Pyxis 29.12.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Algorytm to stosuj w swoim przypadku, zwykle przy obliczeniach znajdą się oponenci, którzy zarzucą przy gazie czy węglu że nie dolicza się prądu na sterowniki, programatory czy pompki, przy pompach, ciepła z plazmy, lcd, piekarników czy żarówek - dlatego podaję wszystko - całość jest bez błędu, a jeśli ktoś jest dociekliwy to niech sobie stosuje różne algorytmy dopasowane do siebie i niech liczy osobno zużycie dla poszczególnych detali - chociaż te wówczas również będą jedynie szacunkowe. Glupota jest wliczanie kazdej kilowatogodziny zuzytej w domu do kosztow jego ogrzewania. Jak masz wg takich schematow caly kalkulator ulozony, to jest to jakies straszliwe szacowania a nie obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ponieważ nie mam podlicznika więc ilości kWh zużytych przez pompę są szacunkowe w oparciu o założenie, że znamionowy pobór mocy elektrycznej przez pompę przy B0/W35 wynosi 1,6kW No to bardziej do tematu"zgaduje ile moja PCi zuzywa" pasuje a nie do watku o REALNYM zuzyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.12.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 ...dokładnie rafik, na takich prostych założeniach możesz się nieco przejechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 29.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 ...dokładnie rafik, na takich prostych założeniach możesz się nieco przejechać Ten wątek nie ma w nazwie "Realne zużycie prądu" więc o co chodzi ? Mógłbyś sprecyzować na czym moje przejechanie się ma niby polegać ? Będzie podlicznik to będą realne zużycia. Lepiej chyba na razie szacować niż być ślepym i nie interesować się wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 żeby to było realne to musisz to zmierzyć a nie bazować na danych katalogowych, które są podane dla ściśle określonego punktu pracy pompyjak już będziesz miał podlicznik to zobaczysz sam o ile różnią się dane realne od szacunkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Będzie podlicznik to będą realne zużycia. Lepiej chyba na razie szacować niż być ślepym i nie interesować się wcale. No to szacuj, ale upubliczniaj jak szacunki potwierdzi pomiar. Inaczej takie dane nie maja zadnej "naukowej" wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.12.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) tydzień od soboty do sobotyzużycie 47,9 kwh czyli na dobę 7 kwh w niedzielę spaliłem 6 kg brykietu dębowego dąbexu[koszt 4,8zł]temperatura w domu 20-21 jeden dzień supersłoneczny-na moje oko dało więcej energii niż te 6kg.temp zewn typowe jak w grudniu 4 tygodnie grudnia to 265 kwh plus 30-33 kg brykietutemp to minimum 20-21-nie mieszkamy trzeba jeszcze dodać 2 doby -okolo 16-18 kwh dojdzie temp zasilania podłogówki to 26-27 stoppompa pracuje 7-9 h na dobę z modulacją głównie 16 %pierwsze 30-60 min to 30-50 % Edytowane 30 Grudnia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 30.12.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie podałeś ilości oleju zużywanego - ile go było w podanym koszcie?To zależy od zimy, ale tak ok 2400 - 2600 l za sezon (12 mies). Ceny opału ostatnio spadły i teraz to byłoby ok 9500 zł, w zeszłym roku jakieś 11 tys. Dużą wadą oprócz ceny była konieczność jednorazowego zakupu większej ilości opału. Za prąd płacę na bieżąco i nie muszę go kupować na "zapas". Przy okazji odzyskałem trochę miejsca w kotłowni i pozbyłem się jednego zbiornika 1000l Drugi zbiornik i piec zostały jako system awaryjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.12.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 jesteś zabezpieczony na mrozy typu 25-30 stoptym olejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 30.12.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 jesteś zabezpieczony na mrozy typu 25-30 stop tym olejem -30 już było i PC dała radę, oczywiście pomogła sobie grzałkami ale piec zostawiłem na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jak masz wg takich schematow caly kalkulator ulozony, to jest to jakies straszliwe szacowania a nie obliczenia Na pewno masz swój lepszy, to go udostępnij na FM, bo z mojego korzysta sporo ludzi, jest utworzonych sporo kopii i w wielu są błędy ponieważ użytkownicy zmienili formuły w niektórych komórkach - nie chce mi się tego poprawiać i chętnie bym przestał go udostępniać jeśli ktoś udostępniłby swój, może lepszy - wykaż się, zrób coś dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Na pewno masz swój lepszy, Do takich szacowan wystrczy kalkulatorek. Taki kieszonkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Do takich szacowan wystrczy kalkulatorek. Taki kieszonkowy Spróbuj do kalkulatorka namówić tych co korzystają z mojego arkusza - zwłaszcza tych, którzy utworzyli w nim sobie kopie - wiem, że również korzystają z niego instalatorzy - bo liczy szybko i podaje wyniki bez błędów, dlatego dziwię się nieco, że podważasz jego przydatność, nie masz nic do zaoferowania w zamian oprócz "kalkulatorka kieszonkowego". Czasem tyle osób wchodzi na tą stronę, aż się zawiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Twoje podejscie w kwestii liczenia zuzycia wydaje mi sie doscy radykalne. Chodzi mi o kwalifikowanie pradu bytowego. Ot tyle tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Za to jak w/w bez wad, bo co do grosza podane wg faktury, a jeśli chcesz to rozdzielać to masz przecież swoje algorytmy, bez problemy to policzysz.Każdy dom zużywa różne nośniki energii, ale porównać można każdy system jeśli podsumuje się energię z wszystkich nośników, Edytowane 30 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.12.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Za to jak w/w bez wad, bo co do grosza podane wg faktury, a jeśli chcesz to rozdzielać to masz przecież swoje algorytmy, bez problemy to policzysz. Każdy dom zużywa różne nośniki energii, ale porównać można każdy system jeśli podsumuje się energię z wszystkich nośników, I nie ma znaczenie gdzie ta energia jest "rozpraszna"?Dziwne podejscie. Dla mnie zuzycie energii na CO to ta ilosc energi ktora idzie na te wlasnie cele. Nie dodaje do tego ciepla wyprodukowanego przez np komputer, bo nie jest to grzejnik. Komputera uzywam nie w celu ogrzania domu. Cieplo to skutek uboczny jego pracy ktory w zimie idzie na "+" a latem przeszkadza mocno. To samo z TV, tosterem, mikrofalka czy innym urzadzeniem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.12.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 w sumie racja, każdy "węglarz" wykrzykuje pompy obiegowe przy PC i niesamowicie olbrzymie zyski z pracy telewizora czy komputera a swoich jakoś nie biorą pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.12.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Od lat rozliczam nośniki energii brutto (w tym straty kominowe) w całości podając kWh i zł, zgadzam się z Pyxis że bez problemu można zastosować algorytm i wydzielić poszczególne składniki - wtedy nie byłoby problemu w porównaniu jakichkolwiek systemów, dodatkowo wyznaczenie współczynników kWh/m2 czy zł/m2, określałoby dokładnie dom bez względu na jego powierzchnię. Jak widać chętnych do takich porównań jest niewielu, z tego co pamiętam to takie dane podał Jaśko i LIwko, chociaż podliczenie nośników energii na dom wg faktur nie sprawi problemu ludziom nawet bez znajomości podstaw arytmetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 31.12.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 no mogę już podsumować grudzień, a u nas był mroźny.myślę,że te wyniki dla tych co sądzą, że sporo jest tu naciągaczy i zaniżają dane, będą uznane za prawdziwe.zużycie co i cwu to 1467kwh (cwu ok 120kwh, reszta co)I taryfa - 374kwh x 0,65 = 243złII taryfa - 1093 kwh x 0,3 = 328złrazem 571 złi może to dziwnie za brzmi ale jestem zadowolony, bo to odpowiednio by było ok 700kg eko. czyli moje założenia się sprawdzają. miało być tak za eko tylko bez popiołu i roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts