Yarecky 14.12.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Masz taką możliwość w ustawieniach pompy. Nazywa się to chyba harmonogram blokowania. Jest tam możliwość podania do 3 okresów w których chcesz by pompa nie działała. Chyba posiadasz nowszy model nibe f 1145 lub 1245, ja mam 1240 i nie bardzo wiem gdzie są te ustawienia o których mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 14.12.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 kiedy najlepiej zamontowac podlicznik? w tracie montażu czy przed? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 kiedy najlepiej zamontowac podlicznik? w tracie montażu czy przed? Wsio rawno;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Chyba posiadasz nowszy model nibe f 1145 lub 1245, ja mam 1240 i nie bardzo wiem gdzie są te ustawienia o których mówisz. mam 1245 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 14.12.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Chyba posiadasz nowszy model nibe f 1145 lub 1245, ja mam 1240 i nie bardzo wiem gdzie są te ustawienia o których mówisz. W 1240 sprawdź w menu 7.3.0 lub 7.3.1, wcześniej włącz menu rozszerzone. Jeśli tam nie da rady zablokować pompy to wydłużenie cyklu pracy musisz wysterować krzywą grzania i jej nachyleniem. Trochę skomplikowane jest to sterowanie w 1240. Sprawdź też ustawienia stopniominut w menu rozrszerzonym 2.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.12.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ale wystarczy w godzinach w ktorych nie chcesz aby sie uruchomila ustawic duzo nizsza tamperature. Ja tak zrobilem i pompa chodzi tylko w nocnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.12.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 25 zł /m za sól, innych kosztów nie ma, pobór prądu na sterownik jest jakiś znikomy /m ? za miesiąc? hm u mnie w castroamie sól jest za 40zł za worek 25kg. Na ile to starcza , nie wiem, ale na pewno co najmniej 2-3 mies. A używam ok 15m3 miesięcznie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 14.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ale wystarczy w godzinach w ktorych nie chcesz aby sie uruchomila ustawic duzo nizsza tamperature. Ja tak zrobilem i pompa chodzi tylko w nocnejTak, ale ty chyba masz też czujnik pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 14.12.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 mam. Ale to nic nie zmienia, bo na pokojowym rowniez w dzien moge ustawic sporo nizsza temp i pompa sie nie zalaczy. Oczywiscie jak pompa nie wyrobi sie w taniej taryfie to trzeba bedzie ustawienia zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 14.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 /m ? za miesiąc? hm u mnie w castroamie sól jest za 40zł za worek 25kg. Na ile to starcza , nie wiem, ale na pewno co najmniej 2-3 mies. A używam ok 15m3 miesięcznie wody. mi jeden worek starcza na miesiąc mam zażelazioną mocno wodę, sól kupuje w hurtowni instalacyjnej płace 18 zł netto za worek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.12.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Mam prosbe o podanie kosztów za okresy mroźne domy do 150m2 - i w zł nie kwh Zerknij do arkusza, tam masz wszystko na tacy: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 14.12.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Pytanie do użytkowników Nibe: Jesli ma jedna taryfę G11 z Tauron-a jest sens kombinowac aby było mniej startów ? Moim zdaniem nie. Sprężarki typu scroll wytrzymuja ponad 100 tys uruchomień. przy załączeniak ok 16 dziennie daje to ponad 20 lat pracy. Jak temperatury spadna myslę, że pompa wtedy bedzie mniej razy się załączac na dzien. grzejac w jednej taryfie pompa załacza sie ile chce i kiedy chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 14.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 No tak tylko w sezonie grzewczym jest 16 a poza sezonem może byc 3-4 na dzień ( tylko cwu)a to juz da 30 lat. Za 10 lat może byc juz taka technologia , że nasze pompki na zlom wyrzucimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A ja wczoraj podniosłem temp w taniej taryfie do 21 stopni. Ale na sterowniku pokojowym mam nadal ustawione 13 stopni. czyli jak osiągne 13 to wyłącza sie pompa. Wcześniej miałem na pompie ustawione tez te 13 w taniej. Efekt jest taki że pompa załącza rzadziej ale mimo wszystko wychodzi że 2 razy na godzinę jest start. Pompa pracowała 4 godziny w nocy i jedną od 13 do 15 czyli razem 5 godzin = 10 startów. Teraz jest niestety taka pogoda. Myślę że jak nadejdzie mróz nawet taki na poziomie 5 stopni to już znacznie ograniczy starty, zwyczajnie będzie chodzić dłużej. No i przy takiej pracy czyli grzanie 5 godzin do 21 ale ograniczone 13 pompa zużywa 8 kWh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A masz w sterowniku taki parametr jak "histereza"? Podwyzszenie jego wartosci na pewno zmniejszy ilosc startow pompy.Ja jestem swiezym uzytkownikiem pompy, ale intuicja mi podpowiada, ze na 5h pracy 10 startow urzadzenia to mocno za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Tak mam zlikwidowany grzejnik i sterowniki pokojowe oszukuja czujnik temp.Chodziło o to żę ja mam pogodówke i w momencie kiedy sterowniki osiągną zadaną temp odłączaja swoje obiegówki. Ale powstawał problem gdyz obiegówka w pompie chodziła non stop i nie było obiegu. Teraz sterowniki wyłączajac swoje obiegówki podają do pompy info przez przekjaźnik ze jest wysoka temp na zewnątrz i w ten sposób wyłączają system, kiedy temp spada sterowniki uruchamiają obiegówki i tym samym wartośc temp sie normuje, wówczas nastepuje włączenie pompy. Czyli to jest okej.Sterowniki słuzą do tego aby wyłączyc system kiedy osiągną zadaną temperaturę bądź włączyc gdy temp spadnie i to wszystko. Wiec kiedy zadaje im wyzszą temp w taniej taryfie wiem że pompa tego tak szybko nie osiagnie, wówczas nie ma szans aby one wyłaczały pompę. Pompa załącza się i wyłącza na podstawie temperatury wody powrotnej z podłogówki. Czyli nadal jest sterowana pogodówką. I tu jest problem bo pogrzeje pół godziny i się wyłacza Edytowane 15 Grudnia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 W samej pompie jest tez ustwianie parametru histereza wlasnie dla wody idecej w podlogowke (przynajmniej ja tak mam ). Moze tam trzeba go zwiekszyc? EDIT: Sorki, ten parametr dotyczy nie wody a temperatury posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 henok jak najbardziej nie ma prawa kiedy to sterowniki pokojowe ja wyłączą. Ale kiedy sterowniki pokojowe cały czas maja włączone swoje obiegówki bo temp którą im zadałem jest znacznie wyższa niż ta która jest aktualnie nie ma szans aby wyłączyły system i tak się dzieje. One nie wyłączaja systemu. To sama pompa wyłącza sprężarkę, grzanie. Bo juz na powrocie osiągnęła zadaną temp. po kilkunastu minutach sama pompa równiez uruchamia sprężarke aby grzac ponownie. Pokojowe nic do tego nie maja. One "chcą" cały czas aby pompa grzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Obiegówki sa na drugim biegu. Delta wynosi około 7 stopni. Krzywa grzania wygląda tak że dla 0 stopni na zewnątrz i 21 w domu pompa podgrzewa do 34 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Za duża delta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts