Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

za 14kWh na tydzień - nie da się, chyba że się nie zuzywa wody lub zuzywa naprawdę niewielkie ilości.

Przyjmijmy 4 osoby x 70dm3 = 280dm3/doba.

Q = (280kg x 4,19kJ/(kgK) x (48-10K) ) / 3600s = 12,4kWh

przy COP 4,5 zużycie prądu wynosi = 12,4 / 4,5 = 2,75kWh

przy COP 2,5 zuzycie prądu wynosi = 12,4 / 2,5 = 4,96kWh

U mnie, ponieważ to pompa powietrzna, COP zmienia się w skali roku i tak jak pisałem wcześniej wynosi średniorocznie 4kWh/doba.

Pozdrawiam.

No tak w moim przypadku dla 3 osób i zużycia 6m^3 wody na Cwu i Cop 4,4 to te 14kWh na tydzień jest w miarę dobrze przyjęte. A co do sposobu oceniania poziomu czystości na podstawie zużycia kWh to bez komentarza.:sick::sick:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie 4doby ostatnie 41kwh [w niedzielę oczywiście cotygodniowe palenie w kominku 10-12kg]

z temperatury niedzielnej 25 stop zeszło w domu do22-23

pompa jest ustawiona na 20 stop i regularnie bierze 10,1 kwh doba

zastanawiam się czy wyrównanie w poniedziałek granulatu na stropie coś dało .

fakt że pod koniec tamtego tygodnia podgoniłem temp w domu.

w łazienkach 22 tylko grzane drabinami

czwartek też 10 kwh

Edytowane przez malux20

A ja mam jednak nadal lepiej z tym wspolczynnikiem :-)

-------- Okres: 2013-01-01 do 2013-01-09 12:36:26 (8,53 [d]) ---------

Czas pracy CO: 59,29 [h] (88,4%)

Czas pracy CWU: 7,78 [h] (Cykli: 27) (Średnio dziennie: 3,2)

Suma pracy PCi: 67,1 [h]

Startów: 30 (Średnio dziennie: 3,5)

Czas pracy śr CO: 6,95 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,91 [h/d]

Czas pracy śr: 7,9 [h/d]

Szacowane zużycie: 231 [kWh] Średnio: 27,1 [kWh/d]

CWU: 38 [kWh] Średnio: 4,5 [kWh/d]

CO: 193 [kWh] Średnio: 22,6 [kWh/d]

CO/100m2: 9,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [1/99%]: 75 zł w tym CO [1/99%]: 62 zł CWU [4/96%]: 13 zł

------------------------------------------------------------------------

jak na całą krytykę PPW to Twoje zużycie nie jest jakieś super rewelacyjne, patrząc na swoje. owszem, kilka metrów po podłogach masz więcej, ale ja mieszkam na Mazurach więc Ty masz metry a ja mam klimat i zużycie za ten sam okres o 25% większe (286kwh) to chyba nie taka straszna różnica, jak tu się nie raz wypisuje;)

jak na całą krytykę PPW to Twoje zużycie nie jest jakieś super rewelacyjne, patrząc na swoje. owszem, kilka metrów po podłogach masz więcej, ale ja mieszkam na Mazurach więc Ty masz metry a ja mam klimat i zużycie za ten sam okres o 25% większe (286kwh) to chyba nie taka straszna różnica, jak tu się nie raz wypisuje;)

Domek masz "troszke" cieplejszy - przyznasz chyba :-)

Podaj tez jak to wyszlo kwotowo u Ciebie, bo o to sie "bijemy".

cwanie zapytałeś

u mnie ten okres 105 kwh i łacznie 10-12 kg brykietu czyli 65zł i 12zł

a tempertury jakieś takie 22-23

przepraszam popieprzyło mi się

zużycie piszę tygodniami od niedzieli do niedzieli

czyli prądu poszło o 18kwh mniej czyli 10zł taniej

Edytowane przez malux20

no właśnie wydaje mi się że nie....no ale mogę się mylić...

poczytajcie trochę o aktywności słońca i takie tam...kiedyś czytałem, że do 2020 to porządnych zim nie będzie...tzn takich jakie pamiętali nasi dziadkowie (-20 przez 3 miesiące) :D

A te prognozy to tak zawodowo czy z czystej ciekawości?

Taka ciekawostka.

W poniedziałek wysłałem sterownik PC do wgrania nowego softu (miałem z poprzednim problem, ale nie ważne). Wczoraj sterownik wrócił. Przez ten okres paliłem drewnem w kominku i spaliłem 0,1m3 buczyny. Po przeliczeniu na złotówki, potwierdza to teorię, że PC czy drewno to jeden pies.

Miałem tylko problem z CWU. Nie wiedziałem jaka jest temperatura w zasobniku i czy ciepłej wody wystarczy dla wszystkich. Zasobnik oczywiście grzałem grzałką.

no właśnie wydaje mi się że nie....no ale mogę się mylić...

poczytajcie trochę o aktywności słońca i takie tam...kiedyś czytałem, że do 2020 to porządnych zim nie będzie...tzn takich jakie pamiętali nasi dziadkowie (-20 przez 3 miesiące) :D

Nie ma poki co sposobu, aby w jakikolwiek sposob "policzyc" w miare pewnie na symulacjach jaki bedzie najblizszy miesiac, a Ty piszesz o najblizszych 7 zimach. "Bedzie lalo albo wialo".

11 letni cykl aktywnosci slonecznej ma dosyc luzny wplyw na to, jaka bedzie zima. To tylko jeden z tysiecy czynnikow.

Zobacz sobie temat "Oscylacja polnocnoatlantycka" i pochodne. Paradoksalnie dla nas w tej czesci Europy w zimie czesto sie okazuje ze "im ciplej tym zimniej" :)

Taka ciekawostka.

W poniedziałek wysłałem sterownik PC do wgrania nowego softu (miałem z poprzednim problem, ale nie ważne). Wczoraj sterownik wrócił. Przez ten okres paliłem drewnem w kominku i spaliłem 0,1m3 buczyny. Po przeliczeniu na złotówki, potwierdza to teorię, że PC czy drewno to jeden pies.

Miałem tylko problem z CWU. Nie wiedziałem jaka jest temperatura w zasobniku i czy ciepłej wody wystarczy dla wszystkich. Zasobnik oczywiście grzałem grzałką.

A, i jeszcze jedna uwaga. Po tych kilku dniach bez grzania CO pompą a paleniu w kominku, po załączeniu PC pracowała tyle samo czasu co przedtem. Nie musiała nadrabiać wygrzewania podłogówki. Sam się trochę zdziwiłem. Najwyraźniej 13cm styropianu pod nią w zupełności wystarcza.

Taka ciekawostka.

W ubiegłym sezonie (jak mi się jeszcze chciało) wykonałem podobny eksperyment. Odczytałem dobowe zużycie prądu z podlicznika, a następnego dnia zapaliłem w kominku i odczytałem zużycie za kolejną dobę. Spaliłem drewna za ok. 5 PLN, ale za to zaoszczędziłem prądu za.... ok. 5 PLN. Prąd liczony wg metody kbab-a (średnia z faktury). Od tej pory kominek pracował chyba z 5 razy - jak ktoś ma kaprys i fantazję. No i obowiązkowo w Wigilię :).