Pyxis 22.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 COP pięknie obniża mieszacz. PC ładuje te 600l np. do 46*C, a na podłogę mieszacz podaje 33*C. W tym przykładzie COP leci o ponad 1 w dół Badzmy precyzyjni wihajster. Sam mieszacz jest tylko "niewolnym narzedziem". To grzanie wody w buforze do tak wysokiej temperaturu obniza COP. Jak by pominac mieszacz i na podloge dac temp bufora, COP by raczej sie nie zmienil. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Co Ty piszesz?? Nie rozumiem.Jeżeli dasz wodę z bufora bez podmieszania z powrotem, to w podłogę pójdzie czynnik o zbliżonej, choć niestety niższej temp. niż to co produkuje PC.Mowa o układzie jak w tej wizualizacji, z buforem włączonym równolegle, nie szeregowo.Podmieszanie powoduje obniżenie mocy przekazywanej do podłogówki.Jeżeli nie będziemy tej mocy odbioru obniżać to temp. w buforze nie wzrośnie do tych powiedzmy 46*C.Czegoś nie rozumiesz? Nie sam bufor tutaj wprowadza największe straty, największe straty daje właśnie podmieszanie (czyli właśnie mieszacz).Z czymś się nie zgadzasz? Edytowane 23 Stycznia 2013 przez wihajster błąd: miało być "niższej temp" a nie "wyższej temp" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Czegoś nie rozumiesz? Nie sam bufor tutaj wprowadza największe straty, największe straty daje właśnie podmieszanie (czyli właśnie mieszacz). Z czymś się nie zgadzasz? Chyba sie zgubiles. Wyobraz sobie taka instalacje jak na rysunku i wywal z niej mieszacz. Teraz wyobraz sobie, ze wywalasz i mieszacz i bufor. Ktora opcja bedzie miala diametralny wplyw na COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Ten śmieciuch/kominek jest odpalany jak po pewnym czasie grzania temperatury DZ na wyjściu z pompy spadają poniżej 1,0*C na minusie i wejście spada w okolice 3*C na plusie.. To lipa - śmieciuch dzisiaj chodził od rana do teraz, pc nie włączyła się w 2 godz tańszej taryfy w dzień. Jeszcze teraz chodzi pompa obiegowa śmieciucha, chociaż ∆T wynosi zaledwie 0,6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Chyba sie zgubiles. Wyobraz sobie taka instalacje jak na rysunku i wywal z niej mieszacz. Teraz wyobraz sobie, ze wywalasz i mieszacz i bufor. Ktora opcja bedzie miala diametralny wplyw na COP? Diametralny - mieszacz (działający czyli mieszający ) Mniejszy wpływ - sam bufor Najlepszy COP - bezpośrednio podłoga (ale to wiadomo) BTW: sam się zgubiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Diametralny - mieszacz (działający czyli mieszający ) Mniejszy wpływ - sam bufor Najlepszy COP - bezpośrednio podłoga (ale to wiadomo) Czyli wywalamy mieszacz i jest w miare OK? Na COP ma wplyw temperatura do jakiej musis byc zagrzana woda w buforze. To czy mieszacz dziala czy nie, to raczej na ta temperature niewiele wplywa, bo predzej czy pozniej (po osiagnieciu zadanej temperatury w pomieszczeniu) i tak podlogowka zostnie odcieta, a zagrzac bufor wysoko trzeba. Pompa grzeje wyzej - COP spada. Czegos nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Najlepszy COP Dochodzi 23 i pc przez cały dzień się nie włączyła, cały system zasila śmieciuch - ciekawe jak to wpływa na wyliczany cop? Pewnie dokładnie tak jak doliczają paliwo do kominka, od rana 46zł bez zmian. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 22.01.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 IMHO bufor jest z powodu śmieciucha, bo katalogowo to on ma 25kW i maks na zasilaniu 95stopni. Jak by śmieciuch nie grzał, to na buforze będzie mniejsza temp. i COP PC nie spadnie może tak całkiem, ale i tak zawsze będzie wyższe niż przy bezpośrednim puszczeniu w podłogę tak jak mówi Wihajster. Bez bufora i mieszacza w śmieciuchu bym nie rozpalał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.01.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 IMHO bufor jest z powodu śmieciucha Bufor był już wcześniej, gdy śmieciucha jeszcze nie było. Ta instalacja ze śmieciuchem to chyba antyreklama. Wygląda na to jakby chcieli odstraszyć nabywców swoich pomp i przekonać do czegoś innego. Gdyby mi ktoś zrobił taką instalację, to bym się chyba załamał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 IMHO bufor jest z powodu śmieciucha, Nie mówił byś tak gdybyś porównał ciepło dostarczone do systemu przez pc i śmieciucha - czy przy takiej proporcji instalowałbyś taki system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 22.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Wskoczyło 47zł za śmieciucha... Może to był błąd że nie zrobiłem kominka, bo przy pracy ciągłej od rana przepalił drewna tylko za złotówkę, PC się nie załączyła. CWU jest. Żyć nie umierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 COP PC nie spadnie może tak całkiem, ale i tak zawsze będzie wyższe niż przy bezpośrednim puszczeniu w podłogę tak jak mówi Wihajster. Ale my nie o tym, bo tu jest calkowita zgodnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.01.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 przy pracy ciągłej od rana przepalił drewna tylko za złotówkę, PC się nie załączyła. CWU jest Może śmieciami pali, nie dość, że darmo, to jeszcze ma oszczędności, bo nie musi ich wywozić, a za złotówkę wrzucił podpałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Może śmieciami pali, nie dość, że darmo, to jeszcze ma oszczędności, bo nie musi ich wywozić, a za złotówkę wrzucił podpałki Po tej wizualizacji zaczynam zalowac, ze nie mam takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.01.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A co, wywozić musisz ? Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A co, wywozić musisz ? Ja też I to mnie zdrowo za to kasuja. Nawet kubelek musialem sam kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Czyli wywalamy mieszacz i jest w miare OK? Na COP ma wplyw temperatura do jakiej musis byc zagrzana woda w buforze. To czy mieszacz dziala czy nie, to raczej na ta temperature niewiele wplywa, bo predzej czy pozniej (po osiagnieciu zadanej temperatury w pomieszczeniu) i tak podlogowka zostnie odcieta, a zagrzac bufor wysoko trzeba. Pompa grzeje wyzej - COP spada. Czegos nie rozumiesz? Z tego co widzę to COP twojej pompy http://www.ekontech.pl/technika.htm jest 3,81 dla 0/35*C i nie masz mieszacza;)(na pewno podają z wbudowanymi pompami obiegowymi). Swoją drogą COP rzędu 4,7 dla 0/35 to chyba bez pomp obiegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.01.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 a kociołek pali sie aż miło patrzeć.... Koszt kWh z pc i śmieciucha jest prawie jednakowy tj ok 10gr, ciekawe czym palą tak długo i z tak małą mocą? W ciągu 2 godz dostarczył 36 (MJ) tj 10kWh, zakładając jego sprawność na 70% to wypada ok 1,5kg/h drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.01.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) tutaj jest dokumentacja tej Vitocal 300 BW110 http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/3461F8DB1C4D4082C1257448002B940E/$FILE/DT%20Vitocal%20300%20BW,%20WW%20i%20350%20BWH,%20WWH%20(04,2003).pdf?OpenElement str 14 0/35 COP 4,5 2/45 COP 3,7 2/55 COP 2,94 a kociołek pali sie aż miło patrzeć.... To ja na mojej samoróbce mam COP 4,46 bez pomp a z pompami 3,75 (niestety trochę nie tak wykonana instalacja GZ pompa 120W a DZ 185W:rolleyes:) więc mogłoby być lepiej;) Widziałem tą wizualizację wiele razy i przy budowie mojej PC porównywałem wielkość wymienników (pojemność)z tej instrukcji bo też jak ja mają dość duże. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.01.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Koszt kWh z pc i śmieciucha jest prawie jednakowy tj ok 10gr, ciekawe czym palą tak długo i z tak małą mocą? W ciągu 2 godz dostarczył 36 (MJ) tj 10kWh, zakładając jego sprawność na 70% to wypada ok 1,5kg/h drewna Czym palą? Ano mozliwe że instrukcjami obsługi. Papier daje duzy płomień i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts