Kamila i Marcin 27.12.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam Staliśmy się posiadaczami pompy ciepła, ale jeszcze nie jest ona zamontowana (wykonany dopiero został kolektor poziomy), czytałam temat z zaciekawieniem, bo myślałam, że wystarczy nad ranem grzać ze 3 godzinki i mieć ciepło z rana, potem ze dwie godzinki popołudniu w taniej taryfie.. Wiem,ze podłogówka długo sie nagrzewa i długo oddaje, ale jest jedno ale.. Mam zamiar na górze utrzymywać w nocy temperaturę około 19 st C a ogólnie w dzień w domu około max 21 st (20 dla nas też nie jest źle), chodzi mi o to czy jak zacznę grzać powiedzmy o 12 w nocy to czy na górze nie zrobi mi się np o 4 za ciepło jak już podłoga zacznie oddawać ciepło. Jeśli ktoś mógłby mi to wytłumaczyć w prosty sposób, będę wdzięczna. PozdrawiamK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Żeby temperatura spadła w dzień o 2 stopnie musiały by być dość duże straty (słabe ocieplenie). W takim wypadku pompa musiała by pracować dużo dłużej by je nadrobić. W konsekwencji nigdy takie straty przy ogrzewaniu podłogowym nie powstaną. Żeby podnieść temperaturę o jeden stopień pompa pracuje niemal całą noc przy temperaturach bliskich 0. Jeżeli nie będziecie chcieli 19 a np. 20 stopni, to do rana ta temperatura da rady się zwiększyć do 21, a do wieczora znowu spadnie do 20. Oczywiście to również zależy od wykonania podłogówki jak i mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Kasia i marcin, u mnie na piętrze ogrzewanie mam większości wyłączone bo temp. z parteru daje bez problemu ok. 20 stopni. Jeśli będzie szczelne poddasze to bez problemu będzie ciepło. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 27.12.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Liwko tak też myślałam, że musielibyśmy mieć spore straty aby te 2 stopnie zeszło.. dodatkowo jeszcze będzie reku i on także będzie oddawał troszkę ciepła. Najbardziej zależy mi aby w dzień na dole temperatura była 20-21 stopni.. będziemy mieli oddzielny sterownik na górę i oddzielny na dół. PC będzie miała moc 9,1 kW, w podłogówce będzie czynnik chłodniczy (R410) czy jakoś tak..czy dogrzanie domu poprzez te 2h popołudniu spowoduje, że ta temperatura wieczorem nie spadnie? aadamuss24 tak też sądziłam, że temperatura z dołu mimowolnie i tak będzie uciekać do góry.. Poza tym my ciepłolubni nie jesteśmy ja jak mam w domu 21 stopni to mi jest gorąco.. mój syn 16-sto miesięczny do spania to musi mieć lodówkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Nie wiem jak to jest z tymi dwoma godzinami w dzień. Nie mam ich. Niech ktoś się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.12.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Grzeje te dwie godziny w dzień i ogólnie cały czas jest za ciepło. Co kilka dni wylaczam zupełnie bo nie mam czasu na zabawę z krzywymi aby je dostosować co zimy gdzie na zewnątrz jest 10 stopni aby utrzymać 20-21 stopni nie powinno być problemu, raczej gorzej bedzie z Cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Liwko - ile spada ci temperatura podczas całego dnia od 7-21 ? ile przy takiej temperaturze jak teraz a ile w największe mrozy? Około 1 stopień (raczej mniej niż więcej). Od 6do 21 W mrozy pompa wyjeżdża poza tanią, więc nie ma większego spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 27.12.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o cwu to mamy dodatkowa pompę do cwu o mocy 0,7kW która w lecie ma grzać wodę jeśli nie chodzi pompa do CO adiqq w takim razie będziemy utrzymywać na górze 19-20°c a na dole 20-21°c po prostu dol bedzie się grzało a górę nie albo mało Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Kamila i Marcin literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 27.12.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Dostałem dzisiaj rachunek za okres od 07.10 - 16.12. Zużycie w dziennej 190 kWh w nocnej 1075 kWh. Pompa chodzi tylko w nocnej więc jeśli przyjmę całe zużycie w nocnej że poszło na grzanie (a nie jest to prawdą) to za ponad 2 miesiące wyszło mi 312 zł. REWELACJA jak na razie, ale temperatura na zewnątrz sporo w tym pomogła. Dodam że grzeje 340 m2, temperatura w budynku 18,5 stopnia.Oszczędność z faktu że mam taryfę G12 zamiast G11 przy tym rachunku to ponad 250 zł. Gdybym miał nadal taryfę budowlaną rachunek byłby wyższy o ponad 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 27.12.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam! Nasz rachunek za okres 19.10.-15.12.11 - 976,57 zł za 2033 kWh, w tym 1100 w taniej taryfie i niestety aż 933 kWh w drogiej. Z tego pc zużyła ok. 1370 kWh. Rachunki w miesiącach letnich wynosiły ok.605 zł za 2 m-ce, więc teraz wychodzi 370 zł za 2 miesiące( bez 4 dni) ogrzewania. zużywamy dość dużo energii na podgrzanie wody, bo ok 5 kWh dziennie i to większość czasu w drogiej taryfie, przed 22. Dom 180 m2 pow. użytkowej, styropian na ścianach 20 cm, wełna na dachu 25 cm, reku+GWC, wszędzie podłogówka. Dom trudny do ogrzania, bo salon z antresolą na wysokość ok. 6m w najwyższym miejscu, powierzchnia okien w salonie 23 m2. Pc NIBE 1245 12kW, kolektor pionowy 4x50m.W domu mam temp. 22,5-23 st. a w sypialniach 20,5. Co prawda nie było jeszcze ostrej zimy, ale w tym okresie temperatury w nocy były na minusie przez większość czasu, a w ciągu dnia na niewielkim plusie. Muszę jeszcze powalczyć z ustawieniami, ja nie wiem jak Wy to robicie, że macie tak niskie zuzycie w drogiej taryfie, u mnie w najlepszym razie wychodzi 62-63 % w taniej. Od 18 kwietnia 11 mam podlicznik na pc - od tego czasu zużyła 3110 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 27.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 ja nie wiem jak Wy to robicie, że macie tak niskie zuzycie w drogiej taryfie, Ja mam niskie w taniej bo jeszcze nie mieszkam. Ekipa wykańcza wnętrze, chodzi reku, oświetlenie posesji, alarm i czujki w roletach. W mieszkaniu obecnie zużywam około 750 kWh na 2 miesiące (CO i CWU na gaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 27.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 I właśnie z tym doregulowaniem sobie nie radzę, bo pc się włączała 12-14 razy na dobę, w tym 6-7 razy w drogiej, pracowała ok.9-10 godzin. Coraz bardziej obniżałam wartość stopniominut - teraz jest - 220.Przy takiej pogodzie jak jest teraz, po prostu zablokowałam spręzarkę w drogiej taryfie, dzisiaj pc ogrzewała dom tylko w taniej, w drogiej podgrzała wodę. To jest mój drugi sezon grzewczy, jeszcze wszystkiego nie opanowałam w tych ustawieniach. Ale z rachunku jestem bardzo zadowolona ( myślałam,że będzie więcej!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) nie kombinuj ze stopniominutami tylko zwieksz temp w taniej taryfie... Ilosc zalaczen diametralnie spadnie...u mnie tak byloZwieksz moze jeszcze wartosc krzywej Edytowane 27 Grudnia 2011 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 27.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Mam też NIBE 1245 12kW, kolektor trochę większy bo 2 x 120 m i dom też trochę większy bo 340 m2 podłogówki. Często włącza Ci się ta pompa. Moja na ogrzewanie włącza się 3-4 razy dziennie, ciepłej wody raczej nie używam bo od uruchomienia pompy w sierpniu na cele CWU pompa pracowała 3 h. Może masz za mocną pompę albo ja za słabą, ale to będę mógł sprawdzić jak przyjdą mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 27.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 photos- początkowo miałam ustawienie na - 60 stopniominut, pompa się wtedy włączała ponad 20 razy na dobę, więc i tak teraz jest nieźle. Kombinowałam z nachyleniem krzywej - obecnie mam na 4 czyli dla temp. zewn. 0 jest 29 st.temp. zasilania w drogiej, a w taniej mam ustawione na 32 st. temp. zasilania. Jak krzywa była ustawiona na 5 , to było za cieplo w domu. Ja myślałam, żeby może obniżyć temp. zasilania w drogiej ?DiunaWO - na ogrzanie wody w ciągu doby u mnie minimum 2 razy, ale bywa ,że i 4 razy się załączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 27.12.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Masz czujnik pokojowy czy sterujesz tylko za pomocą czujnika pogodowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 27.12.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Też mam pompę Nibe 1245 12kw. W zeszlym miesiacu zużyłem ok 800 kwh na CO i CWU. Pompa włączała się ok 16 razy dziennie. Zmieniłem stopniominuty z -150 ( tak ustawil serwis) na -180. Zobaczę co sie bedzie działo. Zmienilem krzywa grzania z 4 na 3 ze wzgledu na wysoka temp. w domu ok 22-23 stopnie. Teraz mam ok 21 i jest ok. Ogrzewam po podłodze ok 320 m2. Mam taryfe G11 ( jednotaryfowa ). Myślę , że grzejąc w dwóch taryfach mniej razy pompa by chodzila a tak włącza sie kiedy jest potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 27.12.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Podlicznik założyłem 01-03-2011 dla PC i teraz mam wskazanie 3815 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.12.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 photos- początkowo miałam ustawienie na - 60 stopniominut, pompa się wtedy włączała ponad 20 razy na dobę, więc i tak teraz jest nieźle. Kombinowałam z nachyleniem krzywej - obecnie mam na 4 czyli dla temp. zewn. 0 jest 29 st.temp. zasilania w drogiej, a w taniej mam ustawione na 32 st. temp. zasilania. Jak krzywa była ustawiona na 5 , to było za cieplo w domu. Ja myślałam, żeby może obniżyć temp. zasilania w drogiej ? DiunaWO - na ogrzanie wody w ciągu doby u mnie minimum 2 razy, ale bywa ,że i 4 razy się załączy. Podnies krzywa w taniej, te 32 to tak na pograniczu moze byc, moze starczy, moze nie,sprobuj na 33-34 i obniz temp w domu w drogiej. Nie obnizaj krzywej w drogiej tylko temperature. Obnizanie krzywej skutkuje wlasnie czestymi zalaczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 28.12.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Mam tylko czujnik pogodowy. Podniosę dzisiaj temp. w taniej i zobaczymy. Dzisiaj w nocyod 22.00 pc zużyła ok. 11 kWh, od 6.00 do tej pory załączyła się już raz i zużyła 2 kW, na zewnątrz jest teraz 7 st., a w domu 23. Jacek150 - jak miałam na 3, to było trochę za zimno, nie tyle w salonie, gdzie mam gres, ale w sypialniach temp. spadała do nawet 19 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts