hydraulik_ 19.01.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 To żle sądzisz, to było wiecej i na AGH, a Ty raczej z Warszawy Faktycznie nieraz się zastanawiałem dlaczego nie poszedłem marketing i zarządzanie, moze było tam za trudno W Warszawie jest ISIW PW A ty górnik czy hutnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Może po prostu nie chciałeś się uczyć jak wciskać KIT innym, bo to jest chyba domena tych po marketingu. Sorki, że wtrąciłem się w Waszą "ciekawą" wymianę zdań Moim skromnym zdaniem, jeśli czegoś nie potrafię zrobić sam - nie jestem przecież Omnibusem - musi to zrobić ktoś inny dla mnie a że za coś każdy musi żyć to i trzeba za to zapłacić. Pozdrawiam, Wojtek R. Z tym marketingiem to oczywiście żartowałem, a dokładne i rzetelne obliczenia ozc nie są takie banalne jak to sugeruje kol. hydraulik. Liczę właśnie od rana dom dwukondygnacyjny z 30 pomieszczeniami które nie są położone jedno nad drugim, wspomagam się podkładem w dwg, rysuje jeszcze własne przekroje bo jest tak skomplikowana bryła budynku i jeszcze nie skonczyłem parteru. Wspomne o 20 rodzajach okien i 15 róznych przegród Ale za to po obliczeniach mam wiarygodne wyniki a oprócz tego wykaz strat dla dla kazdego pomieszczenia z osobna, konieczny do projektu ogrzewania. Kazdy może takie obliczenia zrobić jak to twierdzi kol. hydaulik, jezeli oczywiście jezeli posiada odpowiednią wiedzę, ma wyobraznie przestrzenna i nie brak mu cierpliwości. To tylko tyle i az tyle Edytowane 19 Stycznia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 W Warszawie jest ISIW PW A ty górnik czy hutnik ? Elektryk automatyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Elektryk automatyk No to ja miałem więcej na ten temat. Ile czasu zajmie ci policzenie strat dla całego budynku (moc całkowita) Parterowy z dachem dwuspadowym .Bez pomieszczeń oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 No to ja miałem więcej na ten temat. Ile czasu zajmie ci policzenie strat dla całego budynku (moc całkowita) Parterowy z dachem dwuspadowym .Bez pomieszczeń oddzielnie Ten rodzaj budynku czyli parter ze strychem, dachem dwuspadowym to jest najprostsze liczenie, oczywiście zawsze z pomieszczeniami, to ok 5-6 godzin. Nie liczę budynków bez pomieszczen, uwazam ze liczenie tylko samej bryły jest to zbytnie upraszczanie i wyniki nie są dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 no nie licytujcie się, tu nie chodzi ile to zajmie czasu, ale żeby było rzetelnie.... akurat w tym temacie, asolt to sprawdzona firma... Ja tego nie kwestionuję ,ale ten marketing itp. Ale mam przy okazji pytanie o regulator PID , tam takie trzy parametry .Może aslot opowie o tym bo mamy z tym problem w atlanticu Można by poprawić niektóre cechy (dopasować do budynku i zasobnika (Przyspieszenie i skok modulacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ten rodzaj budynku czyli parter ze strychem, dachem dwuspadowym to jest najprostsze liczenie, oczywiście zawsze z pomieszczeniami, to ok 5-6 godzin. Nie liczę budynków bez pomieszczen, uwazam ze liczenie tylko samej bryły jest to zbytnie upraszczanie i wyniki nie są dokładne. Ale pozwala dobrać urządzenie (błąd max 10%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.01.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 dokładne i rzetelne obliczenia ozc nie są takie banalne jak to sugeruje kol. hydraulik. jezeli posiada odpowiednią wiedzę, ma wyobraznie przestrzenna i nie brak mu cierpliwości. To tylko tyle i az tyle Dla mnie aż tyle Dlatego nawiązałem z Tobą chwilowo przerwany kontakt. Pozdrawiam, Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ja tego nie kwestionuję ,ale ten marketing itp. Ale mam przy okazji pytanie o regulator PID , tam takie trzy parametry .Może aslot opowie o tym bo mamy z tym problem w atlanticu Można by poprawić niektóre cechy (dopasować do budynku i zasobnika (Przyspieszenie i skok modulacji) Z tym marketingiem to żartowałem natomiast audyting energetyczxny konczyłem na AGH a elektrykiem jestem po PRz. Odnośnie regulatorów to trzeba by dodatkowo liczyć stała czasową budynku i od tego uzależnić skok modulacji i przyspiszenie. Skok modulacji trzeba tez dopasować do projektowego obciązenia cieplnego budynku. O jakim zasobniku mówisz cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale nie każdy wstawia KIT.Wojtku R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale pozwala dobrać urządzenie (błąd max 10%) Tak w takim przypadku bład w doborze mocy jest stosunkowo maly, ale instalacja grzewcza nie składa się tylko ze źródla grzewczego. Trzeba jeszcze zaprojektować grzejniki podłogowe lub dobrac konwekcyjne i wtedy kompletne obliczenia są konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Z tym marketingiem to żartowałem natomiast audyting energetyczxny konczyłem na AGH a elektrykiem jestem po PRz. Odnośnie regulatorów to trzeba by dodatkowo liczyć stała czasową budynku i od tego uzależnić skok modulacji i przyspiszenie. Skok modulacji trzeba tez dopasować do projektowego obciązenia cieplnego budynku. O jakim zasobniku mówisz cwu ? Problem polega na tym że czasem pompa zbyt wolno zmienia modulację i przekracza temperaturę graniczną i wyłącza sią .Gdy szybciej obniżyła moc to mogła by nie przekroczyć temp granicznej .Po wyłączeniu robi 10 minut przerwy . A zasobnik ma wężownicę o jakiejś mocy na początku moc pc szybko rośnie i w pewnym momencie powinna szybko zmniejszyć się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Tak w takim przypadku bład w doborze mocy jest stosunkowo maly, ale instalacja grzewcza nie składa się tylko ze źródla grzewczego. Trzeba jeszcze zaprojektować grzejniki podłogowe lub dobrac konwekcyjne i wtedy kompletne obliczenia są konieczne Ale moc pompy można określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Niestety nie znam algorytmu działania tych regulatorów i nie wiem można zmienić tryb ich pracy tak aby było dokładniejsze dopasowanie mocy pc do rzeczywistego zapotrzebowania, może są konieczne zmiany w ich oprogramowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale moc pompy można określić? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Niestety nie znam algorytmu działania tych regulatorów i nie wiem można zmienić tryb ich pracy tak aby było dokładniejsze dopasowanie mocy pc do rzeczywistego zapotrzebowania, może są konieczne zmiany w ich oprogramowaniu. Kiedyś projektowałem na zajęciach taki PID ale już nie pamiętam .I te Laplasjany fuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.01.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale ten przypadek jest inny, zmieniając pewne nastawy możemy nieco zoptymalizować prace pompy , do oprogramowania regulatorów nie mamy dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 19.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 A czy Aktywne rozmrażanie co 40 minut z zegarkiem w reku to tez jest ok? Co do steropianu to miki uznal ze wystarczy on go kladl jak i cala hydraulike do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.01.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Ale ten przypadek jest inny, zmieniając pewne nastawy możemy nieco zoptymalizować prace pompy , do oprogramowania regulatorów nie mamy dostępu. Ja mam dostęp do parametrów regulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.01.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lutego 2013 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts