Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

właśnie Pyxis coś mi się tak wydawało, że sporą moc elektryczną ma Twoja PC w porównaniu do danych katalogowych innych producentów i nawet miałem Cię zapytać czy rzeczywiście tyle wchłania ;)

Tak, tyle bierze. Pomierzylem. Mam mocne pomki do DZ i GZ. Odpowiednio 210W i 180W. Do CWU chyba jest na 140W.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie skacze z 3,2 mocy nominalnej na 4,9 a wiec ciut ponad 50%

U ciebie powinno byc z 2,2 na 3,4, (moj blad w pamieciowych rachunkach) ale piszesz, ze jest mniej. Jest to mozliwe, bo ja mam nieco za mala wezownice do mojej 12,6kW pompki i pomimo, ze CWU grzeje do 47*C to na skaraplaczu mam niestety az o 10-12*C wiecej.

Dokladnie - to tez jest jedna z wad przewymiarowanych pomp. Do takich przewymiarowanych to bardziej dwuplaszczowce sie nadaja, bo wezownice zwykle sa za male zeby odebrac taka moc! U mnie musialem zastosowac dodatkowy zewnetrzny wymiennik + pompe mieszajaca i wtedy udaje sie przy +53stC GZ (to jest limit jaki moja pompa osiaga - sterownik na wiecej nie pozwoli) miec +45stC w zbiorniku :) Pompe DZ mam ~80W, GZ (podlogowka) ~60W no i ladujaca CWU jakies 40W, czyli sama pompa pobiera wtedy gdzies ok 3kW :)

Tak, tyle bierze. Pomierzylem. Mam mocne pomki do DZ i GZ. Odpowiednio 210W i 180W. Do CWU chyba jest na 140W.

Łaaa!! Czemu takie mocne?? Moglbys sporo zaoszczedzic montujac "optymalne" (czyli wyliczone :-)

Aa - masz petle po 200mb PE32 :/ Ja mam 5 x ~96mb PE32, opor tego jest z 4 x mniejszy niz u Ciebie ;)

Odnośnie dopasowania wydajności pompy ciepła do wielkości odbiornika (wężownicy w zasobnikach / buforach; instalacji c.o.), to w przypadku pomp powietrznych kapitalne znaczenie ma modulacja pracy sprężarki, która dopasowuje wydajność pompy do możliwości odbioru ciepła przez odbiornik / instalację.

Zaobserwowałem, że pompa szybko wchodzi na moc nominalną, po czym stara się utrzymywać optymalne różnice temp. na instalacji / wężownicy w zasobniku i pracuje większy okres czasu na mocy minimalnej (50-60% mocy nom.), jednocześnie nie doprowadzając do zbędnych start/stopów.

Przydałaby się taka modulacja w pozostałych pompach.

Aa - masz petle po 200mb PE32 :/ Ja mam 5 x ~96mb PE32, opor tego jest z 4 x mniejszy niz u Ciebie ;)

Glowny blad to dobiegowka n PE32. Teraz bym zrpobil z 40tki bez zadnego "ale" (co wcale nie znaczy, ze bym popke na nizysz bieg przestawil, bo zyski na COP sa przewaznie wyzsze, niz straty na dodatkowej mocy pompki). :-)

Odnośnie dopasowania wydajności pompy ciepła do wielkości odbiornika (wężownicy w zasobnikach / buforach; instalacji c.o.), to w przypadku pomp powietrznych kapitalne znaczenie ma modulacja pracy sprężarki, która dopasowuje wydajność pompy do możliwości odbioru ciepła przez odbiornik / instalację.

W naszych instalacjach bylaby to wielka wada! Dlaczego? Bo jak pompa chodzi na 50% to marnuje sie 50% cennego czasu/mocy taniej taryfy... :) Trzeba zagrzac jak najszybciej w jak najkrotszym czasie, zeby pozostaly czas "dopompowac" bufor / podlogi (kto czego tam uzywa!:)

Jak dla mnie - Galmet SW(S) Maxi 400l z "wezownica w wezownicy" o duzej powierzchni wymiany bylby idealny, w zyciu go nie widzialem na oczy ale patrzac na parametry - powinien byc perfekt dla pompy do powiedzmy 12kW :)

A czy dodanie modulacji do gruntówek nie poprawiłoby ich ekonomii?

