wit74 02.01.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Czy kosiarka elektryczna,nawadnianie( własne ujęcie z hydroforem),pompa filtrująca basen,oświetlenie zewnętrzne, hydrofor,siłowniki bram też bilansujemy w zyskach bytowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Odwzajemnię się, zobacz jak ja to robię Nie odpowiedziales mi ile zaliczasz sobie na grzanie pradu bytowego w lipcu i sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.01.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Nie odpowiedziales mi ile zaliczasz sobie na grzanie pradu bytowego w lipcu i sierpniu. Niestety to dla mnie poważny problem, bo w upały włączam klimę i to ciepło wyrzucam na zewnątrz - zaś koszty, ale jakoś daję radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Niestety to dla mnie poważny problem, bo w upały włączam klimę i to ciepło wyrzucam na zewnątrz - zaś koszty, ale jakoś daję radę. I ile sobie doliczssz do kosztow ogrzewania z tego pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 I ile sobie doliczssz do kosztow ogrzewania z tego pradu? Na pewno jakaś część en el grzeje dom w okresie grzewczym - ile - zawsze to będzie ilość szacowana obarczona błędem, dlatego podaję dane bez błędu zarówno ilość jak i koszt - po prostu tyle płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Na pewno jakaś część en el grzeje dom w okresie grzewczym - ile - zawsze to będzie ilość szacowana obarczona błędem, dlatego podaję dane bez błędu zarówno ilość jak i koszt - po prostu tyle płacę. Podajesz wlasnie z bledem maksymalnym Widze, ze nie dostrzegasz jeszcze absurdalnosci swojego sposobu liczenia. Ja juz wiecej nie moge w tym temacie zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Podajesz wlasnie z bledem maksymalnym Widze, ze nie dostrzegasz jeszcze absurdalnosci swojego sposobu liczenia. Ja juz wiecej nie moge w tym temacie zrobic Oczywiście sam liczysz jak najbardziej prawidłowo prąd do co i cwu po 33gr/kWh, ale ile rzeczywiście płacisz za niego na fakturze - tajemnica - lepiej pomijaj koszty a podawaj w kWh. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Oczywiście sam liczysz jak najbardziej prawidłowo prąd do co i cwu po 33gr/kWh, ale ile rzeczywiście płacisz za niego na fakturze - tajemnica - lepiej pomijaj koszty a podawaj w kWh. Podaje pelen zestaw danych. Zarowno w kWh jak i w zl. Przeczytaj chociaz raz moje zestawienie, to sie przekonasz U mnie fakturowo skladniki energi dla taniej taryfy to 0,305gr. Ja u siebie do obliczen biore 0,320gr dodajac skladnik przesylowy (zreszta teraz w zimie przy duzym zuzyciu mi to ciut zawyza koszty). To samo robie z pradem dla taniej taryfy Licze po 0,72gr. -------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-03 09:29:58 (2,40 [d]) --------- Czas pracy CO: 16,15 [h] (89,1%) Czas pracy CWU: 1,98 [h] (Cykli: 8 ) (Średnio dziennie: 3,3) Suma pracy PCi: 18,1 [h] Startów: 10 (Średnio dziennie: 4,2) Czas pracy śr CO: 6,74 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,82 [h/d] Czas pracy śr: 7,6 [h/d] Szacowane zużycie: 62 [kWh] Średnio: 25,9 [kWh/d] CWU: 10 [kWh] Średnio: 4,0 [kWh/d] CO: 52 [kWh] Średnio: 21,9 [kWh/d] CO/100m2: 9,5 [kWh/(d*100m2)] Koszt [2/98%]: 20 zł w tym CO [1/99%]: 17 zł CWU [11/89%]: 4 zł ------------------------------------------------------------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 03.01.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Od 3 grudnia 2012 do 3 stycznia 2013 zużycie na CWU i CO : 1T - 181kWh2T - 775kWh W tym czasie tylko dom zużył : 1T - 220kWh2T - 125kWh Grzanych podłóg 250m2, dołożyłem PCi dodatkowe dwie godziny w drogiej taryfie tak żeby grzała od 14 do 18 , dlatego w 1T mam dość duże zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Podaje pelen zestaw danych. Zarowno w kWh jak i w zl. Przeczytaj chociaz raz moje zestawienie, to sie przekonasz U mnie fakturowo skladniki energi dla taniej taryfy to 0,305gr. Ja u siebie do obliczen biore 0,320gr dodajac skladnik przesylowy (zreszta teraz w zimie przy duzym zuzyciu mi to ciut zawyza koszty). To samo robie z pradem dla taniej taryfy Licze po 0,72gr. Chyba dla droższej. Ok jaką cenę masz średnią - ale tą z faktury? Ten "pelen zestaw danych" - daruj sobie, bo taki od lat ja podaję - porównaj sobie. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) przyznam że wymiekam przy tych dokładnych wyliczeniachpierdy też można liczyć? aha u mnie regularnie w tym tygodniu 7,3 kwh doba temp w domu 20,5 do 21na zewnątrz do 6 stop Edytowane 3 Stycznia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Chyba dla droższej. Ok jaką cenę masz średnią - ale tą z faktury? Ten "pelen zestaw danych" - daruj sobie, bo taki od lat ja podaję - porównaj sobie. Srednie ceny to wlasnie te ktore podalem. Liczylem je w sirpniu bodajze przy mniejszym niz obecnie zuyciu. teraz relikatniutko zawyza mi to koszta w arkuszu. Dlaczego ma sobie niby "darowac"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 pierdy też można liczyć? Dopytaj kebaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Robie Panowie eksperyment. Eksperyment z uzyciem mojego 1000l bufora. Na obecnych ustawieniach nie bylem zadowolony ze stosunku taniej do drogiej taryfy. W grudniu wyniosl on 65/35, przez trzy dni stycznia tyle samo. Poprzestawialem przed chwila ustawienia i bede teraz grzal na maksa (do ~48stC, wczesniej grzalem do ~38stC) caly bufor w godzinach taniej taryfy (i jednoczesnie duzo wyzej podlogi - wczesniej mialem podbicie o 3stC, teraz mam podbicie o 7stC) - czyli bede mial duzo nizszy COP no ale za polowe ceny Zobaczymy jak to sie przelozy na kWh i rachunki. PS. Prosze o nieporownywanie sie do moich wynikow etc - przypominam ze mam do ogrzania prawie ~900m3 pompa o mocy 9kW, a dom mimo ze ocieplony solidnie (ale bez szalenstw!) to do "pasywniaka" mu daleko - okna jednokomorowe, 8 zwyklych okien dachowych etc Robie tylko test przydatnosci bufora i sam jestem ciekaw wynikow Obecnie wychodzilo mi: 2013-01-01: 30.04 kWh (tania: 19.39 kWh, droga: 10.32 kWh), temp: 3.03°C 2013-01-02: 32.79 kWh (tania: 20.06 kWh, droga: 12.49 kWh), temp: 0.26°C 2013-01-03: 30.18 kWh (tania: 18.64 kWh, droga: 11.21 kWh), temp: 1.59°C Patrzac na dane z kilkunastu poprzednich dni - w drogiej zawsze jest te 10-12kWh zuzycia. Ciekawe co bedzie w najblizszych dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Przy podbiciu o 3*C zalaczala Ci sie pompa tez w drogiej taryfie? Przypomnij jaka masz pompe i jaki dom, bo to niewiarygodna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Przy podbiciu o 3*C zalaczala Ci sie pompa tez w drogiej taryfie? Przypomnij jaka masz pompe i jaki dom, bo to niewiarygodna sprawa Pompa sie zalaczala bo byla taka potrzeba Ja mam zupelnie inne sterowanie. Pompa grzeje bufor sterownikiem z insbudu, wedlug taryf (w drozszej - do nizszych temperatur, w tanszej - do wyzszych). A podlogowka sterowana jest pogodowka (z bufora). Cala krzywa jest podbita w tym momencie o +7stC ale w godzinach drogiej taryfy jest zmniejszana o -7stC (czyli dziala to tak jakby w drogiej taryfie normalnie, a w taniej w podlogi leci +7stC Dodam ze komfort takiego ukladu jest fantastyczny bo podloga mi sie nigdy nie wyziebia. Nie ma tego efektu odczuwania braku ciepla mimo ze termometr pokazuje stala temperature ~22stC przez cala dobe. Ale chce maksymalnie wciagnac pompe w tania taryfe, nawet kosztem gorszego COPu (bo to i tak sie oplaci) Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 03.01.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Koledzy jak po czesci wiecie ja mam taryfe G11 w TAURONie czyli po zaokragleniu w gore place 60gr. za kwh, podajcie prosze zestawienie cen na gotowo(po zliczeniu tych wszystkich skladnych) za 1 kwh (dzienna i nocna ) Pytam i porownuje znajomych i wychodzi mi ze na sama Pc to napewno sie kalkuluje ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku. Wywnioskowalem jak na razie ze gdy zaoszczedze w miesiacu ok. 40pln na Pc to na drozszej taryfie trace te oszczednosci lub dokladam,wiadomo ze tego nie mozna ujednolicac bo wszstko zalezy od zuzycia pradu na potrzeby bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Pompa sie zalaczala bo byla taka potrzeba Ja mam zupelnie inne sterowanie. Myslalem, ze Ci sie dom wychladza o te 3*C w kilka godzin. Ustaw tak, zeby ladowalo bufor w tanicm pradzie i zeby tez w podloge szlo tez w tych tanich godzinach (z jakims nieco mniejszym obostrzeniem temperaturowym zeby jakos te bufor wykorzystac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku. Wszystko co dziala 24/h wychodzi taniej w rozliczaniu dwu-taryfowym. Pralke i zmywarke musisz sobie najlepiej ustawic tak zeby dzialaly w taniej taryfie. U mnie to nie problem - zmywarke puszczam prawie codziennie, a pralke raz na 2-3 dni jak ide spac (ok polnocy) - rano akurat mozna powyciagac naczynia i rozwiesic pranie (uprzedzam - nic mi nie smierdzi, smierdziec zaczyna po 12-16h lezenia w pralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Koledzy jak po czesci wiecie ja mam taryfe G11 w TAURONie czyli po zaokragleniu w gore place 60gr. za kwh, podajcie prosze zestawienie cen na gotowo(po zliczeniu tych wszystkich skladnych) za 1 kwh (dzienna i nocna ) Pytam i porownuje znajomych i wychodzi mi ze na sama Pc to napewno sie kalkuluje ale co jesli w taryfie drozszej jest tez spore zuzycie(pralka,telewizory ,lodowki,oswietlenie,) tego nie da sie tak poukladac fajnie jak w sterowniku. Wywnioskowalem jak na razie ze gdy zaoszczedze w miesiacu ok. 40pln na Pc to na drozszej taryfie trace te oszczednosci lub dokladam,wiadomo ze tego nie mozna ujednolicac bo wszstko zalezy od zuzycia pradu na potrzeby bytowe Tauron Walbrzych G12 68/32 gr G12g (weekendowa) 72/32gr Ceny realne. Co do 2 taryf na pradzie bytowym, to musial bys sie postarac, zeby byc do tylu na tym. Jak masz weekendowa to juz calkiem. Wystarczy zwrocic uwage, zeby pralka i zmywarka pracowaly raczej w tanim pradzie, to bedziesz mial pare zlotych spokojnie w kieszenii. Ja za oststnie 5 miesiecy "uskladalem" zyskow na bytowym na kwote 141 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts