Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ale tak jak powiedział Mariusz tu nie chodzi o ekonomie tu chodzi o etat palacza w jego kotłowni :)

Dla Mariusza ważniejszy brak spędzania czasu w kotłowni prze podajniku i spalaniu.

A jak dziś pamiętam że powiedział że jeżeli ma nawet zapłacić co za poprzedni rok za wodę i co to odpada palenie.

A jeżeli wyjdzie mniej to będzie zadowolony :)

powiem EHE :)

Ale poknuc Miki, moge co? coby jednak kieszen nie bolala. Wszak wtedy moge inne bajery SE kupic :) np. u Ciebie :)

Na listopad NIE placze :) Nie mam zamiary miec zuzycia jak Malux, Pyxix, Liwko czy Ana ( tzn chcialbym :D . za zle nicki sorry pisze z pamieci a wiadomo ze leci ... ) ale jak moge zuzycie zmniejszyc bo jakies ustawienia...

WIELU tu pewnie uzytkownikow Atlantica sie podepnie by placic mniej ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak rozumiem ale to nie Ciebie Sławek oczernia tylko mnie :)

Spoko rozumiem fachowców...

Może przytocz fakt ile spalałeś węgla i jakiego i za ile do tego dołóż fakt grzania cały czas wody dla 5 osób korzystających z wanny przy pomocy podgrzewacza elektrycznego i całkowity czas spędzony w kotłowni na etacie palacza

miki ja nikogo nie oczerniam, ja po prostu z punktu widzenia ekonomiki kosztów użytkowych raczej bym nie proponował takiego rozwiązania a nawet najtańszą jaka jest pompę gruntową

nie wiem co obiecywałeś, ale jeżeli obiecywałeś zużycie prądu na 3-4 kW i inwestor się na to zgodził to wprowadziłeś go w błąd i tyle bo jego zużycie będzie bliższe 10 kW niż 3

grzanie podgrzewaczem elektrycznym.... hmmm, a tu jaki będzie COP jak przyjdą mrozy? czy czasem nie 1 - to też będzie podgrzewacz elektryczny

miki ja nikogo nie oczerniam, ja po prostu z punktu widzenia ekonomiki kosztów użytkowych raczej bym nie proponował takiego rozwiązania a nawet najtańszą jaka jest pompę gruntową

nie wiem co obiecywałeś, ale jeżeli obiecywałeś zużycie prądu na 3-4 kW i inwestor się na to zgodził to wprowadziłeś go w błąd i tyle bo jego zużycie będzie bliższe 10 kW niż 3

grzanie podgrzewaczem elektrycznym.... hmmm, a tu jaki będzie COP jak przyjdą mrozy? czy czasem nie 1 - to też będzie podgrzewacz elektryczny

Pytanie proste i czysto ekonomiczne ile dni jest zimą poniżej zera???

Drugie ile prąd Mariusz zużywał rocznie na CWU???

Tu nie chodzi o obietnice fakt jest prosty będzie taniej niż wcześniej a co jest najważniejsze dla inwestora BEZ OBSŁUGOWO to był podstawowy element rozmowy :)

Co do gruntowej to ja nie wiem ale raczej Mariusz nie chciał by zacząć rozmowy na temat przekopania ogrodu swojej teściowej :)

miki nie musisz mnie odpytywać bo ja nie znam ani Was ani tego domu ani warunków jakie uzgodniliście

skoro miało być BEZOBSŁUGOWO to tak jest i kropka, nie ma nad czym dyskutować...

...ja tylko odczułem w wypowiedzi Magnolii pewien żal i zawiedzenie, które go ogarnia jak widzi rachunki za prąd, a że jestem zdecydowanym zwolennikiem tezy, że złe opinie o pompach ciepła pochodzą od inwestorów, którym ktoś nie do końca dobrze zrobił instalację to stąd mój głos w tej dyskusji. Oby tylko Magnolia nie dołączył do tych, którzy odradzają PC każdemu kogo spotkają właśnie ze względu na obłędnie wysokie rachunki...

miki nie musisz mnie odpytywać bo ja nie znam ani Was ani tego domu ani warunków jakie uzgodniliście

skoro miało być BEZOBSŁUGOWO to tak jest i kropka, nie ma nad czym dyskutować...

...ja tylko odczułem w wypowiedzi Magnolii pewien żal i zawiedzenie, które go ogarnia jak widzi rachunki za prąd, a że jestem zdecydowanym zwolennikiem tezy, że złe opinie o pompach ciepła pochodzą od inwestorów, którym ktoś nie do końca dobrze zrobił instalację to stąd mój głos w tej dyskusji. Oby tylko Magnolia nie dołączył do tych, którzy odradzają PC każdemu kogo spotkają właśnie ze względu na obłędnie wysokie rachunki...

Ale to oczywiste jak porównuje zużycie z innymi domami użytkownikami tego forum :)

Różnica jedna - wiek domu :)

Moje jedyne pytanie bylo ... moze cos sie da uciac z tych kosztow?

Wymiennika płytowego już nie masz, bufora z tego co pamiętam chyba nie miałeś, chyba nic już się nie da zrobić. Sprawdź jeszcze jaką masz deltę na obiegu co, jeśli jest poniżej 10*, to jest ok. Ja bym się tym grudniem nie przejmował, bo pc była zepsuta. Licz zużycie od momentu wymiany na sprawną i zobaczymy co z tego wyniknie.

...może coś źle liczysz...?

przemyśl wszystko (w szczególności swoje założenie)...

Mariusz zużył w XII 2820kwh / 31 dni / 24 godz = 3,8kwh/godz to nie 6 o których pisałeś, a wiadomo jak będzie zimniej to będzie trochę więcej, ale nie 10kwh (co też pisałeś) i od pewnego momentu będzie spadał COP a nie zużycie prądu. chodzi o to aby w największe mrozy dała radę. a jak da radę to chyba znaczy że jest dobrze dobrana. okaże się w praniu. jak jest zapotrzebowanie to musi być zużycie. TIR też choćby nie wiem jak się starał to też na 10l 100km nie przejedzie;)

Wymiennika płytowego już nie masz, bufora z tego co pamiętam chyba nie miałeś, chyba nic już się nie da zrobić. Sprawdź jeszcze jaką masz deltę na obiegu co, jeśli jest poniżej 10*, to jest ok. Ja bym się tym grudniem nie przejmował, bo pc była zepsuta. Licz zużycie od momentu wymiany na sprawną i zobaczymy co z tego wyniknie.

delta jest o 8-9 ...

tylko jest COS jak mowil .. uu nie pamietam kto.?:( ze zadaje np 45 a i tak zasilanie 38

dalej nie wiem. mozecie jak krowie przy rowie ?

nie mam czasu. dwa nie mam czasu i ochoty stac przy sterowniku i za oknem 'badac' szron. ale

zauwazylem, WIEM, ze

zmiana kilu wartosci jako USER zmienia wiele. ---? czy kWh ? nie mam pomiarow

@Pompaciepla

jak CIE, ta lepsza czesc nie wygna :) nie moglbys poknuc ? TY masz wykresy. Ja tylko organoleptycznie.

ALE zglaszam uwage Piter. Jest podobnoie jak u niego!

Pytanie brzmi.

JA zadaje temp. ? czy SE pompa uwaza ile ma miec ??

Edytowane przez Magnolia18