Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Ty nadal swoje.

Moja plazma to grzejnik prawie 0,5kW, reszta sprzętów to tez w większości grzejniki, w rocznym bilansie może być tego ciepła sporo - dlatego pytam o całość, łącznie z opałem do kominka. Jakoś pompiarze niechętnie podają te dane - czemu? Jacek150 podaje rewelacyjne wyniki jak na izolację, wielkość domu i jego wentylację, trochę mam wątpliwości.

Edytowane przez kbab

Kupiłem ok 1,5 m3 drewna do kominka ok 1,5 roku temu. Zostało mi na dzień dzisiejszy ok 0,5 m3 drewna na dzien dzisiejszy. Myśle, ze moim lcd 52 calowym nie jestem w stanie mojego 34 metrowego salonu ogrzac. Nie podje energi z rachunkow gdyz teraz jest prognoza na 6 miesiecy wiec nie jest to miarodajne a pozatym siedzac na sofie z kompem na brzuchu nie chce sie mi szukac. kto chce w to wierzyc niech wierzy a kto nie to nie. Nie mam w tym zadnego interesu. informacje podaje juz od prawie 2 lat na tym forum.

Moja plazma to grzejnik prawie 0,5kW, reszta sprzętów to tez w większości grzejniki, w rocznym bilansie może być tego ciepła sporo - dlatego pytam o całość, łącznie z opałem do kominka. Jakoś pompiarze niechętnie podają te dane - czemu? Jacek150 podaje rewelacyjne wyniki jak na izolację, wielkość domu i jego wentylację, trochę mam wątpliwości.

Bo to jest blad logiczny w rozwazaniach!!!

Licz tylko energie ktora przeznaczasz na CO i kominek, bo reszte energii masz "gratis" jako SKUTEK UBOCZNY ogladania TV, robienia obiadu, swiatla w domu i tego co teraz robisz na swoim komputerze, czyli normalnej dzialalnosci bytowej w domu.

To nie jest koszt ogrzewania!

PS. Zalozylem domyslnie, ze nie wlaczasz plazmy, jak Ci jest zimno :-)

Kupiłem ok 1,5 m3 drewna do kominka ok 1,5 roku temu. Zostało mi na dzień dzisiejszy ok 0,5 m3 drewna na dzien dzisiejszy. Myśle, ze moim lcd 52 calowym nie jestem w stanie mojego 34 metrowego salonu ogrzac. Nie podje energi z rachunkow gdyz teraz jest prognoza na 6 miesiecy wiec nie jest to miarodajne a pozatym siedzac na sofie z kompem na brzuchu nie chce sie mi szukac. kto chce w to wierzyc niech wierzy a kto nie to nie. Nie mam w tym zadnego interesu. informacje podaje juz od prawie 2 lat na tym forum.

Również nie pytam o prognozy z okresów nierozliczonych - jedynie te ostatecznie rozliczone. Wiarę zostaw na inny czas i miejsce tu raczej podawaj fakty które możesz poprzeć np fakturą - te na pewno posiadasz za te 2 lata. Ale tak po prostu zapytałem, bo swego czasu tylko Liwko z pompiarzy podawał dane z faktury - inni jak widać wolą te dane zachować dla siebie - ot taka przypadłość pompiarzy.

Zalozylem domyslnie, ze nie wlaczasz plazmy, jak Ci jest zimno

Żona jak coś piecze to nie pozwala rozpalić w kominku, również jak plazma chodzi od rana to zwykle palę w kominku dopiero wieczorem - w ciepłych domach zyski bytowe mają duży udział i nieuwzględnianie ich w bilansie całkowitym fałszuje nieco wynik.

Dodam, że jeśli

Podsumowanie roku 2012

całkowite zuzycie prądu przez pompe wraz ze wszystkimi pompkami obiegowymi 5981 kwh

ale całkowite zużycie w tym roku wg faktur wyniosło np 15000kWh - to sporo dostarczyłby ciepła bytowego do swojego domu, ale oczywiście w bilansie go pomija. Mp drewna to również energia przeliczeniowa 2200kWh.

Edytowane przez kbab

Żona jak coś piecze to nie pozwala rozpalić w kominku, również jak plazma chodzi od rana to zwykle palę w kominku dopiero wieczorem - w ciepłych domach zyski bytowe mają duży udział i nieuwzględnianie ich w bilansie całkowitym fałszuje nieco wynik.

Czyli wg Twoich zalozen masz gratis pieczenie w piekarniku i gratis prad na TV. No bo inaczej byc nie chce.

Mysle, ze mniejszy blad zrobisz nie dodajac tego do kosztow ogrzewania. Jesli chodzi o kase oczywiscie.

Jesli bys rozwazal w kwestii zapotrzebowania domu na cieplo, to jak najbardziej wliczamy zyski bytowe, ale NIE O TYM TERAZ MOWIMY.

Postaraj sie zobaczyc ta roznice.

jacek to ładny dom masz

wysokie pomieszczenia -ze stosunku m3 do m2 to prawie 3,4m.

To raczej blad w obliczeniach, bo podawana w projektach domow kubatura dotyczy objetosci mierzonej po ZEWNETRZNYCH wymiarach budynku. Jesli ktos ja przyjmie w rozwazaniach kubatury pomieszczen, to dostanie o 20-25% zawyzony wynik.

Tylko niewinnie zapytałem - skąd tyle niechęci do faktycznych, rzeczywistych kosztów?

Bo to nie sa rzeczywiste koszty CO. Tylko dlatego :-)

To moze skuteczniejsze bedzie reductio ad absurdum. Jakie wg Twojej kalkulacji masz koszty ogrzewania domu w lipcu i serpniu? ;-)

Edytowane przez Pyxis

tar I 152,90kWh -4,93kWh/d

tar II 564,80kWh -18,22kWh/d

razem 717,70kWh -23,15kWh/d

koszt -295,38zł

CO

czas pracy PC -216,58h - 6,99h/d

koszt- -230,19 zł

zużycie -559,30 kWh

zużycie na 100 m2 -11,28 kWh/d

CWU- 7,55m3

czas pracy PC -52,80h - 1,70h/d