DagaAdam 22.12.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) A nie wydaje Ci sie dziwne, ze silnik sprezarki o mocy nominalnej 2kW pracuje z moca 3,1kW (3,3-0,2 na pompki)? To ponad 50% wiecej od mocy nominalnej. Malo ktory silnik byl by to w stanie wytrzymac na dluzsza mete. Mnie to zastanawia i albo masz mocniejsza sprezarke, albo cos nie teges z pomiarami. Za duza rozbierznosc. (MHO) Pomiary sa bardzo dokladne i na pewno sa prawidlowe Wszystkie pompy tak musza dzialac - jezeli przeplyw na GZ mamy staly i pompa daje okreslona temperature (np. 50stC) to skadinad wynikalby spadek COPu, jak nie wlasnie z wiekszego zapotrzebowania na energie sprezarki ? Dajac 9kW, biorac 2kW mamy COP = 4,5. Dajac 9kW, biorac 3,1kW mamy COP = 2,9 W tym przypadku moc nominalna oznacza moc pracy dla danych parametrow zapewne (0/30? albo 0/35, albo 5/35 albo podobnie) - i przy takich parametrach z taka moca sprezarka dokladnie pracuje. Nie sadze, ze mialoby to zabic szybko sprezarke, choc po to wlasnie jest ograniczenie temperatur GZ u mnie do max 53stC nastawione standardowo w menu serwisowym - ot graty zostaly dobrane zeby takiej temperatury nie przekraczac, wyzej to juz nieekonomiczne i pewnie niezdrowe dla pompy Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 22.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Pomiary sa bardzo dokladne i na pewno sa prawidlowe Wszystkie pompy tak musza dzialac - jezeli przeplyw na GZ mamy staly i pompa daje okreslona temperature (np. 50stC) to skadinad wynikalby spadek COPu, jak nie wlasnie z wiekszego zapotrzebowania na energie sprezarki ? Dajac 9kW, biorac 2kW mamy COP = 4,5. Dajac 9kW, biorac 3,1kW mamy COP = 2,9 Przekombinował kolega. Jeśli pompa, np. powietrzna, ma sprężarkę o mocy maksymalnej silnika 2kW przy A7/W35 ma COP=4,5, to wtedy się nazywa, że pompa jest 9 kW. Jeśli się zrobi -20* i COP=1, to pompa będzie chodziła na maksa (2 kW), dostarczając 2 kW ciepła. Więc pytanie brzmi - jaką moc - maksymalny pobór prądu - ma Twoja sprężarka? Bankowo da się to znaleźć w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.12.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Przekombinował kolega. Jeśli pompa, np. powietrzna, ma sprężarkę o mocy maksymalnej silnika 2kW przy A7/W35 ma COP=4,5, to wtedy się nazywa, że pompa jest 9 kW. Jeśli się zrobi -20* i COP=1, to pompa będzie chodziła na maksa (2 kW), dostarczając 2 kW ciepła. Więc pytanie brzmi - jaką moc - maksymalny pobór prądu - ma Twoja sprężarka? Bankowo da się to znaleźć w papierach. Nie wiem dokladnie jaka tam siedzi sprezarka. Jest jednak roznica miedzy moca nominalna (moca dla okreslonych parametrow dla ktorej sprezarka zostala stworzona i zaprojektowana) od mocy maksymalnej. I jak widac racji nie masz ze sprezarka chodzi caly czas na tej samej mocy - zuzycie mierze licznikiem energii z wyjsciem impulsowym sprzegnietym z przemyslowym PLC - blad pomiarowy moze byc tylko na samym liczniku a producent chwali sie dokladnoscia do 100Wh przy tych mocach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Adam ma rację - moja PC 8kw ma sprężarkę 7,6kw Doliczyc do tego obiegowki i wyjdzie ujemny COP. Fajnie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.12.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 hehe...Ja mam 5,9 kW ale PCi z pompka DZ i sprezarka, podobno bez elektroniki podawane ale napewno bez pompki GZ i w tej postaci potrzebuje 1,4 kWh.Z pompka GZ i elektronika (sterownikami) pewnie z 1,5 kWh max Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 22.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam A jakie wy mieliście zużycie prądu przez pompę przy uruchamianiu budynku w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ja zuzylem pierwszej zimy nie zmieszkalej jeszcze 2 159 kWh na ogrzewanie ale do sredniej temp. 17,5*C Grzalem od 26/11/2009 - 10/04/2010 (135 dni sezonowcyh) a dopiero od 26/11/2009 poniewaz wowczas bylo pierwsze uruchomienie mojej PCi Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 22.12.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Doliczyc do tego obiegowki i wyjdzie ujemny COP. Fajnie masz No to w ramach czepialstwa: ujemny to raczej mu raczej nigdy nie wyjdzie, no chyba, że w trybie klimatyzacji ;p. Poniżej jedności to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 22.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Witam A jakie wy mieliście zużycie prądu przez pompę przy uruchamianiu budynku w zimie. ja zuzylem w tamtym sezonie, a byl to 1 sezon - 4700kWh od 1.10- 04.02.11 dom wysezonowany i to przez pare lat, ale mielismy tu powodz - woda nie weszla mi nawet na dzialke, ale wody gruntowe mocno podeszly w gore posadzki z miksokreta w maju, wiec odparowaly co nieco przez 3 m-ce bo wtedy zaczalem klasc plytki braki w domu i ustawieniach PCi, o jakich pisalem wczesniej temp teraz rozpieszczaja - w tamtym roku, jak sie przeprowadzalem w grudniu bylo -20stC grzej i wietrz jak sie chcesz na swieta przeprowadzic, lub jak sie juz wprowadziles to tez grzej i wietrz taki urok 1 sezonu temp w domu mialem 21,5-22stC jakie masz teraz zuzycie i jaka masz PCi ? Edytowane 22 Grudnia 2011 przez QQQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 23.12.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Pompa PW 14kW, jeszcze się nie wprowadziłem dopiero za 2-3 miesiące ale jest wykończenie teraz, pytam bo pierwszego dnia to (20 grudzień) to mnie rzuciło o glebę przy liczniku. 1 doba 100 kWh (%$#$#) druga 65, trzecia też wyjdzie gdzieś ok 60. Z moich krótkich obliczeń wynika, że chodzi prawie 24 h na full. Mam nadzieje (i tak by było najlogiczniej), że teraz to budynek jest wychłodzony i pożera te kilowaty dla ogrzania posadzki, murów itd. a później się to jako tako ustabilizuje. Ech... pożyjemy zobaczymy. Dla mnie taka pompa to ekstremalne novum, już nie wspomne że z kim bym nie gadał to się w czoło puka. Ciepło z powietrza w zime... oj panie zapłacisz, a tu ma być na odwrót, ale .. pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 U mnie też się pukali w czoło, teraz to ja pukam w ich:DRówno z kolegą się budowaliśmy. Namawiałem go na PC, on wybrał groch. Inwestycja niemal identyczna. Za każdym razem gdy się spotkamy mówi, że był głupi że mnie nie posłuchał. Teraz to ja jestem Sprite;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.12.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Pompa PW 14kW, jeszcze się nie wprowadziłem dopiero za 2-3 miesiące ale jest wykończenie teraz, pytam bo pierwszego dnia to (20 grudzień) to mnie rzuciło o glebę przy liczniku. 1 doba 100 kWh (%$#$#) druga 65, trzecia też wyjdzie gdzieś ok 60. Z moich krótkich obliczeń wynika, że chodzi prawie 24 h na full. Mam nadzieje (i tak by było najlogiczniej), że teraz to budynek jest wychłodzony i pożera te kilowaty dla ogrzania posadzki, murów itd. a później się to jako tako ustabilizuje. Ech... pożyjemy zobaczymy. Dla mnie taka pompa to ekstremalne novum, już nie wspomne że z kim bym nie gadał to się w czoło puka. Ciepło z powietrza w zime... oj panie zapłacisz, a tu ma być na odwrót, ale .. pożyjemy zobaczymy. To ze przy rozruchu idzie na full to normalne - ja u siebie robilem rozruch na kominku - spalilem brykietu z wegla brunatnego za chyba 400 pln zeby doprowadzic wnetrza do jakichs sensownych temperatur (a zaczynalem od 10stC i trwalo to ok. tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.12.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Mam nadzieje (i tak by było najlogiczniej), że teraz to budynek jest wychłodzony i pożera te kilowaty dla ogrzania posadzki, murów itd. a później się to jako tako ustabilizuje. Dokładnie tak. Jak ja odpalałem zimą, to też szła koło 24h/dobę, a temperatura rosła około 1 stopień na dobę. Dom jest duży i ciężki, więc powoli się nagrzewa, potem energia będzie potrzebna tylko do rekompensowania strat - i tu zadziała izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 23.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Elo. Stałem się posiadaczem pompy P-W, 14 kW. Wczoraj włączona i mam takie pytanie ile trwa nagrzewanie się budynku, znaczy jak długo będą się wygrzewać podłogi, ściany, i generalnie wszystko aż sytuacja ze zużyciem znormalnieje, bo nie powiem ale lekko mnie dziś zgięło jak popatrzyłem na licznik. Ps. Dom 190m po podłodze, 20 styro ściany, 34 dach, 10 podłoga. Wiem, że pompa duża ale może kiedyś drugi budynek obok będzie grzała. Tak na oko masz chyba przewymiarowane urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 24.12.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Przewymiarowane mam, jestem świadom, ale dopłata do mocniejszego urządzenia raczej symboliczna była, a poza tym kto wie może drugi nieduży budynek będzie ogrzewała (pracownie żony). Ale troszkę mnie uspokajacie (znaczy się domyślałem ale jak usłyszę od kogoś innego potwierdzenie, że te pierwsze okresy są horrorem jeśli chodzi o grzanie w zime to wmiarę ok.) Jutro będe to zbadam ile się nabiło przez 2 dni. Temp. jest na 17-18 ustawiony. Wesołych świąt dla pompiarzy i reszty świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.12.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 ale dlaczego grzejesz tak mocno?? Ja nie mieszkam to ustawilem sobie aby w dzien trzymalo mi okolo 12 stopni i styka. Wowczas bierze okolo 10 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.12.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Jak mial bys swiezutki domek z masa wilgoci, to przy 12*C to wszystko by kislo. Trzeba grzac nieco mocniej i w miare mozliwosci wietrzyc tak ponad norme.Jak miales to szczescie, ze przez kilka miesiecy jesieni mogl sie suszyc, to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 24.12.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Właśnie. Suszymy, wykańczamy, jak panowie przychodzą dodatkowo koza jest i w niej jeszcze hajcują do 20-22 stopni. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.12.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 a no to troche inny temat. No u mnie tynki i posadzki zrobione w tamtym roku a gladz gipsowa wiosna tego roku, wszystko juz dawno wyschlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 26.12.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Witam. Byliśmy wczoraj na budowie, przez 3 dni zużyła pompa 120 kWh, nie wiem czy oki czy nie ale mniej niż na początku, przy czym temperatura na dworze jest raczej łaskawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts