Pyxis 06.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Panie, Panowie piszę, bo zaraz chyba się upiję, jeśli będę miał za co. Ostatnia doba pracy mojej pompy ciepła (ZIRUS M11) to 54 kWh, co oznacza, że pompa pracowała przez 16 godzin przy temperaturach bliskich 0 stopni, a w domu mam 19 stopni. Ponoć idzie ochłodzenie. Nie chce ktoś nerki ode mnie kupić, abym miał z czego zapłacić rachunek za prąd ? Jutro z rana zglos awarie jesli masz jeszce gwarancje, a jesli uz po, to szukaj jakiegos fachowca do naprawy urzadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 06.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 To mój pierwszy sezon, po kłopotach ze sterownikami (AURATERM 2005) i konsultacjach ze sprzedawcą pompy oraz PUZONEM odpiąłem sterowniki i teraz ustawiam temperaturę na pompie regulując równocześnie mieszacz. W wyniku odpięcia sterowników w domu zrobiło się cieplej z 18 na 19 stopni, choć odczuwalna jest trochę wyższa. Teraz jadę wyłącznie na sterowniku pompy (29 stopni, histereza 2 stopnie) oraz mieszaczu. Oprócz tego radykalnie zmniejszyłem pracę rekuperatora (do max 7% mocy w określonych porach). Pocieszam się tym, że może dopiero teraz podłoga "załapie" odpowiednią energię i zacznie sensownie oddawać ciepło zmniejszając równocześnie czas pracy pompy. Tak czy inaczej żona już spakowała walizki i dzieciaki więc zapowiada się długa, samotna zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U mnie przy 12kW mocy pompy w podloge leci teraz 31*C dla temperatury wew na poziomie 22*C. Te 29*C zadanej to ciut malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Zalezy jak zrobisz. Tak jeszcze na szybko znalazlem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206365-Pytanie-o-profile-CD60-i-we%C5%82n%C4%99 Łał jakiś niedoinformowany inwestor ma służyc na przykład . przecieź 20 cm wełny to strzał w kolano ,nawet za chyba 2 lata jak dobrze pamięam nie spełni nawet normy budowlanej , a ona od budownictwa energooszczędnego jest bardzo daleko. .No to powiedz jake będą straty w pln jak nie wypełnie wełną profili, w mim przypadku?Lepiej może nawet nie odpowiadaj - nie ośmieszaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 06.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Panie, Panowie piszę, bo zaraz chyba się upiję, jeśli będę miał za co. Ostatnia doba pracy mojej pompy ciepła (ZIRUS M11) to 54 kWh, co oznacza, że pompa pracowała przez 16 godzin przy temperaturach bliskich 0 stopni, a w domu mam 19 stopni. Ponoć idzie ochłodzenie. Nie chce ktoś nerki ode mnie kupić, abym miał z czego zapłacić rachunek za prąd ? U mnie TRI 11 dom jeszcze nie zamieszkały zredukowałem temperaturę z 20 do 15 i ostatnia doba 51 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 I kto tu popada w paranoje? Myslisz, ze bym lobbowal za tym zeby sobie inni kupowali po 3 m2 welny wiecej? A skoro juz zapytales to ja zapytam Ciebie o zwiazki z Exotermem Bo jakos tak zaciekle broniles chinszczyzny Stary , zaciekle to ty bronisz wełny, ja jako użtkownik chińskiej PC, jak i użytkownik wełny[45 CM ] , muszę stwierdzić po tym co piszesz , że po prostu głupoty piszesz. To może znawco izolacji powiesz ile w pln w moim przypadku zaoszczędze wypełniając profile wełną ? Nie mam jakiegokolwiek związku z firmą Exoterm.Po za tym że mój domek ogrzewa pc chińska, Nie nabyłem ją od firmy Exoterm tylko i wyłącznie że dla tego że Exoterm ma przebitkę na tych PC ojoło 300-400 procent . Powiem ci że nawet zaczynam być przerażony z ilości zapytań na priva, na temat chńskich PC ,i ich bezawarajności.- pomału zaczynam być przerżaony - nie mam czasu na najprostsze odpowiedzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 u mnie tri 11 dom jeszcze nie zamieszkały zredukowałem temperaturę z 20 do 15 i ostatnia doba 51 kwh klęska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 No jakie ładne wyniki z tych TRI 11 wychodzą Póki temperatury zewnętrzne powyżej (ZNACZNIE POWYŻEJ ZERA)to tak . mój chińczyk już tak na temperatury zewnętrzne tak czuły nie jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 To mój pierwszy sezon, po kłopotach ze sterownikami (AURATERM 2005) i konsultacjach ze sprzedawcą pompy oraz PUZONEM odpiąłem sterowniki i teraz ustawiam temperaturę na pompie regulując równocześnie mieszacz. W wyniku odpięcia sterowników w domu zrobiło się cieplej z 18 na 19 stopni, choć odczuwalna jest trochę wyższa. Teraz jadę wyłącznie na sterowniku pompy (29 stopni, histereza 2 stopnie) oraz mieszaczu. Oprócz tego radykalnie zmniejszyłem pracę rekuperatora (do max 7% mocy w określonych porach). Pocieszam się tym, że może dopiero teraz podłoga "załapie" odpowiednią energię i zacznie sensownie oddawać ciepło zmniejszając równocześnie czas pracy pompy. Tak czy inaczej żona już spakowała walizki i dzieciaki więc zapowiada się długa, samotna zima... Możesz się odnieść do postu #2706 ? masz możliwość sczytania tych parametrów ze sterownika pompy ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 U mnie wlasnie ukladaja pierwsza warstwe. Naczytalem sie, naogladalemi instruktazy i filmow inwestorow a youtube i jestem po prostu przewrazliwiony bo chce miec dobrze To uwrażliw się i włóż sobie tyle wełny czy czego tam chcesz, i nie zawracaj sobie głowy tym wypełnianiem profili wełną to ie ma znaczenia dla ogrzewania domu , zrób sobie dach tak aby współczynnik U miał 0,1 lub mniej a będziesz miał dobrze=bez wypełniania profili wełną- w przeciwnym razie robole wypełnią ci te profile wełną - w końcu z zaspokajania jeleni oni żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Dlatego należy dawać piankę PUR. Szczelnie i nie ma obaw o wiatr i o problemy z wełną. U mnie Piotrze wiej bardziej niż u Ciebie ale problemów nie mam. [ATTACH=CONFIG]158570[/ATTACH] Masz prawie 100% RACJI Z WYJĄTKIEM TEJ CENY ZA METR TEJ IZOLACJI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 w przeciwnym razie robole wypełnią ci te profile wełną - w końcu z zaspokajania jeleni oni żyją. To się nazywa brak szacunku do człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 To się nazywa brak szacunku do człowieka. No cóż spotykam się z tym na co dzień, sam jestem robolem w różnych serwisach od ponad 20 lat, się robi człowiek płaci jest szczęśliwy z tego że robi się jak chce - a że głupio robi słuchać nawet nie chce przecierz wie najlepiej , naczytał sie w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 06.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Masz prawie 100% RACJI Z WYJĄTKIEM TEJ CENY ZA METR TEJ IZOLACJI. Cena... to zależy jaką wynegocjujesz. Mi sie udało dzięki pewnym UKŁADOM wywalczyć 70 zł za m2 przy grubości min 20 cm między krokwie i min 5 na krokwie. Wełna niby wychodzi taniej ale porównania w szczelności nie ma, a jeśli chodzi o trwałość to ciekaw jestem jakie parametry izolacyjne ma taka 10 letnia wełna. Wilgotna i pozsuwana. Co do minusów o których pisał Pyxis to z żadnym się nie zgadzam. Więcej chemii zjadamy co dzień niż jest w piance i nie jest ona palna. Nie podtrzymuje ognia. Wentylacja grawitacyjna to przy szczelnym domu WIELKA pomyłka. Wiem, wiem. ZARAZKI, GRZYBY i DROBNOUSTROJE w przewodach!!! Tylko że zawsze można zrobić instalację którą da się w razie konieczności wyczyścić. Od skrzynki rozprężnej do każdego anemostatu idzie osobna sztywna rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 06.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Druga sprawa to klopoty technologiczne. Nie bardzo wiem jak to powinno byc dobrze zrobione, zeby polac byla wentylowana. Mowie o wentylacji zarowno samej polaci jak i pomieszczen. Stosując piankę najlepiej jest zrobić pełne deskowanie dachu. Piankę natryskujesz na deski od wewnątrz a membrana leży swobodnie na deskach. O taką wentylację połaci Ci chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Cena... to zależy jaką wynegocjujesz. Mi sie udało dzięki pewnym UKŁADOM wywalczyć 70 zł za m2 przy grubości min 20 cm między krokwie i min 5 na krokwie. Wełna niby wychodzi taniej ale porównania w szczelności nie ma, a jeśli chodzi o trwałość to ciekaw jestem jakie parametry izolacyjne ma taka 10 letnia wełna. Wilgotna i pozsuwana. Co do minusów o których pisał Pyxis to z żadnym się nie zgadzam. Więcej chemii zjadamy co dzień niż jest w piance i nie jest ona palna. Nie podtrzymuje ognia. Wentylacja grawitacyjna to przy szczelnym domu WIELKA pomyłka. Wiem, wiem. ZARAZKI, GRZYBY i DROBNOUSTROJE w przewodach!!! Tylko że zawsze można zrobić instalację którą da się w razie konieczności wyczyścić. Od skrzynki rozprężnej do każdego anemostatu idzie osobna sztywna rura. No to miales bardzo dobra cene na pianke. Normalnie jest (bylo) to przy tej grubosci ponad 100zl. Jak widze to z moja welna moze sie stac wiele, ale na pewno nie bedzie wilgotna Stanowczo za duzo powietrza sie przewala w arstwie izolacji. Co do palnosci to nie sprawdzalem. Wiedze czrpie z neta jedynie. Przy szczelnym domu ZLE DZIALAJACA wentylacja grawitacyjna to pomylka. Wpadniesz do mnie z wizyta, to bedziesz mogl sie przekonac (na "nos" i po higrometrach), ze wymiana powietrza jest wystarczajaca. Musialem kryzowac kanaly wywiewne, bo mam ich w domu 12 + okap kuchenny. Nawietrzaki w oknach zapewniaja staly naplyw powietrza. Zrobic instalacji w wersji z czyszczeniem w jakiejs rozsadnej kasie nie mialem szans. Technicznie musial bym tez podwieszac raczej sufity na parterze, co wykluczylem. Bez mozliwoscie jej czyszczenia po prostu nie chcialem i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Stosując piankę najlepiej jest zrobić pełne deskowanie dachu. Piankę natryskujesz na deski od wewnątrz a membrana leży swobodnie na deskach. O taką wentylację połaci Ci chodziło? No tylkoze ja nie mam pelnego deskowania polaci. Ty robiles takowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Stary , zaciekle to ty bronisz wełny, ja jako użtkownik chińskiej PC, jak i użytkownik wełny[45 CM ] , muszę stwierdzić po tym co piszesz , że po prostu głupoty piszesz. To może znawco izolacji powiesz ile w pln w moim przypadku zaoszczędze wypełniając profile wełną ? Nie mam jakiegokolwiek związku z firmą Exoterm.Po za tym że mój domek ogrzewa pc chińska, Nie nabyłem ją od firmy Exoterm tylko i wyłącznie że dla tego że Exoterm ma przebitkę na tych PC ojoło 300-400 procent . Powiem ci że nawet zaczynam być przerażony z ilości zapytań na priva, na temat chńskich PC ,i ich bezawarajności.- pomału zaczynam być przerżaony - nie mam czasu na najprostsze odpowiedzi, Niczego nie bronię. Skoro jesteś takim ekspertem od pomp to tylko patrzeć jak zaczniesz je sprzedawać. Tacy już tu byli.... Ana, Puzon, wcale się nie zdziwię jak dołączysz do ich grona. Nie mój interes. Bez powodu obraziłeś mnie tyle razy, że jakakolwiek dyskusja na jakikolwiek temat z Twoją osobą nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 klęska Praca z termostatem .@ doby postoju a teraz podgrzewanie podłogi do temperatury pracy. Trzeba poczekać i podać śrenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 06.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 No tylkoze ja nie mam pelnego deskowania polaci. Ty robiles takowe? Tak. Deskowałem cały dach. Za robotę nie zapłaciłem nic dodatkowo a i deski dostałem gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts