Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Myslalem, ze Ci sie dom wychladza o te 3*C w kilka godzin. :)

Ustaw tak, zeby ladowalo bufor w tanicm pradzie i zeby tez w podloge szlo tez w tych tanich godzinach (z jakims nieco mniejszym obostrzeniem temperaturowym zeby jakos te bufor wykorzystac)

Dokladnie tak teraz mam. Tj. bufor bede ladowal do realnie... 48stC (45stC ale z histereza 3stC), a w tym czasie tez w podlogi bedzie szla o 7stC wyzsza temperatura niz normalnie :) Jakbym swoj sterownik pisal to bym np. o 4.00 wyzerowal histereze i wymusil prace pompy w celu nagrzania bufora do tych 48stC, tak zeby przed nastaniem 6.00 bufor byl maksymalnie cieply.

Jakbym mial swoj sterownik to tez bym uzaleznil temperature w buforze od temperatury na zewnatrz. Przy temperaturach 5, 8, 10stC nie ma sensu go grzac az do 48stC jak wystarczy np. do 40stC zeby przetrzymac cala dobe na taniej taryfie...

Teraz moze byc taka sytuacja ze bufor nagrzeje sie do 48stC o 2 w nocy i np. do 6.00 temp. spadnie do 42stC, czyli bufor nie bedzie pelny, pompa zamiast popracowac w taniej - uruchomi sie potem w drogiej taryfie bo "nie dotrzyma" do 13.40 (o 13 odpala sie jeszcze dogrzewanie CWU :) Ten sterownik insbudowy dziala tak ze ustawiam 45stC i on dopiero ponizej 42stC wlacza grzanie i grzeje do 48stC (przy histerezie 3stC). Niestety nie da sie w nim "wyzerowac" histerezy - oj chyba sie wkurze i poswiece te pare godzin i napisze swoj sterowniczek ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakbym mial swoj sterownik to tez bym uzaleznil temperature w buforze od temperatury na zewnatrz. Przy temperaturach 5, 8, 10stC nie ma sensu go grzac az do 48stC jak wystarczy np. do 40stC zeby przetrzymac cala dobe na taniej taryfie...

To pdnies na buforze temperature i mniejsz odpowiednio histereze. Bedzie nieco wiecej zalaczen, ale trudniej bedzie go zostawic po nocy "pustego".

PS.

Tu masz cykle zalczen u mnie z wczorajszej doby (zielony CWU, czerwony CO, szary- drogi prad). Bufor wydaje sie zbedny ;-)

http://szkut.com/dom/PCi_STAT_Wykres02.bmp

Edytowane przez Pyxis

Tauron Walbrzych

G12 68/32 gr

G12g (weekendowa) 72/32gr

Ceny realne.

Co do 2 taryf na pradzie bytowym, to musial bys sie postarac, zeby byc do tylu na tym. Jak masz weekendowa to juz calkiem. Wystarczy zwrocic uwage, zeby pralka i zmywarka pracowaly raczej w tanim pradzie, to bedziesz mial pare zlotych spokojnie w kieszenii. Ja za oststnie 5 miesiecy "uskladalem" zyskow na bytowym na kwote 141 zl :-)

No tak to masz ok. 30pln w kieszeni:wiggle: taryfy na razie nie zmieniam, ale kalkuluje tak na sucho,na przyszlosc. Nasuwa mi sie pytanie, czy jest oki jak podloga przestanje promieniowac cieplem, czy to nie przeszkadza lekko? Po dlugim postoju i czy Pc nie lyknie wiecej kwh po takim spoczynku? Wiadomo to troche tak jak jazda autem, im lagodniej jedziemy mniej spalamy

To pdnies na buforze temperature i mniejsz odpowiednio histereze. Bedzie nieco wiecej zalaczen, ale trudniej bedzie go zostawic po nocy "pustego".

Dzisiaj zostawie juz 3stC, jutro zmniejsze do 2stC (realnie dzisiaj bedzie 48-42, jutro 48-44). Widzisz - kolejna rzecz ktora bym w swoim sterowniku zaaplikowal to w drogiej taryfie zmniejszal histereze i grzal tylko np. 1/3 bufora (wystarczy zmienic czujke z tej dolnej na ta na 1/3 wysokosci bufora). Zeby jak juz sie pompa wlaczy w drogiej - to probowac na jak najkrotszej pracy przetrwac do tej taniej taryfy... :)

PS.

Tu masz cykle zalczen u mnie z wczorajszej doby (zielony CWU, czerwony CO, szary- drogi prad). Bufor wydaje sie zbedny ;-)

No ladnie to wyglada - masz tania do 7.00... Szczesliwiec ;)

Z moich doswiadczen jednak wychodzi ze pogodowka to wiekszy komfort niz takie "pulsacyjne" sterowanie ogrzewaniem (wlacz 8h, wylacz 6h etc) - mimo ze po wylaczeniu ogrzewania dom wychladza sie w tempie ~1stC / dobe, to ja juz czuje dyskomfort po 2-3h od wylaczenia :( Mimo ze termometr nawet nie drgnie... :) Jak mnie natchnie to doloze dwa zawory trojdrogowe i bede mial wybor - sterowanie pogodowe +bufor / pokojowe bez bufora i bede mogl sobie wybrac co lepsze :D

Wywnioskowalem jak na razie ze gdy zaoszczedze w miesiacu ok. 40pln na Pc to na drozszej taryfie trace te oszczednosci lub dokladam,wiadomo ze tego nie mozna ujednolicac bo wszstko zalezy od zuzycia pradu na potrzeby bytowe :confused:

Zerknij tutaj http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php na kalkulator energetyczny. Dla mojego operatora PGE i mojego rocznego zużycia na poziomie ok .9000 kWh, przy taryfie G12 wystarczy zuzycie 25/75 % (tania taryfa/droga taryfa) aby mieć oszczędności względem G11. Przy stosunku 20/80% G12 jest droższa o 3 zł rocznie :-)

Po dlugim postoju i czy Pc nie lyknie wiecej kwh po takim spoczynku? Wiadomo to troche tak jak jazda autem, im lagodniej jedziemy mniej spalamy

Sumarycznie kWh minimalnie więcej łyknie, ale zostawi sporo zł. Minimalnie spadnie cop, bo, pc grzejąc kilka godzin non-stop będzie dogrzewać do wyższych temperatur, ale to nie ma znaczenia ze względu na dużą różnicę w cenie prądu w taniej taryfie. To jakbyś pomnożył w taniej cop x 2.

No ladnie to wyglada - masz tania do 7.00... Szczesliwiec ;)

No w weekendowej tak u mnie jest. Tez mi to na reke ;)

A z tym ominieciem bufora, to ja nie wiem czy by Ci na lepsze nie wyszlo. On wprowadza pewien rodzaj "niepewnosci" w to sterowanie. Przynajmniej ja jakos tego nie czuje jako pozytywny element a raczej jako "generator" strat. Takie 1000litrow przy tych temperaturach co ustawiles to jakies 19kWh energii. Pewnie nie wiecej niz 2h pracy pompy, wiec bez szalenstw.

Takie 1000litrow przy tych temperaturach co ustawiles to jakies 19kWh energii. Pewnie nie wiecej niz 2h pracy pompy, wiec bez szalenstw.

Biorac pod uwage ze w takie dni jak teraz (okolice 0stC) moj dom zuzywa ok 90kWh (~30kWh * COP 3), czyli 3,75kWh/h - daje to dodatkowe az 5h grzania (!). Moim zdaniem bardzo duzo :) To tak jakbym mial taniej taryfy nie 10h tylko 15h :)

EDIT: faktycznie zuzywa chyba mniej - bo w te srednie ~30kWh wliczone tez jest CWU. Moze wyjsc nawet okolice 6h.

Biorac pod uwage ze w takie dni jak teraz (okolice 0stC) moj dom zuzywa ok 90kWh (~30kWh * COP 3), czyli 3,75kWh/h - daje to dodatkowe az 5h grzania (!). Moim zdaniem bardzo duzo :) To tak jakbym mial taniej taryfy nie 10h tylko 15h :)

EDIT: faktycznie zuzywa chyba mniej - bo w te srednie ~30kWh wliczone tez jest CWU. Moze wyjsc nawet okolice 6h.

No ale musisz tez w tej taniej taryfie ten bufor "naladowac". W tym czasie pompa nie grzeje podlogi.

W normalna "zime" to bedzie zupelnie inaczej.

No ale musisz tez w tej taniej taryfie ten bufor "naladowac". W tym czasie pompa nie grzeje podlogi.

Z tym ze wlasnie "normalna" zima to takie wlasnie temperatury - srednio 0-5stC ;) Caly listopad, grudzien, polowa stycznia i caly marzec, kwiecien (tu juz wyzsze). W polowie stycznia i lutym - bufor po prostu nie dziala, tj. w niczym nie przeszkadza - bo cieplo wygenerowane przez pompe odrazu trafia do podlogowki. Z tym ze akurat w tych ostrych i zimnych okresach wiem, ze pompa bedzie chodzic takze w drogiej taryfie (trudno zeby w domu z zapotrzebowaniem 8kW i pompa 9kW bylo przy -15 do -20stC inaczej!) - ale wtedy nie ma dyskomfortu zwiazanego z "przerwami" w grzaniu podlog. Taki dyskomfort jest wlasnie w okresach przejsciowych gdzie temperatura to 5-10stC - a wtedy bufor sprawdza sie doskonale bo nagrzeje go raz w nocy i przez caly dzien pogodowka ladnie mi "dozuje" powoli cieplo :)

Taki dyskomfort jest wlasnie w okresach przejsciowych gdzie temperatura to 5-10stC - a wtedy bufor sprawdza sie doskonale bo nagrzeje go raz w nocy i przez caly dzien pogodowka ladnie mi "dozuje" powoli cieplo :)

Widze, ze mamy zupelnie inna wrazliwosc na temperature podlogi. Poki co, nie jestem na to zupelnie wyczulony.

I jeszcze jedno -> bufor dziala tak ze przejmuje tylko nadmiar ciepla. Najpierw cieplo idzie w podlogi, jak powrot zaczyna byc coraz cieplejszy - pompa zamiast sie wylaczyc - po prostu coraz wieksza czesc ciepla przekazuje do bufora. Takze to nie jest doslownie tak ze musze naladowac bufor, a w tym czasie ogrzewanie nie dziala! Jest odwrotnie :) Najpierw grzeje podlogi, a nadmiar idzie w bufor!

Widze, ze mamy zupelnie inna wrazliwosc na temperature podlogi. Poki co, nie jestem na to zupelnie wyczulony.

Byc moze. Ja (i nie tylko ja - znam wiele osob ktore tez maja takie odczucie) jestem na to dosc wyczulony. A moja zonka to juz calkiem - wieczorem przy innych nastawach potrafila chodzic w dwoch parach skarpetek i polarze po domu - mimo ze termometr ~1,3m nad podloga pokazywal 22stC przez caly czas :)

Byc moze. Ja (i nie tylko ja - znam wiele osob ktore tez maja takie odczucie) jestem na to dosc wyczulony. A moja zonka to juz calkiem - wieczorem przy innych nastawach potrafila chodzic w dwoch parach skarpetek i polarze po domu - mimo ze termometr ~1,3m nad podloga pokazywal 22stC przez caly czas :)

Tez takie odczucie zaobserwowalem ,jest odczuwalny brak energi z podlogi gdy jest dluzsza przerwa w jej dostarczaniu przez wode ,mimo to ze w pomieszczeniach temp. jest taka sama, ja wole tego unikac pewnie kosztem kilku kwh i tu znow wolny wybor. Podłogowka to taki promiennik, kaloryfer dziala inna zasada i ta ruznice wlasnie odczuwamy

Tez takie odczucie zaobserwowalem ,jest odczuwalny brak energi z podlogi gdy jest dluzsza przerwa w jej dostarczaniu przez wode ,mimo to ze w pomieszczeniach temp. jest taka sama, ja wole tego unikac pewnie kosztem kilku kwh i tu znow wolny wybor. Podłogowka to taki promiennik, kaloryfer dziala inna zasada i ta ruznice wlasnie odczuwamy

Tzn. kaloryfer jest jeszcze gorszy - po wylaczeniu zasilania praktycznie odrazu robi sie zimno :) Nie wiem - byc moze powinienem grzac te podlogi o 2-3stC wyzej zeby tego odczucia uniknac ale obawiam sie ze wtedy w szczycie mialbym za cieplo (czego tym bardziej nie znosze... ;)

U mnie jest tak samo, ja po prostu dołożyłem na sterowniku dodatkowe dwie godziny grzania w 1T i wieczorkiem jest ciepełko. Wczoraj PCi po południu nie uruchomiła się a o 21 żona już marudziła że jej jakoś chłodno a na termometrze 21.8 stopnia ;-)

Po dlugim postoju i czy Pc nie lyknie wiecej kwh po takim spoczynku? Wiadomo to troche tak jak jazda autem, im lagodniej jedziemy mniej spalamy

Pamiętaj o jeszcze jednym. Im mniejsza liczba start-stopów sprężarki tym lepiej. Najlepiej więc jeśli pompa pracuje cyklami, wydłużamy w ten sposób jej żywotność. A skoro tak, to dlaczego nie ustawić jej pracy właśnie w taniej taryfie?...