Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli zalozymy, ze to ma byc na wlasne potrzeby i zuzyjemy kazda wyprodukowana kWh z zadeklarowanych przez sprzedajacego, to "juz" po 21 latach bedziemy miec prad za darmo.

Malo kuszaca perspektywa. Ciekawe, czy policzyli tez okres zalegania pokrywy snieznej na tych panelach i ilosc slonecznich dni nie dla ktorejs z chinskich pustynii:-)

Jesli zalozymy, ze to ma byc na wlasne potrzeby i zuzyjemy kazda wyprodukowana kWh z zadeklarowanych przez sprzedajacego, to "juz" po 21 latach bedziemy miec prad za darmo.

Malo kuszaca perspektywa. Ciekawe, czy policzyli tez okres zalegania pokrywy snieznej na tych panelach i ilosc slonecznich dni nie dla ktorejs z chinskich pustynii:-)

Z tym śniegiem masz rację , ze słońcem nie wiem , nie widziałem wykresu mocy paneli /nasłonecznienie

ale ...

Według projektu ustawy o Odnawialnych Źródłach Energii (OZE) prąd wyprodukowany przez instalację dachową do 10 kW będzie skupywany przez gwarantowany okres 15 lat w cenie: 1,3 pln / kWh

1,3 za kWh ? To prawda ?

takie inwestycje będą miały sens, jedynie w przypadku bardzo dużych dotacji do instalacji...

Dotacje to jeden wielki szwindel - dotacje do piecow, pomp, solarow - jak nie pokombinujesz to zarabia na tym glownie bank i producent ;) A tak ogolnie to dotacje to wielkie zlo - zabiera sie przecietnemu kowalskiemu po troche, a daje wybrancom :) No kasa sie z sufitu nie bierze ;)

Czekałem z niecierpliwością na rachunek za prąd i doczekałem się

Faktura za okres 15.11.2012 - 14.01.2013

Energia czynna: 1526 kWh

1T: 552 kwh

2T: 974 kWh

Koszt całkowity z faktury (razem z przesyłem, abonamentem, itd): 724,74 zł

Nie mam podlicznika na pompę, więc w kosztach tych zawiera się też oświetlenie, zmywarka, płyta indukcyjna, itd. Pompa grzeje też CWU dla 2 osób. Dom ma jeszcze kilka mostków cieplnych, które powoli likwiduję. Na razie taki wynik jest chyba całkiem niezły (myślałem, że będzie gorzej ;)).

Edytowane przez Bad

Na razie taki wynik jest chyba całkiem niezły (myślałem, że będzie gorzej ;)).

Ale jaki wynik? :)

Masz ogolne zuzycie na dom. Na tej podstawie mozemy wnioskowac o Waszej (jako rodziny) oszczednosci lub rozrzutnosci "energetycznej", ale nic poza tym.

Zainwestuj te 150-200 zl w podlicznik. Bedziesz cos wiedzial.

Być może. Nie jestem typem pasjonata śledzącego każdy start pompy, chociaż szanuję wszystkich, którzy mają na to czas i podpowiedzą pozostałym jak zoptymalizować koszty pracy PC. Mnie interesuje, żeby pompa działała przy jak najrozsądniejszych kosztach i żebym nie musiał się nią nieustannie interesować.

Majac podlicznik bedziesz mogl czasem sprawdzic czy Ci PCi nie nawala np. zwiekszonym zuzyciem pradu.Jesli zauwazysz jakies zawyzone koszty za caly dom to i tak marne szanse na okreslenie przyczyny, nie bedziesz mial pewnosci ze to "winna" jest np. PCi czy cos innego.

Oprocz tego bedziesz mogl sledzic koszty sezonowe centralnego ogrzewania czy cwu.

Ja np. zauwazylem ze ok. 50% calkowitych kosztow za energie elektryczna zuzywam na cele inne niz co+cwu i tam moge szukac oszczednosci np. zmieniajac zarowki stopniowo na ledowe etc. ale nie zmniejszajac komfortu.

Pzdr.

Ja np. zauwazylem ze ok. 50% calkowitych kosztow za energie elektryczna zuzywam na cele inne niz co+cwu i tam moge szukac oszczednosci np. zmieniajac zarowki stopniowo na ledowe etc. ale nie zmniejszajac komfortu.

Ja mam kazde oswietlenie i kazda zaroweczke "wysterowana" z PLC. I wzialem sobie miernik, zmierzylem zuzycie kazdej zaroweczki i napisalem program ktory mi zlicza co do sekundy zuzycie pradu na cale oswietlenie w domu! I co mi wychodzi? Za ostatnie 6 dni -> 9.478 kWh. Czyli na miesiac wychodzi 47kWh liczac srednio 0,45 / kWh = 21 pln. I tak - w kuchni mam 300W halogenow, w lazience 250W, w sypialni 300W, w gabinecie 300W, w wiatrolapie 300W, w salonie - uwaga - 450W (choc korzystam glownie z ~40W energooszczednych lampek ale 9 halogenow tez czesto sie swieci). Do tego codziennie chodzi po parenascie minut halogen 500W na ogrod (jak puszczam psa ;) i 500W przed garazem / wejsciem.

Do czego daze? Ze LEDy zwroca sie ale chyba za 100 lat ;)

Wezmy np. taka lazienke:

5: minut: 650: 5850600 Ws, 1625.167 Wh, 1.625 kWh

6: minut: 361: 2166100 Ws, 601.694 Wh, 0.602 kWh

Przez 6 dni oswietlenie (5 x 50W) zuzywa 2,227kWh, czyli przez miesiac = 11kWh. Srednio 0,45 pln / kWh = 5 pln / mc. Sensowne LEDy to koszt w granicy 30 pln / szt, czyli musialbym zainwestowac 150 pln. Zlotowke te LEDy tez zjedza - czyli zwrot nastapi po 150/4 = 37 miesiacach tj. w ciagu 3 lat. O ILE taki LED nie padnie - bo jak narazie majac kilkanascie LEDow jako oswietlenie dekoracyjne stwierdzam ze ten ich deklarowany czas swiecenia mozna sobie miedzy bajki wlozyc :) Wystarczy ze jedna padnie i mamy kolejne pol roku swiecenia zwyklych halogenow zaplacone.. A jakosc swiatla? 5 x halogeny 50W zadne LEDy nie pobija.. Moglbym zamienic sobie te 50W halogeny na 20W i miec takie samo oswietlenie jak te LEDowe - a zwrot wtedy nastapi nie po 3, a po 7-miu latach.. LEDy to ZLO! ;)

Edytowane przez Daga&Adam

LEDy to ZLO! ;)

Zapraszam do mnie na pokaz oświetlenia ledowego, robiłem własnymi ręcami , diody kupowałem firmowe z Cree, zasilacze przetwornice radiatory - wszystko sam. Przy zapalonych ledach o mocy 55W (mierzone przed zasilaczem) na stole w jadalni mam 550 lux .

Ja mam dość nietypowy salon , prawie 70m2 i wysokość 4,5m , początkowo planowałem 4 halogenowe zestawy linkowe Paulmana po 6x 50W co w sumie daje 1200W teraz na ledach mam zaledwie 250W . Ze względu na to że salon jest też kuchnią i jadalnią światło świeci się w zasadzie non stop więc i oszczędności w porównaniu do halogenów są znaczne.

Oczywiście tam gdzie światło świeci się max 5-10 minut nie ma sensu pakować ledów.

Edytowane przez k***a*z

Kiedy robiłem oświetlenie najlepsze były XM-L, CXA nie było jeszcze w produkcji :( . Na jeden punkt mam 3 XM-L przy prądzie 2.7A jest masakra, trzeba przymrużać oczy. Ostatecznie zmniejszyłem prąd o połowę, i to też jest bardzo dużo, w strefie wypoczynkowej ledy mają 0.9A

100_1199.jpg

Edytowane przez k***a*z

Przy zapalonych ledach o mocy 55W (mierzone przed zasilaczem) na stole w jadalni mam 550 lux .

O tym wlasnie pisze. 470 lux ma JEDEN halogen 50W za 1,7 pln ktory daje przyjemne, mocne i cieple swiatlo. Nie wiem czym sie tu chwalic - wykonales pewnie kupe roboty za kupe kasy a efekt jest nijaki :(

Ja mam dość nietypowy salon , prawie 70m2 i wysokość 4,5m , początkowo planowałem 4 halogenowe zestawy linkowe Paulmana po 6x 50W co w sumie daje 1200W teraz na ledach mam zaledwie 250W .

Ja do codziennego oswietlenia stosuje mimo wszystko energooszczedne swietlowki - pewnie u Ciebie wystarczyloby 100W zamiast 250W. O jakosci oswietlenia sie nie wypowiadam bo nie widzialem jak to wyglada u Ciebie ale jeszcze nie spotkalem u znajomych / w sklepie LEDa ktory by nie dawal ponurego, trupiego swiatla (oczywiscie testuje zawsze "bialy cieply" ok. 2700-3000k). Ale chyba odbiegamy od tematu :)