photos 15.12.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ja zmienie na 3 bieg, czyli zmniejsze deltę bedzie jeszcze gorzej, czyli szybciej sie będzie wyłączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ja zmienie na 3 bieg, czyli zmniejsze deltę bedzie jeszcze gorzej, czyli szybciej sie będzie wyłączać Co nie zmienia faktu, że delta za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A dlaczego za wysoka? Niektórzy twierdza że do 8 stopni spokojnie może byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A dlaczego za wysoka? Niektórzy twierdza że do 8 stopni spokojnie może byc Zawsze czytałem że około 5. Między 5 a 7 to już jest 40% różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Ok zmienić nie problem. Musze teraz dojsc dlaczego pompa mi sie tyle razy uruchamia. I podłogówka jest odpowietrzona na 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Okej. Podłogówka w 100% budynku. Rozstaw co 15 cm. powierzchnia podłóg 170 m2. Posadzka betonowa około 7 cm, w jednym pokoju nawet 8 cm. Podłóg jeszcze brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Juz dałem stopke. Pętle maja około 80 do 90 mb. Na dole jest 7 a na górze 6 pętli. Okej będę sprawdzał ręcznie czy czuć różnicę na pętlach. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 nie mam żadnego grzejnika.Foto słabe bo kiedys w nocy telefonem robiłem ale cos pokażą. Mam te nieszczęsne mieszacze i moze tu jest przyczynaDółhttp://img690.imageshack.us/img690/165/64180388.jpgi górahttp://img600.imageshack.us/img600/9137/graov.jpg Podłogówka jak pisałem odpowietrzona juz metoda przelewania każdej pętli wiec jest okej. Odpowietrznik z górnej belki zdjety w ogóle bo nic nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Tu także nie widzę błędu. Nie masz przypadkiem jakiegoś grzejnika, np. łazienkowego podłączonego? A dlaczego to takie wazne? Pytam, bo mam w obu lazienkach drabinki i jakos nic "zdroznego" w tym do tej pory nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 wiesz, co do tej delty, to mam mieszane uczucia - już piszę dlaczego. Na początku okresu grzewczego, jak właczała mi się 1 kondygnacja - obiegówka na 3 biegu - to miałem deltę nawet w okolicy 13! - i nie mogłem nic z tym zrobić Ale jak się zastanowić - przecież wtedy miałem na DZ temperaturę 20C - patrzę na wykres i widzę że dla 15/35 moc mojej pompy jest w okolicy 11kw...a ja miałem temperaturę zasilania 20C....dodatkowo pracowała tylko 1 kondygnacja, czyli 75m2 - więc to oczywiste że była taka duża delta. Teraz temperatury na DZ spadła do 7C, aktualnie pracują mi 2 kondygnacje parter+poddasze i delta jest 5C - dla 7/35 moc mojej PC to około 9kw i grzane jest 150m2 Więc u niego już dawno powinna być mniejsza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Nie może, ale na pewno to jest przyczyna. Pokazywałem Ci kiedyś jak powinien wyglądać rozdzielacz poprawnie współpracujący z pompą ciepła. Twój należy przerobić jak w załączniku. Wyrzucić mieszacze z dolnej i górnej belki. Wyrzucić bypass. Pompkę przenieść na powrót. Cieszyć się ogrzewanie z PCi . Ilość załączeń spadnie do 3-4 w ciągu doby. Wiwat fachowcy z V. . czyli zwyczajnie wyzucic ten środek wstawić zwykłe rurki a na powrocie dać obiegówkę?? Jak myślisz ile takie cos bedzie kosztować?? Bo raczej nie zrobią mi tego w ramach gwarancji... a i jeszcze powiedz mi dlaczego tak sie dzieje...nie znam zasady działania tego mieszczacza...tak abym mógł powiedzieć instalatorowi o co chodzi...Bo na pewno zapyta mnie skąd ten pomysł. To że Mądry Pan na forum mi tak napisał nie będzie brzmiało zbyt poważnie mimo iz masz rację. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Grzejniki w niczym nie przeszkadzają, jeżeli są zainstalowane "z głową". Zazwyczaj muszą być dosyć mocno skryzowane. Inaczej będzie efekt podobny jak u photosa. Rozumiem. Czy wystarczy jak przeplyw na rotametrze jest identyczny jak na reszcie petli? Mam go na osobnej sekcji rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Raczej nie o przepływ chodzi...u mnie przepływ tez jest taki sam w kazdej pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 15.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Zacząłbym od zdemontowania także pomp obiegowych. Czyli zasilanie do dolnej belki, a powrót do górnej. Zobaczyłbym, czy pompa obiegowa z PCi radzi sobie z obsługą podłogówki i jakie daje dT przy otwartym dolnym rozdzielaczu, górnym rozdzielaczu i przy obu jednocześnie. Jeżeli wyjdzie, że dT będzie w granicach 5-10K w każdym przypadku, to zamiast pomp obiegowych zamontowałbym zawór dwudrogowy, np. taki : http://www.e-automatyka.eu/products/1938-zawr-dwudrogowy-e202v4c7 . Co do instalatora, to zastanów się co on Ci dotychczas zafundował? Od kilku miesięcy dochodzisz sam, co z Twoją pompą jest nie tak. Dlaczego masz mu jeszcze to tłumaczyć? Jeśli jednak chcesz, to powiedz mu tak: Pompa ciepła najsprawniej pracuje na najniższych możliwych parametrach. Takie warunki zapewnia jej tylko układ bezpośredniego podłączenia do podłogówki. Każdy mieszacz, bufor, sprzęgło, powoduje podwyższenie temperatury skraplania, czyli gorsze COP, nie mówiąc już o energii elektrycznej zużywanej przez dodatkowe pompy obiegowe. moja PCi jest tak zamontowana jak pisze HenkoK- najprosciej - tyle ze obiegowka jest na zasilaniu (oryginalnie w hydroboxie) i jest jeszcze zawor 3 drogowy Edytowane 15 Grudnia 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Zacząłbym od zdemontowania także pomp obiegowych. Czyli zasilanie do dolnej belki, a powrót do górnej. Zobaczyłbym, czy pompa obiegowa z PCi radzi sobie z obsługą podłogówki i jakie daje dT przy otwartym dolnym rozdzielaczu, górnym rozdzielaczu i przy obu jednocześnie. Jeżeli wyjdzie, że dT będzie w granicach 5-10K w każdym przypadku, to zamiast pomp obiegowych zamontowałbym zawór dwudrogowy, np. taki : http://www.e-automatyka.eu/products/1938-zawr-dwudrogowy-e202v4c7 . Co do instalatora, to zastanów się co on Ci dotychczas zafundował? Od kilku miesięcy dochodzisz sam, co z Twoją pompą jest nie tak. Dlaczego masz mu jeszcze to tłumaczyć? Jeśli jednak chcesz, to powiedz mu tak: Pompa ciepła najsprawniej pracuje na najniższych możliwych parametrach. Takie warunki zapewnia jej tylko układ bezpośredniego podłączenia do podłogówki. Każdy mieszacz, bufor, sprzęgło, powoduje podwyższenie temperatury skraplania, czyli gorsze COP, nie mówiąc już o energii elektrycznej zużywanej przez dodatkowe pompy obiegowe. Zaraz zaraz. Za dużo informacji Teraz mam zasilanie dół a powrót góra czy nie? chyba tak, no chyba że mieszacz tutaj zmienia kierunki. Czyli zwyczajnie na razie wyjac mieszacz razem z obiegówka i podłączyc jak leci, w poziomie do rozdzielacza jak na foto http://img13.imageshack.us/img13/7828/belkae.jpg Jeśli okaze sie że obiegówka w PCi daje rade to wyrzucic obiegówki z rozdzielaczy a włorzyc zawór którym bedzie sterował sterownik pokojowy identycznie jak w tej chwili obiegówka?? dobrze ogarniam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 moja PCi jest tak zamontowana jak pisze HenkoK- najprosciej - tyle ze obiegowka jest na zasilaniu (oryginalnie w hydroboxie) i jest jeszcze zawor 3 drogowy Wrzuc fotke dla zobrazowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Raczej nie o przepływ chodzi...u mnie przepływ tez jest taki sam w kazdej pętli Na petli tak, ale na bym bypass'ie chyba nie mierzyles i tamtedy moze leciec wiekszosc tego co poda pompa obiegowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Na petli tak, ale na bym bypass'ie chyba nie mierzyles i tamtedy moze leciec wiekszosc tego co poda pompa obiegowa.\ widzisz jak to jest...mądry polak po szkodzie. Pewnie że nie mierzyłem. I pewne raczej jest to ze jest tak jak opisujesz. Jakiegoś hydraulika chyba złapie, będę stał nad głową i tłumaczył co ma zrobić. Z internetu mam większa wiedzę jak instalator ze szkoleń. W Viessmanie mamia ich tymi buforami i wszystko robia pod to. Jak ktoś nie zechce tego bufora to juz za duży wysiłek aby dopasować resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 kurcze, to ja już nic nie wiem - mam 2 drabinki, w łazienkach na parterze i na poddaszu, nie mam je skryzowane, wręcz odkręcone na full. Nie zauważam żadnych skutków ubocznych takie ustawienia.... Zauważam za to efekt grzejników podpiętych pod rozdzielacz w pinicy - tam mam 5 pętli - 2 grzejniki w garazu i 3 pętle podłogówki w piwnicy - tam szybko temperatura na powrocie rosnie, jak przegoni zimną wode z grzejników - ale w niczym mi to nie przeszkadza - pewnie dlatego że mam sterowanie pokojowe... Ja wlasnie wracam z budowy i faktycznie. NA grzeniku na parterze gdzie rurek polaczeniowych do drabinki jest wiecej przeplyw minimalnie wiekszy niz na petlach podlogowki. Za to na gorze gdzie grzejnik 1m od rozdzielacza przeplyw 2x wiekszy niz na reszcie. Skrecilem na rozdzielaczu zeby mniej wiecej bylo po rowno wszedzie. HenoK Rozumiem, ze jesli rotametry pokazuja przeplyw, srubunki zasilajace jednakowo cieple a powrotne jednakowo chlodne to podlogowka odbiera cieplo i jest tak jak byc powinno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.12.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 To świadczy o zrównoważeniu hydraulicznym instalacji. Dalsza regulacja dotyczy już ewentualnej regulacji temperatury w pomieszczeniach, ale to czeka Ciebie już po zamieszkaniu . No to jeszcze dopytam na przyszlosc: JAk mam w pomieszcznieu 3 petle i okaze sie, ze jest za ciplutko to pownienem zdlawic przeplyw na wszystkich po rowno, czy po prostu jedna zamknac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts