Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na pewno jakaś część en el grzeje dom w okresie grzewczym - ile - zawsze to będzie ilość szacowana obarczona błędem, dlatego podaję dane bez błędu zarówno ilość jak i koszt - po prostu tyle płacę.

Podajesz wlasnie z bledem maksymalnym :-)

Widze, ze nie dostrzegasz jeszcze absurdalnosci swojego sposobu liczenia. Ja juz wiecej nie moge w tym temacie zrobic ;)

Podajesz wlasnie z bledem maksymalnym :-)

Widze, ze nie dostrzegasz jeszcze absurdalnosci swojego sposobu liczenia. Ja juz wiecej nie moge w tym temacie zrobic ;)

Oczywiście sam liczysz jak najbardziej prawidłowo prąd do co i cwu po 33gr/kWh, ale ile rzeczywiście płacisz za niego na fakturze - tajemnica - lepiej pomijaj koszty a podawaj w kWh.

Edytowane przez kbab

Oczywiście sam liczysz jak najbardziej prawidłowo prąd do co i cwu po 33gr/kWh, ale ile rzeczywiście płacisz za niego na fakturze - tajemnica - lepiej pomijaj koszty a podawaj w kWh.

Podaje pelen zestaw danych. Zarowno w kWh jak i w zl. Przeczytaj chociaz raz moje zestawienie, to sie przekonasz :-)

U mnie fakturowo skladniki energi dla taniej taryfy to 0,305gr. Ja u siebie do obliczen biore 0,320gr dodajac skladnik przesylowy (zreszta teraz w zimie przy duzym zuzyciu mi to ciut zawyza koszty). To samo robie z pradem dla taniej taryfy Licze po 0,72gr.

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-03 09:29:58 (2,40 [d]) ---------

Czas pracy CO: 16,15 [h] (89,1%)

Czas pracy CWU: 1,98 [h] (Cykli: 8 ) (Średnio dziennie: 3,3)

Suma pracy PCi: 18,1 [h]

Startów: 10 (Średnio dziennie: 4,2)

Czas pracy śr CO: 6,74 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,82 [h/d]

Czas pracy śr: 7,6 [h/d]

Szacowane zużycie: 62 [kWh] Średnio: 25,9 [kWh/d]

CWU: 10 [kWh] Średnio: 4,0 [kWh/d]

CO: 52 [kWh] Średnio: 21,9 [kWh/d]

CO/100m2: 9,5 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [2/98%]: 20 zł w tym CO [1/99%]: 17 zł CWU [11/89%]: 4 zł

------------------------------------------------------------------------

Od 3 grudnia 2012 do 3 stycznia 2013 zużycie na CWU i CO :

1T - 181kWh

2T - 775kWh

W tym czasie tylko dom zużył :

1T - 220kWh

2T - 125kWh

Grzanych podłóg 250m2, dołożyłem PCi dodatkowe dwie godziny w drogiej taryfie tak żeby grzała od 14 do 18 , dlatego w 1T mam dość duże zużycie.

Podaje pelen zestaw danych. Zarowno w kWh jak i w zl. Przeczytaj chociaz raz moje zestawienie, to sie przekonasz :-)

U mnie fakturowo skladniki energi dla taniej taryfy to 0,305gr. Ja u siebie do obliczen biore 0,320gr dodajac skladnik przesylowy (zreszta teraz w zimie przy duzym zuzyciu mi to ciut zawyza koszty). To samo robie z pradem dla taniej taryfy Licze po 0,72gr.

Chyba dla droższej. Ok jaką cenę masz średnią - ale tą z faktury?

Ten "pelen zestaw danych" - daruj sobie, bo taki od lat ja podaję - porównaj sobie.

Edytowane przez kbab

Chyba dla droższej. Ok jaką cenę masz średnią - ale tą z faktury?

Ten "pelen zestaw danych" - daruj sobie, bo taki od lat ja podaję - porównaj sobie.

Srednie ceny to wlasnie te ktore podalem. Liczylem je w sirpniu bodajze przy mniejszym niz obecnie zuyciu. teraz relikatniutko zawyza mi to koszta w arkuszu.

Dlaczego ma sobie niby "darowac"?

Robie Panowie eksperyment. Eksperyment z uzyciem mojego 1000l bufora. Na obecnych ustawieniach nie bylem zadowolony ze stosunku taniej do drogiej taryfy. W grudniu wyniosl on 65/35, przez trzy dni stycznia tyle samo. Poprzestawialem przed chwila ustawienia i bede teraz grzal na maksa (do ~48stC, wczesniej grzalem do ~38stC) caly bufor w godzinach taniej taryfy (i jednoczesnie duzo wyzej podlogi - wczesniej mialem podbicie o 3stC, teraz mam podbicie o 7stC) - czyli bede mial duzo nizszy COP no ale za polowe ceny ;) Zobaczymy jak to sie przelozy na kWh i rachunki.

PS. Prosze o nieporownywanie sie do moich wynikow etc - przypominam ze mam do ogrzania prawie ~900m3 pompa o mocy 9kW, a dom mimo ze ocieplony solidnie (ale bez szalenstw!) to do "pasywniaka" mu daleko - okna jednokomorowe, 8 zwyklych okien dachowych etc :) Robie tylko test przydatnosci bufora i sam jestem ciekaw wynikow :-)

Obecnie wychodzilo mi:

2013-01-01: 30.04 kWh (tania: 19.39 kWh, droga: 10.32 kWh), temp: 3.03°C

2013-01-02: 32.79 kWh (tania: 20.06 kWh, droga: 12.49 kWh), temp: 0.26°C

2013-01-03: 30.18 kWh (tania: 18.64 kWh, droga: 11.21 kWh), temp: 1.59°C

Patrzac na dane z kilkunastu poprzednich dni - w drogiej zawsze jest te 10-12kWh zuzycia. Ciekawe co bedzie w najblizszych dniach ;)

Przy podbiciu o 3*C zalaczala Ci sie pompa tez w drogiej taryfie?

Przypomnij jaka masz pompe i jaki dom, bo to niewiarygodna sprawa :-)

Pompa sie zalaczala bo byla taka potrzeba ;) Ja mam zupelnie inne sterowanie. Pompa grzeje bufor sterownikiem z insbudu, wedlug taryf (w drozszej - do nizszych temperatur, w tanszej - do wyzszych). A podlogowka sterowana jest pogodowka (z bufora). Cala krzywa jest podbita w tym momencie o +7stC ale w godzinach drogiej taryfy jest zmniejszana o -7stC (czyli dziala to tak jakby w drogiej taryfie normalnie, a w taniej w podlogi leci +7stC :)

Dodam ze komfort takiego ukladu jest fantastyczny bo podloga mi sie nigdy nie wyziebia. Nie ma tego efektu odczuwania braku ciepla mimo ze termometr pokazuje stala temperature ~22stC przez cala dobe. Ale chce maksymalnie wciagnac pompe w tania taryfe, nawet kosztem gorszego COPu (bo to i tak sie oplaci) :)

Edytowane przez Daga&Adam

Koledzy jak po czesci wiecie ja mam taryfe G11 w TAURONie czyli po zaokragleniu w gore place 60gr. za kwh, podajcie prosze zestawienie cen na gotowo(po zliczeniu tych wszystkich skladnych) za 1 kwh (dzienna i nocna ) Pytam i porownuje znajomych i wychodzi mi ze na sama Pc to napewno sie kalkuluje ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku.

Wywnioskowalem jak na razie ze gdy zaoszczedze w miesiacu ok. 40pln na Pc to na drozszej taryfie trace te oszczednosci lub dokladam,wiadomo ze tego nie mozna ujednolicac bo wszstko zalezy od zuzycia pradu na potrzeby bytowe :confused:

Pompa sie zalaczala bo byla taka potrzeba ;) Ja mam zupelnie inne sterowanie.

Myslalem, ze Ci sie dom wychladza o te 3*C w kilka godzin. :)

Ustaw tak, zeby ladowalo bufor w tanicm pradzie i zeby tez w podloge szlo tez w tych tanich godzinach (z jakims nieco mniejszym obostrzeniem temperaturowym zeby jakos te bufor wykorzystac)

ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku.

Wszystko co dziala 24/h wychodzi taniej w rozliczaniu dwu-taryfowym. Pralke i zmywarke musisz sobie najlepiej ustawic tak zeby dzialaly w taniej taryfie. U mnie to nie problem - zmywarke puszczam prawie codziennie, a pralke raz na 2-3 dni jak ide spac (ok polnocy) - rano akurat mozna powyciagac naczynia i rozwiesic pranie (uprzedzam - nic mi nie smierdzi, smierdziec zaczyna po 12-16h lezenia w pralce :)

Koledzy jak po czesci wiecie ja mam taryfe G11 w TAURONie czyli po zaokragleniu w gore place 60gr. za kwh, podajcie prosze zestawienie cen na gotowo(po zliczeniu tych wszystkich skladnych) za 1 kwh (dzienna i nocna ) Pytam i porownuje znajomych i wychodzi mi ze na sama Pc to napewno sie kalkuluje ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku.

Wywnioskowalem jak na razie ze gdy zaoszczedze w miesiacu ok. 40pln na Pc to na drozszej taryfie trace te oszczednosci lub dokladam,wiadomo ze tego nie mozna ujednolicac bo wszstko zalezy od zuzycia pradu na potrzeby bytowe :confused:

Tauron Walbrzych

G12 68/32 gr

G12g (weekendowa) 72/32gr

Ceny realne.

Co do 2 taryf na pradzie bytowym, to musial bys sie postarac, zeby byc do tylu na tym. Jak masz weekendowa to juz calkiem. Wystarczy zwrocic uwage, zeby pralka i zmywarka pracowaly raczej w tanim pradzie, to bedziesz mial pare zlotych spokojnie w kieszenii. Ja za oststnie 5 miesiecy "uskladalem" zyskow na bytowym na kwote 141 zl :-)