masz taki 3fazowy?) O jakim bledzie mowisz, skoro robie odczyt w tym samym czasie z 2 licznikow (oba sa legalizowane)? O rzekomej "nadsprawnosci" odpowiedzialem pod Twoim postem z prosba o wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.12.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Zamontowałem licznik . Policzyłem całość powierzchni ogrzewanej po podłodze i wyszło 286 metrów a kubatura będzie pewnie ponad 1000 - dokonaliśmy zamiany w projekcie a certyfikat liczony był bez - wnioskuję - zresztą i tak do niczego się nie nadaje. No widzisz - masz duzy dom, wiec zuzycie tez bedzie odpowiednio wyzsze. Ci co podaja tutaj wyniki po 1-1,2k / sezon pln podaja zwykle zuzycie tylko na cele CO, tylko w okresie zimowym i dla domow 2-3 x mniejszych od Twojego. Dodaj CWU, pomnoz x2, odejmij z 30% (bo tu wiekszosc uzywa dwoch taryf co wychodzi mniej wiecej tyle taniej) i wyjdzie Ci Twoje zuzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) No ale czym sie rozni moja wizyta w kotlowni i zczytanie z podlicznika od Twojej na zczytanie z watomierza? (masz taki 3fazowy?) O jakim bledzie mowisz, skoro robie odczyt w tym samym czasie z 2 licznikow (oba sa legalizowane)? Nie mam instalacji trójfazowej, moje pc pp sa po prostu zasilane z gniazdka, miesięczny pobór prądu przy codziennym podgrzewaniu pomieszczenia przez 45min (steruje tym prosty włącznik czasowy) sięga 20-25kWh. Błąd jest taki, że Twój odczyt nie uwzględnia w ogrzewaniu zysków bytowych - w moim EF są wliczone. O rzekomej "nadsprawnosci" odpowiedzialem pod Twoim postem z prosba o wyjasnienie. Skoro nie podjąłem tematu to nie miałem zamiaru tłumaczyć "oczywistej oczywistości" albo tego, że nie jestem wielbłądem. Dodatkowo w dachu mam 14 okien i to też duże straty. Okna generują spore straty, ostatnio włożyłem czujkę termometru między okno 1.1 i żaluzję, odczyt wskazuje na duże straty, przy zamkniętych żaluzjach i temp zewn -10* termometr wskazywał aż +6* - to spora różnica jeśli chodzi o cienką przegrodę z plastiku, ale ewidentnie wskazuje, że okno jest sporym "grzejnikiem" i skutecznie podgrzewa uwięzione powietrze między oknem i żaluzjami (być może, że ciepło ucieka przez skrzynkę na zwinięte żaluzje, chociaż ta jest również izolowana styro). Sprawność Twojego systemu może być niższa z powodu grzejników - one nie są "niskotemperaturowe" dlatego taki system zawsze będzie droższy w eksploatacji od podłogówki czy ściennego, dodatkowo nie wykorzystasz zalet taryfy W-12, którą akumulacyjne grzejniki wykorzystują w większym stopniu. PS - ładny domek, robi wrażenie. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Błąd jest taki, że Twój odczyt nie uwzględnia w ogrzewaniu zysków bytowych - w moim EF są wliczone. O ciekawe A jaki algorytm obliczen zastosowales w ocenie ile ciepla z pradu bytowego zostaje jako zysk w domu? Widze tutaj jakis "maly" blad w rozumowaniu. Nie podajemy zapotrzebowania domu na cieplo na podstawie zuzycia, tylko ZUZYCIE NA CELE CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 29.12.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Zużycie za okresy: Data kWh I kWh II Zuż. I Zuż II suma % drogiej f-ra2012-10-26 5984 1130 204 245 449 45% 254,14 zł 2012-11-26 6230 1618 246 488 734 34% 370,40 zł 2012-12-26 6471 2405 241 787 1028 23% 470,56 zł PC c.o.Data il.h czas [h] il.hx24 il.kWh il.kWhx242012-10-26 1688 86 03:35 137,6 4,592012-11-26 1824 136 05:40 217,6 7,252012-12-26 2105 281 11:42 449,6 14,99 Ponieważ nie mam podlicznika więc ilości kWh zużytych przez pompę są szacunkowe w oparciu o założenie, że znamionowy pobór mocy elektrycznej przez pompę przy B0/W35 wynosi 1,6kW Edytowane 29 Grudnia 2012 przez rafikW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 O ciekawe A jaki algorytm obliczen zastosowales w ocenie ile ciepla z pradu bytowego zostaje jako zysk w domu? Widze tutaj jakis "maly" blad w rozumowaniu. Nie podajemy zapotrzebowania domu na cieplo na podstawie zuzycia, tylko ZUZYCIE NA CELE CO. Algorytm to stosuj w swoim przypadku, zwykle przy obliczeniach znajdą się oponenci, którzy zarzucą przy gazie czy węglu że nie dolicza się prądu na sterowniki, programatory czy pompki, przy pompach, ciepła z plazmy, lcd, piekarników czy żarówek - dlatego podaję wszystko - całość jest bez błędu, a jeśli ktoś jest dociekliwy to niech sobie stosuje różne algorytmy dopasowane do siebie i niech liczy osobno zużycie dla poszczególnych detali - chociaż te wówczas również będą jedynie szacunkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts