Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba posiadasz nowszy model nibe f 1145 lub 1245, ja mam 1240 i nie bardzo wiem gdzie są te ustawienia o których mówisz.

W 1240 sprawdź w menu 7.3.0 lub 7.3.1, wcześniej włącz menu rozszerzone. Jeśli tam nie da rady zablokować pompy to wydłużenie cyklu pracy musisz wysterować krzywą grzania i jej nachyleniem.

Trochę skomplikowane jest to sterowanie w 1240.

Sprawdź też ustawienia stopniominut w menu rozrszerzonym 2.8

/m ? za miesiąc? hm u mnie w castroamie sól jest za 40zł za worek 25kg. Na ile to starcza , nie wiem, ale na pewno co najmniej 2-3 mies. A używam ok 15m3 miesięcznie wody.

mi jeden worek starcza na miesiąc mam zażelazioną mocno wodę, sól kupuje w hurtowni instalacyjnej płace 18 zł netto za worek.

Pytanie do użytkowników Nibe:

Jesli ma jedna taryfę G11 z Tauron-a jest sens kombinowac aby było mniej startów ? Moim zdaniem nie. Sprężarki typu scroll wytrzymuja ponad 100 tys uruchomień. przy załączeniak ok 16 dziennie daje to ponad 20 lat pracy. Jak temperatury spadna myslę, że pompa wtedy bedzie mniej razy się załączac na dzien. grzejac w jednej taryfie pompa załacza sie ile chce i kiedy chce.

A ja wczoraj podniosłem temp w taniej taryfie do 21 stopni. Ale na sterowniku pokojowym mam nadal ustawione 13 stopni. czyli jak osiągne 13 to wyłącza sie pompa. Wcześniej miałem na pompie ustawione tez te 13 w taniej. Efekt jest taki że pompa załącza rzadziej ale mimo wszystko wychodzi że 2 razy na godzinę jest start. Pompa pracowała 4 godziny w nocy i jedną od 13 do 15 czyli razem 5 godzin = 10 startów. Teraz jest niestety taka pogoda. Myślę że jak nadejdzie mróz nawet taki na poziomie 5 stopni to już znacznie ograniczy starty, zwyczajnie będzie chodzić dłużej. No i przy takiej pracy czyli grzanie 5 godzin do 21 ale ograniczone 13 pompa zużywa 8 kWh na dobę.

Tak mam zlikwidowany grzejnik i sterowniki pokojowe oszukuja czujnik temp.

Chodziło o to żę ja mam pogodówke i w momencie kiedy sterowniki osiągną zadaną temp odłączaja swoje obiegówki. Ale powstawał problem gdyz obiegówka w pompie chodziła non stop i nie było obiegu. Teraz sterowniki wyłączajac swoje obiegówki podają do pompy info przez przekjaźnik ze jest wysoka temp na zewnątrz i w ten sposób wyłączają system, kiedy temp spada sterowniki uruchamiają obiegówki i tym samym wartośc temp sie normuje, wówczas nastepuje włączenie pompy. Czyli to jest okej.

Sterowniki słuzą do tego aby wyłączyc system kiedy osiągną zadaną temperaturę bądź włączyc gdy temp spadnie i to wszystko. Wiec kiedy zadaje im wyzszą temp w taniej taryfie wiem że pompa tego tak szybko nie osiagnie, wówczas nie ma szans aby one wyłaczały pompę.

Pompa załącza się i wyłącza na podstawie temperatury wody powrotnej z podłogówki. Czyli nadal jest sterowana pogodówką. I tu jest problem bo pogrzeje pół godziny i się wyłacza

Edytowane przez photos

henok jak najbardziej nie ma prawa kiedy to sterowniki pokojowe ja wyłączą. Ale kiedy sterowniki pokojowe cały czas maja włączone swoje obiegówki bo temp którą im zadałem jest znacznie wyższa niż ta która jest aktualnie nie ma szans aby wyłączyły system i tak się dzieje. One nie wyłączaja systemu. To sama pompa wyłącza sprężarkę, grzanie. Bo juz na powrocie osiągnęła zadaną temp. po kilkunastu minutach sama pompa równiez uruchamia sprężarke aby grzac ponownie. Pokojowe nic do tego nie maja. One "chcą" cały czas aby pompa grzała