W okresach przejsciowych i bez korzystania z dobrodziejstw II taryf - TAK. Z drugiej strony to bylaby kolejna rzecz do zepsucia. A tak jest "wlacz-wylacz", jeden element mechaniczny + pompki i to wszystko - jak stara radziecka lodowka ;)

Bardzo niskie zużycie jak na dosc spory dom i instalacje mieszana z kaloryferami. Jakie tam masz temperatury i ile spaliles w kominku ? ;-)

CWU 14kWh tez bardzo malo. U mnie CWU chodzi 1,5h / dobe przy sredniej mocy 2,6kW = 3,9kWh/dzien * 7 dni = 27kWh, chyba że mieszkasz sam (ja tylko z żoną).

To są tylko moje przypuszczenia w mojej instalacji grzejąc Cwu grzeję też bufor 900 l i nie wiem ile idzie na samo Cwu. Do Cwu mam zasobnik 160l adoptowany z instalacji wcześniejszej(kotłownia olejowa) a że pow. wymiany wężownicy byla za mała to powrót z niej idzie na zasilanie bufora, Całość nagrzewa się około 2 h z temp 25-27 C do 42 C. Dodatkowo jak widać w stpce mam solary(9,6m^2 płaskie) a one podpięte pod bufor przez wężownicę w buforze. Brak kominka ale jest WM z GWC, w tym roku w ramach wakacji wymiana izolacji poddasza(była strasznie zj...na) teraz jest znacznie lepiej np. zamiast rockmina toprock i 22 cm teraz bylo 20 i o byle jak zrobine. kaloryfery przewymiarowane x6 dla zapotrzebowania i tep zasil.75 C na podłogówkę przy 0 C 31C ,-20 C 37 C dla 21 C wew. kaloryfery dla 0 33 , -20 40 C .

Edytowane przez amerikan1

A czy dodanie modulacji do gruntówek nie poprawiłoby ich ekonomii?

W okresach przejsciowych i bez korzystania z dobrodziejstw II taryf - TAK. Z drugiej strony to bylaby kolejna rzecz do zepsucia. A tak jest "wlacz-wylacz", jeden element mechaniczny + pompki i to wszystko - jak stara radziecka lodowka ;)

Układy z buforem mają sens i bez bufora też, każdy dom jest inny.

Znalezione w necie na stronach branżowych, a dotyczące inwertera:

Inwerter to urządzenie które różnicuje prędkość pracy sprężarki i tym samym jej moc grzewczą w zależności od aktualnego zapotrzebowania na ciepło. Dzięki inwerterowo sterowanej sprężarce pompa ciepła produkuje tyle energii cieplnej ile akurat potrzeba. W związku z tym pompa ciepła o modulowanej mocy grzewczej będzie zużywała mniej energii elektrycznej w porównaniu do pomp ciepła o stałej mocy, ponieważ w okresie poza sezonem grzewczym będzie pracowała z minimalną wymaganą wydajnością”. Dodatkową zaletą jest bardzo „miękki” start sprężarek, ponieważ właśnie dzięki inwerterowi stopniowo zwiększana jest prędkość wirnika sprężarki, a to przekłada się na dłuższą żywotność elementów ruchowych sprężarki, a także nie powoduje dużego skoku natężenia prądu w czasie rozruchu. W takich pompach ciepła sprężarka jest zasilania prądem stałym, a inwerter steruje częstotliwością.

dotyczące bufora:

Zbiorniki buforowe dla urządzeń niskotemperaturowych z kolei, jakimi są pompy ciepła, w sposób bezpośredni nie poprawiają efektywności pracy, jest wręcz odwrotnie: układ z buforem w stosunku do układu bezpośredniego powoduje spadek efektywności o około 5-7% (m.in. straty postojowe). Mimo wszystko zbiorniki buforowe stosuje się, a to dlatego że optymalizują pracę i zapewniają odpowiednio długie czasy pracy urządzenia i długie czasy przerwy. Mniej „szarpnięć” to dłuższa żywotność sprężarki i mniejsze zużycie energii elektrycznej. Dodatkowo układ pozwala wykorzystać licznik dwutaryfowy i zaprogramować automatykę pompy ciepła do magazynowania ciepła tylko w okresie występowania tańszej energii elektrycznej, a „rozbiór” ciepła w okresie tej droższej.

Postojowa strata w buforach pojemności od 400 do 1000 litrów ciepła wynosi od około 1,5 kWh do 3 kWh/24 h co oznacza, że w ciągu sezonu grzewczego tracimy na magazynowaniu średnio około 450 kWh, a to z kolei przekłada się na dodatkowe zużycie energii.

A u mnie super!

2013-01-01: 30.04 kWh (tania: 19.39 kWh, droga: 10.32 kWh), temp: 3.03°C

2013-01-02: 32.79 kWh (tania: 20.06 kWh, droga: 12.49 kWh), temp: 0.26°C

2013-01-03: 31.91 kWh (tania: 20.38 kWh, droga: 11.21 kWh), temp: 1.74°C

2013-01-04: 28.80 kWh (tania: 24.50 kWh, droga: 4.01 kWh), temp: 5.43°C

2013-01-05: 28.67 kWh (tania: 24.20 kWh, droga: 4.26 kWh), temp: 4.44°C

2013-01-06: 29.39 kWh (tania: 23.49 kWh, droga: 5.57 kWh), temp: 0.98°C

2013-01-07: 30.61 kWh (tania: 23.24 kWh, droga: 7.06 kWh), temp: -2.19°C

2013-01-08: 30.94 kWh (tania: 23.04 kWh, droga: 7.58 kWh), temp: -4.17°C

Od 4-go mam zmienione ustawienia i teraz nawet przy -4stC w drogiej taryfie zjada tylko ~7kWh - wczesniej juz przy okolicy zera zjadalo nawet 12kWh w drogiej. W salonie temp. spadla do 21,5 (z 22) ale nic nie zmieniam - jest ciepelko :)

Caly czas dzieki temu poprawia sie tez wspolczynnik drogiej do taniej - w styczniu mam:

2013-01 (9 dni, srednia temp: 1.13°C):

SUMA: 257.64 kWh (tania: 192.19 kWh, droga: 65.45 kWh)

KOSZT: 100.85 PLN (tania: 61.12 PLN, droga: 39.73 PLN)

SREDNIA / DZIEN: 28.63 kWh (tania: 21.35 kWh, droga: 7.27 kWh)

SREDNI KOSZT / DZIEN: 11.20 PLN (tania: 6.79 PLN, droga: 4.41 PLN)

PROCENTOWE ZUZYCIE: tania: 74.60% / droga: 25.40%

dosc sporo moim zdaniem jak na grunt.

A ja mam jednak nadal lepiej z tym wspolczynnikiem :-)

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-09 12:36:26 (8,53 [d]) ---------

Czas pracy CO: 59,29 [h] (88,4%)

Czas pracy CWU: 7,78 [h] (Cykli: 27) (Średnio dziennie: 3,2)

Suma pracy PCi: 67,1 [h]

Startów: 30 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 6,95 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,91 [h/d]

Czas pracy śr: 7,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 231 [kWh] Średnio: 27,1 [kWh/d]

CWU: 38 [kWh] Średnio: 4,5 [kWh/d]

CO: 193 [kWh] Średnio: 22,6 [kWh/d]

CO/100m2: 9,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 75 zł w tym CO [1/99%]: 62 zł CWU [4/96%]: 13 zł

------------------------------------------------------------------------